Gazdaság » Pénz

Ott a pont a pénzedért

Hűségpontrendszert forradalmasító ötlettel álltak elő Székelyudvarhelyen. Megmutatjuk, hogyan gyűjthetsz UNIPointokat!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

UNIPoint4
Egy kattintás és kész
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. április 01., 08:23
0 hozzászólás. 

Lukács László, az UNIPoint hűségpontrendszer három ötletgazdájának egyike ismertette, hogyan lehet pontot gyűjteni, majd azt ismét vásárlásra fordítani.

Az elv roppant egyszerű: vásárláskor a befizetett összeg bizonyos százalékának megfelelően pontot kap a pontgyűjtőkártyával, vagy a telefonjára telepített alkalmazással rendelkező kuncsaft. A pontokat egy, a pénztárnál elhelyezett táblagép és QR-kód segítségével lehet beolvasni. Ennyi az egész.

UNIPoint1

Amerikai magyar, magyarországi és székely ötletekből állt össze az UNIPoint-rendszer, az applikációt például Atlantában fejlesztették ki, a rendszert pedig Székelyudvarhelyen üzemelték be először. Arra a kérdésünkre, hogy ebben a formában működik-e a világon hasonló QR-kódos rendszer, az ötletgazda azt felelte, hogy egyedülálló, néhány banki szolgáltatásra találtak ki hasonlókat, de az csak az adott bankokon belül funkciónál.

Székely pengő helyett pénzpörgető pontok

„Volt egy olyan elképzelésünk a helyi vállalkozókkal (UKKSZ) közösen, hogy helyi pénzt hozzunk létre. Az lett volna a neve, hogy székely pengő, de ennek nincs meg a jogi háttere Romániában, egyszerűen nem lehet megvalósítani. Semmilyen helyi közösség nem tud a Román Nemzeti Bank engedélye nélkül létrehozni helyi pénzt, így ez abbamaradt. Hivatalos válaszunk van a Nemzeti Banktól. Szerencsére az UNIPoint-rendszer számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely tudja ezt helyettesíteni" – magyarázta a kiinduló elképzelést Lukács.

Kizárólag a helyi vállalkozóknál fogják bevezetni, hiszen a pontrendszernek, akárcsak a helyi pénznek az a lényege, hogy a helyi vállalkozókat, a helyi gazdaságot erősítse. Arra ösztönzi a vásárlókat, hogy ott gyűjtsön pontokat és ott is vásárolja le, használja fel azokat. Egy másik lényege a rendszernek, hogy gyorsabban pörögjön a pénz.

Egy lej, egy pont, ezért találó az UNIPoint

A rendszer egyszerűsége abban rejlik, hogy nincsenek átváltási arányok, nem kell három pontgyűjtő kártyája legyen a vásárlónak, ha három üzletben szeretne élni a kedvezményekkel. A különböző boltokban kapott pontokat ugyanazon a kártyán és ugyanabban az okostelefon-alkalmazásban gyűjtheti. Fontos, hogy a pontok csak ott válthatóak be, ahol kiadták őket.

UNIPoint3

Az alkalmazásért a Play Áruházba érdemes menni (UNIPoint néven), de ha ott nem sikerül okostelefonra letölteni az alkalmazást, akkor a rendszer oldalán kell megkeresni azt. Egyelőre csak Androidra tölthető le, de tervben van az iTunes-os lehetőség is.

A kártyákat azokban az üzletekben lehet beszerezni, amelyek tagjai az UNIPoint-rendszernek. Egy kártya ára 10 lej, és 10 pont is jár vele abban az üzletben, ahol kiváltottuk a kártyát.

Az üzleteknek autonómiájuk van

Azaz az adott kereskedelmi egység (UNIPoint-elfogadóhely) dönti el azt, hogy mennyi kedvezményt biztosít a vásárlóknak. A résztvevő cégek döntik el, hogy száz lej után 5 pontot, vagy 25 lej után egy pontot adnak a kuncsaftnak. Ezeket a kedvezményeket egy program segítségével állítják be az üzletekben, így az adott szabályok szerint lehet pontot gyűjteni.

