Itthon » Közélet

Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Augusztus 31-én 31 határozattervezetről döntenek a tanácsosok. Lesz itt költségvetésmódosítás, leltárba vétel és adócsökkentés is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules01
Augusztusi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. augusztus 30., 18:39
4 hozzászólás. 

A hónap utolsó napjára esett a hó utolsó csütörtöke, és ha ez nem elég, 31-én 31 határozattervezet van terítéken. Köszöntjük olvasóinkat a városháza tanácsterméből.

8:45 Megérkeztünk a terembe, ahol friss perecillat terjeng. Szezámmagos és köménymagos. Ványolós úr egyedül van a teremben, azon évelődik az érkező hölgyekkel, hogy jó reggel vagy jó nap van-e.

8:50 Ugron Gábor majdnem leugrott a falról. Nagyon veszélyes, alig ért hozzá a sajtónak szánt műanyag székekkel egy hölgy, máris lepottyant a kép. Épségben megúszta mind Ugron, mind a hölgy. Puskás Katalin elmondja, egyszer neki is a fejére esett az öregúr.

8:54 Érkeznek a tanácsosok is, vegyesen jó napot és jó reggelt köszönnek egymásnak. Az RMDSZ egy lappal köszön, mely egy közleményt tartalmaz. Benedek osztja ki, nekünk is jut. Arról szól, hogy az RMDSZ lemond a Kossuth u. 20 szám alatt levő ingatlan bérlési jogáról (12-es napirendi pontban lesz szó erről) a civil szervezetek javára. A Művelődési Ház alatt levő kereskedelmi ingatlan egyik részének sorsáról döntsenek a Művelődési Házban levő intézmények - véli az RMDSZ, a másik részben pedig legyen egy színvonalas művészkávézó. Az RMDSZ frakció ellenzi, hogy a városvezetés kiengedje kezéből a közvilágítás működtetését - ez a közlemény harmadik pontja.

8:55 "Mi az istók fasza?"teszi fel a költői kérdést a jegyző úr. "Nagyobb a tányér, mint az asztal. Ide az emberek dolgozni jönnek azért a baszott pénzért" - folytatódik a humóra.

tanacsules03

9:03 Kezdődik a buli. Orbán Árpád vezeti a tanácsülést. Derzsi László nincs az országban, Péter Balázs szabadságon van, mindkét Zsuzsanna érkezik. 17-en vannak jelen, határozatképes a tanács - mondja a jegyző úr.

9:04 Gálfi Árpád a napirendi pontokon kívüli dolgokról beszél, pontosabban olvas. Köszönt mindenkit, a Szent István Napokat értékeli: méltó módon emlékeztünk államalapító királyunkról. Megköszöni mindenkinek, aki részt vett a szervezésben.

Visszatérünk a tanácsülésre: harminckét napirendi pont lesz, mondja Gálfi - ez pont eggyel több, mint amennyit kedden a közleményben megkaptunk.

9:07 Most készült el a Kipikopi napközi, amit már több mint egy éve az előző városvezető nagy csinnadrattával felavatott - mondja Gálfi, miközben ismerteti a napirendi pontokat.

9:10 Benedek Árpád Csaba kér szót a napirendi pontok megtárgyalása előtt. Volt egy esemény, ami mellett az RMDSZ frakció nem tud szó nélkül elmenni: ez a szejkei strand bezárása. Egy korábbi határozat megtiltotta, hogy a polgármesteri hivatal bérbe adja a szejkei strandot, épp az ellenzék nem szavazta meg akkor az ezt lehetővé tevő javaslatot. Írásban kérnek választ arra is, hogy mi a helyzet a lemásolt bérletekkel.

tanacsules06

- Ugye nem akarja a tanácsos úr, hogy a tanácsülés előtt írásban adjunk választ? - kérdezi Orbán Árpád ülésvezető és megszavaztatja a napirendi pontokat.

9:14 Benedek az oroszhegyi polgármester javaslatát terjeszti fel, Gálfi kissé ingerülten válaszol, hogy ma reggel értesült róla, nem volt elég félóra arra, hogy bevegyék a napirendi pontok közé.

