Itthon » Közélet

Áprilisi tanácsülés: legyen mutyi?

Húsz napirendi pontról tárgyaltak. A városfejlesztési tervek is szóba kerültek. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanacsuli18apr13
Áprilisi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. április 26., 07:18
0 hozzászólás. 

 9:02 Köszöntjük olvasóinkat a városháza tanácsterméből, ahol már egyre mélyül a csend, összegyűltek a tanácsosok, hogy húsz plusz egy napirendi pontról döntsenek az áprilisi tanácsülésen. A koalíciósok sűrűn suttognak, hogy akkor ezt a napirendet levesszük vagy nem.

Péter Balázs lesz ma az ülésvezető, aki egy pillanat türelmet kér, amíg a polgármester visszatér. Közben megérkezik Hajdó Csaba is. Amíg Gálfi visszatér, jelen van 18 tanácsos, hiányzik Benedek Árpád Csaba, a tanács határozatképes.

9:07 Megszavazzák a januári rendes havi tanácsülés, a februári rendkívüli tanácsülés jegyzőkönyvét. Mindenki kezet emel rá.

Tanacsuli18apr03

Mike Leventének van javaslata: a 16-os napirendi pont halasztását kéri, mivel nem volt szakbizottságban megvitatva. Visszaért Gálfi, és beleegyezik a 16-os napirendi pont halasztásába, a következő tanácsülésre hagyják. Mindenki támogatja ebben a döntésében. Napirendi módosítás: a két 6-os napirendi pontot hagyják utoljára. Ezek a Székelytámadt vár integrált fejlesztéséről szólnak.

9:09 Gálfi: az idén még a tavaly megkötött keretszerződéseknek köszönhetően időben elkezdhettük a kátyúk betömését. A város pályázatokat nyújtott be, sikeres elbírálás esetén 17 utcában kerülhet sor az infrastruktúra modernizálására, ami a járdákat buszmegállókat egyaránt érinti. A 16 millió lej értékű felújítás számos fő útvonalat érint, például az Orbán Balázs utcát, Függetlenség utcát, Bethlenfalvi utat, ezért ebben a témában a városlakók türelmét kéri.

A Székelytámadt vár körüli utcák felújítását is magába foglaló funkcióbővítésről, a megyei tanács és a város közti partnerkapcsolat kialakításáról az inkubátorház kapcsán iparosok számára, a város erdei útjainak bővítéséről és egyéb erdőgazdálkodási kérdésekről, sikeres versenyvizsga után Ambrus Levente alkalmazásáról a tanácsosi testületben, a városi sportklub szervezeti felépítéséről, a közterületek bérbeadásáról nyilvános árverésen kézművesek, árusok számára beszél a fontosabb napirendi pontokat említve.

Tanacsuli18apr04

A 15-ös napirendi pontot visszavonja, a 16-ost a következő tanácsülésre halasztják.

9:15 A tavalyi utolsó negyedév zárszámadását fogadják el elsőként, mindegyik szakbizottság támogatja.

9:22 A 2019-es helyi adók és illetékek szintjét az infláció érétkével növelni kell, például épület-, területadó, az infláció értéke 2,3 százalék volt tavaly év végén a hivatalos szervek szerint. Egy kétszobás tömbházlakás adója idén 154 lej volt, a növeléssel 156 lej lesz a következő évben.

9:24 Orbán Árpád mutatja be a város integrált fejlesztési tervének legújabb változatát. Ez a terv már 2016-ban elkészült, most kibővítik, frissítik. Mindenki támogatja a tervezetet, átment.

9:26 A várostól jelentős hozzájárulást kér az elektromos szolgáltató a csereháti villamoshálózat bővítéséhez, közel 100 ezer lej, plusz áfa. Orbán Árpád azt mondja, sokallja ezt a hozzájárulást, de attól tart, ha nem fogadják el, az ottlakók fogják kárát látni.

Gálfi is megjegyzi, hogy meglepte őket a hozzájárulás értéke. Békétlenség van bennünk - mondja. A Szászok táborában megértették, hogy sokba került, de a Csereháton sok a lakás, jól belakott terület, nem érzik indokoltnak ezt az árat.

