Itthon » Közélet

Élő közvetítés az udvarhelyi tanács márciusi rendes havi üléséről

Fáradtságosnak igérkezik városunk tanácsának mai ülése, a legfőbb napirendi pont ugyanis az idei költségvetés elfogadása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

IMG_6035
IMG_6035
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 11., 11:15
15 hozzászólás. 


18:45
Megválasztották a következő tanácsülés elnökét: Molnár Miklós. Szűk hét órás tanácskozás után lejárt Székelyudvarhely Tanácsának márciusi rendes havi ülése.

18:42
A március 15-i megemlékezésekről folyik a beszélgetés. Bunta Levente elmondása szerint egyelőre "titokban tartják" a meghívottak névsorát.

18:40
Különfélék napirendi ponttal folytatódik a maratoni tanácsülés.

18:30
Különböző módosításokkal, egyöntetűen elfogadták a 2010-es költségvetést.

18:15
A sportra szánt összegeket megnövelve elfogadták a sport és ifjúság fejezetet.

18:00
Költség kiegészítést eszközöltek a Könyvtár esetében, itt 520 ezer lej helyett 540 ezer lejt szavaztak meg, a Művelődési Háznak kiutalt összeg 792 ezer lejről 812 ezer lejre nőtt, míg a Táncműhely esetében 426 ezer 456 ezer lejre módosult. A Milleniumi Emlékoszlop tartozását is belefoglalták a költségvetésbe, így 300 ezer lejt különítettek el erre. Ezt a részt is elfogadták.

17:47
A kulturális intézmények költségvetése van terítéken.

17:40
A kiadási részt tárgyalják a tanácsosok. Az iskolák költségvetését két módosítással elfogadták.

17:30
A beruházási listát módosításokkal, de elfogadták. Ezek szerint 866 ezer lejt átcsoportosítottak a Rózsa és Szent János utcák modernizálására. A Rózsa utcára eredetileg 350 ezer lej, míg a Szentjános utcára 450 ezer lej volt szánva. A kiegészítésnek köszönhetően 742 ezer lejt a Rózsa utcára és 924 ezer lejt a Szent János utcára különítettek el. A Bethlen I-es kazánháztól 800 ezer lejt, a Bethlen II-es kazánháztól pedig 300 ezer lejt csoportosítottak át.

17:00
Az utcák modernizálására fordított összegről vitáznak a városatyák, szóba került a Rózsa és a Szent János utcák aszfaltozása is

16:27 Szász Jenő szerint egy lejt sem kell költeni kazánra, inkább pályázati pénzből kéne megoldani ezt az ügyet.

16:21
A városi fűtésrendszer modernizálásának kapcsán apróbb szóváltás alakult ki a tanácsosok közt. Incze Csongor beszámolt arról, hogy Mátészalkán jelenleg a fűtés 40%-át biomasszás fűtéssel oldják meg, tehát egy kipróbált megoldásról van szó, amit Udvarhely is alkalmazhatna.

16:00
Az öregotthon kialakításáról és a MÜTF egyetemmé történő  fejlesztéséről folyik szakmai vita, a polgármester elmondta, vannak tervek melyek szerint a Babeş-Bolyai egyetem informatika szakot hozna létre városunkban.

15:43
Elnézést kérünk a ritkásabb jelentkezésekért, ám a vita lassú haladása és az alpontok aprólékos részletezése miatt nehéz érdekes, illetve hasznos információkkal szolgálni.

15:30
Hótalanítási pénzekről és a város buszainak felújításárol van szó.. már amennyire betekintést nyerünk az ügyek menetébe, ugyanis fejezetszámokon kívül nem sokat lehet hallani, a költségvetés-tervezetből pedig nem jutott a sajtó részére másolat.

15:25
Beruházási kérdéseket feszeget a polgármester, az önkormányzat tulajdonában lévő épületek rendeltetését tárgyalják.