Hajdó Csaba: a tanácsos úr értékelje, hogy a napirendi pontok előtt meghallgatjuk az egyebek közé tartozó megnyilvánulásait.

9:15 A II. negyedévi költségvetés zárszámadása az első napirendi pont, Vass Szabolcs ismerteti röviden. A bizottságok pozitívan véleményezték, hozzászólás nincs, az RMSZ frakció tartózkodik, határozat átment.

9:16 A költségvetésmódosítás  és hitelfolyósítások jóváhagyása következik. Előrehoznak 60 ezer lejt a fizetésekre, különböző tételeket átvariálnak, a bizottságok pozitívan véleményezik a napirendi pontot, egyöntetűen elfogadják a tanácsosok.

9:19 Zakariás Zoltán ismerteti az Urbana Rt. kapcsán történt változásokat. 280 ezer lej plusz bevétel, 277 ezer lejes kiadás. Felbomlott az Aqua Novával a szerződés félévkor, az Urbana  Az idén 15 ezer lejes nyereség van a költségvetésbe betéve - ennyit tudunk a felolvasott szövegből hirtelen felfogni. Nem sok. De a lényeg az, hogy vita nincs, a gazdasági és a szociális szakbizottság pozitívan véleményezi a harmadik napirendi pontot és elfogadják az Urbana Rt. kereskedelmi társaság 2017. évi költségvetését.

tanacsules08

9:21 A negyedik napirendi pont az épület- és területadó 50 százalékos csökkentéséről szól azon magánszemélyek esetében, akiknek alacsonyabb a jövedelme, mint az országos bruttó minimálbér. Eddig 28 személy kérelmezte, hogy élni akar ezzel a jogával. Nem csak ennyi alacsony jövedelmű család van, népszerűsítsük ezt a lehetőséget, mondja Orbán Árpád: az 1450 lej alatti bruttó jövedelemmel rendelkezők jogosultak erre.

9:25 A barompiac és vásártér felújításának frissített műszaki és gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról van szó.  2 millió 466 ezer lej TVA nélkül a további elvégzendő munkálatok értéke, tudjuk meg az igazgatónőtől, a megyei tanács és az önkormányzat finanszírozza közösen.

Egész Udvarhelyszéknek fontos ez a fejlesztés, a megyei tanáccsal hatékonyan kellene együttműködni, az összeg egy részét a megyei tanács kellene egy augusztusi szándéknyilatkozat alapján állja. Ha jól hallottuk kb. 40 százalékát. Fontos, hogy az elmaradt munkálatok miatt a hatóságok ne zárassák be a piacot - mondja Benedek. Egyetértenek ebben, és elfogadják a határozatot.

9:29 A II. Rákóczi Ferenc utca csatornahálózatának bővítése elnevezésű beruházási tervnek az állami költségvetés PNDL programja által nem finanszírozott kiadásainak helyi költségvetésből történő fedezése a következő napirendi pont - így áll az előterjesztésben. Hozzászólás nincs. Orbánnak kételyei vannak, hogy ki és hogyan lesz ebből a programból finanszírozva, ezt pörgetni kell, mert annak nagyobb esélye van, aki halad. Már ma Bukarestbe küldik a dokumentációt.

tanacsules13

9:31 A Szejkefürdő víz- és szenyvízhálózata bővítésének helyi költségvetésből finanszírozása következik. A licitet "megkontesztálták, a kontesztálást elutasították, újra elektronikus licitre tették, két vállalkozó van még ringben, négy-öt napon belül eldől, ki nyeri meg a munkálatokat" - hangzik el. Elfogadják a határozatot.

9:34 Négy határozattervezet következik, amely ugyanarra a kaptafára van húzva: területeket vesz át a tanács különböző magánszemélyektől, hogy utakat tudjon létesíteni az új városnegyedekben. 13 négyzetméter a Bem József utcában, 61 négyzetméter a Hunyadi utca közelében, 182 nm a Középlok dűlőben és 106 nm a Hunyadi utcában, az előző, szintén Hunyadi utcai terület szomszédságában. Mind a négy határozattervezetet elfogadják.

