Itthon » Közélet

Élő közvetítés a februári tanácsülésről

Huszonkilenc napirendi pontot beszél meg és fogad (vagy utasít) el az önkormányzat. Az év második tanácsülése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules-0223-07
Sok-sok megbeszélnivaló és döntenivaló van ma is. Fotók: Szász Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. február 22., 19:12
2 hozzászólás. 

13.11 Gálfi és az ülésvezető Lőrincz Edit megköszöni mindenkinek a türelmet. Vámyolós gratulál Lőrincz Editnek. "Ügyes voltál!" – mondja. "Maratoni ülést vezettél!" - jegyzi meg Jakab Attila is. 

Köszönjük mi is a figyelmet, a februári tanácsülés véget ért.

13.09 Gálfinak még van mondanivalója, két szóban, ahogy mondja. A szemétszállító RDE-től jött egy átirat, s ezzel szerinte egy rendkívüli tanácsülés kell foglalkozzon ezzel a kérdéssel. Szerinte tíz napon belül lesz egy rendkívüli tanácsülés, mert a témák sürgősek.

Az RDE kirendeltségvezetője, Koszta Attila beszél, arról van szó, hogy a lerakó adót minden nyugati országban alkalmazzák. Minden egyes tonnányi szemétre 80 lejt kellett fiztenie az RDE-nek, erre még rájön 80 lejnyi adó – a cég ezt fizeti, emiatt veszteség. Ezt a város kellene kifizesse, ezt kell elfogadnia, már egy hónapos késésben vagyunk, szerinte másutt már elfogadták ezt, hiszen uniós rendelkezés írja elő. Csíkszeredéban ezt már elfogadták. Az összehívóban részletes tájékoztatás lesz, mondja a polgármester, arról a szemétről van szó, ami a városból kerül a tárolóba.

Azért kell megszavazni, hogy ne fussunk ki a határidőből, s még néhány másik téma is van, amit nem lehet halasztani, mondja a polgármester.

13.02 Az a válasz, hogy a pályázat az ún. promoválásról szól nagyrészben, mondja Sinka. Része a pályázatnak az is, hogy a két termelőnek fogyasztót keresnének. Sinka tovább magyaráz, Arros Orsi már nagyon menne, mire Bíró Jolán azt mondja, hogy Orsinak is vannak gyerekei és nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt esznek. Lőrincz Edit szavazásra bocsátja, Sinka jelzi, hogy nem szavaz az érintettség jogán. Megszavazzák mindkét napirendi pontot, tehát a gyümölcsöt és a zöldséget is.

12.56 Orbán Árpád szerint lehetőség van egy pályázatra, ami beleillik abba a stratégiába, ami a piac rendbetételértől, illetve a helyi termékekről szól. Az Átalvető és a Civitas programjai voltak ennek az alapjai, olyan lépés lehet, ami behozza a vidéki termelőket és jobban előtérbe helyezi őket. Fontos, hogy ilyen mozgalmak élér álljunk, mondja az alpolgármester. Egy farkaslaki gyümölcstermesztő és egy bögözi zöldségteremesztő is bekerülne a programba Orbán szerint, aki támogatásra javasolja a dolgot. "Ne hegyen túli termelők árulják nekünk az úgymond egészséges termékeket!" – mondja Orbán. Sinka kiegészíti, Jakab Attila is hozzászól, az ügy olyan, hogy támogatni kell, s az, hogy Orbán és Sinka együtt teszik le ezt az előterjesztést, az mindenképpen jó. Az a kérdése a jegyzőhöz, hogy Sinka aláírhatja-e a papírt. Bodnár kicsit belezavarodik a mondandójába, szerinte ha az érintettek tartózkodnak, akkor rendben van a dolog. Bíró Jolán üdvözli a kezdeményezést és az lenne jó, ha még több ilyen pályázat lenne. Az a kérdése, hogy hogy fog ez működni. 

tanacsules-0223-1512.49 És még nincs vége! Tartanak egy gyors, azonnali tanácsülést is, habár Szabó Gyula és Hajdó Csaba távoztak, de így is meg lehet tartani. Két napirendi pont van, az egyiket Orbán Árpád ismerteti, egy pályázati határidő miatt van az azonnali ülés. Egy gyümölcsértékesítési, illetve egy zöldségértékesítési lánchoz való csatlakozásról van szó a két napirendi pontban.

