Itthon » Közélet

Júliusi tanácsülés: rezsicsökkentésről beszélünk!

Kilenc napirendi pont szerepel a július 30-i önkormányzati ülés összehívójában. Élőben jelentkezünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules1
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 29., 22:34
8 hozzászólás. 

9.59 A tanácsülés befejeződik, pontosan két órát tartott, vakációs hangulatban. Gergely László lesz a következő ülés elnöke. Köszönjük a figyelmet!

9.55 Benedek a székely gőzösről beszél, szúrva egyet a sajtó felé is azzal, hogy amit írnak szerinte „köszönő viszonyban sincs a valóssággal". Néhány átjárónál nehézkes az átkelés, pl. Décsfalván, az Orbán Balázs utcában is megfelelő lesz a sín. Amiket kért a CFR, a város teljesítette, szerinte minden akadály elhárult az elől, hogy átvehessék. Úgy látja, hogy ez nem a város feladata lett volna, de elvégezte, holott sokan akadályozták. „A vasút nem tudja megengedni magának, hogy ne indítsa újra a járatot. Amennyiben nem találnak újabb kifogásokat" – tette hozzá.

9.47 Biró Edith a Tompa László iskolában kialakult helyzetet ismerteti, ahol egy osztályban 21-en kezdték meg az iskolát, de az év végén már csak 3-4-en vannak. Tikosi László a bicikliutak problémájáról beszél, szerinte nem a műszaki osztály döntötte el, hanem sofőriskolák képviselőiből, taxisokból és rendőrökből állt a bizottság. Bevallja, tévedtek, amikor nem hívták meg a beszélgetésre a kerékpáros szervezeteket. Megvizsgálják a problémákat, módosítanak rajta. A Kossuth utcai járdáról letörik az ottani betonrészt, ami belelóg az útba. Jakab Áron Csaba kijelenti, hogy ez a bizottság nem jól dolgozott, óriási hiba, hogy ilyen bizottságra hagyják a bicikliutat.

9.50 Gálfi Árpád az Udvarhelyi Média kft.-vel kapcsolatban Farkas Györgynek tette volna fel a kérdéseit, de Farkas közben elhagyta a termet. „Közpénzről van szó, ennek tudatában kell lennünk" – mondja Gálfi. Tikositól azt kérdezi, hogy lesz-e pataktakarítás az idén – nem nagy dolgokról lenne szó, de például Bethlenfalván kellene egy gyors takarítás.

Géczi Levente RMDSZ-tanácsos az új körforgalommal kapcsolatban jelez egy úthibát, a Kuvar utcai lakók kérését tolmácsolja (aszfaltozás kellene a tömbházak közötti járdákra), ugyanakkor a megrongált játszótereket is szóvá teszi.

9.42 Jakab Áron Csaba azt jelzi, hogy a Dávid Ferenc térről jelezték a lakók, hogy az ottani taxiállomásnál éjszakánként nagy a hangoskodás, kéri a hivatalt, hogy intézkedjen. Említi a kóbor kutyákat, szerinte megint el vannak szaporodva, ugyanakkor fájlalja, hogy a Bethlen Gábor utcai Szuper üzlet előtt kivágott fák helye nem esztétikus.

9.35 Sinka bicikliparkolót javasol a Kossuthba, egy autó parkolási helyét foglalná el a kerékpár-parkoló. Kulcsár-Székely Attila egy levelet olvas fel, állítólag egy gyerektől kapta. „Szász gyerek" a feladó, neki válaszol. Kiderül, hogy Kulcsár ironikus hangvételben Szász Jenőnek válaszol a bevezetőben említett kérdésekre. Ironikus „válaszlevele" után semmilyen reakció nincs mások részéről. A Székelytámadt várban levő ásatással és felújítással kapcsolatosan Miklós Zoltán múzeumigazgató beszél komolyan, mint mondja, hétfőn kezdik a kivitelezési munkálatot. Ezt előzte meg az ásatás, ezalatt rovásírásos téglát is találtak sok más érdekesség mellett. Látványosan vissza szeretnék építeni. Geofizikai kutatás zajlik tegnap és ma. Érdekes részleteket közöl az új ismeretekről, például azt, hogy a hátsó várfal bennebb volt, a most lebetonozott iskolaudvar alatt.