Tanacsuli18apr09

9:27 Egymás után darálják a tervezeteket, már a hatosnál tartunk. Az inkubátorházról beszélnek, a kisiparosok inkubátorházát újabban kreatív ipari inkubátorháznak nevezik, "mert Udvarhelyen kreatívak az emberek" - Orbán Árpád. 1,4 millió értékű a projekt, az 50 százalékos önrészünk felét a megyei tanács is felvállalja - részletezi az alpolgármester a határozattervezetet. 15 kisiparosnak tudnak helyet biztosítani ebben az inkubátorházban.

9:33 Módosító javaslattal jön az új udvarhelyi RMDSZ elnök, 14 ezer euró plusz áfa értékben vegyenek be a projektbe eszközöket, bútorokat, berendezéseket, amelyekre szükség lesz az inkubátorházban. Hajdó Csaba megpróbálja a koalíció, a városvezetés érdemeit kiemelni a projektben, a polgármester rekord idő alatt végezte el a szükséges ügyintézést. Látom, nem kell megadnom a szót, a kolléga úr átveszi magától – élcelődik Péter Balázs ülésvezető, amikor Hajdó fejti ki véleményét.

Filozofikus mélységeket kezdünk érinteni – jegyzi meg Péter Balázs, amikor Biró Jolán és Hajdó kifejti véleményét arról, hogy a helyi emberek, az udvarhelyszékiek kellene itt helyet kapjanak, és az ide költöző családok is, hiszen javítják a demográfiánkat. Inkább szavazzunk! – nevet a gyakorlatias ülésvezető.

Tanacsuli18apr14

A partnerségi szerződést a megyei tanács is meg kell szavazza, ezért azt kéri az egyik tanácsos, hogy tegyék be a szerződésbe, hogy a megyei tanács 25% értékig kapjon tulajdonrészt az intézményben a monitorizálási időszak végéig, ami a projekt lejárta plusz 5 év. Utána viszont teljesen a város tulajdonába kerül. A módosításokkal együtt elfogadják a határozatot.

A költségvetéskiegészítés módosításáról szavaznak, majd a módosított határozattervezetről, mindkettő átmegy.

9:38 Eddig a bicikliutakra koncentráltunk – mondja Jakab Attila, ezentúl a tömegközlekedésre fogunk. Felmerül bennünk ezt hallva a kérdés, hogy a székelyudvarhelyi bicikliutak állapotát elnézve, a tömegközlekedést is meg szeretnék szüntetni?

Tanacsuli18apr01

Biró Jolánnak van kérdése a zetelaki gáthoz vezető tervezett bicikliútról: Mennyire fontos ez? Lehet-e szó arról, hogy a tervezett egyesület akár pályázatból megoldja ezt? Látom, hogy annyi fiatal megy biciklivel a gáthoz – érvel a koalíciós tanácsos.

„Különutakon fogunk járni – mondja Jakab Attila. Nem merül feledésbe a terv, de meg kell várni a pályázati lehetőségeket. Most a tömegközlekedés a prioritás, annak a területén hamarabb lehet lépni.

9:40 Fogyatékkal élők ellátásáról van szó, három intézmény van a megyében, Szépvíz, Gyergyószentmiklós, Tölgyes, Udvarhelyről 4 személy van ezekbe a megyei intézményekbe utalva, fejenként évi 200 lejt kell fizetnie a városnak hozzájárulásként. Mindenki támogatja a határozattervezetet.

9:48 Péter Balázs megnyomja a szilvopasztorálás szót a következő tervezet felolvasásakor. Mindenki nevet. Hajdó beköpi: Amiről tudjuk, hogy a nap szava. Megszavazzák.

9:50 Nagyon operatív a tanács, mindent elfogadnak. Már a 16-os határozattervezetnél tartunk, vita nélkül elfogadták a gyermekvédelmi tevékenységek finanszírozását, az erdőgazdálkodási alap létrehozását, a szilvopasztorális ügyeket. Kicsit elakadtunk ott, hogy köztulajdonba veszik-e vagy magántulajdonba a földterületeket az EU-s pályázatok elnyerése érdekében, a tervezetben ugyanis pont fordítva van, mint ahogy elhangzik. Mindegy, elfogadják.

10:00 Ambrus Levente munkáját is felveszik a "köztulajdonba": tudni kell róla, hogy harmadik nekifutásra sikerült megfelelő jelöltet találni, 9 jelentkezőből lett a befutó a kapcsolattartó pozícióra. Kicsit várni kell rá, mert Jakab 10-re rendelte be, gondolván, hogy nem fognak ennyire gyorsan haladni.