9:36 A következő napirendi pont egy kicsit hosszabb lesz – mondja Orbán Árpád. Orbán Balázs terjesztette elő Helyi Tanács 13/2015-ös határozatának módosításáról és kiegészítéséről szóló határozatot, amelynek tárgya a Kossuth Lajos utca 20 szám alatt található irodahelyiségek bérbeadása 5 évre, az RMDSZ, az EMNP és az MPP helyi szervezeteinek.

Négy irodahelyiségről van szó abban az épületben, amelyben az UFF található. A határozat kiegészült azzal tegnap késő este - mondja Orbán Á. -, hogy a városháza második emeletén levő két irodát bérbe adják öt évre az RMDSZ-nek parlamenti képviselői és szenátori iroda létesítése céljából.  Eddig nem hivatalosan létezett az RMDSZ az épületben. Benedek Árpád Csaba szünetet kér. Nem haragszik a koalíció sem, mert ők is most hallottak róla. Biró Edith néni megsimogatja a fejünk, hogy ezt most megtárgyaljuk nélkületek, a sajtó nélkül. Még jó, hogy nélkülünk meg tudják beszélni, nem is mi kapjuk érte a fizetést. Mondjuk, nem értjük, mi ebben a nagy pusmogni való. Ezzel kivonulnak a teremből.

tanacsules10

Hajdó pusmogja Orbánnak: nem hiszem el, hogy oda akarjátok adni nekik. A tanácsosok kivonulnak, a hivatal alkalmazottai beszélgetnek valamiről. Magyarul, de nem értjük, mert abrogálásról van szó. A jegyző úr azt mondja, kéne tenni valamit a kávéba, amíg a tanácsosok nincsenek itt, hogy legyen valami kis hangulat a tanácsülésen.

Megjött Fülöp-Székely István műszaki igazgató és Jakab Marika néni, az urbanisztikai osztály vezetője. Leülnek a székekre, amin korábban Kati ült. Nem tudjuk, milyen Kati. "Ne ülj oda te, Kati hova ül? Kati kibírja állva. Hogy mondhatsz ilyet? Hát Kati tehén? Hallgass, mert minden megy élőben az interneten" - hangzik el. Hét sokkal viccesebb a szünet, mint a tanácsülés.

9:52 Az a módosító javaslatuk, hogy az RMDSZ-t ki kell venni a Kossuth utcai ingatlanról szóló tervezetből - mondja Benedek. "Articolon belül nem lehetnek articolok", mondja. Az RMDSZ nem kap egy négyzetmétert sem. A szerződés kivel lesz kötve? - kérdezi Biró Jolán. A képviselőházzal és a szenátussal - válaszol Benedek. A 70,25 nm hogy oszlik el, ez legyen benne, az a kikötése az RMDSZ-frakciónak -teszi hozzá. Orbán Balázs válaszol: 30,8 nm a szenátusi iroda, és a fennmaradó rész a képviselői iroda. Két-két irodáról van szó.

9:56 Annyit azért tegyünk hozzá, nem áldozat most az RMDSZ – mosolyog az alpolgármester. Nagylelkűen felajánljuk a lehetőséget egy civil szervezetnek – mondja Sinka Arnold. Ha ilyen nagylelkű az RMDSZ, akkor felajánlhatna egy-egy képviselői helyet is a koalícióban szereplő pártoknak - vág vissza Hajdó Csaba. Mindenki elfogadja a határozattervezet módosított változatát. Ilyen egyetértés rég nem volt - jegyzi meg Orbán Á.

tanacsules11

9:58 A Kipikopi napköziről van szó a 13, 14, és 15-ös határozattervezetekben. Leltárba veszik a megvalósított beruházásokat, a székhelyet, a területet stb. A 13-as pontban benne kellene, hogy legyen a beruházás leltári értéke. Ezt a napirendi pontot felfüggesztik addig, amíg megkerül a jegyzőkönyv, amiben szerepelnek a beruházási értékek. A 14-est viszont elfogadják.

10:03 A Művelődési Házban található kereskedelmi célú ingatlanról van szó, ami a volt Siculus bár helyszíne. "Itt voltak az intézmények igazgatói, akkor az RMDSZ részéről felmerült, hogy nem a teljes, 218,12 négyzetméteres területet kellene bérbe adni, amiből 180,18 négyzetméter a teljes nagyságú ingatlan, és 20,38, hanem kevesebbet az RMDSZ javaslata alapján. A hasznos területet fele-fele alapon elosztják, felét a Művház kapja, másik felét kiadják.