12.46 Ami a közszállítást illeti, Gálfi azt mondja, hogy a polgármesterekkel találkozva összehangolják, s úgy hoznak döntést. Ami a közlekedést illeti, Gálfi szerint a nulladik és első osztályos gyerek akkor fog a buszra felszállni, amikor az iskolánál a szolgálatos tanár várja. Ameddig ez nem történik meg, amíg nem érzik biztonságban a gyerekeket a szülők, addig a gyerekeket továbbra is a szülők fogják az intézményhez hozni. Ebben is előre kéne lépni. Jakab Attila is szót kap, szerinte az is baj, hogy a város hatásköre csak a várost jelző tábláig terjed, a települések közti közlekedés megszervezésável a megyei tanáccsal kell konzultálni. Hajdó közben távozik a teremből, kabáttal, táskával, többen is mennének haza vagy bárhová.

Derzsi László beszél, illetve kap szót, mint mondja, ő már nagyon unja az olyan kezdetű mondatokat, hogy "nem akarok az elmúlt nyolc évrpl beszélni de...". Sokféle ember ül az asztalnál és nincs értelme "elmúltnyolcévezni" szerinte. Lőrincz Edit szerint el fognak gondolkodni rajta. A rendes havi tanácsülés véget ért, Orbán Balázs javasolja Jakab Attilát a következő ülés vezetésére, elfogadják.

12.38 Arros Orsolya Hajdó Csabától kérdezi, hogy mikor lesz befedve a korcsolyapálya, ugyanakkor azt kérdezi, hogy van-e lehetőség egy olyan buszjáratra, ami Boldogfalvát összekötné Fenyéddel, ami óránként járna. Gálfi azt mondja, hogy a jégpályával kapcsolatosan a közbeszerzés lejárt, de a szerződést méhg nem írták alá. Ketten elmentek Brassóba és megnéztek egy ottani sátrat, ami a műjégpálya felett van – ugyanakkor közben Csíkszeredában is jártak és megnézték azt is és úgy döntöttek, hogy nagyon sokba kerülne egy ilyenfajta sátor működtetése. Októberig mégis befedik a jégpályát, olyan tetőzettel, amit nem kell 24 órában őrizni és működtetni, mint a csíkszeredai esetben. Hajdó Csaba azt mondja, hogy alaposan megnézték a más példákat. Csíkban egy edzőpályáról van szó, nem egy közhasznú létesítményről. Arros azt mondja, hogy nem tudott a közbeszerzésről és a szerződés meg nem kötéséről. Erről tájékoztathatták volna az önkormányzat tagjait. Gálfi szerint a múlthavi ülésen elmondta, hogy a közbeszerzés megtörtént, de a szerződést nem írta alá – egyszer meg akarta nézni a csíki jégpályát borító sátrat. Jó döntést hoztam, hogy nem írtam alá és elindítottam az új közbeszerzést, mondja a polgármester.

tanacsules-0223-1612.30 Mike Levente is szól, örvend, hogy Benedek távollétében is dolgozik, illetve nem emlékszik, hogy Sinka verte volna az asztalt, inkább arra, hogy Bunta Levente polgármestersége alatt mindennel egyetértett. Mike hiányolja a szombatfalvi buszjáratot, illetve egy olyan jelzésről is szól, hogy a Sziget utcában ki kellene vágni egy fát. A műszaki igazgató azt mondja, hogy foglalkoznak ezekkel a problémákkal is, van egy bizottság, ami elbírálja ezeket. Gálfi azt mondja, hogy kétszer írt alá ilyen dolgot, a helyszíneken is leellenőrizték a munkát.

