Itthon » Közélet

Élő közvetítés az udvarhelyi tanács májusi rendes havi üléséről

Hosszúnak és tartalmasnak ígérkezik a mai ülés, ugyanis 19 napirendi pont vár a tanácsosokra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tules_2705_07
tules_2705_07
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. május 27., 10:17
5 hozzászólás. 


17:28 A következő ülés vezető elnöke Szilveszter Sándor, ezzel véget ért  a mai tanácsülés.

17:27
Bunta Levente szerint az alpolgármester folyamatosan hazudik, nem igaz, hogy ő 45 percet késett volna a látogatásokról.

17:26
Szász Jenő szerint a testvérvárosok képviselői rossz szájízzel távoztak a pünkösdi látogatásukról a polgármester mulasztása és nemtörődömsége miatt.

17:18
Fóri Györgyi is a Petrom benzinkút mögött állomásozó teherautókat kifogásolja, ugyanis ezek akadályozzák a gyalogos forgalmat. A polgármester ígéretet tett, hogy utánanéznek az ügynek.

17:17
A polgári párti tanácsos nehezményezi a Városnapok rendezvényeinek magas árát. Bunta Levente válaszában kifejti, hogy nem minden eseményt a Polgármesteri Hivatal szervezett, illetve támogatott, ezért nem volt megoldható az ingyenesség minden esetben.

17:11 Balázs Árpád
nehezményezi a román nyelven kiküldött meghívókat (amit többek között a tanácsosok is kaptak a városnapok kapcsán), amik egyébként tévesen is voltak címezve. A polgármester igazat adott a tanácsosnak és elnézést kért a hibáért.

17:05
A tanácsos következő felvetése a betlenfalvi Petrom benzinkút melletti, kamionosok által használt parkolósáv takarítása, amivel a polgármester is egyetértett.

17:03
Gálfi Árpád a Betlenfalvi úton felszerelt jelzőlámpák kérdét boncolgatja. A polgármester tájékoztatta a tanácsosokat, hogy valóban rosszul volt megtervezve a jelzőlámpa, így a város nem fogja azt kifizetni.

17:02
Elvi szavazat következik, a többség egyetért a nyitvatartás meghosszabbításával.

17:01
Bunta Levente úgy vélekedik, hogy ő sem tudora a kérdésnek, valamint szeretné ha a tanácsosok "megkonzultálnák" a kérdést.

16:59
Jakab Attila egy sétára hívja a tanácsosokat, méghozzá az Éltetőkút utcába, hogy közösen nézzék meg az ottani állapotokat a következő tanácsülésen. A vendéglátók kéréseit is tolmácsolja a tanácsos, ők szeretnének egy órával meghosszabbítot nyitvatartást a nyári időszámítás idejére, valamint a lakodalmak tarthassanak reggeli 5 óráig.

16:58
Sebestyén Csaba a tanácsosokat kéri, hogy gondolják meg a legelők kérdését, majd a polgármesterhez fordul két kéréssel: kéri a tavalyi terület alapú támogatások kimutatását és hogy kérjen bocsánatot a kijelentéséért, miszerint ő a csőd szélére sodorta volna az RMGE-t.

16:54
A polgármester Elek apó kútját mutatta be a tanácsosoknak, Szilveszter Sándor a vársoban elszaporodott "cölöpök" problémájáról beszél.

16:50
A közbiztonság kérdésében konkrét ötleteket vár a polgármester, ezzel áttérnek a különfélék napirendi pontra.

16:45 Szász Jenő
nehezményezi, hogy a fórumon a rendőrség csak megyei szóvivőket küldött, majd szerinte a nyitvatartás kérdése ebben a ügyben rövid távon megoldást hoz. 

16:36 Jakab Attila, Balázs Árpád és Molnár Miklós
mondják el véleményüket a közbitonságról. Nem csak beszélni kell róla - vallják az előljárók.

16:28 Szilveszter Sándor
szerint Udvarhely nem tartozik a nagy skandallumok városai közé, elég csendes kisváros ez.

