Itthon » Közélet

Élő közvetítés a márciusi tanácsülésről

Adókedvezményekkel, költségvetési módosításokkal és rezsicsökkentéssel érkezik a tavasz Udvarhelyre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fotók: Kakasy Botond
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 09., 22:39
4 hozzászólás. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városházáról, a márciusi tanácsülésről! Nem szokványos az ülés időpontja, mint mondja bevezetőjében Bunta Levente polgármester. Két napirendi pont sürgős, az egyik a legeltetés, a másik pedig bizonyos kedvezmények megadása a helyi autóbuszjáratokon.

8.15: Három napirendi pontot visszavon a polgármester, így 28 téma lesz ma. El szeretném kötelezni a várost egy időre, de nem kell megijedni – mondja Bunta. Az elkötelezés az inkubátorházzal kapcsolatos. Mivel nekünk fontos ez, úgy gondoljuk, hogy hajlandóak vagyunk ebbe anyagilag is beleszállni – teszi hozzá. 2-3 százezer lej kell évente erre – azt mondta a megyei önkormányzatnak, hogy ezt átvállalják. Elvi döntést kér, a tanács véleményét kéri, a lényege az lenne, hogy az épületet az önkormányzat adminisztrálná.

Zakariás Zoltán EMNP-képviselő szót kér, örvend, hogy terítékre került a téma, nyilvánvaló, hogy bele kell szállni. „Részünkről támogatjuk" – mondja. Az épület tulajdonjoga öt év után szállhat az önkormányzatra.

0310 tanacsules-48.29: Mike Levente (MPP) kifogásolja, hogy a polgármester levette a napirendről az iskolák bérének kérdését – itt arról van szó, hogy az egyházi iskolák bérét felújításra fordítanák. Bunta ragaszkodik, hogy ezt ma ne tárgyalják. Jakab Attila (EMNP) március 15-ével kapcsolatban kérdez, üdvözli, hogy ismét délelőtt lesz az ünnepség, azt kéri, hogy ők is szólalhassanak fel, hogy az ellenzék ne szoruljon ki. „A hagyományt nem ön kezdte el, hogy kihagyja az ellenzéket" – mondja Jakab. Ha lesz szükségünk önökre, szólunk, mondja Bunta, aki örvend, hogy fontosnak tartják a nemzeti ünnepet.

8.32: Tamás Zoltán visszatér az inkubátorház témájára, Bunta viszont eltereli azt. Azt mondja, hogy a Bethlen Gábor 43. szám alá fogják költöztetni a lakosság-nyilvántartó irodát is a helyi rendőrségen kívül, a Kossuth utcai épületben (ahol eddig voltak) pedig nem pártoknak adnák ki az irodákat, hanem civil szervezeteknek. Konzultatív szavazatot kér – egyhangú a döntés, mindenki akarja, ez jegyzőkönyvbe kerül.

8.36: Mike Levente ragaszkodik a két levett napirendi ponthoz, de Bunta sem enged a negyvennyolcból, így nem lesz napirenden a két pont. Sinka Arnold (RMDSZ) a civil szervezeteket kéri az inkubátorházba, Bunta kijavítja, hogy az inkubátorházba vállalkozások kerülhetnek – ha a szociális vállalkozások beleférnek, azok is bekerülhetnek. Közben kiderül, hogy a múltkor kijelölt ülésvezető, Kolumbán Imola lebetegedett, így Jakab Áron Csaba lesz az ülésvezető. Ezt gyorsan elfogadják.

8.38: Az Eötvös József iskola bentlakásának épületéből öregotthont létesítenének. Mint Bunta Levente mondja, nagyon nagy szükség lenne erre a létesítményre, az iskola cserébe a volt UCECOM bentlakását kapná meg. Erről tanulmányt készíttetne a polgármester – még nem lenne döntés, csak foglalkoznának a témával az önkormányzat szintjén.

Mike Levente szerint az lenne jó, ha konzultálna öregotthonok vezetőivel arról, hgy milyen hatással lenne egy ilyen létesítmény a környezetre. A polgármester szerint egy ilyen dolgot lehet jól is működtetni, látott jó példát Németországban és rosszat is régebben Csíkszépvízen, ahol a településen pongyolában sétáltak az otthon idősei. Reálisnak látja az udvarhelyi elképzelést, és elindítja a megvalósíthatósági tanulmányt.

