Itthon » Civilek

Az életet kínálja a kenyeret nyújtó kéz

Böjte Csaba áldását adta, a résztvevők imádkoztak: szombaton, Udvarhelyen adtak hálát a mindennapi kenyérét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

I. Nemzetközi Pék-és Cukrász találkozó, Fotó: Csedő Attila
Megáldották a mindennapi kenyerünket. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 14., 15:06
0 hozzászólás. 

Frissen sült kenyér illata lengte be október 12-én a Városháza dísztermét, a Kenyér Világnapja tiszteletére rendezett I. Magyarországi-erdélyi magyar pék- és cukrász találkozó helyszínét.

A termékbemutatóval és konferenciával egybekötött szakmai fórumot a PanGastro Egyesület, a Brutarul-Cofetarul és a Gastromedia szaklapok szervezték azzal a céllal, hogy az anyaországi és erdélyi pékeknek és cukrászoknak lehetőséget nyújtsanak egymás megismerésére, tapasztalatcserére, és a jövőbeli együttműködések megalapozására.

A találkozón Soprontól Brassóig vettek részt különböző pék- és cukrásztermékeket előállító cégek, akiknek sós és édes termékeiből is jutott kóstoló mindenkinek.

Az élet kenyere

Az esemény legünnepélyesebb momentuma a kenyér megáldása volt: 14 órakor zsúfolásig megtelt a Szent István-terem. A jelenlevőket a PanGastro Egyesület elnöke, Váradi János vállalkozó üdvözölte.

Ünnepi köszöntőt mondott Bunta Levente polgármester, és az idei „valóban világhírű" kenyeret méltatta a Pék Világszövetség (UIBC) alelnöke, Ilonka Boldizsár. Kiemelte, hogy „aki egy kenyeret kínál, az életet kínálja" és, hogy ennek szellemében a Kenyér Világnapján a pékek és cukrászok világszerte karitatív tevékenységet végeznek.

I. Nemzetközi Pék-és Cikrász találkozó, Fotó: Csedő Attila

„Fontos az imádság, de lehajolni a bajban levő emberekhez, megosztani velük a mindennapi kenyeret ennél is fontosabb" – mondta beszédében a találkozó díszvendége, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehívója és elnöke. Böjte atya a kenyeret nyújtó kéz fontosságáról szólt, mondván, hogy a 21. században mindenkinek, legyen koldus vagy királyfi, kell, hogy jusson a mindennapi kenyérből.

Meghittség és adomány

A szántó-vető emberre és a pékekre kért áldást fohászában Beke István református és Rüsz Domokos unitárius lelkész: az áldás ceremóniájához a Szent György és a Fehér Asztal Lovagrend tagjai is asszisztáltak.

A kenyéráldást a közösen elmondott Miatyánk és a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek rövid kulturális műsora tette bensőséges, meghitt hangulatúvá.

A szakmai találkozón résztvevő cégek termékeiből jelentős mennyiségű adomány jutott a Böjte atya gondozásában levő gyerekeknek. Az ünnepi megnyitó zárásaként a jelenlevők kézfelemeléssel jelezték, hogy egyetértenek Váradi János javaslatával, miszerint a boltokban megmaradt termékeiket ezentúl a Szent Ferenc Alapítvány legközelebbi szeretetotthonának ad.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."