Itthon » Közélet

Élő közvetítés a januári tanácsülésről

Sok napirendi pont van, összesen 25 és a témák is olyanok, hogy megérzésünk szerint hosszú lehet az ülés. Élőben vagyunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanacsuli18jan01
Az év első tanácsülése, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. január 24., 22:42
1 hozzászólás. 

11.23 Gálfi válaszol Mikének, a technikai bizottság fontosságát hangsúlyozza ő is. Azt mondja, még nem olvasta az Ufó-képriportot, de nem akar beleszólni a technikai bizottság működésébe. Készen vagyunk mindennel, az alpolgármestert, Orbán Árpádot jelölik ki a következő ülés vezetőjévé.

Közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet!

11.19 Orbán Árpád válaszol az ANL-s lakásokkal kapcsolatosan: kevés az a város, amelyik nem ad el lakást. Hogy mikor válnak eladóvá a lakások, Orbán a következő ülésre ígér tájékoztatást. Pl. egy lakás telekkönyveztetése három hónapig tart. Ha lakásonként kell telekkönyveztetni, akkor nagyon sok időbe telik majd.

11.16 Mike Levente szerint sok olyan dolog van, amiről a tanácsosok nem tudnak, úgyhogy ismét a kommunikációról van szó. Hivatkozik az Ufó rioportjára, ami Gálfi egy munkanapjáról szólt, amikor munkatársunk egy napig kísérte a polgármestert. Az egyik bizottsági ülést ő zártnak tudja, ahol a legtöbb időt azzal tartják, hogy a polgármestert és a városmenedzsert tájékoztatják a dolgokról. Ölvedi Zsolt kért szót a taxisokkal kapcsolatosan. Azt mondja, hogy felhívták a taxisok figyelmét, hogy az órát indítsák el, s amennyiben ez nem történik meg, az utas nem köteles fizetni.

Tanacsuli18jan25

11.12 Gálfi szerint a csúsztatás nem most volt, csak helyretették a dolgokat. Arros Orsolya szól hozzá, szerinte a kommunikáció félrecsúszott. Mindenki örült annak, hogy elfogadták a PUG-ot. Arros az ANL-s lakásokkal kapcsolatosan érdeklődik, mi a célja a lakásokkal a városvezetőségnek. A másik az, hogy a költségvetést hamarosan elfogadják, a számokat szeretnék hamarabb megkapni, nem úgy, hogy pénteken kapják meg és kedden már szakbizottsági ülés van. Egy Dózsa György utcai úthibára is felhívja a figyelmet.

11.07 Mike szerint négy szakember küldött véleményezést (Várday, Ványolós, Jakab Mária és ő) arról, hogy nem az van, ami volt. Mike úgy érzi, hogy „félre voltunk tájékoztatva ebben az ügyben", be kellett volna tartani a játékszabályokat. Azt is mondja, hogy a polgármester leszólta („az utóbbi időben a tanácsos úr sokat kötekedik"), de most úgy érzi, hogy korrekten tájékoztatott. Biró Jolán azt mondja, hogy akkor ezek szerint Sinka Arnoldnak igaza volt. Mike azt mondja, hogy jogilag rendben van, de elvártuk volna a tájékoztatást. Álljunk hozzá pozitívan, mondja Hajdó.

11.01 Jönnek a különfélék, de többen távoznak. Sinka Arnold megismétli a napirend előtti témát, az általános rendezési terv egyik módosításáról van szó. Magyarázatot kér arra, hogy egy területet átmonősítettek utólag, s ez a baj. A hivatal egyik munkatársa, Thier-Bihari Cristina válaszol – behozta a dokumentációt az ülésre, mint mondja mindenkinek elküldték idejében. Módosítás nem volt rajta, szerinte egyszerűen idő sem lett volna módosítani utólag. Szerinte le kellene ellenőrizni a dolgokat, mielőtt kijelentünk valamit.

