Itthon » Közélet

Szórják a pénzt vagy befektetik?

Rácuppantanák a közintézményeket a távhőrendszerre, befejeznék tél előtt az Éltetőkút utcát. Az ellenzéknek nem tetszik, milyen áron.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az Éltetőkút utca a felújítás előtt fotó: archív
Az Éltetőkút utca a felújítás előtt fotó: archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. október 27., 06:42
0 hozzászólás. 

Több ponton nem egyezik az EMNP-MPP koalíció és az RMDSZ álláspontja az októberi tanácsülésre előterjesztett napirendi pontokat illetően.

Az RMDSZ-frakció nevében Benedek Árpád Csaba és Sinka Arnold jelentették be, milyen kifogásaik vannak. Ezt rendszeressé tennék, számíthatunk arra, hogy az RMDSZ minden tanácsülés előtt sajtótájékoztatót fog tartani.

Októberben az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy a 2020-30-ig érvényes energetikai stratégia, amely a város energiafelhasználásának 30 százalékos csökkentéséről szól, össze lett csapva. Csak néhány tanácsos és városházi alkalmazott jelent meg ennek a közvitáján, és az ellenzék szerint sokkal szélesebb körű konzultációt érdemelne a téma.

Jakab Attila azonban a koalíció részéről azt mondja, hogy Benedek a saját munkáját ócsárolja, hiszen az energetikai stratégia még az előző városvezetés megrendelésére készült. Olyan, amilyen, most sürgős elfogadni, hogy ne veszítse el a város tömbházak hőszigetelésére vonatkozó pályázatot – erősíti meg Orbán Árpád alpolgármester is.

Élhetetlen úton?

Az RMDSZ a költségvetés módosításával is vitatkozna. Attól félnek, hogy az előző vezetés által megpályázott kormányfinanszírozást elveszíti a város. Az Éltetőkút utca megépítéséről van szó, aminek befejezése több mint egymillió lejbe kerül, de az utolsó részletek kifizetését befagyasztotta idénre a kormány.

rmdsz-sajtaj1026

Ez nem helyi jelenség, a költségvetési hiány szinten tartása érdekében gyakran alkalmazzák ezt a technikát a kormányok: az év utolsó hónapjaiban a személyi jellegű költségeket leszámítva nem fizetnek.

A koalíció célja, hogy idén meglegyen az utca annak érdekében, hogy az eddigi befektetéseket ne tegye tönkre az időjárás, és a télen a cserehátiak tudjanak rendesen, biztonságosan közlekedni.

Az RMDSZ szerint a jelenlegi városvezetés túl nagy tételt vállal be önrészként, túl keveset talpaltak Bukarestben a pénzért, és túl kevés a garancia arra, hogy vissza is kapjuk az éves, szabadon felhasználható költségvetésünk mintegy tíz százalékának megfelelő összeget. Ezt a pénzt egyébként a vár környékének zonális rendezési tervére, a környékbeli ingatlanok, a Nyírő-villa felújítására és ingatlanok megvásárlására fordították volna az eredeti költségvetési terv szerint.

A terelőúti körforgalom megvalósításáról, ami jelentősen tehermentesítette volna a forgalmat, szintén átcsoportosították az összeget az Éltetőkút utcára.

Rossz trend, hogy Székelyudvarhely önerőből valósít meg dolgokat, például a három résztvevő város közül egyedül Udvarhely az, aki önerőből finanszírozza a jégpályát, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy külső forrásból fizeti. Ez kellene, hogy legyen a prioritás: minél több külső forrást bevonni, különben nem tudunk nagy fejlesztésekben gondolkodni – mondja Benedek.

Orbán Árpád válasza erre az, hogy de talpaltak, és megígérték, hogy kifizetik a pénzt, sőt előnyt élveznek majd a befejezett projektek.

Albert Einstein bizottság és a Kontroll csoport

Az inkubátorház működtetését átadják a célra létrejött fejlesztési társulásnak, az RMDSZ azt szeretné, ha nem csak 3 évre tennék ezt, míg a pályázat tart, hanem hosszabb, akár 5-10 éves távra, és ha az épület tulajdonjoga a városra szállna.

koaliciosajtaj

Az RMDSZ rámutatott, hogy az energetikai stratégiából kimaradtak a Céhek utcai tömbházak, ezt a városvezetés ígérete alapján pótolni fogják. Az ellenzéki frakció szerint a tanácsi határozatok sincsenek megfelelően előkészítve. Némileg törvénytelen, hogy ugyanazon tanácsülésen fogadják el a szociális lakások kiosztásáért felelős bizottság összetételét, és annak a bizottságnak a javaslatait is. Addig a meglévő bizottság kellene, hogy döntsön. Az RMDSZ egyetért azzal, hogy az új városvezetésnek új bizottságai legyenek, ám tegyék ezt törvényes módon – figyelmeztet a volt alpolgármester.

Jön a pénz dögivel

Jakab Attila a városvezetés nevében beszámolt arról, hogy pénzösszegek érkeznek a városba, a diákok szociális támogatására 184 ezer lej, a városi kórház számára pedig több mint egymillió lej, aminek mintegy fele személyi költségekre, másik fele pedig beruházásra, fejlesztésre költhető.

A város és a kórház vezetése közti javuló kapcsolatra is utalt. Az előző városvezetéssel ellentétben a mostani partner kíván lenni abban, hogy minél több külső forrást be tudjon vonzani az intézmény, garantálja az önrészek kifizetését a pályázatok esetében. Ugyanez érvényes más, például kulturális, oktatási intézményekre is, most pótolnak olyan dolgokat, amik az előző városvezetés és az intézmények menedzsmentje közti konfliktusok miatt elmaradtak.

Lenyelik a távhő-gombócot

A kórházba melegvíz előállítására alkalmas napenergiás rendszert telepítenek, a tömbházakat pedig hőszigetelik. A tanácsülés több mint tíz pontja erről fog szólni. Nem kell megijedni, nem megbőrölni akarják a lakókat, hanem egy esztétikus, törvényes módon kialakított városképet a jelenlegi, mozaikosodó tendencia helyett.

Büntetni fogják a feketén szigetelt tömbházak lakóit. A törvényes utat választókat pedig igyekeznek segíteni. Megértjük, hogy 2-3000 lej kifizetése a családok számára egyszerre sok lehet, megoldást keresünk arra, hogy a pályázat 3 éve alatt a kiskeresetűek is ki tudják fizetni a szigetelést, aminek előnye, hogy jobb minőségű anyagokkal dolgoznak – biztosít az alpolgármester.

Kiderült, hogy vannak olyan városi intézmények amelyek épületei nincsenek átadva az intézmény vezetőségének adminisztrálás céljából, csütörtökön a Haáz Rezső Múzeum és a Művelődési Ház gazdagodik ily módon ingatlanokkal.

Bár ellenzékben pénznyelőgépnek nevezték a távhőrendszert, most azonban szorgalmazzák, hogy az intézmények csatlakozzanak rá. A pálfordulást azzal magyarázzák, hogy már bele van fektetve több mint hatmillió euró, amit nem kéne a föld alatt kihasználatlanul hagyni.

Még nem békéltek meg a gondolattal, de az energetikai stratégiában vállaltak miatt is szeretnék gazdaságosan működtetni a rendszert, egyelőre a közintézmények rácsatlakoztatásával próbálkoznak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."