16:26
Bunta Levente a tanácsosok véleményére kíváncsi az ügyben. Kiemelte a térfigyelő kamerák hasznosságát, valamint támogatja az újak felszerelését.

16:24
Elfogadták ezt a határozatot is. Most következik a rendőrségi bűnügyi statiszikájának jelentése.

16:22
Még egy határozattervezet: az Orange mobilszolgáltató szeretne bérbe venni egy területet. A polgármester 18500 lejes éves bérleti díjat javasolt, amit a cég vezetői elfogadtak.

16:19
Egy rendezési tervet nyújtott be Bokor Attila a Sósfürdő utcára vonatkozóan. Ezt egységesen elfogadták.

16:16
A tanács megszavazta az öregotthon létesítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt.

16:10
A polgármester nem találja helytállónak a kifogást, szerinte megfelel a helyszín, az itt lakók nem panaszkodtak a zajra.

16:07
A szociális kérdésekben hozott pozitív döntés után az öregotthon van terítéken. Mike Levente szólal fel elsőként, aki nem találja megfelelőnek a forgalmas Márton Áron tér 6 szám alatti épületet.

16:05 A következő napirend a 2009-es költségvetés zárszámadásának elfogadása, ami azonnal megtörtént. Most a szociális pályázatok kiírásáról döntenek.

16:02
Egyes tanácsosok nem kapták meg a határozattervezet mellékleteit, így azt levették napirendről.

15:57
Közben a Bethlen- és Tábor-negyedi termikus hálózat leltári értékének módosítását is megszavazták, most a Haáz Rezső múzeum igazgatói tisztségére kiírandó versenyvizsgáról döntenek.

15:55
Hevesen tiltakozik Benedek Árpád Csaba az eredmény ellen, ugyanis kilencen a határozat mellett szavaztak, ketten nem voltak a teremben, így megvolt a szükséges fele plusz egy szavazat. A végső döntés értelmében elfogadták a tervezetet.

15:52
A vita jórészt lezajlott a megvalósíthatósági tanulmány, így most csak szavazás volt, amin nem fogadták el a tervezetet.

15:50
Hosszas vita után nem fogadták el a határozatot. Következik a biomasszás hőközpont projektjének elfogadása.

15:33
A telekkönyv időközben megérkezett a tanácsosok asztalára, azt rendben találták.

15:31
Csereháti és Tábor-negyedi területek cseréje a következő téma, amik lakossági panasz nyomán kerültek terítékre. A gazdasági szakbizottság elfogadta a határozattervezetet, a jogi észrevételezte, hogy nincs telekkönyv.

15:30
A határozatot elfogadták, még egy lakáscseréről szavaztak, itt Szaniszló István Árpád és Holló Zoltán szeretne cserélni, ezt is elfogadták.

15:29
A következő napirendi pont egy csereháti lakáscsere Chiratcu Angela és Dunkler Róbert között. Szász Jenő szerint Dunkler a távozását készíti elő, a cserével azt érve el, hogy ne egy kétszobás megüresedő lakást osszanak ki, hanem egy garzont.

15:25
Módosító javaslat nélkül bocsátották szavazásra a tervezetet, ám nem volt meg a kétharmados többség, így nem fogadták el.

15:23
Elfogadták a tervezetet, a következő téma a Csereháti vízvezeték-rendszer átvétele, majd átadása az URBANA-nak.

15:17
Valamilyen okból mindenki egyszerre beszél, valószínűleg továbbra is a strandról.

15:11
Szász Jenő két évre adná bérbe a területet, többen is hozzászólnak ehez a kérdéshez. Bunta Levente kéri a tanácsot, hogy fogadják el az előterjesztést, vagyis három évre adják bérbe, három éves hosszabbítási lehetőséggel.

tules_2705_09

15:09 Az urbanisztikai bizottság ugyanezeket a javaslatokat tette, a jogi elfogadta a határozattervezetet.