9.31. Gidó Csaba kap szót először, az újrafestett bicikliutak hibáiról beszél. Biró Edith köszöni Tikosi Lászlónak a Kisköved utcai közlekedési tükör megjavítását. Az EMNP-s tanácsos azt kifogásolja, hogy nincsen sűrű buszjárat a Szejkére, arra kéri a hivatalt, hogy a nyári időszakban több járat legyen. A Holló utcában tisztázatlan telkek vannak Mike Levente MPP-s tanácsos szerint. Fontosnak tartaná, hogy ez a zóna is bekötődjön a kanalizálásba, mert mindenki a patakba engedi a szennyvizet. Benedek szerint elindul a folyamat, de lassú lesz, az építkezési engedélyeket is tisztázni kell, mert ott is furcsák a viszonyok. Miután ezek tisztázódnak, utána lehet a kanalizálással foglalkozni. Tamás Zoltán kiegészíti Gidó észrevételeit, ő is pozitívnak értékeli, hogy a kerékpárutat újrafestették. Amikor a főút találkozik a mellékutcával, 9 helyen nincs feljárat, idős asszonyok leszállnak és feltolják a biciklit a járdára. Fessenek pirosat is a sárga háromszögre, hogy észrevehető legyen. Benedek szerint sok biciklis jobbról előz, a közlekedési szabályzat mindenkire érvényes kell legyen. Sinka is a biciklis témát feszegeti, szerinte örvendetes, hogy ezzel foglalkoznak.

9.20 Átmegy a következő is, a Városi Könyvtár szolgáltatási díjait engedélyezik, Szőcs Endre igazgató mondja el a konkrétumokat, egyetértenek vele, akárcsak a nyolcadik napirendi pontban a Haáz Rezső Múzeum tisztségjegyzékének és szerkezeti felépítésével. Az utolsó napirendi pont a Haáz Rezső Múzeum szolgáltatási díjainak elfogadása, ez is átmegy kérdés nélkül, mindenki igennel szavaz. Jönnek a különfélék, többen jelzik, hogy beszélnének.

9.15 Költözhet-e a Sportiskola a volt UCECOM épületének a földszintjére – ez itt a kérdés? A szakbizottságok szerint igen, Zakariás kérdést tesz fel, de megint nem lehet hallani, többen oda se figyelnek. Benedek szerint az intézmény is beszáll a felújítási költségekbe. Van olyan költség is, amit a tulajdonos kell, hogy bevállaljon, ebben az esetben a város. Tikosi László műszaki igazgató veszi át a szót, elmondja, hogy a tervet elkészítették, a munkálatra közbeszerzést hirdettek, a sportiskola az oktatási minisztériumtól szerez pénzt. Elfogadják a határozatot, költözhet a sportiskola.

9.06 Mindenki elfogadja a negyedik napirendi pontot is, ami arról szól, hogy egy, az Urbana Rt. tulajdonában lévő felületet ingyenes használatba vesz a város. Az ötödik oktatással foglalkozik, a városi hálózat elfogadása van napirenden. Gidó Csaba RMDSZ-es képviselő szerint minden évben megzavarja a tanügyet, hogy évről-évre leépítik a kisegítő személyzetet (kapusok, takarítók, szakácsok), ez egyszerűen elfogadhatatlan. Benedek szerint múlt szerdán itt járt a főtanfelügyelő, a bentlakással és étkezővel rendelkező intézményeket érinti, illetve szinte ellehetetleníti. Bízik abban, hogy lesz megoldás. Mindenki elfogadja a határozatot. 

9.03 A Városi Könyvtár tevékenységéhez szükséges felület bérlésének meghosszabbításáról szól a következő napirendi pont, 5370 lejt kell fizetni az épület egyik felének bérlésére. A szakbizottságok szerint rendben van, kérdés nincs, Kolumbán Imola képviselő minden kollégájának ajánlja a könyvtárat. Mindenki igennel szavaz.