Ezzel el is köszön a csapattól, de Gálfi Árpád visszatartja, tájékoztatást szeretne kérni azzal kapcsolatosan, hogy kié a HR 13 UDV rendszámú autó? Bunta szerint az egy terepező autó, azzal nézik meg, hogy mi van a hivatal erdeiben – sajnos onnan is lopják a fát. Rendeltetésszerűen használják Bunta szerint. Gálfi szerint ez nem állja a helyét, ha az erdők és a legelők figyelésére van, akkor feliratozni kellene, mert a rossznyelvek azt mondják, hogy vadászni használják. Bunta szerint ezek valóban rossz nyelvek mondják. Én azt a nyelvet nem használnám semmire – mondja. Hozzáteszi, a polgármesternek van saját autója, ha vadászni akarna menni.

8.50: 15 ezer euróért vették, jó állapotban van a gépjármű, erre szükség van Bunta szerint. Van benne „druzsba", de azt nem a polgármester használja – mondja Bunta. A jelenlévők kuncognak. Ez a autó arra is alkalmas, hogy akár fatolvajokat üldözzenek vele. Az az elv, hogy mindegyik autó legyen feliratozva.

Örvendek, hogy ezt elmondhattam, mondja a városvezető, majd távozik. Jakab Áron Csaba átveszi a szót, kezdődik a tulajdonképpeni gyűlés. Kolumbán Imolán kívül Bálint Mária Magdolna (MPP) is hiányzik, Gálfi olvassa az sms-t: „Nem tudok jönni, mert utazok." Elfogadják a múltkori tanácsülés jegyzőkönyvét.

0310 tanacsules-6

8.58: Az első napirendi pont a költségvetés módosítása. 61 ezer lej az áfa visszaosztásából, egy 47,20 ezer lejes pályázati szerződés a Tomcsa Sándor Színház részéről, illetve egy 22,5 ezer lejes vissza nem térítendő támogatás kerül be. Mindannyian elfogadják.

A második napirendi pontban arról van szó, hogy a Dr. Palló Imre Művészeti Iskola lemondott a moziépület adminisztrálásáról, ez visszakerül a városhoz. 300 lej/óra lesz a terem díja ezentúl. Jakab Attila: visszaadta a Palló az adminisztrálási jogot, de milyen szerződés alapján kapta meg?

Benedek Árpád Csaba alpolgármester szerint meg fogja kapni írásban. Mike Levente szerint itt csak a teremről van szó, nem az épületről. Zakariás szerint a jegyzőkönyvben az épületet írja, nem a termet. „Misztikusnak tűnik" – mondja, Jakab Attila visszavonatná ezt a határozatot, mert nem egyértelmű a dolog. Az ülésvezető szerint világos, hogy miről van szó. Mike kéri, hogy fogalmazzák át.

9.04: Gálfi is nagyon kíváncsi lesz, arra kéri az ülésvezetőt, hogy tájékoztassa a testületet a dologról. Jakab Áron Csaba szerint ő nem tudja teljesíteni az utasítást. Jakab Attila azt szeretné, ha arról szavaznának, hogy halasszák a határozatról való döntéshozást – az MPP és az EMNP mellette szavaz, az RMDSZ-esek tartózkodnak. Az eredeti határozatot fogadják el.

A következő napirendi pontban négy hibridautó tulajdonosának a beadványát tárgyalják, adókedvezményt szeretnének. Megkapják.

Műemléképületek kaphatnak adómentességet, öt ilyen eset van – nem kereskedelmi tevékenységet végeznek az épületben, így ez is átmegy. Gergely László egyedül nem szavaz, az érintettség jogán.

Ötödik napirendi pont következik. Ez az, amiről írtunk korábban. Öt személyről van szó, javasolják az adómentességet mindannyiuknak. Az alpolgármester szerint név szerinti legyen a szavazás az öt személy esetében. Gálfi is név szerinti szavazást kér. Jakab Attila szerint Csíkszeredában is belefutottak ebbe a dologba. „Mielőtt magasabb politikai szólamokba fognánk, szeretnék öt perc szünetet kérni." Jakab elrendeli, szünet.

