Itthon » Közélet

Ki perel a végén?

Kevesebbet bűnöznek a kiskorúak, miközben sokakat perel a lakószövetség. Itt a 2014-es bírósági statisztika.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fejfájást okoz a közköltség fotó: archív
Sok ember kapott idézést a bíróságra. Fotó: illusztráció.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. január 21., 12:34
0 hozzászólás. 

3268 új dossziét iktattak a székelyudvarhelyi bíróságon 2014-ben, összesen 223 jogerős határozat, illetve megállapítás született a büntetőperekben – közölte megkeresésünkre Mălăieșiu Ramona, a székelyudvarhelyi bíróság elnöke. Ezek közül 212 végleges határozat maradt, amelyből 42 számít ítéletnek, 43 esetben felfüggesztés történt, de ide tartoznak a letartóztatási parancsok is.

A nők felét elítélték

Csökkent a kiskorúak bűnözése, legalábbis a számok ezt mutatják – amíg 2013-ban kilenc kiskorút ítéltek el, tavaly csak négyet.

„Az új büntető perrendtartás alapján csak a nagyon súlyos bűncselekmények esetében ítélhetnek börtönbüntetésre vagy javítóintézetbe kerülésre egy kiskorút" – hangsúlyozta a bírónő, hozzátéve, hogy az országban összesen négy javítóintézet van. Két nő ellen született ítélet, egyiküket felmentették.

Büntetőjogi eljárás 342 volt, ebből 317-et oldott meg a bíróság. 2926 polgári ügy volt, megoldani 2776-ot sikerült, összesen 23 hagyatéki tárgyalást folytattak le – ezekből 22 eset be is fejeződött.

Perelnek a gyerektartási díjért

A büntetőjogi eljárásoknál 38 közlekedési bűncselekmény volt, ezekből 20-at oldottak meg. Ezt követi a 18 lopás, amelyből 16 esetet tisztáztak. Két rablási és öt családelhagyási ügyben hoztak ítéletet – utóbbi azt jelenti, hogy ha valaki két hónapig nem fizeti a megállapított gyermektartási díjat, már beperelhető.

Nem az az adós, akinek nincs pénze

Mălăieșiu Ramona szerint nagyon sok az olyan esetek száma, amikor a lakószövetségek tartozásért perelik be a lakókat, a múlt évben összesen 135 ilyen esetük volt. „A tartozás ki nem fizetése után kilencven nappal már bírósághoz fordulhat a lakószövetség, azonban sokszor megértőek, és nem teszik. De így is 135 esetben kértek eljárást. A lakószövetség az ítélet után a végrehajtóhoz fordul, legtöbbször csak azok jönnek be az alperesek közül, akik közlik, hogy kifizették a tartozást. Számomra az a megmagyarázhatatlan, hogy nyolcvan éves nénike kölcsönt vesz fel, hogy tudja fizetni a közköltséget a téli hónapokban, és nem marad el vele. És azok, akik nem fizetnek, általában nem idős emberek, akiknek borzasztó kevés a nyugdíjuk, hanem azok, akiknek nem az a prioritás, hogy a közköltséget kifizessék" – mondta el a bírónő.

Arra a kérdésünkre, hogy a biztonsági őröket hányszor kellett behívni a tárgyalóterembe, a válasz az volt, hogy egyszer sem. A bíróság előterében, illetve bejárata előtt is egyszer volt botrány, a Gábor-család egyik tárgyalása után.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."