12.25 Hajdó Csaba telefonról olvassa Benedek Facebook-üzenetét, amit korábban idéztünk, szerinte ez sértő. Sinka szerint számára is sértő, amikor így replikáznak a kollégák. Szerinte nagyban köszönhető annak, hogy nagyobb most a bér, hogy ő is "ütte az asztalt". Továbbra is a kátyúkba van beleakadva, a replika jogán. Köszöni, hogy van, akivel együtt tud működni. A hivatal műszaki igazgatója is az aszfaltozásra tér rá, azt mondja, hogy meleg aszfalttal majd komoly munkát végeznek, de ebben az időben nem lehet megtenni. "Olyan, mint halottnak a puszi" - mondja Fülöp-Székely István. Jövő héten jobb idő lesz, akkor megpróbálják.  

12.23 Orbán Balázs szól vissza, szerinte a kérdés Sinkát minősíti. A bámulatos "elmúlt nyolc év" szókapcsolat megint előkerült. Az elmúlt nyolc évben nem tettek semmit – jelenti ki Orbán. Semmi prioritás, stratégia nem volt, s ezt nem kell követni, teszi hozzá. Nézzen vissza a kolléga, hogy mi történt? Az egyhézi iskolákkal kapcsolatosan, az előterjesztés a gimnázium és a kollégiummal kapcsolatosan is beszél. Módosítani kell a szerződést, szerinte márciusban napirendre kerül, így Sinka aggodalma alaptalan szerinte. Apróság, de jó hír, mondja, a Patkóban a Jézus-szobor restaurálása végre meg fog történni idén, legkésőbb őszig.

12.16 Gálfi azt mondja, hogy amikor hivatalba lépett, a kamerák a raktárban voltak, s ezeknek nem ott a helye, hanem az utcákat. Fontosak, nem a lakókat figyeltük, hanem a rongálókat. Megfelelő célra használjuk. A kanálisfedőket illetően ő állította le a munkákat, de vállalja a felelősséget, mert átláthatatlan volt a folyamat. Fájó szívvel teszem a pénzt bele a gödrökbe - mondja Gálfi. Az aknatetőkkel kapcsoltban a közbeszerzés elindult, minőségi munka és anyag lesz - mondja a polgármester. 

12.13 Átmegy az utolsó napirendi pont is (szociális szolgáltatásokról szóló szerződést hagynak jóvá, ami a város és a Gyulafehérvári Caritas Szervezete Caritas Szociális Ellátás Egyesületének Fiókja között jött létre).

Jönnek a különfélék, bele is vágnak, Sinka Arnold az első, a sok kamerát kifogásolja, szerinte senki sem szeretne a Big Brother-ben élni. Sok a kátyú a városban, gyorsan kellene orvosolni, a megsüllyedt kanálistetőket is megemlíti, mert nem hozták szintbe. A polgármestertől azt kérdezi, hogy miért nem került napirendre az egyházi iskolák kérdése? Ez az, amit Benedek is kiírt a Facebook-ra.

12.09 Kitiltanák az ún. C-zónából a kisbusozkat és ügynökautókat, tehát ez azt jelenti, hogy módosítanák a 69/2009-es számú határozatát, ami a 2,5 tonna max. engedélyezett össztömegnél nagyobb áruszállító gépjárművek és berendezések közterületen történő közlekedését és parkolását szabályozza. Magyarán, a lakóövezetekből kitiltanák az ügynökautókat és a kisbuszokat. Erről több alkalommal is volt szó a különfélékben, most konkrétan intézkednek. Át is megy, megszavazza mindenki, kivéve Ványolós Istvánt, aki tartózkodik. A jegyző viccelődik, kacagnak a tanácsosok, humorsziporkák röpködnek a levegőben.

12.02 Lakásüresedés van a Csereháton, így a deli harangszó mellett elfogadja a testület, hogy a lista 39. helyén álló igénylője beköltözhet. A következő napirendi pont is lakásokkal kapcsolatos, a Cekend sétányon levő, nagyon kicsi kb. 9 négyzetméter (szinte tíz – jegyzi meg valaki) lakófelületű szociális lakások elosztása céljából összeállított prioritási jegyzéket fogadják el. Ezt elemezték már a szakbizottságban, átmegy. Most a Tábor utcai, az ún. nyugdíjasoknak szánt szociális lakások elosztására összeállított jegyzéket fogadják el, ez nyolc személyt érint. A alpolgármester örül, hogy sikerült ezeket elbírálni, az elmúlt éveken keresztül nem tudták elbírálni, vagy ha el is bírálták, a városvezetés nem írta alá.