0310 tanacsules-21

9.23: Egyenként szavaznak a beterjesztett kérésekről. Nemcsak volt rendőrökről van szó, hanem olyanokról is, akik nem a karhatalom oldalán álltak 1989 decemberében – más városokban, pl. Temesváron az akkori eseményekben szereztek sérüléseket.

Az első kérő Godra Hajnal, róla szavaznak. Igennel szavaz: Benedek, Biró Edith, Gálfi, Gergely, Jakab Attila, Kulcsár-Székely, Mike, Orbán, Sinka, Szabó, Zakariás.

Tartózkodik Berde, Géczi, Gidó, Jakab Áron Csaba, Koncz, Tamás. Ez átment, az illető megkapja az adókedvezményt.

9.29: A következő személy Coșarcă Mihai. Nem: Biró, Jakab Attila, Zakariás. Tartózkodik: Benedek, Berde, Gálfi, Géczi, Gergely, Gidó, Jakab, Koncz, Kulcsár, Mike, Orbán, Sinka, Szabó, Tamás. Nem kap adókedvezményt a volt rendőr.

A következő személy Beiușanu Liviu. Nem: Biró, Jakab Attila, Zakariás. Tartózkodik: Benedek, Berde, Gálfi, Géczi, Gergely, Gidó, Jakab Áron Csaba, Koncz, Kulcsár, Mike, Orbán, Sinka, Szabó. Igen: Tamás. Nem kap adókedvezményt a volt rendőrparancsnok.

A következő személy: Cristea Grigore Vasile. Nem: Biró, Jakab Attila, Zakariás. Tartózkodik: Benedek, Berde, Gálfi, Géczi, Gergely, Gidó, Jakab Áron Csaba, Koncz, Kulcsár, Mike, Orbán, Sinka, Szabó, Tamás. Nem kap adókedvezményt ő sem.

A következő személy: Firțulescu Constantin. Nem: Biró, Jakab Attila, Zakariás. Tartózkodik: Benedek, Berde, Gálfi, Géczi, Gergely, Gidó, Jakab Áron Csaba, Koncz, Kulcsár, Mike, Orbán, Sinka, Szabó, Tamás. Nem kap adókedvezményt ő sem.

Géczinek kérdése lenne: rajtuk kívül volt-e más, aki korábban kapott adókedvezményt. A válasz az, hogy nem, csak a felsoroltak kaphattak. A határozatot így fogadják el, négy személytől megvonták az eddigi adókedvezményt.

9.35: Épület- és területadó-mentességet kaphatnak a szociális szolgáltatást nyújtó civil szervezetek, összesen öt ilyen van. Mindenki megkapja, Sinka Arnold az érintettség jogán nem szavaz. A következő napirendi pontban a Caritasról van szó ugyanebben az értelemben. Átmegy, Sinka most sem szavaz.

Nyolcadik napirendi pontban a Szent Gellért Alapítványról van szó, hasonló az ábra, mint az előzőeknél. A Civitas Alapítvány is „így járt", ez már a kilencedik napirend pont volt.

0310 tanacsules-19

9.38: Három másik szervezetet is adókedvezményben részesítenének, az egyik a Dr. Palló Imre Alapítvány. Zakariás Zoltán szerint megszavazzák, hogy kapják meg az 50%-os kedvezményt, a következő két napirendi pontban is, ezek az UFF és a Nyugdjíasok Önsegélyző Pénztárának adókedvezményei. Mindegyik átmegy külön-külön.

9.43: Az Orbán Alapítvány székhelyének tulajdonosa is megkapja, ez is átmegy. A 14-es napirendi pont jön, ebben a pályázati kiírásokról döntenek. 1 millió 400 ezer lejről van szó, a tavalyi évhez hasonlóan működne a rendszer. Berde Zoltán kér szót, azt kéri, hogy ezek kétnyelvűek legyenek a következő évben. Sinka Arnold szerint a következő pályázati időszakra készítsék elő az elektronikus pályázási lehetőséget.

