Itthon » Közélet

Jégre tették a lámpatesztet

Úgy volt, hogy utcailámpa-tesztet hoz a húsvéti nyúl, hogy megnézzük, mennyivel jobbak az új izzók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

jeges utcalampa-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. április 18., 18:03
5 hozzászólás. 

A város területén folyamatosan cserélik a közvilágításban használt lámpatesteket: újabbra, modernebbre, takarékosabbra. Az év eleje óta az eddiginél is nagyobb intenzitással végzi a cserét a polgármesteri hivatal.

Az eltelt néhány hónapban olvasóink közül többen is megfogalmazták véleményüket az új lámpákkal kapcsolatosan. Volt, aki szerint hiába, hogy modern és takarékos, nem világít úgy, mint a régi. Más ennek pont az ellenkezőjét állította, s került olyan is, akinek a formájával akadt gondja.

Nézzük meg!

Gondoltunk egy merészet, és hogy a városi mendemondáknak elejét vegyük a lámpák teljesítményével kapcsolatosan, kitaláltuk, hogy márpedig mi leteszteljük őket. Kérünk néhány darab régi típusú lámpatestet a polgármesteri hivataltól, amiket mostanában szereltek le, és néhányat a jelenleg felszerelésre várók közül.

Egy sufniteszten megmérjük, mennyi áramot fogyasztanak, és cserébe mennyi fényt adnak. A mért adatainkat közzé tesszük, hogy mindenki levonhassa a megfelelő következtetést. Ezt közöltük is a polgármesteri hivatal illetékeseivel, akik nem zárkóztak el az ötlettől, de kezdetét vette az ilyenkor szokásos telefonálgatás.

Minden okés, adnak lámpát, csak éppen egyik vagy másik osztályvezetőnek kell még rábólintania. Sok egyezkedő és egyeztető beszélgetés után kiderült, hogy új lámpát csak az azt beszerző cégtől kaphatunk, ha ez megvan, akkor a hivatal a raktárából előveszi a használt, leszerelt lámpákat. Néhány telefonálás és személyes találkozó után sikerült megbeszélni, hogy kapjunk néhány tesztpéldányt az újakból.

Egyeztetünk, egyeztetünk, egyeztetünk

E hét első felében újabb egyeztetések voltak a régi lámpák megszerzésével kapcsolatosan. Úgy tűnt, már minden sínen van, szerdán vehetjük is át tesztelésre.

Szerdán a lámpák kibocsátásában illetékes személy tájékoztat, hogy ő nem kapott semmilyen felsőbb utasítást, hogy bármit is kiadjon, így nem is tesz másként.

Rendben: újabb telefon felettesek és illetékesek irányába, majd újból megnyugtatnak, el lesz intézve, csak bizonyára egy kis kommunikációs gond támadt, azonnal visszahívnak – szerdán senki sem keresett a polgármesteri hivatalból.

Kicsit nyugtalanul kezdem a csütörtöki napot, ugyanis arra a napra terveztük a tesztet, de a lámpák még sehol. Sorra hívogatom az érintetteket, de senkit nem érek el telefonon, amikor az irodákban érdeklődöm, vagy zárt ajtót találok, vagy közlik, hogy a keresett személy nincs bent.

Még egy kis egyeztetés

Már kezd megrendülni a hitem, a polgármesteri hivatal hajlandóságában a lámpateszttel kapcsolatosan, amikor üzenet érkezik a telefonomra, miszerint az illető elrepült, s vele együtt a lámpateszt is. Még egyeztetnünk kell, amire leghamarabb kedden kerülhet sor, és addig is kellemes ünnepeket – áll az üzenetben.

Az egyeztetések lassan három hete, hogy megkezdődtek, de úgy érzem, ez az üzenet újra jegeli a lámpatesztünket. Ha kedden újrakezdjük az egyeztetéseket az ügyben, akkor ez újabb csúszásokat okozhat a nagy utcai lámpa tesztünkben, amiért előre is elnézést kérünk.

Az alkalmat megragadva szeretnék én is a magam és a szerkesztőség nevében kellemes húsvéti ünnepeket kívánni, remélhetőleg a közeljövőben egy tartalmas és izgalmas utcailámpa-teszttel jelentkezhetünk.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2014-04-18 22:59:16
Vegyes
Még a felszerelés előtt kinéztem magamnak egy utcát.
Az új lámpák felszerelése után a következőt állapítottam meg:
az újaknak erősebb a fénye viszont a lámpabura a fény oldalra való terjedését jobban gátolja,
ezért gyakorlatban a régi folytonos megvilágított út most sávokban van megvilágítva.
avatar
Running W
2014-04-19 11:09:44
"Valami bűzlik Dániában” ...

avatar
taylor
2014-04-19 11:41:22
Lehet hogy most keresik azt két lámpatestet (régit és újat) amelyeknél a legnagyobb a fogyasztáscsökkenés :)
avatar
mzolee
2014-04-19 13:28:33
Lehet hogy most keresik azt két lámpatestet (régit és újat) amelyeknél a legnagyobb a fogyasztáscsökkenés :)

-hat en is erre gondoltam...a mai vilagban...
avatar
pandietele
2014-04-19 14:10:10
re: Vegyes
Nem azokkal van baj, amiket Te figyeltél, vagyis nem az úttesteket világító új lámpákkal.
A PANASZ, a tömbházak közé szerelt, sétányok, bejáratok,járdák és kis utcák lámpatesteivel van !!!! Ezek Teljesen mások !!! kb. 3,5 méteres beton oszlopokon vannak, teljesen körbe világítanak, de nagyon SZARUL !!!
Nálunk a Sziget negyedben olyan mintha 50%-ra limitálták volna a régi fényerőt, de hasonló a helyzet a Sportcsarnok melletti tömbházak között és a Kórház lakónegyedben is.
KÉRJÜK VISSZA A RÉGI LÁMPATESTEKET ÉS IZZÓKAT ! ! ! ! !

Javasolom, hogy fogjon neki minden tömbház aláírásgyűjtésbe !
Gyengébb lett a fény és ez biza kihatással lehet a közbiztonságra.




[quote=pendulum]Még a felszerelés előtt kinéztem magamnak egy utcát.
Az új lámpák felszerelése után a következőt állapítottam meg:
az újaknak erősebb a fénye viszont a lámpabura a fény oldalra való terjedését jobban gátolja,
ezért gyakorlatban a régi folytonos megvilágított út most sávokban van megvilágítva.[/quo

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."