Tanacsuli18apr18

Megérkezik Ambrus Levente, szemtelenül fiatal, de nagyon udvariasan mutatkozik be. A CV-jét már mindenki látta, agrármérnöki szakon végzett, az EP-ben volt gyakornok (olyan fiatal, mikor volt gyakornok, a bölcsiben?) és reméli, hogy hozzájárulhat az önkormányzat munkájához.

Hajdó megpróbálja a lehetetlent: két nyilatkozat között indexet olvas, Orbán megpróbálja a lehetetlent című cikket ajánlja Mike figyelmébe.

10:01 Decemberben létrejött a városi sportklub, elindult a bejegyzés, ezzel párhuzamosan szeretnék az organigrammát is felépíteni – indokolja meg Jakab Attila a következő határozattervezetet.

Gálfi szerint "csípkednünk kell magunkat, hogy elérjük a CIS-t". Ezen mindenki nevet. Benedek is élvezettel mondja, el kell végezni az ügyintézést minél gyorsabban, nehogy úgy járjunk, mint a skót a vasárnapi lottóval. Ha nem veszünk szelvényt, nem nyerünk.

Tanacsuli18apr06

10:02 Idén június 4-10. között lesznek az Udvarhely Napok. Az ünnep alatt kereskedelmi tevékenységet akarnak vállalkozók folytatni, ezért a városi területeket árverés útján bérbe adják nekik erre az időre. Sinka Arnold azt mondja, miért akarunk a helyi termelőkkel kiszúrni, hiszen eleve már van egy tanácshatározat, ami megszabja ezeket a béreket. Szerinte egy asztal 160 lejbe fog kerülni egy helyi termelőnek.

10:11 Péter Balázs durván leoltja Sinkát: - Hagyjuk a vitát, mondja el a tanácsos úr, mit szeretne.

- Köszönöm – válaszol Sinka.

- Hajdó: szomorú az, hogy erről most beszélünk. Az elmúlt években ebből a városnak bevétele kellett volna, hogy legyen. Ez a folyamat arról szól, hogy rendet tegyünk a rendetlenségben. Péter Balázs megerősíti a Hajdó által mondottakat.

Tanacsuli18apr17

Benedek kel Sinka védelmére: ez eddig is volt, voltak szabvány árak, a licitnek az a hátránya, hogy azok jönnek, akik úgy gondolják, hogy megengedhetik maguknak a magas árat. A piac hátsó részének bérbe adására is volt egyszer már ilyen kísérlet, az egész csődbe ment, mert annyira felmentek a bérleti árak, hogy az árusok nem tudták kiárulni az összeget. A Szent György Napok vásárosai már tudják, mire számítsanak, ez hosszú évek alatt alakult ki. Polgármesteri rendelettel kellett volna ezt megoldani, amit lehet korrigálni, majd, amikor kikristályosodik, hogy mi a jó megoldás, akkor hozni önkormányzati döntést.

Péter Balázs szerint utólag kell a jogszabály szerint fizetni, és nem lehet polgármesteri rendelettel erről dönteni, csak önkormányzati döntéssel. Jakab Attila csodálkozik a testület hozzáállásán, hogy nem köszönik meg, hogy tisztán, nyilvánosan akarják megoldani, és nem a polgármesteri hivatalon belül, titokban.

Gálfi belelovallja magát a magyarázásba, kár, hogy a tanácsosok és kollégák kettes-hármas csoportban beszélgetnek közben.

Sinka Arnold felháborodik, mert megint leoltják - köszönöm szépen a szót - ezzel feláll, és kivonul az ülésről.

Tanacsuli18apr19

Benedek továbbra is fenntartja, hogy jobb lett volna polgármesteri rendelettel megszabni a bérleti árakat, de közben kiderült, hogy a törvény ezt már nem engedi. Gálfi fel van háborodva Sinka hozzáállásán, szerinte Sinka félrevezeti a lakosságot, hiszen itt a sajtó is. 10 lej/négyzetméter/nap díjról beszél, de akkor mi volt az előbbi 80 lej/négyzetméter?