9.00 Jön a második napirendi pont, ez Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2015-ös évi költségvetésének módosításáról, valamint bizonyos tételek áthelyezéséről szól, arról, amit a polgármester a bevezetőben mondott. Kisebb-nagyobb összegek átcsoportosításáról van szó, bicikliutakra, de többek között utcai vízcsapokra is. Elfogadják, az MPP-ből is mellette vannak.

8.56 Az Orbán Balázs szobor előtt turisták fényképezkednek, miközben Zakariás Zoltán EMNP-s képviselő kérdést tesz fel Karda Emese gazdasági igazgatónak, de annyira halkan beszél a képviselő, hogy a terem másik felében (ahol ülünk) nem hallatszik. Az előterjesztés átmegy az MPP és az EMNP tartózkodása mellett.

8.53 Két tanácsos hiányzik, az MPP-s Bálint Mária Magdolna és az EMNP-s Jakab Attila. Bodnár László jegyző döntésre képesnek nyilvánítja a testületet, az alpolgármester megnyitja a tulajdonképpeni tanácsülést. Az első napirendi pont Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2015-ös II. negyedévi költségvetési zárszámadásának elfogadásáról szól.

8.50 Lassan minden kérdésre válaszol a polgármester, most éppen a Szombatfalvi utcával kapcsolatban mondja, hogy az Aqua Nova nem jól állíttatta vissza az utca felületét, a műszaki igazgatóság intézkedik, hogy tudják az aszfaltozást folytatni. Ezt a történetet nem hagyom annyiba – ez a cég az elődöm idejében igen támogatott volt, most is nyomul, holott olyan munkákat is elvégzett annakidején, mint az Emlékezés Parkja, hogy minden évben valami javítanivaló van rajta – mondja Bunta, hozzátéve, hogy ez a cég megint közbeszerzést nyert. „Mondják a kollégák, hogy rossz munkát végeztek, de nem tudtuk kizárni a licitről". A következő kérdés a fűtés, Bunta elmondja megint azt, amit az ülés előtt. „Az emberek félnek, hogy úgy járnak, mint 2007-ben, az MPP vezetése alatt, amikor fűtés nélkül maradtak" – mondja Bunta.

Nem jár a székely gőzös – ezt az alpolgármester fogja elmondani Bunta szerint, de azért hozzáteszi, hogy MPP-sek ezt is akadályozzák. „Akkor indítják újra a vonatot, ha egy bizonyos szakaszt kivesznek belőle, megy a telekbiznisz a városban a régi csatornákon" – mondja Bunta titokzatosan. „Ha önöknek ez kell, én máskor is így, ilyen bőven beszélek ezekről a dolgokról" – mondja Bunta, hozzátéve, hogy nem ezekről kéne beszélnünk, hanem az elmúlt nyolc év harmincöt nagyberuházásáról. Fontos az, hogy a város jól néz ki, készülünk Szent István napjára, ahová önöket is várjuk. Augusztus 20-ig szabadságon vagyok, de bejárok - mondja, majd jó munkát kívánva elköszön és távozik.

8.38 A műemlékek "rombolásával" is foglalkozik Bunta, kijelentve, hogy sok olyan épület körül van hűhó, ami nem műemlék, például a bíróság melletti ház. Következő felvetésre válaszolva azt mondja, hogy a Márton Áron téren a régi címerek közül hármat bármikor visszaállítanának, de Bunta szerint az MPP és az EMNP akadályozza meg, mert Pestszentlőrinc címerét is akarják, azt pedig nem tartja indokoltnak.

8.33 Odafigyelünk a dologra, vannak adataink arról, hogy kik vásároltak villákat. Én sem tudom, hogy hogy vannak telekkönyvezve az egykori szövetkezeti és szakszervezeti villák. Bunta továbbmegy, a következő kérdésre is válaszol, ez a vár rehabilitációjáról szól. 