15:07
Következik a strand kérdése, itt a szezonyitás alkalmával bérbeadnának egy területet, ahol folyhatna az árusítás. A gazdasági szakbizottság a bérbeadás időtartamát háromról öt évre módosítaná, valamint szeretné, ha a polgármesteri hivatal működtetné a strandot. Az elsőt nem,  a második javaslatot elfogadta a bizottság.

15:04
Bunta Levente kéri a tanulmány ebben a formában való elfogadását, területmódosítás nélkül. Ez 17 mellette szavazattal és 2 tartózkodással megtörtént.

15:01 Ráduly Mihály
, az URBANA igazgatója a terület kapcsán szólal fel. Szerinte előnyösebb a jelenleg tervezett változat, a németországi szakemberekkel való egyezetetések során ezt a területet találták a legmegfelelőbbnek (ami egyébként a Haáz Rezső utcában található, az URBANA székhelye mellett).

14:53
Szász Jenőt meggyőzte a mérnök úr felszólalása, ám hiányolja az ügy megfelelő előkészítését. Úgy gondolja, hogy jó a terv, ha a Bethlen-negyed mögötti mezőre van elképzelve, ahol nem zavarja a lakókat.

14:49
Mike Levente szerint ennyi idő alatt nem lehet ekkora horderejű problémában dönteni, ugyanis nincs elég információjuk.

14:45 Péter Pál
kiegészíti az elmondottakat, felhívja a figyelmet a saját hőközpontok esetleges veszélyességére, valamint a biomasszás kazán azon előnyére, hogy így a város nem függne a külső tényezők által biztosított gáztól.

14:44 Ferenczy Mihály
, az URBANA műszaki igazgatója ismertette a kazán pozitív hozadékait, valamint szükségességét a majdnem háromezer távfűtést használó családra nézve.

14:34
A polgármester és a tanácsosok a projekt technikai és pénzügyi részleteit taglalják, az alpolgármester szeretne látni egy újabb verziót a pályázatból, ám Bunta Levente szerint erre nincs lehetőség.

14:28
Szász Jenő: "Az MPP-nek jobbító javaslatai vannak".

14:26 Fancsali Kálmán
szerint nem kéne akadályozni a fejlesztést és kibuvókat keresni.

14:25
Bunta Levente szerint jó esélyei vannak a pályázat megnyerésének (ami szerint a város mindössze 2 százalékos önrészt kellene álljon a költségekből).

14:21
Az urbanisztikai szakbizottság nem fogadta el a tervezetet. Mike Levente szólal fel, szerinte rengeteg érv van mellette és ellene is. Szeretné egy minél félreesőbb helyre telepíteni a hőközpontot.

14:18
16 perc után lejárt az 5 perces szünet. A következő téma a város távfűtése, azon belül egy biomasszás kazán kivitelezése. Az előterjesztés ennek a megvalósíthatósági tanulmányáról szól.

14:01
5 perc szünetet rendelt el az ülésvezető elnök.

13:59
Hasonló a következő előterjesztés, most az ifjúsági programok támogatásáról szavaznak. Ugyancsak mindenki elfogadta, majd a kulturális programok támogatását is.

13:57
A 2010-es sporttevékenységek támogatása a következő téma, a szakbizottságok támogatják az előterjesztést. Hozzászólások nélkül , teljes egyetértésben elfogadták a határozattervezetet.

13:56
11 mellette szavazattal és 8 tartózkodással a javaslat nem ment át. Várható egy sürgősségi tanácsülés az ügyben.

13:54
A módosított határozatról szavaznak most, ehhez kétharmados többség szükséges.

13:53
Szavazásra bocsátják a módosító javaslatot, ami szerint kritérium lenne, hogy a jelentkező szervezet székhelye Székelyudvarhelyen legyen. A módosító javaslatot elfogadták.

13:39
Szász és Sebestyén is vállalja a felelősséget, így már Bunta Levente is támogatja a javaslatot.