A partnerüzleteknél egy tabletet kell keresni. Akár telefonnal, akár kártyával megyünk vásárolni, még azt sem kell tudnunk, hogy melyik üzletben vagyunk. Elindítjuk az applikációt, majd lefotózzuk a tableten található, az üzletben vásárlás után generált QR-kódot. A pontokat automatikusan begyűjtjük vagy adott esetben a meglevőket felhasználjuk fizetéskor. Az alkalmazásban az is látszik, hogy melyik üzletben hány pontot gyűjtöttünk eddig.

UNIPoint5

Ha kártyánk van, akkor ugyanúgy beírják a vásárlás értékét, majd a történet megfordul, a tableten található fényképezőgép beolvassa az általunk használt kártyát, és a táblagépen megjelenik a begyűjtött pont és a vásárlás végösszege. Arról is érdeklődhetnek a kártyatulajdonosok, hogy eddig mennyi pontot gyűjtöttek az adott üzletben, ezt a kiszolgálók a tablet segítségével meg tudják mondani, mutatni.

A pontokkal való vásárlás egy a kettőben történik

Egy dologban nem engedtek a rendszer kitalálói, abban, hogy vásárlás esetén az összegnek legtöbb a fele legyen pontokkal jóváírható. Azaz egy tíz lejes vásárlás esetén maximum öt lejt tudunk helyettesíteni a pontokkal, a teljes összeget nem.

Minden vásárlásnál, kifizetésnél – legyen az pontfelhasználással, vagy anélkül – a teljes összegből származó pontokat jóváírják. Azaz, ha valaki húszlejes vásárlást bonyolít le, és felét pontokkal, másik részét készpénzzel fizeti ki, attól még a teljes húszlejes érték után számolt pontokat kapja meg.

UNIPoint-üzletek

Eddig több üzletben, a Régi Jó Boltban, a Kossuth Lajos utcai Adidas boltokban, a Romartában, a Hedon Express utazási irodában, a Hinode Suzuki szervizben, a Merkúr áruházban szereltek és szerelnek be tableteket. Összesen tizenkét kategóriájú kereskedelmi egységben terveznek pontot gyűjteni, egy kategóriához pedig véges számú üzlet, elfogadópont tartozik. Az ötletgazda szerint Székelyudvarhelyen 50 elfogadópontig terjeszkednek, közben más városokra is kiterjesztik a hűségpontrendszert.

De nemcsak kétláncszemes a rendszer: kereskedő és vásárló között jöhet létre kapcsolat, hanem vásárló és vásárló között is. A felhasználók egymás között is cserélhetnek pontot akár kártyával, akár okostelefonnal, vagy mindkettővel rendelkeznek.

UNIPoint2

Kártya és alkalmazás közti pontcserénél az applikáció beolvassa a kártyán található QR-kódot, aztán a „change" menüpont alatt átszippantható a kártyán található pontegység.

A kártyaeltűnéssel, telefoncserével járó gondok ellen jelszóval lehet védekezni, így könnyen átmenthetők a pontok egy másik kártyára, készülékre. 

Más városokban is pontoznak majd

Egyelőre Székelyudvarhelyen működik az UNIPoint-rendszer, de az ötletgazda már csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi és marosvásárhelyi vállalkozókat is felkeresett, vélhetően a közeljövőben ezekben a székelyföldi városokban is felszerelik a táblagépeket, így ott is lehet majd pontokat gyűjteni. Párhuzamosan az udvarhelyi indulással Székelykeresztúron a Szilveszter Com két üzletében is elkezdték a rendszer beszerelését. De egy temesvári cégtulajdonos is érdeklődött az ötlet iránt - mondta Lukács László.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."