11.59 Most jön egy kardinális napirendi pont, a polgármestere szakapparátusa szervezetének és munkaköri jegyzékének jóváhagyását kellene elfogani. Berde tanácsos úr kérne egy ilyen listát, hogy ki kap fizetést közppnzből. Gálfi azt mondja, szívesen, Berde megkapja azt, amit ő 12 éven keresztül kért az elmúlt városvezetéstől. "Nagy munkán vagyunk túl" – mondja Gálfi. Berde azt mondja, hogy kapott egy listát. Jakab Attila azt szúrja közbe, hogy 2016 áprilisában kaptak. Gálfi azt ígéri, hogy a külsősök névsorát is megkapják. Sinka Arnold azt moindja, hogy ez azért fontos, hogy megtudjék, hogy kihez lehet fordulni bizonyos esetekben.

Elfogadják a névjegyzésket, az önkormányzati testületnek alárendelt intézmények szervezetének és munkaköri jegyzékének jóváhagyása jön, de ez is sikerülni fog megérzésünk szerint.

11.52 "Örülök, hogy racionálisan gondolkodunk ennél az asztalnál" – jegyzi meg hozzászólásában Derzsy László. A módosított tervezetet megszavazzák. Még egy kevesség Orbán Árpád alpogármestertől, az ülés elején biztosított szék után most ásványvízzel is megkínál bennünket. Ez is racionális, de azért ne kényeskedjünk, igaz?

A város az „Európa az állampolgárokért" című program 2017-es első pályázatfelhívásában venne részt, társpályázókkal, 100 száalékban finanszírozható pályázatokról van szó – elvi beleegyezés kell. Megtörtént.

11.46 Bővítenék a II. Rákóczi Ferenc utca csatornahálózatát, 1050 méternyi csatornáról van szó – ezt már korábban letárgyaláték, csak az áfa-változás miat kell újravenni. Megteszik. A 21-es pontban az önrészről döntenek a tanácsosok, ezt is megszavazzák.

tanacsules-0223-08A 12.napirendi pontot ide tették át – "a tizenegyes után jön" – szól közbe Bodnár László jegyzés, néhányan nem tudnak nem nevetni. Kormánypénz-igénylésről van szó, március 19-ig le kell tenni, az önrészt meg kell szavazza az önkormányzat, ezek tavaly elkezdett munkákra vonatkoznak. Hozzászólnának néhányan. Jakab Attila több körre bontaná az összegeket, ezek területrendezésre vonatkoznak, pl. a Kipi Kopi napközi esetében. A polgármester elfogadja az észrevételt.

11.41 A 17.-es határozattervezet a Villanytelep utca 17. sz. alatt található Villanytelep Napköziotthon épülete műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szól, itt telekkönyvi dolgokról van szó, mert nem pontosak a dolgok a helysznínen, a napközinél az épület kilóg a telekkönyvben megjelölt helyről, ezek így kiigazítódnak. A Szejkefürdővel kapcsolatos a következő, megpróbálnak pályázni, s ezért a már meglévő tanulmányt kell aktualizálni. A Szejke víz- és szennyvízhálózatának korszerűsítésére pályáznának. Átmegy, de a következő is ezzel kapcsolatos, a városra eső önrészt taglalja, 77 ezer lejről van szó. Mindenki támogatja.

tanacsules-0223-1311.37 Nagy a pörgés továbbra is, átment a város 2015-2020-as időszakra szóló Integrált, fenntartható városfejlesztési stratégiájának értékeléséről és kiegészítéséről szóló javaslat, de a Szászok táborában található 104 négyzetméter nagyságú út- és közterület, illetve járda átvételéről szóló határozattervezetet is megtárgyalják. A következő, 16. napirendi pont is erről szól, csak egy 277 négyzetméternyi út- és közterületről. Nagy munka, de meg kell csinálni, mondja a polgármester, ezek a tulajdonjogi dolgokat illetik, de az a lényeg, hogy lehet infrastrukturális beruházásokat végezni. Átmegy, illetve átmennek.

