Itthon » Közélet

Székelyudvarhelyen is lesz SMURD egység

Rohammentő-szolgálata lesz Hargita megyének is, ez lesz a 35. SMURD-központ az országban. Székelyudvarhelyen egy autó áll hétfőtől készenlétben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SMURD
SMURD
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. július 09., 13:47
10 hozzászólás. 

 

Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, hogy a helyi tűzoltóságnál lesz az udvarhelyi SMURD állomás. Három rohamkocsival kezdi meg működését megyénkben a rohammentő-szolgálat. Egy-egy autó kap helyet Csíkszeredában, Maroshévízen és Székelyudvarhelyen.

SMURD 

Hargita megye májusban írt alá egy olyan együttműködési szerződést Kovászna, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megyék vezetőivel, amely arról szólt, hogy segítenek a SMURD egység létrehozását célzó programban. Ennek eredményeként az említet megyék, amelyek a központi fejlesztési régióhoz tartoznak, összesen 10,8 millió eurót kaptak a célra.

 

A SMURD-ot szintén a 112-es egységes sürgősségi segélyhívószámon lehet elérni. A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének a parancsnoka, Gheorghe Pop ezredes azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy az alakulat emberei, egy egyszerű rosszullét kezelésére is, de gyors életmentésre is alkalmasak. Korábban a tűzesetekhez is riasztották mentőszolgálatot, ezután viszont az ilyen esetekhez a SMURD-ot fogják küldeni, a nagyobb autóbaleseteknél pedig mindkét alakulat jelen lesz, mondta el dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója, majd hozzátette: ,,Remélem jó lesz az együttműködés és egymást ki tudjuk egészíteni.”

 

A SMURD egységeinél a tűzoltóság kötelékében dolgozókat képzik át, akik egy hathetes felkészítő után kapnak lehetőséget arra, hogy bevetéseken részt vegyenek, miközben a mentőszolgálat munkatársai több évig sajátítják el a szakmát, jegyezte meg dr. Péter Szilárd. A rohammentősök járműveit hétfőn délelőtt mutatják be Csíkszeredában, a Szabadság téren, ahová várják többek között Raed Arafatot, az egészségügyi minisztérium egyik államtitkárát, a SMURD alapítóját is.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2010-07-09 16:10:09
Azert erdekes lesz mikor egy balesethez egy 6 hetes tanfolyamot kijaro tuzolto erkezik meg es nem egy profi mentocsapat. Minek kell tulbonyolitani a dolgokat. Idaig jol mukodott minden, oszt most jol fejreallitjak...
avatar
Krisztián
2010-07-11 10:08:32
Az ország minden sarkából össze verbúvált tűzoltók mentenek. Uram, segíts! Ez már a pokol.
avatar
vmiki
2010-07-11 18:21:22
sajnos
Mi csak lefele tudunk fejlödni :P
Sajnos,
PS: egyetertek a fent emlitettekkel,
ez a nyomorusag elöjele,
avatar
tabado
2010-07-13 15:40:31
jaj nekünk
Ez már egyenessen a vég! Mi lesz velünk ha véletlenül autóbalesetet szenvedünk és véletlenül a SMURD a szokásos két percével hamarabb ott lesz mint a mentő? Én bizony várnék még 10 percet. Hozzám ne nyúljon avatatlan kéz, még ha profi eszközökkel ki tud onnét emelni akkor sem. Én inkább várok mentő vasfűrészére.

Erről már csak az undok kismalac esete a jótündérrel vicc jut eszembe.

dr. Péter Szilárd jó lenne ha a mentés minőségének a javításával foglalkozna és ne másokkal mocskoskodjon, főleg addig amíg ők nem tudják azt nyújtani amit a SMURD.

Addig is kíváncsi vagyok mit fogtok mondani ha kiemelnek a kocsiból? Pukkadj meg vagy köszönöm?
avatar
hahaha
2010-07-13 17:12:10
re: jaj nekünk
avatar
tabado
Ez már egyenessen a vég! Mi lesz velünk ha véletlenül autóbhamarabb ott lesz mint a mentő? Én bizony várnék még 10 percet. Hozzám ne nyúljon avatatlan kéz, még ha profi eszközökkel ki tud onnét emelni akkor sem. Én inkább várok mentő vasfűrészére.

Erről már csak az undok kismalac esete a jótündérrel vicc jut eszembe.

dr. Péter Szilárd jó lenne ha a mentés minőségének a javításával foglalkozna és ne másokkal mocskoskodjon, főleg addig amíg ők nem tudják azt nyújtani amit a SMURD.

Addig is kíváncsi vagyok mit fogtok mondani ha kiemelnek a kocsiból? Pukkadj meg vagy köszönöm?

Itt nincs baj. Profi felszereles, gyorsasag meg minden. CSAK az a pici baj, h a szemelyzet egy 6 hetes kepzest kapott ami nem biztos, h feler egy tobb eves mentoorvos kikepzesevel vagy mentoaszisztensevel. De biztos, h hasznos lesz Udvarhely es kornyeke szamara, h itt is van vegre Smurd. Sztem sokan nem tudjak, h mi is az igazabol
avatar
tabado
2010-07-13 19:36:46
re: re: jaj nekünk
Szerintem két órás elsősegélykiképzés már életet menthet, uh. nem kell annyira lebecsülni azt a hat hetet. Műteni meg kezelést felírni nem szükséges a helyszínen, erre általában a korházban kerül sor. Szerintem inkább az kéne fájjon hogy Hargita megye az utolsó nyolc megye között van, ahol még nem volt SMURD. Hadd ne kérdezzem meg, hogy e nyolc megye közé miért tartozik Kovászna is?
avatar
floorko
2010-07-13 20:42:59
Nem kell lebecsulni a hat hetet??? Akkor miert tanulnak egyesek 3 ill. 6 evet? A soforiskolaba is tanitanak kotozni meg ujraeleszteni, de nem ennyibol all az orvostudomany. Kell nekunk SMURD? Szerintetek milyen nemzetiseguek fognak majd ott dolgozni? Mi lenne ha pl a mentoszolgalatok kapnanak annyi penzt mind a SMURD? Mi lenne ha kepzett embereknek lenne olyan felszerelesuk mind a SMURD nak?
avatar
Saciii
2010-07-17 16:53:21
Ha a Smurdosok nem lennenek a gyerekem nem lenne eletben....de mig nincsen benne az ember nem tudja, hogy kinek mit kell megkoszonnie.
Ugyhogy a leheto legnagyobb ajandek HR megyenek....kivanom, hogy senkinek ne legyen rajuk szuksege
avatar
döbrögi
2010-07-18 10:49:32
Amíg életet mentenek, és nagyon hamar kiérnek a helyszínre addig személy szerint leszarom, hogy milyen kurzust vegeztek, vagy milyen nemzetiségüek. Vagy románok titeket aztán ne mentsenek meg, mert magyarok vagytok?! Hülye hozzáállásotok van, ők segítenek, ti meg ellenük beszéltek?
Ha netán szükségetek lesz rájuk megváltozik a véleményetek, de kívánom, hogy ne legyen!
avatar
hahaha
2010-07-18 10:10:04
Az udvarhelyi tuzoltosagnal eleg sok magyar van szoval a Smurd is odatartozik ezert ne mbiztos, h romanok vannak rajta. Es ha igen akkor is mivan? B)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."