Így hirdetik meg az árverést, ha nem sikerül bérlőt találni erre a csökkentett felületre, akkor visszatérnek a témára - mondja az alpolgármester. A tervezetnek tartalmaznia kell a kiinduló árat - köti az ebet a karóhoz Benedek. Ma formában van az ex-alpolgármester, folyton formai hibára, vagyis hozzánemértésükre figyelmezteti a mostani alpolgármestert és a "kormányzó" koalíció tagjait. Legyen a kiírásban benne, hogy mekkora felületről van szó, mert mi van, hogyha valaki 8 négyzetmétert akar kivenni, és 112 nm üresen marad? -érvel. Elfogadják a határozatot a módosításokkal.

10:04 Részletes városrendezési terv a következő, 17-es számú napirendi pont. Horváth Andreea beruházó egy társasházat akar építeni a Farcádi utca 18 szám alá, az utca tetejére. Jakab Mária vezeti fel a javaslatot: szerették volna látni a terveket, mivel ez az épület - miniblokk, ahogy fogalmaz - már az Orbán Balázs utcáról is látszódhat. Elfogadják a tervezetet.

10:14 A 18-as napirendi ponttal folytatjuk. Autómosó létrehozására kért részletes városrendezési tervet a Larix System Kft. Ez a létesítmény négy autó mosására alkalmas, és a Rákóczi úton, a Rompetrol benzinkút szomszédságában lesz, ahol már van hasonló tevékenységű cég. Orbán Árpád véleménye, hogy nem jó helyen van a kocsimosó, veszélyes, mert főúton van, a két problémás körforgalom miatt is gond lehet, kifolyhat a főútra télen a víz, balesetveszélyes is lehet – mondja Orbán Árpád alpolgármester.

Mike Levente válaszol, hogy neki is voltak aggályai, de megnyugtatták a szakemberek, hogy "ennek az autómosónak itt a helye, és itt megvalósulhat". Négy tartózkodással elfogadják a javaslatot. Jakab Mária a rendőrség láttamozására hivatkozik - Orbán Á. mormogja, szerinte meg se nézték.

tanacsules02

10:15 A 9,7 négyzetméterrel rendelkező lakások kiosztásának prioritási listájáról döntenek a 19-es napirendi pontban. Orbán Árpád azt mondja, ez nem lakás. Elfogadják a javaslatot. A következő napirendi pont egy szociális lakás cseréje a Kis Gergely utcában. Szász Attila kérelmezi. Ő egyedül élt, és mivel meghalt az édesanyjuk, a gyermekeik hozzá kerültek. Hárman lettek, ezért szüksége van egy nagyobb, kétszobás lakásra. A bizottságok támogatták, mindenki elfogadja a határozatot, átment.

Egy megüresedett ifjúsági lakásról van szó a következő napirendi pontban, Szilágyi Mihály Csaba következik a listán, átmegy a tervezet.

Az utolsó lakásos témakör következik, a bérek újraszámításáról van szó, bércsökkenés lesz a tavalyi emelés után. Mindenki megszavazza ezt is. Kommentár nélkül.

10:27 A 24-es határozat következik. A közvilágítás földbe helyezése kapcsán az épületek homlokzatán levő, illetve az épületek közt a levegőben lógó kábeleket szeretnék eltüntetni. A munkálatok befejezésétől számítva három hónapon belül kötelező módon el kell távolítani a vezetékeket az épületek homlokzatáról. A turkálókat, mobilos üzleteket is el kellene távolítani a központból hosszú távon – hangzik el. A jegyző szerint a turkálók nem fognak átmenni. Arra szükség van. Kellene egy férfiturkáló is - mondja.  Ezt valószínűleg a szingli nők is támogatnák. Elfogadják – egyelőre - a kábelekre vonatkozó javaslatot.