11.30 Az utolsónál Ványolós szól, az FK Csíkszeredával kapcsolatosan jegyzi meg, hogy mi történik akkor, ha az önkormányzat bajba lerül a sport miatt, mint Marosvásárhelyen. Attól fél, hogy nehogy törvénytelenség történjen, mert a következmények a tanácsosokat fogják sújtani. Név szerinti szavazást kér. A hivatal munkatársa megnyugtatja, nem arról van szó, mint Vásárhelyen. Ezt nem fogja megtámadni a Számvevőszék – mondja a hivatal munkatársa. Ványolós köszöni, a jegyző is megerősíti. Hoppá, túl vagyunk tíz napirendi ponton, tényleg nagy a pörgés. A következő napirendi pont a Hargita Business Center Fejlesztési Társulás 2017-es költségvetés tervére vonatkozó javaslatának jóváhagyásáról szól. Igazgatója, ifj. Szakács Paál István itt van reggel óta, végigülte a rendőri beszámolókat, most sem kérdezett tőle senki semmit az égvilághon, mert a szakbizottsági ülésen már mindent megkérdeztek és elmondtak.  

11.22 Jakab Attila a cilvil szervezetek fontosságáról beszél, a szakbizottságok pozitívan véleményezték az első határozattervezetet, elfogadják. A második határozattervezet a hybrid autók adójának eltörléséről szól, van néhány ilyen verda a városban – nos, em kell adót fizessenek. Sorban veszik a civil szervezetek adómentességét, ez eltart egy ideig, mert mindegyiket külön meg kell szavazni.

11.19 Az első napirendi pont egy határozattervezet az Adótörvénykönyv (227/2015. számú törvény) 456. cikkelyének 2. bekezdése A betűjében előírt személyek épületadójának idei eltörléséről. Arról van szó, hogy műemlékeknek lehet adómentességet adni, abban az esetben, ha nem kereskedelmi tevékenység folyik benne. Konkrétan a Kovács Fényképészetről van szó. Ugyanakkor adómentességet kért több nonprofit szervezet, ezeket tételesen felsorolják: a Gyulafehérvári Caritas Egyesület Egészségügyi és Szociális Ágazata, Bartók Sándor (épületét szintén egy szervezet használja), az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Szent Gellért Alapítvány, a Kolping Prestari Servicii kft., a Nyugdíjasok Önsegélyő Pénztára, Péter Attila (az Orbán Alapítvány van az épületébe), illetve a Futball Klub Csíkszereda is.

11.15 Megszavazzák a napirendi pontokat, lesznek különfélék is. Indul a mandula!  

11.14 Lejárt az öt perc, több is Lőrincz Edit határozottan szólítja fel a jelenlevőket, hogy foglalják el a helyüket, mert kezdené. "Ha mindenki ráér, akkor egy félórás szünetet is elrendelhetek!" - mondja még határozottabban. Ide szúrjuk közbe, hogy habár Benedek Árpád Csaba az elhangzottak szerint külföldön van, a Facebook-oldalára mégis ezt írta ki: "A mai tanácsülés napirendjén nem szerepel a két Gimnázium bérleti díja. Pedig a polgármesternek egy hónap állt rendelkezésére, hogy a valós bérelt négyzetméterek alapján kiszámolt bérleti díjakat előterjessze. Miért nem tette?" 

11.01 Szünet jön, az ülésvezető rendeli el, Ványolós István azt mondja, hogy pörgessék fel az ülést egy kicsit. A napirendi pontok csak most jönnek. Hosszú lesz, az a megérzésünk. A szünetben Ványolós és Gálfi is a pörgésről beszélnek. Ványolós tanár úr viccelődik is egyet, mikor meglátja Biró Jolánt, Szarvas Zsuzsannát, Lőrincz Zsuzsannát és Arros Orsolyát egymással beszélgetni. "A női frakció!" - jegyzi meg. 

