Itthon » Közélet

A kommunisták nem romboltak le ennyi műemléket!

Kazánokról, cipőlehúzásról és műemlékekről tanácskoztak. Rendes havi tanácsülést tartott az önkormányzat egy napirendi ponttal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules1
Játék a képviselőknek.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 18., 14:01
0 hozzászólás. 

A csütörtök reggel nyolc órára meghirdetett tanácsülés megkezdése előtt Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom aktivistája színes lapokat tett le a tanácsosok asztalára, ami az elmúlt években eltűnt vagy átalakított régi udvarhelyi házakat ábrázol.

tanacsules6Bunta Levente nem volt jelen, a testületet Benedek Árpád Csaba alpolgármester köszöntötte, majd kérésére a jelenlevők egy perc néma csenddel adóztak az elhunyt Botár Gábor plébános emlékére.

Újabb kazánokat vesznek pályázati pénzből

Az egyetlen napirendi pontról elhangzott, hogy a pályázati határidő február 22-én van, emiatt kellett mára összehívni az ülést, amit Koncz Melinda vezetett. Az előterjesztésben elhangzott, hogy kormánypénzből új hőcserélőket vennének két városi hőközponthoz is, illetve folytatnák a hátramaradt munkákat is a város távhő-rendszerén. Pótkazánokat is beszerelnének két helyen, a beruházás összértéke 9 millió 965 880 lej lenne (ebből harminc százalék az önrész). A építkezésre 4 millió lejt fordítanának, a munkát egy év alatt kellene elvégezni. A bizottságok pozitívan véleményezték a határozat-tervezetet.

tanacsules2Zakariás Zoltán EMNP-képviselő kért szót és kifejtette, hogy ha már a stratégiát elfogadta a tanács, akkor bizonyos munkálatokat el kell végezni, ki kell cserélni a vezetékeket, szerinte az is egyértelmű, hogy új hőmodulokat szerelnek be. De azt viszont kifogásolta, hogy „most hirtelen", az egy hónappal ezelőtt elfogadott stratégia ellenére olyan helyekre akarnak beszerelni pótkazánokat, ahol amúgy is új kazánok vannak – ez szerinte luxus.

„Nekünk az a javaslatunk, hogy a kazánokat szedjük ki a tanulmányból – a régi kazánok ott vannak tartaléknak, ez lenne a módosító javaslatom" – mondta Zakariás.

tanacsules3Ráduly Mihály, az Urbana igazgatója jelen volt az ülésen és azt közölte a jelenlevőkkel, hogy nagy hideg esetén, rendkívüli helyzetben üzemeltetési problémák merülhetnek fel, s mivel a régi kazánok nem automaták, ezért kazánfűtőre lenne szükség. Szerinte ki kell használni az alkalmat, kormánypénzből meg lehet vásárolni a kazánokat. Zakariás továbbra is fenntartotta javaslatát, ugyanakkor kérte, hogy mondják el, hogy pontosan mennyibe kerül a kazán. Mint kiderült, a Tamási Áron utcában és a Bethlen Gábor utcában egyaránt 57 ezer lejes kazánról van szó.

A szavazáson a módosító javaslat elbukik, mert 7 igen szavazat (MPP-EMNP) mellett a többi képviselő tartózkodott. Az eredeti határozatot fogadták el, ezt az összes RMDSZ-es képviselő támogatta, illetve Tamás Zoltán MPP-képviselő, a másik három MPP-s és az EMNP-sek tartózkodtak.

Merre kanyarodjunk a banktól?

Kihasználva a felszólalási lehetőséget, a különféléknél több képviselő is szót kért. Elsőként Jakab Attila tette szóvá a volt moziterem jogi helyzetét: szerinte ezt jelenleg nem lehet világosan átlátni, holott az önkormányzat vagyonáról van szó.

Információi szerint például a terem bérbeadását nem a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola ügykezeli, hanem annak régi igazgatója, Bodurian János. Jakab Attila szerint jelentős felújítás volt a teremben, de vannak visszásságok: Filharmónia-teremnek hívják, de a Székelyföldi Filharmónia rendezvényei nagyrészt a Szent István teremben vannak, mert egyes zenészek szerint nem megfelelő a régi mozi akusztikája, a padlója miatt pedig nem alkalmas a táncosok és a színészek számára sem. Ki a felelős ezért? – tette fel a kérdés Jakab.

Nem hozzám tartozik – mondta erre röviden Benedek Árpád Csaba.

Kihez tartozik, kit szólítsunk meg az írásos kérésünkkel? – kérdezte Jakab. A polgármester urat – hangzott a válasz. Szívesen fordulnék a polgármesterhez, ha itt lenne – mondta Jakab, így a levegőben maradt a kérdés.