15:10
Közben a köztisztaság fejezet került terítékre, felszólalt az AVE Harghita vezetője is.

14:58
A szakbizottság a Polgármesteri Hivatal költségvetését 300 ezer új lejjel csökkentette, amit tartózkodásokkal elfogadtak az akkori ülésen.

14:56
A tanács elfogadta a költségvetés bevételi oldalát, melyen 67.837.000 RON szerepel. Most Bunta Levente részletezi a kiadási oldalt. A számok sokasága miatt most eltekintünk ezek pontos ismertetésétől.

14:55
Folytatódik az ülés.

14:43
5 perc szünet következik.

14:41
Az alpolgármester javaslatát leszavazták, most a költségvetés bevételi oldalát tárgyalják.

14:35
Szász Jenő javaslata felkorbácsolta a kedélyeket, apróbb vita alakult ki a költségvetés tárgyalásának módja miatt. Az ülésvezető szerint minden tanácsosnak joga van hozzászólni a költségvetés minden egyes pontjához.

14:28 Péter Pál
szerint beszélhetnének újra azokról a dolgokról amikről már döntöttek, ugyanis fontosabb egy éves költségvetés, mintsem, hogy ne szánjanak még egy kis időt a témára. Jakab Attila meghívta az AVE Harghita igazgatóját a várostisztaság kérdésének tárgyalására.

14:24
Az általános vita rész következik, Szász Jenő szólal fel: meglátása szerint, lévén, hogy egy 12 órás szakbizottsági gyűlésen már végigtárgyalták a költségvetést, ezért most csak arról a három témáról essen szó, amelyben nem értettek egyet.

14:22
Kevés pénzt kaptunk a megyei önkormányzatoktól. Bunta Levente szerint amikor MPP-s városvezetés volt, kétszer ennyi pénzt kapott a város - akkor egyébként a jelenlegi polgármester vezette a megyét.

14:18
A tanácsosok kérték a sportra szánt keret növelését (4 helyett 6 milliárd régi lej), erről a polgármester szerint nehez ugyan, de lehet beszélni. Ugyanakkor fontosnak tartja a pályázatokhoz szükséges önrész elkülönítését a tartalék-alapba.

14:17
A polgármester a költségvetés előterjesztőjeként részletezi a benyújtott módosító javaslatokat, melyekből már most elfogadja a Bányai János iskola, a táncműhely és a Művelődési Ház költsévetés-kiegészítését.

14:11
Az Eötvös József Líceum reabilitására is el kell különíteni egy összeget, valamint a Palló Imre felújítására is érkezett kérelem, amit szintén támogatni kell.

14:10
A múzeum és a könyvtár költségvetését nem csökkentenék a többi intézménnyel szemben, ugyanis ezek nehéz anyagi helyzetben vannak.

14:07
Vállalkozásfjelesztési programot is szeretnének indítani, mindezekhez persze önrész és ingatlan is kell. A polgármester kéri a tanácsosokat, hogy vegyék figyelembe, a vállalt feladatok növekednek, nem tartja szerencsésnek a Polgármesteri Hivatal költségvetésének további csökkentését.

14:05
Remélhetőleg a költségvetés 20-30%-át beruházásokra költik el (körforgalom, utcák feljavítása), emellett az idei prioritás további pályázatok benyújtása lenne, pl. egy öregotthon létrehozása a református egyházzal karöltve.

14:02
3.900.000 lejt spórolt a város, 11 milliót terveznek beruházásra fordítani.

14:01
Bunta Levente: "A költségvetés csökkenése leginkább a jövedelmi adókból eredő bevételek csökkenésének tudható be. [...] Szegényedik a város, szegényednek a polgárai."

14:00
Kezdődik a második felvonás, a város idei költségvetésének tárgyalása. Idén 13%-al kisebb összeget terjesztenek elő idénre, pontosabban 67 millió új lejt.