10:32  Szervezési és működési szabályzat, Teljesítménymutatók, Célszerűségi tanulmány, Közvilágítási tenderfüzet, a Közvilágítási rendszer karbantartási és javítási tevékenységét, valamint vagyongazdálkodását átruházó keretszerződés, az ünnepi díszek fel- és leszerelésének, ellenőrzésének, javításának, valamint a vagyongazdálkodási forma jóváhagyásáról - ez a 25-ös számú javaslat szövege. Az RMDSZ-nek nem tetszik.

tanacsules09

Benedek Árpád Csaba szólal fel: az RMDSZ nem támogatja a javaslatot, nem szeretnék, ha a közvilágítási rendszer magánkézbe kerülne, és hasonló sorsra jutna, mint a szemét kezelése, vagy a vízszolgáltatás. Orbán Árpád indoklást kér. Jakab Attila városmenedzser védi meg a javaslatot, a pályázási lehetőségekre hivatkozik. A műszaki igazgató szólal fel. Hosszasan olvas románul, a végén magyarul összefoglalja a lényeget: tehát a tulajdonjog a város kezében marad. Benedek válasza, hogy a másik vállalkozások esetében is a tulajdonjog a városé, várjuk meg Derzsi kollégát, aki szakértő a témában, és jussunk egy olyan konszenzusra, amit az RMDSZ is támogat. Valaki 5 perc szünetet kér. Megkapja.

10:42 Visszajött a polgármester, és szót kér. Szeretné a testületet tájékoztatni, hogy "mielőtt múlt hónapban önök ezt a kérdést elnapolták, beszéltem Derzsi tanácsos úrral, felhívtam Gyulafehérváron a pályázati rendszerrel foglalkozó igazgató urat, felolvasom a válaszát": Léteznie kell egy működtetőnek - így kezdődik a román nyelvű levél. "Ebből egyértelműen kitűnik, hogy igenis a város pályázhat, és ebben a kérdésben teljesen törvényesen járunk el. Derzsi László ugyanezen a véleményen volt" – mondja Gálfi. – Nem a fejlesztések ellen vagyunk, egyszerűen nem akarunk kiengedni a város kezéből egy újabb szolgáltatást, válaszol Benedek. Orbán Árpád visszautasítja, hogy még egyszer szót adjon a jelentkező Benedeknek. Csak pingpongozunk a témában – érvel. Valamiért nagyon rá vannak görcsölve erre a dologra a koalíció tanácsosai.

A határozat átment. Orbán Árpád már a következő határozattervezetet olvassa, de az RMDSZ-esek zajonganak, felhördülnek. Sinka Arnold közbevág. Azt kérdezi, hogy az előző határozattervezet nem volt-e kétharmados. A jegyző úr szerint nem, mert nem a város tulajdonáról, hanem egy szolgáltatásról van szó. Benedek megjegyzi, a prefektus majd megmondja, hogy kétharmados kellett volna-e, hogy legyen, vagy sem.

tanacsules20

10:50 A polgármesteri hivatal szakkapparátusának, munkaköri jegyzékének módosításáról van szó a 26-os tervezetben. Gálfi szerint a jogi osztály létrehozása nagyon szükségessé vált, ez a szolgáltatás az elmúlt nyolc évben kapun kívül került. A javaslatot elfogadják.

10:53 A város erdejéből kitermelendő, lábon álló faanyag árverésen való értékesítésének kiindulási áráról döntenek. Mike Leventének túl magasnak tűnnek az árak. Tölgy műfáról van szó, ezért drága, 500 lej körüli áron hirdették meg, az útmelletti piaci ár 800 lej fölött van - válaszol a területért felelős igazgató úr.

10.56 Szinfotour-nál lesznek változások, két tisztséget hoznak létre, ezek egyike irodavezetői állás. A határozat átmegy.

10.57 A tanácsülés vége fele tartunk, a SZINFOTOUR Ifjúsági és Turisztikai közszolgálat a téma továbbra is, ez a határozat is átmegy.

11.01 Benedek Árpád Csaba szól hozzá következő tervezethez. Ez a Kossuth Lajos utca 20 szám alatti ingatlanban található 6 helyiség árverés útján történő bérbeadásáról szól, nem vagyonszerzési célból. Vagyis kulturális-társadalmi tevékenységeket végző szervezeteknek adnák bérbe a helyiségeket.

