Itthon » Közélet

Hargita megyében a legnépszerűbb a Zöld Ház program

Tegnap kezdődött el a Zöld Ház program és máris óriási sikernek örvend. Hargita megye vezeti a leadott kérések számát.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

napelem
napelem
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. július 03., 09:16
0 hozzászólás. 

A környezetvédelmi minisztérium tegnap indította útjára a Zöld Ház programot, ami a megújuló energiaforrások beszerelését támogatja. A szubvenció alapján akár 8000 lejes támogatást is kaphatnak azok az igénylők, akik környezetbarát fűtésrendszerrel, például napelemmel állítanak elő energiát.

 napelem

A tegnap már beszámoltunk arról, hogy az érdekeltek a Megyei Környezetvédelmi Ügynökségekhez tehetik le igényüket a Zöld Ház programra. A kezdeményezés máris sikeres, véli Borbély László. A környezetvédelmi miniszter ezt a mai újszékelyi árvízkárok megtekintésekor jelentette ki. Elmondta, egy nap alatt Hargita megye lakosai adták le a legtöbb kérést az országban. Eddig 841 igénylés érkezett, amiből Hargita megyében 103-at regisztráltak.

 borbelyLaszlo

Borbély szerint ez annak tudható be, hogy: ,,itt az emberek megértették a kezdeményezés lényegét (ami a magyar megyékre általában igaz) és ha kifogy a keret további pénzeket tudnak átcsoportosítani”. A tárcavezető mindenkit arra buzdít, hogy éljenek a program adta lehetőséggel, hisz a megújuló energiaforrások segítségével kevesebbet kell fizetni az energia előállításáért. Arra a kérdésre, hogy ő így állítja-e elő az energiát, Borbély azt válaszolt, még nem, “de fontolgatja, hogy bár nem a program keretében, de beszerelteti ezt a megoldást saját otthonába is”.

A program idei költségvetése 110 millió lej, melyet a megyék között a lakosság számarányának figyelembe vételével osztottak szét, Hargita megye a maga 326.222 lakosával 1.655.111 lejt kap. A programmal kapcsolatos részletes tájékoztatás a Környezetvédelmi Minisztérium (www.mmediu.ro), a Környezetvédelmi Alap (www.afm.ro), illetve a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (www.apmhr.ro) honlapján található. A szaktárca abban bízik, hogy a program legalább olyan sikeres lesz, mint a februárban elindított roncsautó-program, melynek keretében közel 170.000 öreg autót vontak ki a forgalomból.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."