9.51: Módosító javaslatot tesz Jakab Áron Csaba, a pályázatok kiírását magyarul is megtennék jövőben, ezt három éve mindig javasolja. Bodnár László jegyző szerint ez nem kerül a mostani határozatba, csak melléje, megjegyezve, hogy lefordítják a szöveget. Jó lesz, elnök úr, meglátja! – mondja Bodnár.

Jakab Attila szerint erre sincs szükség, mert a törvény szerint eleve le kellene fordíttatni. Az viszont pénzbe kerül, s azt a pályázati összegből vonnák le. Benedek ügyrendben kért szót: szavazzuk meg a pályázati kiírást, s utána legyen elvi döntés a fordításról, hogy tudjanak a pályázatok haladni. Jakab Áron Csaba ragaszkodik a javaslatához, szavazásra bocsátja, elfogadják, az elsőnél Jakab Attila tartózkodik, Benedek nem szavazott. A határozatot is elfogadják, a szövege az eredeti marad.

A következő napirendi pont egy környezetvédelmi pályázat kiírásáról szól, elfogadják. A részleteket ismertető hölgy néha olyan halkan beszél, hogy a terem távolabbi végében ülők talán nem is értik. Néhányan mindenesetre portálunk közvetítését olvassák.

0310 tanacsules-13

A 17. napirendi pont az egészséges életmód-pályázatról szól, ez is átmegy. Még egy program jön, a hátrányos helyzetűek támogatása alapítványokon keresztül, ez 100 ezer lejes összeg, átmegy. A kulturális pályázatok összege is átmegy – most külön meg kell szavazni minden tételt a pályázatoknál, ezen mennek át a tanácsosok. A diákok és tanárok támogatása is zöld utat kap ebben az évben is.

10.08: A 21-es napirendi pont a város környzetvédelmi programja, 50 ezer lej van elkülönítve erre, négy esemény lesz ebből megvalósítva: a Víz és föld napja, a környezetvédelmi világnap és mobilitási hét eseményei. Koncz Melinda hozzászól, szerinte ez nagyon jó, hogy az idén is belekapcsolódnának az óvodások. Mindenki támogatja a határozatot.

A 22-es pontnál vissza kell térni egy korábbi határozathoz, ki kell igazítani egy összeget az áfaváltozás miatt – átbillennek ezen is.

23-as pont: a Életetőkút utca javításával kapcsolatos, itt is az áfa módosulás miatt kell módosítani, megszavazzák.

24-es napirendi pont, Tikosi László műszaki igazgató mutatja be az előterjesztést, szintén az áfaváltozással kapcsolatos. A 7 lej 55 banis személyenkénti (havi) szemétszállítási díjat 7 lej 30 banira módosították, jövőre már 6 lej 9 bani + áfa lesz ez utóbbira módosítana a tanács, hogy ne kelljen megint jönni jövőben a módosítással. „A matematika legyen jó!" – mondja Bodnár jegyző. Elfogadják, mosolyogva.

0310 tanacsules-10

A 25-ös pont az energiaárakra vonatkozik. Összesen több min 15%-os csökkentést jelent ez a lakosságnak. Zakariás szót kér, módosítani szeretné a határozatot, hogy csak a szubvenció csökkenjen, a lakossági ár változatlan maradjon. Erről a tegnapi sajtótájékoztatóján részletesen beszélt. A jelenlevő Ráduly Mihály Urbana igazgató szerint a cél az, hogy a beruházásból származó csökkenés arányosan legyen elosztva a költségvetésre és a lakosságra.

10.12: Zakariás módosítási javaslatánál az RMDSZ-esek tartózkodnak, az EMNP és az MPP elfogadná. Az eredeti határozatot fogadják el, tehát nem kerül bele Zakariás módosítási javaslata.

Három napirendi pont van hátra, Jakab Áron Csaba szünetet kér. Add meg magadnak! – szól közbe valaki, majd a Megadom magam szókapcsolat is elhangzik. Szünet van, fújjuk ki magunkat.