Tanacsuli18jan24

Mike Levente is azt mondja, hogy „nem az van, amiről tudok". A szakbizottsághoz kiküldött anyag megegyezik az eredetivel. De – és itt van egy hangsúlyos de - , hogy 2017 novemberében zöldövezet szerepel a vitatott területen. Nem tértek ki arra, hogy ez legyen ipari övezetnek minősítve.

Mike szerint őt is megkeresték, elég későn, az illetőt ő küldte a polgármesterhez. Nem rossz dolog, hogy kérte. A módosításnál viszont be kellett volna tartani a játékszabályokat, ezt is bele kellett volna foglalni.

10.53 A szociális segélyért dolgozók munkaóra-elosztását fogadják el – ezek a témák gyorsan mennek át, az utolsó napirendi pont a város köztulajdonát képező erdőalapból árverésen értékesítendő faanyag kiindulási árának megállapításáról szól.

Tanacsuli18jan16

Napirend után visszatérnek a tömbházszigetelésekre, gyors szakbizottsági ülés, a Függetlenség sugárúti tömbház helyett az Építők 1-3 alatt levő tömbházakat hőszigetelik.

10.48 A város területén levő nyolc műszaki paramétereit kell jóváhagyni – ez tulajdonképpen leltárba vételt jelent, megtörténik. Közben többen beszélgetni kezdenek, az ülésvezető csendet kér. A Kádár Mózes kontra Székelyudvarhely Megyei Jogú Város perben a Moldován-Horváth István Ügyvédi Irodát bízzák meg a képviselettel. Módosítják a 73/2013-as helyi tanácshatározatot, melynek tárgya a Taxi és bérlési rendszerben folytatott szállítási tevékenység szervezési és működési szabályzata Székelyudvarhelyen - a lényeg, hogy a nappali fuvardíj a mostani 2,30 lej helyet  2,49-re emelkedik. 5500 lejt költenek idén az Orbán Balázs emlékünnepségre februárban.

10.43 Tömbházak hőszigetelésével foglalkozik a következő négy határozattervezet - Eminescu, Kogălniceanu utcák, Függetlenség sugárút és Építők utcájában levő tömbházak szigetelést végzik el, ezeket sorban megszavazza a testület.

Tanacsuli18jan17

10.40 Szennyvízhálózat kerülne a Szejkére, a 13. számú határozattervezet erről szól. Sikerült forrást is találni, de a Szejkén az átemelő állomás magánterületen van, s ez megemeli a költségeket. Tulajdonképpen frissíteni kell a beruházási tervet. Mindenki mellette van. Ezzel függ össze a következő határozattervezet is, a PNDL által nem finanszírozott kiadásainak helyi költségvetésből történő fedezéséről kell dönteni. Tavasszal neki is fognának, idén be is fejeznék. Igennel szavaznak a tanácsosok.

10.33 Ha elfogadunk erre a felületre egy tervet, akkor kizárjuk annak a lehetőségét, hogy nagyobb volumenű tervet készíttessünk – mondja Derzsy László. A polgármester szerint ami jelenleg van ott, a rongyok, a napernyők "kész katasztrófa". Nem nézhetünk ki úgy, mint a "nemtomkik" - ha kell, fényképeket is tud mutatni arról, hogy alig lehet járni nyáron a piacon az asztalok között. Derzsy szerint ez tűzoltás, ha most elköltünk 130 ezer eurót. "Ha valamit elkezdünk, lehet folytatni" - mondja Biró Jolán. Nem lehet - replikázik Sinka. Szavaznak, a koalíciósok mind mellette, az RMDSZ-esek mind ellene voksolnak. Mivel előbbiek többen vannak, a határozat átmegy. 

10.31 Szerinte kidobott pénz a mostani, a kanalizálás sokkal fontosabb lenne. Jakab nem akarja minősíteni a tervet, mert nem szakember, de az a látványterv, amit mutat Sinka, a közeli folyó árterét is érinti. Próbáljuk meg használhatóvá tenni a mostani asztalokat. A piac újjáépítése több millióba kerülne, jelenleg csak átmeneti megoldást tudnak véghezvinni. Az alpolgármester szerint a Sinka által bemutatott tervet értékelik, de abból a jó elemeket emelik át a mostaniba. A körülményeken akarunk javítani, ebben az évben jelentősen előrelépnénk – mondja Orbán Árpád.