Berde Zoltán szerint a CEC bank előtti parkoló rendjét módosítani kellene, mert csak egy utcába lehet kifordulni, szerinte kellene egy sávot hagyni a Bethlen utca felé is. A vitába többen is bekapcsolódtak, Benedek szerint a CEC magánterületéről van szó, amibe az önkormányzatnak nincs beleszólása, ehhez Jakab Mária helyettes főépítész azt is hozzátette, hogy az ottani kereszt helye egy másik személy magánterülete. Rövid idő alatt összevissza kezd beszéki mindenki, végül Tikosi László műszaki igazgató megígéri, hogy ha az idő helyreáll, az útfestést korrigálják a parkolónál.

„A civilek rémálommá tesznek egy-egy építkezést"

Mike Levente fontos mondatot közöl képviselőtársaival: Hagyjunk rendet magunk után! – jelenti ki az MPP-s képviselő, főleg arra értve, hogy a város általános rendezési terve szerinte egyáltalán nincsen rendben, mint ahogy az a jelenség sem, amiről az ülés kezdetén az asztalokon talált papírok árulkodnak.

A jelenlevő Jakab Mária helyettes főépítész elmondta, hogy az általános rendezési terv megvitatásában nem vett részt, de szerinte sem igazán volt jól átgondolva.

tanacsules5A forgalmat és a műemlékvédelmet bukaresti, a többit kolozsvári cég készítette. Ők harmadik kérésre javították ki azt, hogy a kórház épületegyüttesében nem a poliklinika épülete a műemlék, hanem a régi kórház épülete.

Az urbanisztikai osztály jelenlegi vezetője szerint 1990-2000. között semmi nem védte az épületeket, jelenleg a Malom utcáig tart a védett övezet, tovább már nem. Szerinte a Bethlen Gábor utcai épületet megfelelően újították fel. Úgy látja, a civilek kiszemelnek egy-egy épületet, arra „rászállnak", rémálommá tesznek egy-egy építkezést. Lehet, hogy jót akarnak, de a hivatalt rossz fényben tüntetik fel – mondta Jakab Mária.

A műemlékvédelemmel kapcsolatosan Orbán Balázs szerint kompetenciahiány van. Szerinte a történik, hogy a törvények szerint járnak el, de objektív vagy szubjektív ok miatt Székelyudvarhely épített öröksége elporlik.

„Az a kérdés, hogy ha már nem törekszünk arra, hogy a törvényt módosítsuk, hogyan tudunk olyan helyi szintű határozatokat elfogadni, amik törvényesek és ellenőrizhetővé teszik azt, hogy egyes ingatlantulajdonosok elképzeléseink határt szabjon?" – mondta a képviselő.

Szerinte szakemberek segítségével az önkormányzat hozhat olyan határozatot, hogy tételesen felsorolja az épületeket és védettséget nyújt, illetve akár lehetne kérni az épület műemlékekhez hasonló védettségét. „Gondoljuk át, hogy mit lehet tenni, ne az árral sodródjunk. Lehet, hogy nehéz, de 25 év után ezt kellene csinálni − erre kérném fel a testületet és főként a hivatal szakembereit" – mondta Orbán.

Gidó Csaba is kifejtette, hogy még 2014-ben Jakab Áron Csabával határozattervezetet iktattak, amelyben javasolták, hogy építészekből, tanácsosokból, történészekből álló bizottság véleményezze az ilyen eseteket – a határozattervezet azonban nem jutott el a tanácsosok asztalára.

Gidó nagyon keményen odamondott az asztal felett mindenkinek, aki érintett ebben a kérdésben: „A kommunista rendszerben kevesebb műemléket semmisítettek meg, mint az elmúlt 25 évben!"

A témán felbuzdulva Jakab Attila is szót kért ismét, mint mondta, nem feltételezi, hogy törvénytelenül dolgoznak a hivatalban, de mi az önkormányzat szándéka? Jakab Attila felvetette, hogy ha lenne szándék arra, hogy nem bocsátanak ki ilyen engedélyeket, akkor ennek az is lehet az eredménye, hogy ellehetetlenítenék ezeket a folyamatokat, s senkinek nem lenne érdeke átalakítani vagy lebontani a régi épületeket. „Ne adjunk ilyen engedélyeket, ha van közös szándék" – mondta Jakab Attila.