10:17 Derzsi kéri a kollégákat, hogy ne vágjanak egymás szavába. Péter Balázs ugyanezt kéri az ellenzéki frakciótól, majd szavazást indítványoz. Derzsi pedig szünetet a szavazás előtt.

A szünetben elszabadulnak az indulatok, a koalícó ki van akadva, hogy az önkormányzat a mutyizást támogatja. Mondjuk ki, mutyizás, olyan jó szó - így Szarvas Zsuzsa. Figyelmeztetnek, hogy a szünetben elhangzott dolgok magánvélemények.

Közterületen vagyunk, politikusokat hallunk.

Ambrus Levente szól, hogy volt ideje gyakornoknak lenni, nem kellene úgy lejönnie a cikknek, hogy nem reális, amit mondott. Persze, elhisszük neki és gratulálunk is. 23 és fél éves - válaszol kérdésünkre mosolyogva, és elmondja, hogy szakmai felügyelő lesz a helyi tanácsban, a kapcsolattartásért felelős a polgármesteri hivatal és a helyi tanács között.

Pedig azt hittem, hogy ma rekordot döntünk - legyint Orbán Árpád. Jól haladtunk, csak elkezdtünk zabot hegyezni - válaszol Péter Balázs. Ez mind magánvélemény.

Tanacsuli18apr16

Elmentek, hogy hívják vissza Sinkát? – néznek ki az ablakon. - Ott megy né.

10:25 Visszajönnek szünetről, de Sinka nem jön vissza. Tizenöten vannak mellette, ketten tartózkodnak. Nehezen sikerül megszámolni, de valahogy összejön. Akkor miért is kértek szünetet az RMDSZ-esek? Friss levegőt akartak szívni?

10:29 Most következik a vár felújítási projektje. A város pályázni szeretne a felújításra, és egy kulturális központ létrehozására ott. A pályázat értéke az eszközlistával kibővülve (nyári színpad, ásatások) áfa nélkül 17 millió 426 lej, áfával 21 millió 75 ezer lej.

Sokszor nekifutottunk a várfejlesztésnek, reméljük, most sikerül finanszírozást szereznünk rá – mondja Orbán Árpád. Péter Balázs: a próféta szóljon az alpolgármester úrból. Ki támogatja a határozattervezetet? Mindenki, úgy látom.

10:34 Elértünk a különfélékhez. A teljes RMDSZ frakció nyújtja a kezét, de a koalíciósokkal kezdenek. Biró Edith néni a szeméttárolók kérdését veti fel sokadszorra, amelyek egyre szagosabbak lesznek a nyár közeledtével, arra kéri a polgármestert, vegye fel a kapcsolatot a szemétszállítóval, és orvosoljanak 2-3 dolgot. Ne tegyék le a lakosok a tároló mellé a szemetet, mert a kutyák és a cigányok szétpallják.

Tanacsuli18apr23

A helyi rendőrség jön-megy, nem szól rá a guberálókra. Az üzlet fölött lakók este a szemetet a lakossági lerakóhoz viszik. Van nekik szerződésük, mégis a lakók tárolójába viszik a szemetet. A szelektív szemét szelektív elszállítását szeretné szorgalmazni. megkérdezik, melyik utcáról van szó, a tanácsosok mindegyike tud ilyet.

10:35 Benedek Árpád Csaba teheti fel kérdését. Milyen jogi alapon költöztek be a civil szervezetek a Kossuth utca 20 szám alá? Ezeknek az irodáknak az önkormányzat el kell, hogy fogadja a bérleti szerződését. Erre nincs válasz, Arrost szólítják. Edith néninek válaszol, a szelektív szemétgyűjtésre vonatkozó kérésére van egy javaslata: Nagyváradon van egy program, amiben a tömbházlakókat arra ösztönzik, hogy a komposztálandó szemetet külön gyűjtsék. Egy ilyen program kéne ide is - javasolja. Neki nincs sok szemete, mivel hétfele válogatja azt - tudjuk meg, de saját motivációján kívül semmi sem ösztönzi erre. A biciklis majálisra való regisztráción is könnyítene. Sajnos a bicikliút állapotát, pontosabban hiányát, ennek a kérdésnek a kapcsán sem húzza elő mint potenciális politikai kártyát.