13:42
Elfogadták a határozatot, 5 perc szünet következik.

13:38
A határozatot elfogadták, a támogatás kérdését a későbbiekben vitatják. A taxisok ügye következik, szeretnék fenntartani a jelenlegi létszámot és rendszert, majd szerződést hosszabítanának, amint erre lehetőség lesz.

tanacsulues_031110_02

13:29 A legelőket a gazdáknak adnák ki legeltetés céljából, viszont vita tárgyát képezi, hogy ki vegye fel a terület-alapú támogatást: a gazdák vagy az önkormányzat.

13:22
A soron következő napirendi pont a legelők használati módjának meghatározása.

13:20
Az előző tervezet elfogadása után rábólintottak az önkormányzat tulajdonába termező fa mennyiségét is.

13:15
Szintén elfogadásra került ez a programpont is. Következik egy ANL-s kérdés, a listán a következő helyen található családnak utalnák ki azt a lakást, amit Bálint Katalin nem fogadott el a legutóbbi tanácsülésen, valamint egy megürült lakást is kiosztanának.

13:10
Elfogadták a központra vonatkozó tervezetet. Most a Phare programban kapott pénzek vizsgálatát szavazzák, ezt a napirendi pontot a múltkori, rendkívüli tanácsülésről halasztották mostanra.

13:03
Most Székelyudvarhely történelmi központjának kialakítási terve kerül megbeszélésre. Erre 9 milliárd régi lejt tudna pályázni a város, kevesebb, mint 200 millió régi lejes önrésszel.

13:02
A szennyvíztelep területének bővítését is elfogadták a tanácsosok.

13:01
Egyöntetű elfogadásra került a tervezet.

12:56
Az egyházi szervezet is megkapta az adókedvezményt, most a Szejkei színpad és Mofetta épületének felújítási tervét vizsgálják. Ez főként a Borvíz útja projektből fedeznék.

12:54 A Civitas is megkapta az engedményt, most a Ferences-rendi barátok és nővérek ugyanolyan kérelmét vesézik ki.

12:49
Az UFF épületadóját eltörölték, most a Civitas Alapítvány hasonnemű kérelmét bírálják el.

12:47
Az Udvarhelyi Fiatal Fórum is hasonló engedményt kért. Közben néhány papírzacskót hoztak a terembe, egyesek szerint szájkosat hoztak bennük, ezt pedig a rosszul viselkedő tanácsosok kapják majd meg.

12:45
A Kolping Kft. 19 szavazattal nem kell épületadót fizessen. Most a Palló Imre alapítvány ügyében szavaznak. Ők is egyöntetű támogatást kaptak.

12:44
Különböző közhasznú szervezetek adómentesítését szavazzák meg. Első köztük a Kolping Kft.

12:42
Az Eszterlánc óvoda felújítását is megtárgyalják, ami 468 ezer lej kiadást jelent. Ez a tervezet is elfogadásra került.

12:40
Szombatfalva esővíz-csatornázásának kiterjesztése és fejlesztése a következő tervezet. Elfogadva.

12:38
15 tömbház hőszigetelésének tanulmánya következik a szavazások sorában. Ezen a területen egyébként túljelentkezés van, kezd megnőni az érdeklődés. Több, mint 5 millió lejes beruházásról van szó egyébként, ami a város részét jelenti. 18-1 arányban elfogadták.

12:37 Jakab Attila
Zöld-párti tanácsos felhívja mindenki figyelmét, hogy most még csak megvalósíthatósági tanulmányokról van szó, nem konkrét pénzügyi támogatásokról. Közben ezt a határozatot is elfogadták.

12:35
A Baczkamadarasi Kis Gergely líceum felújításának tervezetéről szavaznak. Minden szakbizottság pozitívan állt az ügyhöz, Szász Jenő kéri, hogy a bérleti szerződéseket, mint amilyen van ebben az esetben is, terjesszék a tanács elé. A polgármester ezt pozitívan értékelte.