Tanacsuli18jan02

10.27 A városi piac rehabilitációja a következő téma. Jakab szerint „kicsit balkáni hangulat" van a piacon az asztaltetők közötti napernyők miatt, egységes kellene legyen, emiatt hozzáépítenének a tetőszerkezetekhez. Nem végleges megoldás, de rendezettebb lenne a piac. Sinka Arnold szerint sötét lesz, ha „fémmel beburkoljuk az egészet". A kezében van egy terv, ami korábban készült – mint mondja, ezt nem követte a városvezetés, holott szerinte egy széleskörű konzultáció előzte azt meg.

10.21 Az új múzeum udvara a következő téma, a területrendezés második részét végeznék el, 1 millió 459 ezer lej lenne az ára. Az alpolgármester hangsúlyozza, hogy kerüljön be, ezt a helyi költségvetésből és más forrásból fogják fedezni. Ez más beruházásokra is érvényes. Mindenki mellette van.

Tanacsuli18jan19

Mivel a strand napirendi pontját kivette a polgármester, jön a korcsolyapálya témája. Ezt is Jakab mutatja be. A befödésről van most szó, több rétegű, fémszerkezetre rögzített membránnal fednék. 60X30 méteres fedő lenne, teljes értéke 4 millió lej (+ÁFA). Hajdó kérdez: annyit költünk rá, amennyit elfogadtunk? Jakab azt mondja, hogy az a költségvetés elfogadáskor fog eldőlni. A lépések az anyagi forrásoktól függenek. Mindenki megszavazza.

10.15 A hatodik napirendi pont: a Termolang kft. 2017 novemberében elvégezte a munkát a II. Rákóczi Ferenc utca szennyvízhálózatán, ezt kifizetik a cégnek. A hetesben a Medence utcai víz- és szennyvízhálózat bővítése című beruházási terv megvalósíthatósági tanulmányát kell elfogadni – ott is rácsatlakoznának a rendszerre, hét háztartásról lenne szó. Mindenki pozitív ebben is, lesz csatornázás ebben a kis utcában is (a Jézus kápolna mellett). Továbbra is szennyvíz: a Holló utcára is megcsinálnák a szennyvízhálózatot – az ottani lakók szennyvize a Szejke-patakba ömlik. 99 méter vezetékről, 16 háztartásról, 259 300 lej az értékről van szó, de a lakókat is meg kell győzni ennek szükségességéről.

Tanacsuli18jan18

10.09 Jakab Attila városmenedzser terjeszti elő a következő napirendi pontot, a Szászok Tábora villamoshálózatának bővítését mutatja be – az a helyzet, hogy az Electrica csak húsz százalékát vállalja, a város 921 ezer lej (plusz ÁFA) összeggel kellene beleszálljon, de azt is megnézik, hogy a lakók mennyivel szállnak majd be. Mindenki mellette van.

10.07 Visszajönnek a szünetről. A szerződés felbontásához szükséges feltételeket kiegészítik, mondja Hajdó. Arros azt szeretné, hogy ha idén nyáron, a leltár elkészülte után kapják meg azt. „Mi is szeretnénk erre feliratkozni" – mondja Hajdó. A szakbizottság szavaz, 13 igen, 3 tartózkodás. Mike Csaba ugyanezt levezeti az urbanisztikai, Lőrincz Edit a szociális szakbizottság részéről – mindkét bizottságban elfogadják a módosításokkal együtt a határozatot. Most az egész testület szavazása kezdődik. Arros Orsolya azt kéri jegyzőkönyvbe, hogy ő nem szavaz. A többség felemeli a kezét, két tartózkodás van, egyvalaki ellene szavaz, de így is átmegy a határozat.

9.56 Öt perc szünet. 