8.28 Bunta továbbmegy, a Szejkéről beszél, mert az MPP kérdései között az is benne van, hogy kik vásárolták meg az ottani házakat. Volt egy visszaigénylő 2006-ban, aki kimérés nélkül eladta egy illetőnek - utóbbi beperelte a hivatalt. Ez a per jelenleg is megy. Egy olyan ügyvéd foglalkozik ezzel, aki Szász Jenőnek is dolgozott, illetve a Pui családdal is - mondja Bunta.

tanacsules3

8.21 Gálfi Árpád az MPP kérdéseit nyújtja át, amit a párt megfogalmazott és a weblapján is megjelent. Bunta tud róla, azt mondja átfutotta a kérdéseket és azt mondja, hogy egy kicsit többet dolgozhatnának. A kérdésekre írásban ad választ majd. Azt viszont elmondja, hogy a PUG-ot pozitívan véleményezték a megyénél, kisebb módosításokkal elfogadták. A főépítész viszont beteg, szeptemberig betegszabadságon lesz - közli Bunta. "Innen, ettől az asztaltól is gyógyulást kívánunk" - mondja. 

8.18 Udvarhely példaértékű lesz a távfűtési rendszer rehabilitációja szempontjából, amit követni fognak. A rendszer 85%-ban fel van újítva - mondja Bunta. Azon is el kell gondolkodni, hogy az iskolákat hogyan tudjuk rácsatlakoztatni a rendszerre.

8.13 A legjobb a hőerőmű létrehozása lesz - az eredeti elképzelés az volt, hogy a város hozza létre, de ez nem sikerült, így beruházót kerestek, ami Bunta szerint kecsegtető, a szakemberek is ezt mondják. A zöldjegyek piacát ugyanis ellehetetlenítette a kormány melletti szerv - jelenleg ott áll az ország, hogy a szélerőmű csak akkor működik, ha szél van, ez nem egyfolytában tud energiát biztosítani. Uniós nyomásra ez változni fog, a biomasszás energiatermelés kiemelt lesz. "Az elődöm el is adta a rendszert, a siófokiaknak adta meg a lehetőséget, hogy működtessék. Az én elképzelésembe csak az fér bele, hogy vásárolunk energiát. 2500 lakás van a rendszeren" - mondja Bunta.

tanacsules2

8.08 További 500 ezer lejre is számít a polgármester, amit többek között a Kipi-Kopi napközire, bicikliutakra költenek majd. A Haberstumpf villa átépítésére megvan a kivitelező (ezt azonban nem mondja), ugynakkor megvalósításokról beszél - az útjavítások szeptemberre befejeződnek. Jó munkát, jó szabadságolást kíván, menne is, de Zakariás Zoltán feltartja még beszéddel, aki a hőerőművet, a távfűtést firtatja. Bunta szerint az egyik legfontosabb dolog mai világunkban az energiahordozók birtoklása. "Óvatosak lettünk, mert a támogatási keret túlpolitizált" - mondja Bunta, hozzátéve, hogy a városnak a legkedvezőbb fűtőanyag a biomassza, erre alapoznak. A fűtés a legnagyobb téli kiadás a családoknál.

8.03 Megérkezik a polgármester, kezdődik az ülés. Jelentős összeget, majdnem hétmillió lejt kapott a város, ez jó hír Bunta Levente szerint, amit a fűtéshálózatra fognak költeni, illetve megkezdik újabb félszáz csereháti lakás építését. Ezt a pénzt be kell ma foglalni a költségvetésbe. Bunta a fűtésről beszél, arról, hogy a fűtés olcsóbb lesz a városban. Rezsicsökkentésről beszélünk - jegyzi meg a polgármester, aki egyébként szabdságon van, de mint mondja, rendkívül örvend, hogy ezt ma elmondhatta.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városházáról! Nyári tanácsülés következik. Reggel van, süt a nap, felébredt a kisváros, a városatyák megérkeztek, nekifognak a "munkának". Az ülést az alpolgármester, Benedek Árpád Csaba vezeti.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2015-07-30 10:30:50
Pam-pam
1. Valaki meggyozte a kormanyt hogy passzoljon + penzt a varosnak
2. Valaki meggyozte az Rmdsz-es tanacsosokat hogy passzoljak at az Urbananak
3. Valaki meggyozi az Urbanat hogy passzolja tovabb a brassoi csofekteto cegnek
Valaki ott van amikor kirepul a kozpenz Bukarestbol es a vegen is amikor lecsapoljak?
Szavazzatok az egysegre: legyen ugyanaz a személy a vásárló és az eladó is. Traiasca Partidul