Jakab Mária szerint a létrehozandó bizottság lehetne a létező technikai bizottság alegysége. Jakab Áron Csaba erre felemelte a hangját: minden esetben azt a választ kaptuk, hogy foglalkozzunk más dolgokkal, mert nem értünk hozzá. „Ilyen viszonyulás mellett nehéz bármiről beszélni önökkel. Az önkormányzat pedig ettől függetlenül akkor hoz létre bizottságot, amikor akar. Ez nem függ attól, hogy önöknek van-e komissziójuk" – mondta Jakab Áron Csaba.

Azt hiszem, hogy nem ért meg engem – mondta Jakab Mária, szóvá téve, hogy a sajtó inkompatibilisnek nevezte őt, de több konkrétumot nem árult el. Sinka Arnold szerint „Ötvenezerszer kinyilvánítottuk az épített örökséghez való hozzáállásunkat. Önkormányzati ülésen és azon kívül rengetegszer tettünk javaslatot, de süket fülekre találtunk. Határozattervezetet is javasoltunk. Nem a szakember kompetenciáját kérdőjelezem meg, de az, ami ott felépült – nem akarom megnevezni az építész nevét, köszönő viszonyban sincs a régi épülettel."

Jakab Mária erre a „Várják meg a végét, könyörgöm!" mondattal replikázott. Közben többen is távoztak, Tamás Zoltán, Géczi Levente, majd Bálint Mária Magdolna és Biró Edith is.

„Önök kellett volna a polgármester urat mozgassák!"

Gálfi Árpád is megszólal, ő azt sérelmezi, hogy rengetegen várják az építkezési engedélyt a városban. Az előtte szólókhoz fordulva felrója nekik, hogy „hogy porosodhat egy határozattervezet, ha önök voltak többségben?"

„2014 óta minimum tíz tanácsülés telt el, önök vannak többségben, kellett volna a polgármester urat mozgassák!" – emelte fel a hangját Gálfi, majd egyre jobban belelovallva magát a témába, többször is elmondta, hogy szerinte hiába van építkezési kedv a fiatalok részéről, amikor a városban 2-3 vállalkozó kedve szerint alakul minden a városban.

„Ezért nincs elfogadott városrendezési terve a városnak! Ott kint a dombon 1500 euró egy ár terület, nem titok! Megígérték, hogy közművesíteni fognak és mai napig nincsen semmi. Azok a fiatalok, akik megvásárolták ezeket a területeket, egyszerűen faképnél maradtak, ezekkel vannak a problémák!

Félrevezettük a lakosságot és félrevezettük azokat a fiatalokat, kiknek esetleg még kedvük is lett volna építeni! És ezért nem mi vagyunk hibásak. Annyiban mi vagyunk, hogy nem voltunk képesek a polgármestert rávenni, hogy ezeknek vessen véget már egyszer és ne két-három vállalkozó mentén próbálja ezeket a dolgokat rendezni!" – fakadt ki a képviselő.

Benedek Árpád Csaba szerint nem lehetett tudni, hogy a törvény ennyire megemeli az adókat, 2016 januárjáig nem volt ekkora különbség a bel- és a kültelek adója között.

Gálfi ugyanakkor az Ugron Gábor utcai ravatalozóval kapcsolatban is panaszt tett, ugyanis szerinte a bejárathoz lábtörlőt vagy cipőlehúzót (ezt gyorsan sárlehúzóra javítja, a tanácsosok kacagása közben) javasol, mert jelenleg a ravatalozóban „a fajáncra húzzák le a sárt." Tikosi megígéri, hogy készítenek, de mint mondja, azt is tudjuk, hogy a fémbegyűjtő cégek jól működnek.

Pécsi-Kolumbán Imola szívét felmelegítette, hogy a Márton Áron térről egy elektromos szekrényt sikerült leszerelni és a szobrokat megvilágítani.

Jakab Mária még egyszer visszatér az építészeti témára, mint mondja, hivatali kötelessége mellett erkölcsi kötelessége is ezeknek az épületeknek a védelme, „holott úgy vagyok beállítva, mintha rombolnám".

Jakab Attila az ülés vége felé megjegyezte, hogy szerinte összecsapták a rendes havi tanácsülést, pedig sürgős dolgok lennének, például a civil szervezetek pályáztatása. Benedek alpolgármester azonban megnyugtatja, hogy jövő csütörtökön valószínüleg lesz még egy tanácsülés, ezt csak a pályázati határidő miatt hívták össze.

Kilenc óra harminc perckor elhangzik az „ennyi lett volna", Koncz Melinda bezárja az ülést, az EMNP Jakab Attilát, az RMDSZ Pécsi Kolumbán Imolát javasolja ülésvezetőnek.

Na, ki lesz?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."