Tanacsuli18apr22

10:37 Lőrincz Zsuzsa néni javasolja, hogy a Tó utcát tegyék rendbe, mert nagyon sok autó tönkremegy benne. És a Fenyő utcában egy vízelvezető is kellene, hogy ne az utcán folyjon a víz. Lomtalanítási akcióra is sürgősen szükség lenne, mert a patakok, utak mentén egyre gyűl a szemét.

10:40 Berde Zoltán szerint a református templomnak esti kivilágításra van szüksége, a kóbor kutyák kérdését is meg kellene oldani.

10:42 Derzsi László a Homoród utcai hídat említi, tudja, hogy évek óta vár a város egy vízügyi jóváhagyásra. Sokan nem tartják be a súlykorlátozást az ott lakók szerint, illetve a GPS Csíkszereda fele azt az útvonalat javasolja az áthaladó forgalomnak, ez tragédiával is járhat, ha pünkösdkor több tízezren mennek át rajta.

10:46 Mike Levente az Autopress Simó kft. kérését közvetíti és még néhány magánszemélyét, illetve "Nagyon türelmes vagyok, de nem kaptam még választ, hogy a Szejkén 17 hektár hogy került át Boldogfalvára. Már a félidő lejárt" - mondja a polgármesternek.

Tanacsuli18apr25

10:47 Gálfi sorban reagál a különfélékre. A szemetesekkel kapcsolatban azt mondja, ő is foglalkozik ezzel, más városokban is megvizsgálta a helyzetet ilyen szempontból. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy használják az udvarhely.ma alkalmazást, jelezzék az észrevételeket, problémákat. "Minden kérdés megválaszolásra kerül, minden kérdésre ugyanaz a válasz adódik" - mondja.

10:51 Az alpolgármester és a polgármester válaszolnak a felmerült kérdésekre, Benedek Árpád Csabának a felvetésére Orbán Árpád reagál: a szerződések meg voltak kötve a civil szervezetekkel a Kossuth utcai ingatlan bérlésére. Átad egy mappát erről Benedeknek.

Gálfi Árpád Arros kérdéseit válaszolja meg, mindennel is foglalkoznak, ami felmerül problémaként. Az Éltetőkút utcában is úgy foglalkoznak a problémákkal, hogy az mindenképpen az ott lakók előnyét, és ne kárát szolgálja.

10:59 A Lőrincz Zsuzsa által említett utcák teljes mértékben meg tudnak újúlni, ha a város megnyeri azokat a pályázatokat, amelyeket az ülés elején említett. A református templom kivilágítását is megoldjuk, a kóborkutyákét is - nyugtat meg mindenkit a polgármester.

Az Autogroup Simó kérdése ügyében is járt Csíkban a prefektúrán, mert munkahelyek teremtéséről van szó, "a helyszínen is meglátogattam az ottani helyzetet" mondja a Szászok tábora problémájáról.

Boda Elek problémája is hamarosan meg fog oldódni.

Új forgalmi rendőrünk van a közlekedésrendészetnél, kicsit úgy érzem, döcögősen haladunk a forgalom és az átjárók kérdésével. A városháza előtti átjárónál sok jogosítványt elvettek. Tárgyalni kell az új vezetővel – vonja le a következtetést a polgármester.

Tanacsuli18apr15

A Szejkefürdő ügyében készültem is, a végzésről kiosztanak egy másolatot minden tanácsosnak. Felvettem a kapcsolatot Boldogfalva polgármesterével is, az egyeztetések zajlanak, hogy nézzük meg, hogy kerültek ezek a területek át a község tulajdonába.

11:08 Csicser farm... blablabla... Kicsit kezdünk már elfáradni. Gálfi kedvenc szavai az eszközölni és a tekintetében. A tanácsosok sóhajtoznak, Hajdó kikapcsolja a laptopját. Bírósági eljárás zajlik, bűnügyi, azt sikerült megértenünk, illetve, hogy a tulajdonhelyzettel valami gubanc van. Nagy. Olyan nagy, hogy senki se akar foglalkozni vele, de muszáj. Mike Levente szólal fel, hogy ez sürgős és fontos.

Benedek kifogásolja, hogy nem azt a másolatot kapták, ami a Szejkéről szól, hanem ami a Csicser farmról. A következő ülésre halasztják az ügyet, aminek vezetését az ellenzéki frakciónak ígérték oda. Szabó Gyula fogja vezetni a következő tanácsülést, ezt pedig befejezik.

Élő közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."