Erre van egy pontrendszer, ezen módosítana az RMDSZ. Például azt, hogy a város hírnevének öregbítése több pontot érjen, illetve 5 évre adják oda bérbe, mert a székhelymódosítás egy éves procedúra. Mire megtörténik, már kitehetik a civil szervezet szűrét onnan. Hajdó szerint azért fontos az egy év, hogy legyen ott élet, költözzenek is be a civilek, ne csak az legyen, h. megszereztek egy felületet, és ha akarnak, bemennek, ha nem, akkor üresen áll az épület. Hajdó Csaba három éves bérleti szerződést javasol úgy, hogy évente be kell nyújtani a meghosszabbításra vonatkozó kérelmet.

tanacsules18

Sinka Arnold szerint bizalmat kell szavazni a civil szervezeteknek, "nem ismerünk olyanokat, akik rossz vagy kihasználó céllal vennék bérbe a területeket". Négy évre módosítják a bérbeadást, elfogadják. Változatos céllal vehetik bérbe, változatos módokon a civilek a helyet, több szervezet is adhat be együtt irodára igényt, szekrényrendszert is bevezethetnének, vagy csak gyűlésekre is igénybe vehetik, mondja Orbán Árpád. Örülünk, hogy egy lépést tehetünk feléjük, mert ahogy a gazdasági szervezeteinkre, úgy a civilekre is büszkék lehetünk - teszi hozzá.

A város alapszabályzatának módosítása következik, amire azért van szükség, hogy a zászlóperekben legyen, amire hivatkozni, érvel az előterjesztő Orbán Balázs elfogadják a javaslatot. Idősek nappali foglalkoztatója a 32. napirendi pont, a múlt havi tanácsülésen elfogadták, most módosítják a létesítmény költségvetését. Szeptember 4-én van egy pályázat határideje, ezért volt fontos, hogy még "beszorítsák" a mai napirendi pontok közé.

Különfélék:

Lőrincz Zsuzsanna valamit megköszön a polgármesteri hivatalnak, de nem értjük mit, mert többen kivonulnak a teremből és zajt csapnak. Orbán Árpád hálás a köszönetért.

11:15 Lőrincz Edit kérdése: a Malom utcai hidat megjavítják-e? A lakosság panasza, hogy babakocsival nem lehet átmenni, a babák felébrednek, a kisgyerekek félnek, mert nagy a hézag a deszkák között, az iskolakezdés előtt áldatlan állapotban van a híd.

Sinka Arnold kérdezi, hogy a Homoród utcai hídnak mi a sorsa, hónapok óta tönkre van menve, ki kellene javítani. Továbbá a városlakók a közvilágításra kiválasztott lámpatestekkel kapcsolatban jelezték nemtetszésüket. A formával van kifogásunk, nem a lámpatestek műszaki mutatóival, nekem és több civil szervezetnek – árnyalja a témát Sinka.

tanacsules25

Mike Levente kérdése, hogy az előző városvezetés hogy adott át 17 hektár területet Felsőboldogfalvának, most szükség lenne rá. Benedek azt mondja, ő sem látta az erről szóló bírósági végzést, maga is kíváncsi lenne rá.

11:25 A Malom utcai híd felújítása liciten meg van hirdetve, remélhetőleg két héten belül lesz előrelépés az ügyben. A Homoród utcai híd története kegyetlenebb, a vízügyhöz tartozik, bonyolult az ügy, legrosszabb esetben a jelenlegi híd állapotán tudnak változtatni - válaszol Fülöp-Székely István.

Jakab Attila városmenedzser szerint a lámpatestek ügye lerágott csont, számos előnyük van, okoslámpák. Átmenetileg lesznek, ez az átmenet lehet többéves is, de semleges jellegűek, így nem rondítják a könyezetet - érvel.

11:30 Gálfi Árpád a szejkei fürdő bezárásával kapcsolatos kérdésekre válaszol. Azt mondja, nem volt bérbeadva a helyszín, hanem a szolgáltatások elvégzésére volt szerződés kötve. Bizottságot fognak felállítani ennek kivizsgálására. Benedek szerint bérlésről volt szó, mert a sajtó által lehozott közlemény bérlőt említett. A polgármester rendreutasítja, hogy ha nyolc év alatt lett volna ilyen aktív akkor nem itt állna a város. Benedek azt mondja, alpolgármestersége alatt volt idő, amikor a város működtette a fürdőt, és akkor egyszer sem záratták be a hatóságok. És ezzel távozott.