10.55 Az ülésen jelen levő Nagy Pál megyei tanácsos is szót kér, még hangsúlyosabbá szeretné tenni Orbán Balázs kérését – meg kell legyen magyarul is a helyi rendőrség éves jelentése és fel kellene kerüljön a városháza honlapjára. A "nemzeti rendőrség" kifejezést lehetőleg ne használjuk, inkább az "országos" vagy "állami" kifejezést. Nagy javaslattal is jön, azzal, hogy kétnyelvű legyen az állami rendőrség feliratozása. A polgármester is beszél, szerinte fontos az is, hogy a helyi rendőrség megkapja az építkezési felügyelői állást. "Ha ezt be tudnánk töltetni, akkor az építkezkések során, az urbanisztikai osztállyal együtt karöltve eredményesekk tudnánk lenni" – mondja Gálfi, majd elmondja azt is, hogy egy hétvégi estén a Kőkereszt téren és a József Attila utcán ment haza és azt látta, hogy nagyon sokan vannak az utcán, s ezen változtani kellene.

tanacsules-0223-1210.46 Közben nem tudjuk nem észrevenni, hogy Hajdó Csaba a mi tudósításunkat olvassa. Köszönjük! Mire ezt leírjuk, kimegy a teremből. 

10.38 Összesen 52 térfigyelő kamera van a városban, további 26-ot terveznek. Arros Orsolya kér szót. Viselkedési kódexet kér a helyi rendőrök számára, mert szerinte volt olyan eset, hogy helyi rendőr félelmet keltően beszélgetett  gyerekkel vagy idős asszonnyal. Ez Lászlót sérti, kifejti, hogy ez nem így van, konkrétan szeretné tudni, hogy mi történt. A rendőrökön kamera van, amin le lehet ellenőrizni, hogy hogyan beszélt a rendőr. Arros tovább folytatja, szerinte kisgyerekes anyukák panaszkodtak. László szerint a MÜTF által felajánlott kommunikációs kurzust is végeztek a munkatársak. Volt olyan, hogy visszanéztek filmet és a felelősségrevonó illető kért elnézést. 

10.34 Biró Edith a Kőkereszt téri hétvégi randalírozásokról kérdez. László azt mondja, hogy ott van egy lakó, aki panaszt tett a csendháborítás ellen, de ahivatalban megtalálték a beleegyezését ahhoz, hogy az ottani bárok 4 óráig nyitva tarthatnak. Nem minden igaz ezekből a dolgokból - mondja László. Orbán Árpád kérdez, erre válaszol László: megfelelő, jó kapcsolatban állnak a város vezetésével. "Sehol a világon olyan rendőrség nincsen, amelyik mozgó autót nem állíthat meg" - mondja László, utalva arra, hogy a helyi rendőrök csak nagyon indokolt esetben állíthatnak meg autókat.  

10.29 Megvették a fegyvertároló péncélszekrényt, húsz fegyevrük lesz összesen, de ezt csak azután lehet majd hordani a munkatársaknak, miután elvégezték a megfelelő tanfolyamot. Sikerült megfogni tavaly egy olyan háromtagú bandát, akik sokáig garázdálkodtak a helyi üzletekben. Munkán kívül is példaképek akarnak lenni, például Balázsy Hajnalka az egyik legjobb maratoni futó a környéken, Benkő Zsolt pedig országos hírű kutyakiképző. Véget ér a beszámoló. Orbán Balázs kérdez, hogy mikor lesz 24 órás szolgálat. Képzést kell végezzenek, ami sajnos nem indul februárban, csak Hunyad megyében. Az egyenruhák kétnyelvűsítése a következő kérdés, kilencven százalékuk kétnyelvű László szerint. A beszámoló a polgármester kérésére készült - románul van, Orbán azt kéri, hogy magyarul is legyen meg. 