12:34
A Farcádi utca villamosítási tervezetét is megszavazták.

12:33
Most a Rákóczi Ferenc utca kanalizálásának kiterjesztéséről szavaznak. 552 ezer lejes összegről van szó. A tervezet átment a szakbizottságokon, a határozatot egységesen fogadták el a tanácsosok.

12:32 Balázs Árpád
szerint fontos a zóna fejlesztése, ugyanis itt lakik a polgármester is. Egy tartózkodással elfogadták a tervezetet.

12:29
Az illetékes szakbizottságok elfogadták a tervezetet, a tanácsosok pedig egyöntetűen álltak mellé. Következő határozat a Karéalja v árosrész villamosítására vontakozik, ami 287.000 lejes beruházást jelent.

tanacsulues_031110_01

12:26 Rátértek a különböző beruházások indokoltsági tanulmányának vitatására. Elsőként az Éltetőkút és a Cserehát esővíz-elvezetési rendszere van terítéken, melynek értéke nem kevesebb, mint 2 millió új lej.

12:22 Gálfi: "Polgármester úr, nincs semmi akadálya annak, hogy támadjam önt." Az MPP-s tanácsos természetesen azt szerette volna kifejezni, hogy nem áll szándékában támadni Bunta Leventét.

12:19 Gálfi Árpád polgári tanácsos szól a polgármesterhez: szerinte nincs aláírva a Magdoln Impex bontási engedélye.

12:16
Az összes tanácsos jelen van, a soros ülésvezető elnök Benedek Árpád-Csaba. Javasolja a költségvetés utolsóként való tárgyalását. Ezzel mindenki egyetért, Bunta Levente napirend előtt szólal fel.

12:14
A polgármester operativitásra és jó szándékú hozzászólásokra szólította fel a tanácsosokat.

12:13
Bunta egy hatalmas csomag irattal érkezett. Valószínűleg az a városi költségvetés-tervezet.

12:11 Tele a terem, még van egy kis alapzaj. A tanácsosok általános véleménye szerint hosszú lesz a mai nap...

12:03
Lassacskán megérkeznek a tanácsosok a terembe.


15 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
petraslajos
2010-03-11 12:14:20
tanacsules
csak fogadják is el
avatar
csabax3
2010-03-11 14:24:34
A 13:03-as esemenyhez: hibasak a jelzett adatok az onresz kevesebb, mint 200 millio regi lej.
avatar
szasza
2010-03-11 14:30:05
re:
Köszönöm, kissé összekeveredett a régi és az új lej.

avatar
csabax3
A 13:03-as esemenyhez: hibasak a jelzett adatok az onresz kevesebb, mint 200 millio regi lej.
avatar
csabax3
2010-03-11 15:38:09
15o30p: ismet egy tevedes: a hivatal regi kisbuszanak a kicsereleserol volt szo, nem varosi buszokrol, ide csak odafigyeles kell
avatar
olvaso
2010-03-11 15:40:54
Remelem a kov. valasztas utan nagyobb lessz a zoldek aranya.
Amugy sok dolog van amire lehetne kolteni a penzt.
Sokallom a 6 milliard lejt a sportra. Az atlag polgar ebbol semmit sem kap.
Szepitesre, viragositasra, park jardainak rendbetetelere forditanam ennek legalabb 1 reszet.

OFF:
Borzaszto idegesito az oldal folyamatos frisitese. Mindenki ismeri az F5-ot.
avatar
szasza
2010-03-11 15:48:25
re:
Köszönjük az észrevételt, ám szerencsére megerősítést nyert, hogy a város buszairól beszéltek az ülésen.

avatar
csabax3
15o30p: ismet egy tevedes: a hivatal regi kisbuszanak a kicsereleserol volt szo, nem varosi buszokrol, ide csak odafigyeles kell
avatar
szasza
2010-03-11 15:49:21
re: re:
Egyébként a hivatal kisbusza is a város busza, a 15:30-kor írt bejegyzés is így fogalmaz, nem városi buszokat említ, hanem a város buszait.

avatar
szasza
Köszönjük az észrevételt, ám szerencsére megerősítést nyert, hogy a város buszairól beszéltek az ülésen.