10.28: A közszállítási jegyek áráról döntenek. Ez a továbbiakban 1,5 lej lenne, és 7 év alatti gyerekek, valamint a hetven évesnél idősebb nyugdíjasok ingyen utazhatnának. A 0-8. osztályos diákok, hetven év alatti nyugdíjasok pedig féláron utazhatnak. Az RMDSZ azt javasolja, hogy terjeszék ki egészen a 12. osztályos diákokig mindenkire a kedvezményt.

A határozattervezetben előkszítő osztály szerepeljen, ne nulladik osztály, mondja Tamás Zoltán. Az igazolást úgyis az iskolából kell vigye a diák, így mindegy, hogy hány éves – hangzik el. Egy táblázaton kell módosítani, megteszik a javaslatot. Megkapják a diákok és a nyugdíjasok a szakbizottságok részéről, a módosításokkal együtt elfogadják a kedvezményeket.

Ha felújítják a szerződéseket a szállítási céggel, akkor vegyék figyelembe a lakosság igényeit is, például a Szejkére is indítsanak járatot – javasolja Biró Edit. Benedek szerint jövő hét végéig meg kéne tenni ezzel kapcsolatosan írásban a javaslatokat.

0310 tanacsules-8

10.39: Utolsó előtti napirendi ponthoz érkeztünk, a város erdeiből kitermelt fa rendeltetését döntik el, összesen 6311 köbméter fa értékesítéséről szól a határozat. Kereskedelmi egységek vásárolhatnak árverés útján, a lakosság is kapna belőle. Elfogadja mindenki.

Az utolsó napirendi pont a legelők bérbeadása, az a javaslat, hogy udvarhelyi gazdák kapják meg, 227 lej/hektár éves bért javasolnak. Március 30-ig lehetne letenni az igénylési kéréseket, ez egy kis módosítás, mert eredetileg csak 15-éig lehetett volna.

Zakariás nehezményezi, hogy ezt csak most tárgyalják meg, ezt ősszel kellett volna. Gálfi Árpád kifejti, hogy meg vannak késve, a legelők bérbeadását már meg kellett volna oldani, mert a gazdák majorfogadást kellett volna tartsanak. A licitek milyen időtartamot fognak igénybe venni? - kérdezi Gálfi. A másik az, hogy ez a bizottság, amit a polgármester kijelöl, járja körül a területet, és minőségi területeket adjon a gazdáknak. Elfogadják.

Az RMDSZ-frakció Szabó Gyulát javasolja a következő ülés vezetőjének, az EMNP Zakariást. Szabó lesz. De erre önök is rájöhettek, ha az utóbbi négy évben figyelmesen követték tanácsülési tudósításainkat, következtethettek.

Köszönjük a kitartó és megtisztelő figyelmet, vége az ülésnek.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2016-03-10 10:35:19
A helyi tanács úton a világhír felé
http://index.hu/belfold/2016/03/10/dunaujvaros_kozvilagitas_mutyi_romania_szekelyudvarhely_nyomozas/
avatar
olvaso
2016-03-10 10:52:30
re: A helyi tanács úton a világhír felé
Mar akkor nagyon sok kommentelo megitra, hogy nagyon penzlenyulos szagja van.

Maskepp teszem fel a koltoi kerdest.
Volt olyan nagyobb beruhazas, ami tisza volt az utobbi evekben?
avatar
Isty
2016-03-10 13:23:30
re: A helyi tanács úton a világhír felé
avatar
taylor
http://index.hu/belfold/2016/03/10/dunaujvaros_kozvilagitas_mutyi_romania_szekelyudvarhely_nyomozas/


Jaj de jo a cikk, koszi a linket...el kellene juttatni a DNA-hoz is...
avatar
Isty
2016-03-10 13:35:52
re: re: A helyi tanács úton a világhír felé
avatar
taylor
http://index.hu/belfold/2016/03/10/dunaujvaros_kozvilagitas_mutyi_romania_szekelyudvarhely_nyomozas/


Apropo itt latszik mennyire amatorok (a hivatal, az udemere cegei...). Ha normalis hatekony vilagitast tettek volna (nem holmi sz@rt), ki sem derult volna es mindenki orvend neki. De ugye az olcso sz@rbol tobbet lehet lenyulni es pont ezert fognak lebukni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."