10.24 888 telefonos hívást jegyeztek 2016-ban. Hangsúlyozza a kamerák fontosságát is. Mond egy olyan esetet is, hogy 2 ezer lej a büntetés akkor, ha valaki beönti szemetet a Küküllőbe. "ha valaki nyugdjíból él és ennyire megbüntetjük..." – mélázik el László, mire rávágja Biró Edith, hogy "többet nem önti le." Nevetés. László egy olyan esetet is elmond, hogy van egy roncsautó, amire a hét végén felmásztak randalírozó fiatalok, de a gépkocsi tulajdonosa a csíkszeredai börtönben van. Szóval ilyen esetek is vannak.

tanacsules-0223-17

10.15 László is olvassa a beszámolóját. Mint mondja, átköltöztek a Bethlen Gábor utca 43. szám alá, az alkalmazottak tanfolyamot végeztek az elmúlt évben. Munkanapokon átlagosan 8 járőr tevékenykedett naponta, reggel 7 és 23 óra között. A keddi zöldségpiacon és a vasárnapi autópiacon mindig jelen vannak, emiatt ezeken a helyeken megszűntek a problémák. Eltüntették a koldusgyerekeket az utcákról, az országos rendőrséggel közösen.

10.10 Gálfi Árpád megköszöni a parancsnoknak a beszámolót és a beszélgetést. "Én is ugyanazt csinálom, most polgármesterként is, mint korábban, és tudom, hogy ha nem jelzik a rendőrségnek a lakók a dolgokat, akkor nem lehet előbbre lépni" – mondja románul a polgármester. Mond egy számot is, ő személyesen 54 alkalommmal volt kihallgatásra vagy fejelentést tenni a rendőrségen az elmúlt években. Jön László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője, ő is számítógép segítségével fogja megtartani a beszámolóját. Hol vannak még a napirendi pontok? A beszámoló után minden bizonnyal rátérnek azokra is.

10.02 A 112-es telefonszámot kezelő személyek mind tudnak magyarul. De azt is elmondja, hogy fordítókat is kell biztosítson a rendőrség ilyen esetekre. Derzsi László is kérdez, azt, hogy milyen esetekben figyelmeztetnek, illetve büntetnek a rendőrök? Nincs erre stratégia, a törvény ezeket világosan kimondja, közli a parancsnok.

tanacsules-0223-14

9.51 Mike Levente az első hozzászóló, azt mondja, hogy a számok biztonságos város mutatnak. Neki is volt esete a rendőrökkel és pozitív benyomása volt róluk, jól végezték a dolgukat. Rendszeres párbeszédre van szükség szerinte. A parancsnok azt mondja, hogy ha az emberek látnak valamit és nem szólnak, akkor csak nehezítik a rendőrök dolgait. Mike szerint a Budvár és az Éltetőkút utcákban vannak gondok, azokra a helyekre jobban kéne figyelni. Manghiuc szerint jelenleg öt férfi van börtönben ebből a két utcából, amióta ott vannak, kevesebb garázsbetörés van. Orbán Árpád szerint idén nagyobb lesz a Budvár utcában a forgalom, mert a Rákóczin felújítás lesz. Hányan vannak és hányan magyarok? 68 ember van a kisegítő személyzettel együtt, ennek 30%-a magyar, mondja Manghiuc. Kevesen jelentkeznek rendőrnek, pedig egy szép munka – teszi még hozzá. De megmondja pontosan, ha visszamegy s felhívja az alpolgármestert. Egyébként nem gond, mert magyarul is lehet feljelentést tenni, ha arról van szó. Hajdó Csaba azt kérdezi, hogy hányan dolgoznak a közlekedésrendészeten. Kilencen – jön a válasz.

