Itthon » Közélet

Börtönbe megy a Gábor család?

Egyre jobban fojtogatja a Gábor családot a nyakukon szoruló hurok. Végső fegyverük a fellebbezés maradt. Időhúzásnak?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

gaborekatkiraktakaperrolarchiv
Fotó: Egyed Ufó Zoltán | archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. december 17., 15:58
2 hozzászólás. 

Két ügyben is ítélet született, amelyben a teljes Gábor család vagy annak valamelyik tagja vádlott volt.

December kilencedikén szomszédjuk, Demeter Ernő megverésének ügyében hirdettek nem jogerős ítéletet. A tárgyalásokat Rédai Zoltán József bíró vezette, a Gábor Róbert bántalmazásért 9 hónapot, közrend háborításáért 5 hónapot kapott, ami összevonva 10 hónap és 20 nap letöltendő börtönbüntetést jelent. Testvére, Gábor Zsolt közrend háborításért szintén 5 hónapot kapott, de neki volt 5 hónap felfüggesztett börtönbüntetése még egy 2013-as ítéletből. Ilyen esetben nem összevonásról beszélünk, hanem összesítésről, így ő 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Ezek mellett a bíróság kötelezi az elítélteket 1500 lej megtérítésére a székelyudvarhelyi kórháznak, ami Demeter Ernő kezelési költségeit fedezi.

Az egész családot elítélték

A másik ügy, amelyben ítélet született, már összetettebb. Itt tizenkét összevont ügyről van szó, amelyben nyolc sértett fél szerepelt. Az ügyben 14 tárgyalás volt, amelyeket Ramona Gabriela Mălăieșiu bírónő vezetett. Itt december 11-én született nem jogerős ítélet. Gábor Dénes, a családfő három rendbeli fenyegetésért és két rendbeli rongálásért kapott esetenként három-három hónapot, amely összevonva 7 hónap letöltendő börtönbüntetést jelent. A családfő is hozott magával egy 5 hónap felfüggesztett börtönbüntetést, ugyancsak 2013-ból, így ő kereken egy évet kell, hogy börtönben töltsön.

Élettársa, Ötvös Eszter két rendbéli fenyegetésért kapott 3-3 hónapot, ez összevonva négy hónap letöltendő börtönbüntetést jelent. Nála is bejön még a 2013-ból hozott 5 hónap, így végül 9 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Gyerekük, Gábor Szabolcs, akit már egyszer testvérével nem jogerősen elítéltek Gálfi Árpád megfenyegetéséért három, illetve egy hónap szabadságvesztésre (ezt megfellebbezték, 2016 március 2-án lesz a tárgyalás a vásárhelyi bíróságon), most szintén nem jogerősen 7 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Testvére, Gábor Zsolt két rendbéli fenyegetésért 3-3 hónapot, minősített lopásért 1 évet, összevonva egy év két hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ő helyzete eltérő a többi családtagjához képest, ugyanis ő jelenleg is börtönbüntetését tölti, illetve visszaeső bűnözőnek számít.

Gábor Róbert két rendbéli fenyegetésért öt-öt hónap, összevonva hat hónap 20 nap letöltendő börtönbüntetést kapott.

Mindegyik elítélt mellékbüntetésként nem közelítheti meg öt méternél közelebb, nem állhat szóba Gálfi Árpád, Demeter Júlia, illetve Pál László sértettekkel és családtagjaikkal, nem mehetnek a felsoroltak otthona és munkahelyei közelébe. A bíróság emellett kötelezte őket tízezer lej perköltség megtérítésére is.

Az ügy már túlmutat a nyolc sértett esetén

Marosi György, a sértett felek ügyvédje szerint mindenképp történelmi döntésről, illetve egy paradigmaváltásról beszélhetünk. „Túl a paragrafusokon és különböző büntetési tételeken a lényeg az a dac, amivel a sértett felek végigcsinálták, s az a kitartás, amivel támogatta őket a közösség. A másik fontos dolog a bátorság, amivel a tanúk rendelkeztek, hogy eljöttek és elmondták. Ez egy üzenet a társadalom egészére nézve, mert arról szól, hogy senki nem áll a törvény felett, még a Gábor család tagjai sem, és nem csak jogai, de kötelességei is vannak egy állampolgárnak"– összegezte Marosi.

Szerinte ez egy jó példa arra, hogy senki nem helyezheti magát a törvényen kívül következmények nélkül. Ez nem csak a nyolc sértett félről vagy a 11 ügyről szól, visszaemlékezése szerint húsz évvel ezelőtt az udvarhelyi bíróságon nem volt szolgálatot teljesítő rendőr, mert nem volt rá szükség. Az elmúlt időszakban a pénteki tárgyalásokon sokszor

10-15 rendőr és csendőr próbált sikertelenül rendet tartani.

„Egy ilyen ítélet az én véleményem szerint üzenet jellegű" – véli Marosi, aki szerint tapasztalható volt az is, hogy az elmúlt egy évben, amióta megkezdődtek a tárgyalások, a család körül szinte teljesen megszűntek azok a fajta bűncselekmények, amelyek az azelőtti öt évben vagy még korábban jellemzőek voltak. A büntetésnek nem csak megtorló szerepe van, hanem átnevelő is, és ez lenne a lényeg, hogy az elítéltek ezt értsék meg, vélekedik Marosi.

„Természetesen az elért eredményt pozitívként értékeljük, úgy gondoljuk, hogy kezd beérni annak a gyümölcse, amit annak idején számítottunk és gondoltunk. Körülbelül a tárgyalások hatvan százalékánál vagyunk, mert most lezárultak ezek az ügyek, de még vannak folyamatban levők. Igaz, ezek már nem a közösség ügyei, hanem az enyémek" – ezt már a bethlenfalviakat képviselő Gálfi Árpád önkormányzati tanácsos mondta.

Gálfi szerint már nem csak a bethlenfalviak elégelték meg Gáborék terrorját, ugyanis hivatalból két újabb ügyet indított ellenük a főügyész, a bíróságon tanúsított elfogadhatatlan viselkedésük miatt.

A bethlenfalviak elégedettek az eddig elért eredményekkel, bár Gálfi szerint azt azért nehezményezik, hogy még mindig komoly gondot jelent féken tartani a szóban forgó család indulatait. Az utolsó tárgyaláson is hiába volt jelen több csendőr és rendőr, a Gábor család tagjai hangosan és indulatosan megfenyegették őket a bíróság előterében, obszcén szavakkal illeték a rendfenntartókat, de nekik is kijutott a fenyegetésekből, mégis következmény nélkül maradnak ezek az esetek.

A két ügyben meghozott ítélet még nem jogerős. Az értesítéstől számított tíz napon belül lehet megfellebbezni a bíróság döntését, amitt írásban kiközölnek a feleknek, akiknek hét napjuk van átvenni az értesítőt.

Feltehetően megfellebbezik a döntést Gáborék, hiszen ez az egyetlen eszköz maradt már csak a kezükben, amivel még húzhatják az időt. Ebben az esetben Marosvásárhelyen tárgyalják újra az ügyet, de ez feltehetően egy rövidebb procedúra lesz. Az ott megszülető döntés már jogerős lesz.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pktibi
2015-12-17 22:41:13
Nagyon jo ez a kep:)
avatar
jutacs
2015-12-18 13:22:47
Nagyon szimpatikus, melegszìvű ember látható a képen.
Befogadnám a családba a gyerekeket pesztrálni, ringatni, mesét mondani.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."