Itthon » Közélet

Okosabban parkolhatsz, mint amilyen vagy

Lukács László valósította meg a legtöbbet eddig a polgármesterjelöltek közül? Ha van okostelód és interneted, nem kell többé tökölődnöd az automatával.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Így néz ki az UNIParking
Így néz ki az UNIParking
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. október 05., 11:23
0 hozzászólás. 

Elvileg szerda reggeltől már meg lehet vásárolni a polgármesteri hivatal 12-es számú termében az UNIParking kártyát, amellyel ezentúl gazdaságosabban és kényelmesebben tudsz parkolni Székelyudvarhely területén – ezt állítja legalábbis a rendszer ötletgazdája és üzemeltetője, Lukács László vállalkozó.

A volt polgármesterjelölt nem búslakodott sokáig a választások elvesztése miatt, máris munkához látott, és állítása szerint a cége által meghonosított parkolási rendszer Marosvásárhelyen már működik, ráadásul sikerrel.

Most a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatallal együttműködésben vezették be, egyelőre tesztidőszakra az okosparkolást a városban.

Elég, ha a telód okos

Nem kell technikai vagy bármilyen zseninek lenned, hogy elsajátítsd az okosparkolás tudományát. Bemész a hivatalba, megveszed a kártyád, ami 21, 56, 98 vagy 140 lejes kiszerelésben kapható. A 21 lejes kártyával 15-ször tudsz egységnyi ideig állomásozni a fizetéses parkolóhelyek valamelyikén, egy parkolás tehát valamivel olcsóbb, mint az sms rendszerű, 1,4 lejbe kerül.

Az alábbi videón Lukács László személyesen mutatja be, hogyan kell használnod az alkalmazást.


A legjobb, ha a hivatal ingyenes wifijét használva ott rögtön letöltöd az alkalmazást a Google Play vagy AppStore áruházakból, ha eddig még nem tetted. Az UNIParking kifejezésre kell kattintani, és már jön is lefele a tudomány.

Az applikáció angol nyelven működik, de kis nyelvtudással is elsajátítható a használata. Az alkalmazásban a kártya megvétele után a fényképezőgép ikonra kell koppintanod, majd le kell fotóznod a kártyán található QR-kódot – az a csúnya fekete krikszkraksz a hátán. Ha ezzel megvagy, máris megnézheted az alkalmazásban a Pstatus ikon alatt, hogy mennyi pénzed van, és parkolhatsz is a P betű megnyomásával. Beállítod, mennyi ideig, milyen rendszámmal és hol akarsz parkolni. A helyet GPS segítségével határolhatod be, így a szoftver tudni fogja, melyik zónában vagy, és mennyit kell fizetned. Öt rendszámot vezethetsz be a telefonodba egyszerre.

Ezért jó, ha okos

Az alkalmazás előnye, hogy egységnyi idő, vagyis 40 perc vagy egy óra lejárta után húszperces díjszabással is vehetsz jegyet, ha nem maradnál már egy teljes órát. Még meg is gondolhatod magad, és akkor a rendszer visszaadja a pénzed.

A másik előny, amely egyébként az sms-ben parkolásé is, hogy nem kell leszaladnod még egy egylejest bedobni az automatába, hanem egy tárgyalás közepén is meghosszabbíthatod a parkolójegyed sunyiban az asztal alatt.

uniparking2

A városházán kapható havi, negyed-, fél- és egyéves bérletek ráadásul csak a vásárlás hónapjának első napjától a lejárati hónap első napjáig érvényesek: nincs olyan, hogy október 10-étől november 10-éig érvényes bérlet. Ez a kártya viszont pont addig érvényes, amíg van rajta egy parkolásnyi pénz.

Azt nem reklámozták, hogy milyen hátrányai lehetnek az okosparkolásnak. Például okozhat némi bosszúságot, hogyha lemerül a telefonod, vagy elfogy az interneted és nem tudsz GPS-hez csatlakozni. Ezért fogadd meg apukám tanácsát, aki nem hiába mondja, hogy fiam, legyen nálad mindig készpénz.

Az jó hír viszont, hogy amennyiben elveszett a telefonod, nem vész el vele együtt a megvett parkolóbérleted, a Recovery code funkcióval visszaszerezheted, erről és hasonló kérdésekről a rendszer honlapján, illetve Facebook-oldalán érdeklődhetsz.

A parkolóőrök maguk is okostelefonnal ellenőrzik, hogy az adott rendszámú autónak van-e érvényes jegye.

Innen szerezd be 

A parkolókártyák hétfőtől csütörtökig 7.30 és 15.30 között, pénteken 7.30 és 13.30 között vásárolhatók meg a városháza 12-es termében. Amennyiben be- és népszerűvé válik a rendszer, 2017-től szerződést köt a polgármesteri hivatal a Chronos Consulting céggel, és már a boltokban is kapható lesz az UNIParking kártya. Januártól pedig szinte biztos, hogy Marosvásárhely és Székelyudvarhely után Kolozsváron is UniParking rendszerrel parkolhatsz – tájékoztatott Lukács László.

Székelyudvarhely belvárosában 2011-ben vezették be a fizetéses parkolást. 416 fizetéses parkolóhely van jelenleg a városban, legutóbb a zöldségpiacnál és a Művelődési Háznál alakítottak ki fizetéses parkolókat. Az A zónának nevezett ultraközpontban és a Kossuth utcában 40 percig, a kevésbé központi B zónában 60 percig lehet egy lejért parkolni.

Eddig kétféle módon lehetett jegyet váltani: a kihelyezett automatáknál készpénzzel, avagy sms-ben. Az sms-es parkolás valamivel drágább, 30 eurócentbe kerül plusz áfa, ami drágább, körülbelül 1,6 lejnek felel meg a mai árfolyamon. Ennek ellenére sokan használják ezt a módszert – tájékoztatott Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási osztály vezetője.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."