Tanacsuli18jan23

9.55 Hajdó Csaba gyorsan meg is nyitja a szakbizottsági ülést. Derzsy László egyetért azzal, hogy nem szabad őrizetlenül hagyni az erdőket. Derzsy azt mondja, hogy módosító indítványt terjeszt elő, egy évre kössék csak a szerződést most, s később térjenek vissza. Gálfi azt mondja, hogy bene is felmerült ez, tavaly is csak egy évvel hosszabbították meg a szerződést. A törvény viszont azt írja, hogy nem lehet egy évre kötni – ezt jogászokkal megbeszélték. Lehetőség van a gyarapodásra is, ültetésekre – erre forrás is van és a megfelelő szakember érkezésével ezek a dolgok elindulnak. Hajdó azt mondja, hogy az este ő is az egyéves szerződést javasolta, de a leendő szakember szerint a szerződés lehetőséget ad arra, hogy később átálljanak egy másik, például magánerdészethez.

Arros szerint a tavalyi szerződés júniusban volt regisztrálva, s szerinte nem olyan sürgős ez most – egyszer legyen meg a leltár. Gálfi azt mondja, hogy tavaly nem látta előre a dolgot, s tavaly csak „szóbeszéd" alapján őrizték az erdőt.

9.45 Felelősséggel jár a történet, a leltárt tökéletesen el kell készíteni, helyszínre kell menni, jegyzőkönyvet kell készíteni, majd ennek alapján új határozatot kell hozni. Gálfi szerint ez a cél, akár április-május folyamán, s akkor a szerződést újra lehet tárgyalni. A szavazást most ejtsék meg, ne hozzuk olyan helyzetbe a várost, hogy a vagyonunk nincs biztonságban.

Tanacsuli18jan10

9.41 1486 hektár erdőt kell adminisztráltatni, amit csak állami erdészet végezhet el – hangzik el a negyedik határozattervezet: a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Vállalattal a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság által kötendő szerződésről. Nem volt szakbizottsági ülés ebben a témában, ezért ezt most meg kell tartani. A polgármester azt mondja, hogy Derzsy tanácsos három pontot fogalmazott meg, amelyek szerint vissza is lehetne vonatni a határozattervezetet. Ha nem kötünk szerződést, annak az a veszélye, hogy a fa eltűnhet az erdőkből. Gálfi azt is mondja, hogy új osztályvezetője lesz a mezőgazdasági osztálynak a hivatalban, s leltár nélkül ezeket a dolgokat nem lehet átvenni.

9.36 A harmadik napirendi pontot Szilágyi István gazdasági igazgató vezeti fel, mutatja be. Az az Urbana Rt-vel kötött 7410/1998-as koncessziós szerződést kell felbontani, ez tulajdonképpen az átállási folyamat az új szolgáltatásra. Februártól három hónapig még a régi szolgáltató szolgáltat. Arros Orsolya arról szól, hogy hárman lemondtak az Urbana vezetőségi tagságáról novemberben. A polgármester szerint közösen kell a felelősséget vállalni – nem a lemondásra kéne koncentrálni, hanem az együttműködésre. Arros szerint közös felelősségválallást akkor lehet beszélni, amikor mindenki részt vesz benne, a legutóbbin csak egy koalíciós vett részt a három RMDSz-es mellett. Mike Levente és Ketesdy Imre tartózkodása mellett elfogadják ezt a határozatot.

9.31 Szerinte előfordulhat az, hogy meg kell szüntetni az egyik óvodát – az RMDSZ ezt a napirendi pontot nem tudja támogatni. Orbán azt mondja, hogy ez egyetlen napközit érint, nem hármat, s szerinte ott meg fogják oldani. Derzsy hangsúlyozza, hogy a Csillagvár, a Ficánka és a Villanytelep napköziről van szó. Orbán azt mondja, hogy korrekt lépés volt, református „lobbival" támogatást is lehet bevonni. Jakab Attila városmenedzser beszél, tudomása szerint 160 a törvényes létszám.

Tanacsuli18jan05

12-en mellette vannak, hat RMDSZ-es tartózkodik, tehát átment a határozat.

