Itthon » Politika

Zakariás: a rezsicsökkentés nem ilyen

Helyeselt is, kifogásolt is néhányat a holnapi rendes havi tanácsülés napirendi pontjai közül Zakariás Zoltán, az EMNP udvarhelyi elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

zakarias2
Sok a gond Zakariás szerint
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. március 09., 17:07
0 hozzászólás. 

Több, a csütörtöki tanácsülésen megvitatandó napirendi pontot is kampányszagúnak minősített Zakariás Zoltán néppárti önkormányzati képviselő szerdán, az Erdélyi Magyar Néppárt Vár utcai székhelyén.

Mindenki öt leje a távhőrendszerben

Legfőképp az újabb tervezett „rezsicsökkentést" kifogásolta – azért az idézőjel, mert a városi tanácsos szerint az udvarhelyi önkormányzat művi árcsökkentést tervez a távhőszolgáltatás terén.

Mint elmondta, januárban volt egy jelentősebb árcsökkentés, és most, hogy rendkívül költséges beruházások után csökkent az előállítási ár, újra lefelé vinnék a számlázási árat. A tervezett intézkedés azonban nem reális, mert a távhőszolgáltatást igénybe vevő lakók az előállítási árnak (jelenleg gigakalóriánként 409 lej) kevesebb mint felét fizetik, a többit a város pénzéből teszik hozzá.

Zakariás szerint ezúttal nem a lakosság által fizetendő árat, hanem a közpénzből történő költség-kiegészítést kellene csökkenteni. Amennyiben a szubvenciót csökkentenék, a korábbi évek kiadásaihoz képest 140 ezer lejt spórolna a város a különbözet kifizetésén. Ez az összeg városlakónként öt lejt jelent, és mondjuk az inkubátorház féléves fenntartási költségének felel meg – hangsúlyozta.

Kevesebb az idei támogatás

A városi tanácsos szintén kampányszagú intézkedésnek tartja a városi pályázatok meghirdetésének halogatását, hiszen az előző években a folyamat már februárban elindult. A most jóváhagyásra váró pályázati program tehát egy hónappal hosszabbra nyúlik a megszokottnál: a szerződések aláírása csak május vége felé kezdődhet meg, Zakariás véleménye szerint nem véletlenül. Így az év első öt hónapjában megszervezendő programok elesnek a támogatástól – világított rá.

Elárulta, frakciójuk csütörtökön megpróbál tenni azért, hogy a városi tulajdonban lévő nonprofit szervezetek, amelyek adókedvezményért folyamodtak, teljes adómentességet kapjanak.

Az új törvények értelmében ugyanis az önkormányzatnak jogában áll dönteni arról, hogy az egyes szervezetek mekkora mértékű adókedvezményt kapjanak. A Dr. Palló Imre Alapítványnak, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának és az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak ötven százalékos adókedvezményt ítéltek meg.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a nonprofit szervezeteknek az ingatlanadó felét is ki kellene fizetniük, a várostól bérelt épületek után – mutatott rá a tanácsos. Mint elmondta, az UFF esetében ez mintegy tízezer lejt tenne ki évente.

Még nem bérelhetnek legelőt a gazdák

Zakariás ugyanakkor „szarakodásnak" minősítette a város legelőinek bérbe adása kapcsán tapasztalható késlekedést. Az uniós támogatásokat ugyanis az új törvények értelmében csak állattartók kérhetik, így az eddigi bérlőnek, a Székelyudvarhelyi Juhtartó Gazdák Egyesületének nem áll módjában tovább kezelni a legelőket.

Az új bérleti rendszert azonban, amely révén magánszemélyek vehetnék birtokba a legelőket, még nem dolgozták ki, így a gazdák sem igényelhetik még a támogatást, amelyből a béreket fizethetnék. A néppárti tanácsos szerint ez az ügy még sok feszültséget szül.

Örömmel fogadta ugyanakkor a moziterem városi tulajdonba történő visszahelyezését, illetve az egyházi épületek bérének emelését. Elégedetten nyugtázta, hogy a polgármesteri hivatal két év után újra délben szervezi meg a március 15-ei ünnepséget. Hozzátette ugyanakkor, hogy sem az EMNP, sem az MPP helyi képviselői nem kaptak még engedélyt a felszólalásra.

Egy helyben az inkubátorház ügye

Zárszóként az inkubátorház ügyét is szóba hozta, amelyben úgy érzi, hét hónapja nem sok fejlődés történt, „kicsinyes, személyes konfliktusok miatt". A megyei önkormányzat még mindig csak keresi a megoldásokat a működtetésre, a polgármesteri hivatal pedig még csak most volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy támogatja az ügyet.

Zakariás véleménye szerint a vállalkozásfejlesztő központ működésének finanszírozása (a kezdeti időszakban évi 250-300 ezer lej) a városi vagy megyei önkormányzat feladata, nem magánszemélyeké, vállalkozóké. Feltételezései szerint a majdnem kész központnál is a választások előtti hajrában lehet majd „ollócsattogtatásra" számítani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."