U.i.: fizessétek a nagy adókat, hajrá.
avatar
triogsm
2015-07-30 12:25:36
8:03 - 8:08 ennyit érdemelne a város a "városgazd
Nyolc nulla háromkór megérkezik a cikk szerint "Bunat" úr, majd egy bő mondat után nyolc nulla nyolckór távozna, még szerencse hogy szegezett kérdésekkel feltartják. Figyelembe véve a tanácskozás 2 órás időtartamát, Bantu önszántából csak huszonnegyed részt töltene el a tanácsosokkal, számszerűleg 120 percből bő ötöt. Hát igen, ez szabadság ide vagy oda kellemetlen 45 perccé "fajúl" és dícséretére váljék, így megközelítőleg és jóindulattal a fél tanácsülést kiűlte, továbbá kénytelen kelletlen de válaszokat is adott, kicsit összefüggéstelenűl, kicsit nem a kérdésekre de adott, megtörve az idáig tartó monológot, lehet ha elkezdődik a párbeszéd a mi "városgazdánk" és a sok probléma közt. . . A fekete kontinensről nem esett szó :)))
avatar
editeva
2015-07-30 15:04:37
re: 8:03 - 8:08 ennyit érdemelne a város a "vá
avatar
triogsm
Nyolc nulla háromkór megérkezik a cikk szerint "Bunat" úr, majd egy bő mondat után nyolc nulla nyolckór távozna, még szerencse hogy szegezett kérdésekkel feltartják. Figyelembe véve a tanácskozás 2 órás időtartamát, Bantu önszántából csak huszonnegyed részt töltene el a tanácsosokkal, számszerűleg 120 percből bő ötöt. Hát igen, ez szabadság ide vagy oda kellemetlen 45 perccé "fajúl" és dícséretére váljék, így megközelítőleg és jóindulattal a fél tanácsülést kiűlte, továbbá kénytelen kelletlen de válaszokat is adott, kicsit összefüggéstelenűl, kicsit nem a kérdésekre de adott, megtörve az idáig tartó monológot, lehet ha elkezdődik a párbeszéd a mi "városgazdánk" és a sok probléma közt. . . A fekete kontinensről nem esett szó :)))


Javítottuk a Bunat :))
avatar
Will
2015-07-30 15:30:32
Vannak városok...
Vannak városok, amelyeknél viszonylag egyszerű megmondani, miért szépek, különlegesek, fantasztikusak stb...
Vannak városok, ahol lehet élni, legfeljebb nem érdemes...
és van Udvarhely:))
avatar
EGYIGAZSZEKELY
2015-07-30 15:51:21
ezzel én ugy vagyok mint a pedigree reklám,,hogy ez valami vicc ugye,,csak az a külombség ,hogy ez a valoság
avatar
esz.
2015-07-30 17:28:14
a vonat
Úgy hallom, valakik kezdik szervezni az SZ.G.P.-t, vagyis a SZékely Gőzös Pártot. Nem én leszek az egyetlen elkeseredett, aki azonnal belép!
avatar
triogsm
2015-07-30 18:31:48
Bantu Levente névhelyesbítéshez kiegészítésképpen
Akár Borat -ra is javíthattátok volna mert van hasonlóság, de hát ez nem az a film, viszont dráma ez is és a mienk, a tragikomikus székelyudvarhelyi valóság ;)
avatar
molter
2015-07-31 14:11:41
Hajzat
Tetszik az alpolgármester sérója... Zsír!
És úgy együtt bizalomgerjesztôek a fônökkel...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."