13:35
Jakab Attila elmondta, nincs otthon a témában, de úgy érzi, jelen kéne legyenek a gazdák képviselői és az ügyben érintett személyek. Emelett támogatja az alpolgármester javaslatát, azzal a feltétellel, hogy amennyiben nem lesz udvarhelyi pályázó, akkor ő személyesen vállalja a felelősséget.

13:34
Sesebtyén szerint két nap alatt be lehet szerezni a kérdéses iratot, így nem látja, hogy ez miért lenne akadály.

13:31 Incze Csongor
nem látja, hogy segített volna az RMGE az udvarhelyi gazdáknak, Benedek-Árpád Csaba pedig azt kérdi a szervezet elnökétől, Sebestyén Csabától, hogy rendelkeznek-e azzal az igazolással ami szükséges a pályázati pénzek megnyeréséhez.

tules_2705_13

13:27 Bunta Levente szerint így csak az RMGE felelne meg ennek a kritériumnak, ám ő tudomása szerint más okok miatt nem pályázhatna, így a város és a gazdák elesnének a 30.000 euró terület-alapú támogatástól.

13:26
Szász a kritériumok közé javasolja, hogy a kiírásra olyan szervezetek jelentkezhessenek amik udvarhelyi székhellyel rendelkeznek.

13:23
Szász Jenő szerint a polgármester nem kérheti számon egy civil szervezetet. Ugyanakkor az alpolgármester egyetért egy nyílt versenytárgyalás megszervezésével, azzal viszont nem, hogy a kiírás előtt favorizálnak egy oroszhegyi forrásszövetkezetet, ám kijelentik, hogy az RMGE nem felel meg a feltételeknek.

13:21
Bunta Levente: "Sebestyén Csaba a csőd szélére vitte az RMGE-t!"

13:18
Az MPP az RMGE-nek adná bérbe a legelőket, ám a polgármester szerint ez nem megoldható, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete ugyanis két kritériumnak nem felel meg.

13:17
Szász Jenő módosítani szeretné a bérbeadási feltételeket, ami szerint csak olyan szervezet vehetné bérbe, aminek székelyudvarhelyen van a székhelye. A polgármester szerint ez nem lehetséges, ekkor ugyanis egyetlen szervezet sem felelne meg a kritériumoknak.

13:12
A harmadik határozattervezet a Láz-Szarkakőalja és a Kánás-Morum-Nagyoldal legelőinek bérbeadása.

13:11
A módosító javaslat nem ment át, a tanács megszavazta a 3 százalékos adót.

13:08 Jakab Attila
emlékezteti a tanácsosokat, hogy a többi adónemek esetén is volt emelés, most sem kéne kivételt tenni, a 3 százalékos érték pedig még csak nem is lenne emelés, csak a tavalyi szint megtartása.

13:05
Benedek Árpád Csaba azt neheményezi, hogy szakbizottságon elfogadták a 3 százalékot és egyes tanácsosok most a sajtónyilvánosság előtt aktívnak szeretnének tűnni.

13:02
A határozatot egyöntetűen elfogadták a városatyák. A második tervezet a szállodák, panziók és hotelek által fizetendő adóról szól, amit 3 százalékban javasolnak megállapítani. Fóri Györgyi 2 százalékra módosítana.

13:00
A tanácsosok jelenleg azt tárgyalják, hogy miként kell megmosni az almákat, mielőtt azok eljutnak az iskolákba.

12:59
A szakbizottságok támogatták a javaslatokat. Sebestyén Csaba kérdi, hogy volt-e versenytárgyalás az almák beszállítására. Bunta elmondja, hogy az Elan Trio nyerte meg ezt, ők szállítják az almát.

12:56 A tanácsosok rátérnek a napirendi pontok tárgyalására. Tanácsi határozat kell a megyei tanács, iskoláknak szánt alma-támogatás és a Palló Imrének szóló pénztámogatás befogadására, ez az első téma.

12:55
Lejárt a szünet, Benedek Árpád Csaba szólal fel. Az RMDSZ szerint a levél utolsó bekezdése túl "puha", az ő meglátásuk szerint a levélbe kéne foglalni, hogy a város elvárja, hogy teljeskörű jogokkal ruházzon fel a magyar állam. A javaslatot elfogadták és megtapsolták.