11:42 Orbán Árpád kellemes nyárutót, őszkezdetet kíván, kulturális híreket mond. Ma este Szent Lászlóval kapcsolatos előadás, nyolcadikán kisboldogasszony napja alkalmából lesz rendezvény, 10-én a református kollégiumban lesz évnyitó és a Budapesti Opera is Udvarhelyre látogat hamarosan. A polgármester azt mondja, a jegyzőkönyveket a tanácsosok megkapják, ez is olyan dolog, ami az elmúlt nyolc évben nem történt meg.

Köszönjük az együttműködést, hajrá Székelyudvarhely! – mondja Orbán. Az ülés és ezzel az élő közvetítésünk ezennel véget ért, köszönjük a figyelmet.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
palpeter
2017-08-31 11:44:34
Újságírás?
Először azt hittem, hogy a közvetítést Borbáth írja, olyan ócska stílusa van a szövegnek.

Mi ez? Tele rengeteg hibával, minősíthetetlen, követhetetlen, még utcai, vagy kocsmai beszélgetésnek is súlyos.

Töröljétek le az oldalt. Ejsze azzal mindenki jobban jár.
avatar
editeva
2017-08-31 15:20:53
re: Újságírás?
Köszönjük a visszajelzést. Mi is gondolkoztunk, hogy le kéne törülni, de amíg a napi 6-10.000 látogatónknak csak egyike fejezi ki az elégedetlenségét, és ez mondjuk havonta-negyedévente fordul elő, addig még ejsze hagyjuk.

Nem könnyű műfaj az élő közvetítés, nehezen követhető, mert egyszerre kell írni és figyelni. A tanácsosok már a bizottsági ülések alapján tudják, miről szavaznak, nem fejtik ki annyira részletesen, mint korábban, hogy épp miről van szó. Ráadásul elég gyorsan olvassák fel a bükkfa- vagy román nyelvű szövegeket. Úgyhogy szívesen vesszük a segítségét. Főleg, hogy a stílus- és kritikai érzéke megvan, a helyesírás az uh.ro szintjének megfelel. Az önéletrajzot várjuk a szerkesztőség e-mail címére :)
avatar
elviellenzek
2017-08-31 16:00:46
...
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Nem csoda, hogy név nélkül van kitéve. Megértem, hogy egy-két hiba elfordul, de ez inkább hibák halmaza, mint összefüggő szöveg. Nekem nem a helyesírási hibák okozták a csalódást, hanem a stílus és a tanács komikus, profán, néhol trágár pillanatainak a hangsúlyozása. Mint városlakót, nem igazán érdekel, hogy kik és hányszor káromkodnak az ülésen, valamint, hogy Katit, hogyan sértegetik a kollégái a háta mögött, viszont szívesen tájékozódnék olyan a tanács által hozott döntésekről, amik engem, városi polgárt érintenek.
avatar
Dannet abé
2017-08-31 20:18:22
jópofáskodtok mi?
Kis haverjaink, ti jópofáskodó sajtózselék!

Ha magatok örömére akartok írni, akkor vezessetek titkos naplót, amelyben kiélhetitek pajzán és frivol mivoltotokat és eredetinek vélt stílusotokat..., de rejtsétek a párnátok alá, hogy anyuci se láthassa...!!
Amennyiben viszont a köznek, a titeket fenntartó és eltartó publikumnak szeretnétek szólni, akkor vegyétek elő már azt a kis, még az iskolában brióval elsajátított nyelvtani és helyesírási tudásotokat - ha meg nem rendelkeztek vele, akkor iratkozzatok vissza az estibe - meg ne sajnáljátok a fáradságot hozzánk szépen, szabatosan szólni, hogy ne tudjunk már rátok kígyót békát kiáltani... Ha meg nem bírjátok, akkor hagyjátok abba és keressetek más jövedelmezőbb állást saját berkeitekben, akik elfogadnak benneteket így is!
Hajrá magyar nyelv! Hajrá sajtóírás!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."