9.28 Az első napirendi pontra térünk, ez a tavalyi költségvetési többlet felhasználásról szól, tízmillió 649 ezer lej maradt meg tavalyról, ezt fejlesztésekre fordítanák. Egyhangúlag elfogadják, ez a határozat az 1-es számot kapja.

Az oktatás a második téma, a 2018-2019-es iskolai évre hatályos székelyudvarhelyi közoktatási rendszer és iskolai hálózat jóváhagyásáról beszélgetnek. Orbán Árpád alpolgármester mondja, hogy több éves és hosszú beszélgetések után a Református Kollégiumnak lesz óvodai csoportja is. Egy óvodát érint szerinte, a Villanytelepi óvodát, de szerinte minden rendben van. A bizottságok szerint is jól van. Derzsy László hozzászól, szerinte ez a beiskolázási terv hoz egy előrelépést, de azzal számol, hogy három óvoda a törvényes 200-as létszám alatt fog működni.

9.20 Most a polgármester mutatja be a határozattervezeteket. Az eddigieknél is sikeresebb évet lehet zárni az anyaországi és más támogatásoknak köszönhetően. Erről szól a napirendi pontok egy része, amelyek beruházási dolgok. A tízes számú, vagyis a stranddal foglalkozó napirendi pontot visszavonja, mert még a téma nem volt eléggé kibeszélve, áttanulmányozva.

Tanacsuli18jan11

9.17 Hajdó Csaba szerint ezt a különfélékben is meg lehetne tárgyalni. Sinka szerint az a probléma, hogy a tanácsülésen teljesen mást fogadtak el. „Kíváncsi lennék, hogy a jogi és az urbanisztikai bizottság vezetője mit szól ehhez" – mondja Sinka. Benedek Árpád Csaba mondja, hogy az urbanisztikai szakbizottságot kellene összehívni a jövő hétre.

9.13 Sinka Arnold napirend előtt szólal fel, észrevett egy módosítást az ülepítő mellett, s ezt nem érti, mert szerinte nem volt előterjesztve és szerinte ez súrolja a törvénytelenséget. Gálfi azt mondja, hogy elő volt terjesztve. Szerinte 2008 után bizonyos területeket meg akartak venni „valaki vagy valakik", s hogy ez ne történjen meg, szerinte az akkori polgármester az zöldövezetté nyilvánította. Tavaly óta több ottani cégvezető is megkereste Gálfit, hogy az eredeti elképzelést váltanák valóra – szerinte nem volt semmi sumákolás ebben a dologban.

9.06 Az ülés előtt a testület egy perces néma csenddel adózik az elhunyt dr. Verestóy Attila szenátor emlékének. Biró Jolán kéri fel erre a tanácsosokat, majd ennek lejárta után kijelenti, hogy megtiszteltetésnek érzi azt, hogy az év első tanácsülését ő vezetheti – különben születésnapja van a tanácsos asszonynak. „Isten éltessen!" – mondják többen mosolyogva.

Tanacsuli18jan13

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből, ahol rövidesen megkezdődik a januári, rendes havi tanácsülés. Megérzésünk szerint hosszú lesz az ülés, de ezt jelentősen lerövidítheti az, ha visszavonnak napirendi pontokat, illetve az is, ha már az adott témát megbeszélték a szakbizottsági ülésen.

Többek között olyan témák lesznek napirenden, mint a a 2018-2019-es iskolai évre hatályos székelyudvarhelyi közoktatási rendszer és iskolai hálózat jóváhagyása, az víz- és szennyvíz közszolgáltatásának témája, a Szászok Tábora városrész villamoshálózatának bővítése, valamint terítéken lesz a városi strand és a műjégpálya is. Az ülést Bíró Jolán vezeti. 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2018-01-25 10:37:49
A 60x30-as jégpályalefedés fémszerkezetre rögzített membránnal 860.000euró+ÁFA, GRATULÁLOK. Boldog új évet és nyugodt lélekkel lapátolják ki az ablakon az adófizetők pénzét továbra is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."