12:41 Szünetet rendeltek el, hogy meggondolják, hogy megszavazzák, hogy mikor szavazzák meg a levél elfogadását.

12:39
A tanácsosok képesek összeveszni azon, hogy most szavazzák meg, hogy egyetértenek a levéllel (amivel egyébként mindenki egyetért), vagy a különfélék között, az ülés végén.

12:35
Molnár Miklós is felszólal, a tegnapi, magyarországi szavazás kapcsán, ahol a kettős állampolgárság kérdésében döntöttek. A tanácsos egy elismerő levelet fogalmazott a tanács nevében a magyar országgyűlés felé, amit most felolvas az RMDSZ frakciónak is. Bunta Levente egyetért a levéllel, a különfélékben szavaznak róla.

12:33
Több tanácsos is elhagyta a termet, míg tart a meddő vita.

12:31
A polgármester és az alpolgármester különböző területek ügyében vitatkozik, a hangulat eléggé feszült közöttük.

tules_2705_04

12:28 Bunta Leventének nincs ilyenről tudomása, de elmondta, az előző időszakból rengeteg pert próbálnak elsimítani.

12:27 Szász Jenő
kérdezi a polgármestert, hogy tud-e egy, a polgármesteri hivatal által elvesztett perről, ami egy kifutott határidő miatt 28 ezer lej perköltséggel jár.

12:19 Sebestyén jónéhány kérdést tett fel a piac működtetésével kapcsolatban, a polgármester az előző évek problémáit emlegeti, elnézést kér a késői, részleges válaszokért és további, írásos válaszokat ígér.

12:15
A tanács elfogadta a 19 plusz 2 napirendi pontot. Napirend előtt felszólal Sebestyén Csaba tanácsos a városi piac kapcsán. Elmondása szerint 73 nappal beadott kérése után kapta meg a piac bérleti szerződését a hivataltól.

12:13
Apróbb polgármesteri bakival indul az ülés, Bunta Levente Attilának nevezi Molnár Miklós ülésvezető elnököt.

12:11
Lejárt az Urbana ülése, perceken belül kezdődhet a tanácsülés.

11:54
Korai érkezőként épp egy Urbana vezetőségi ülésének szünetére érkeztünk, így még nincs minden tanácsos jelen, a tanácsülés kis csúszással kezdődhet.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2010-05-28 06:22:25
Szomorú, hogy az Szász Jenő és MPP-je meg akarta akadályozni a távfüttési rendszer modernizálását. A költségek 50%/al csökkennének, 3000 családot érint. Az öregotthont is ellenezték. És mindez pályázati, behozott pénzből készülne. Hajrá Udvarhely.
avatar
zdorfy
2010-05-28 08:31:29
Ezek az empöpösök mindent megakadályoznak, véletlenül se fejlődjön a város, és azzal jönnek, hogy a városvezetés nem csinál semmit. Nem csinált Szász Jenci semmit azonkivűl, hogy ténylegesen elszegényitette a várost és ő meggazdagodott, amint olvasható a székelyhon-on is. Pályázni és pályázni kell!!! A beruházásokat ne a városlakók fizessék, mint az AVE esetében is. Jaj szinte el is felejtettem, részben azt is Jenőnek fizessűk.
avatar
ooloo
2010-05-28 12:17:59
Az AVE húzzon el!!
avatar
Csedo
2010-05-28 17:12:05
Guru ne csusztass me nem vagy politikus, Sz.J. gyanusitott tamogatta csak az elhelyezessel vot problemaja
avatar
Judgement
2010-05-31 15:27:08
Csedo

Ha jencike tamogatta volna akkor nem inti az mpp-s bandat, hogy ezt nem kell megszavazni!!!
A helyszin meg olcso kifogas ilyen alapon barmibe bele lehet kotni. Szepen elmondtak, hogy meg annyit se fog szennyezni mint a most uzemelo gazkazanok!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."