[quote=csabax3]15o30p: ismet egy tevedes: a hivatal regi kisbuszanak a kicsereleserol volt szo, nem varosi buszokrol, ide csak odafigyeles kell
[/quote]
avatar
csabax3
2010-03-11 15:53:01
re: re: re:
nacsak, bizonyitekot ker a szerkeszto ur? mutassam a tervezetet?? (vegulis a kisbusz az akkor itt varosi busz?)

avatar
szasza
Egyébként a hivatal kisbusza is a város busza, a 15:30-kor írt bejegyzés is így fogalmaz, nem városi buszokat említ, hanem a város buszait.

[quote=szasza]Köszönjük az észrevételt, ám szerencsére megerősítést nyert, hogy a város buszairól beszéltek az ülésen.

[quote=csabax3]15o30p: ismet egy tevedes: a hivatal regi kisbuszanak a kicsereleserol volt szo, nem varosi buszokrol, ide csak odafigyeles kell
[/quote][/quote]
avatar
szedlacsek
2010-03-11 15:56:45
S mi a rendeltetésük az önkormányzat tulajdonában levő épületeknek, milyen beruházásokat eszközölnének?
avatar
szasza
2010-03-11 15:57:02
re: re: re: re:
Miután a sajtó nem jutott hozzá a költségvetési-tervezethez, ezért csak a hallottakra tud támaszkodni, nyelvezetében pedig igyekszik a tanácsosok szóhasználatához, kijelentéseihez igazodni.

avatar
csabax3
nacsak, bizonyitekot ker a szerkeszto ur? mutassam a tervezetet?? (vegulis a kisbusz az akkor itt varosi busz?)

[quote=szasza]Egyébként a hivatal kisbusza is a város busza, a 15:30-kor írt bejegyzés is így fogalmaz, nem városi buszokat említ, hanem a város buszait.

[quote=szasza]Köszönjük az észrevételt, ám szerencsére megerősítést nyert, hogy a város buszairól beszéltek az ülésen.

[quote=csabax3]15o30p: ismet egy tevedes: a hivatal regi kisbuszanak a kicsereleserol volt szo, nem varosi buszokrol, ide csak odafigyeles kell
[/quote][/quote][/quote]
avatar
olvaso
2010-03-11 15:58:07
csabax3
mi ez a gyerekes kotekedes?
avatar
taylor
2010-03-11 17:49:04
Szentjanos+Rozsa
Amire leaszfaltozzak ezt a ket utcat addigra kezdhetik elorol a Szentimre es az Iskola utcat :evil: mert a havercegek szar munkat vegeztek es a tavalyi kokanyolas mar elporladt
avatar
lordking
2010-03-11 18:05:46
Hát sajnos igazad van taylor! Ezek haverokkal(VIA) dolgoztatnak, és azért hogy minél többet nyerjenek szar munkát végeznek. Pdig szerintem sokkal többet nyernének, ha hiteles, komoly munkát végeztetnének, amelyet bármikor számon lehet kérni. De hol van már a hírse székely becsületesség?? :woohoo:
avatar
lordking
2010-03-11 18:08:29
Olvasó, egyetértek veled! Most már én is arra várok, hogy a következő választásokon nemcsak én, de sokan mások is a zöldekre szavazzunk! Eddig bizonyítottak az egyetlen tanácsosukkal is.
avatar
Csedo
2010-03-11 19:48:00
Azt tudtam hogy Bunta Levente egy nem szokvanyos polgarmester, de hogy minek kell titokba tartani a meghivottak nevsorat azt nem tudom.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."