9.44 A számítógépes bemutató véget ért, Manghiuc arra kéri a lakókat, hogy ha valami rendellenességet tapasztalnak, szóljanak a rendőrségnek. Tudomása van olyan esetről is, hogy fiatalok randalírozását nézte végig valaki és nem szólt a rendőrségnek. Pedig még biztonsági kamera felvételén is jól látszottak. Megköszönik, jöhetnek a kérdések.

tanacsules-0223-03

9.42 Miközben Manghiuc olvas, üvegcsörömpölés hallatszik be a nyitott ablakon keresztül. Orbán Árpád alpolgármester feláll, kinéz a nyitott ablakon. Meg kell dicsérnünk, mert idehozta nekünk a hiányzó Benedek székét, így kényelmesebben tudunk közvetíteni. Manghiuc következtetéseket von le, a bemutatott anyag szerint egyértelműen javultak a dolgok 2016-ban. Ugyanakkor azt is elmondja a parancsnok, hogy 2017-ben több visszaeső bűnöző is fog szabadulni a börtönből, azok, akiket néhány évvel ezelőtt elítéltek. "Lassan-lassan kijönnek" – jegyzi meg Manghiuc. Ami az idei évet illeti, igyekeznek továbbra is határozottak lenni, megelőzni a bűnözést. van néhány "gáska" a városban, remélhetőleg több nem lesz és abban reménykedik, hogy a helyi sajtó nem kell ezekről a csoportokról írjon.

9.34 A tanácsosok csendben hallgatják Manghiuc Vasilét, aki most a közlekedési statisztikáról beszél, közben a számok kivetítőn is megjelennek a teremben. Jobbak ezek a mutatók is 2015-höz képest.

9.25 Statisztikákat sorol a parancsnok, a beszámolót követően a tanácsosok kérdéseket tehetnek fel neki. Mint mondja, csökkent a bűnözés 2015-höz képest, minden téren. 2016-ban nem volt gyilkosság a városban, de az erőszkos cselekmények száma nőtt 72-ről 86-ra. A zsarolások száma hétről egyre csökkent és más pozitív példákat is felsorol Manghiuc.  

9.22  A napirend előtt az állami rendőrség vezetője, Manghiuc Vasile tartja meg beszámolóját. Kicsit izgul, mint mondja, mert soha nem volt még az önkormányzat előtt. Olvassa a beszámolóját 2016-ról, ez egy sztenderd szöveg - bűnmegelőzés, aktivitás, operativitás, ilyenek.  

tanacsules-0223-10

9.19. Kedei visszaemlékszik 1990-re, majd a szolgálatáról, ami teljesen nemzeti elkötelezettségű volt. Összesen 42 évet és 3 hónapot szolgált a népéért, mint mondja. Rátérnek a tanácsülésre, Benedek Árpád Csaba igazoltan hiányzik, így 18-an vannak, először elfogadják a két decemberi tanácsülés jegyzőkönyvét.  

9.10 Hegyi 35 éven keresztül volt lelkipásztor Udvarhelyen. Szót is kap a három éve nyugalmazott lelkész. Már evangélumából igét hirdet, majd azt mondja, hogy lassan kivonul a város közéletéből, de lehet még jót cselekedni. Megtapsolják. Gálfi folytatja, Kedei Mózes unitárius lelkész is díszoklevelet kap a várostól. Ő "az idő fordulásával" került ide, 26 és fél évvel ezelőtt Újszékelyről. Beszédet mond ő is.

tanacsules-0223-02

9.06 És elkezdődik, Lőrincz Edit az ülésvezető. Több vendég is van a teremben, pl. az állami és a helyi rendőrség vezetője. Gálfi Árpád beszél, díszoklevelet ad át Hegyi Sándor református lelkésznek az udvarhelyi közösség érdekében tett munkájáért. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat innen, a városházáról! A tanácsteremben ma délelőtt zajlik le az év második tanácsülése - fontos dolgok történnek megint, akárcsak minden tanácsülésen. Például sokan mentesülnek majd az épület- és területadó alól. 



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2017-02-23 10:58:02
Mennyire szánalmas , mikor ilyen semmilyen dolgokkal okoskodnak a helyi rendőrséggel szemben:))) Az, mondta egy nyugdíjas, hogy...
avatar
szp
2017-02-23 23:13:23
Troger banda
Mindaddig amíg a mi adónkból kapják a bérüket nem korrekt hogy nem vesznek részt vagy távoznak az ülésekről!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."