Itthon » Közélet

Megnőtt a kereslet a tanfelszerelések iránt

Forgalmas napokat élnek a tanfelszerelést árusító üzletek – habár a tapasztalatok alapján az igazi "ostrom" a tanévkezdés napjára, szeptember 13-ra esik majd.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_tanfel0809
Itthon_tanfel0809
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 08., 16:02
2 hozzászólás. 

Az udvarhelyi szaküzletekben és nagyáruházakban megnőtt a kereslet a füzetek, írószerek és más tanfelszerelések iránt. Egy első osztályt kezdő kisdiák "alapcsomagja" általában öt füzetből és ugyanennyi borítóból, 4-5 ceruzából, egy csomag színes ceruzából, vízfestékből, rajztömbből, vonalzóból áll. Ehhez jön még a radír, hegyző, üzenőfüzet és az elmaradhatatlan iskolatáska.

Itthon_tanfel0809

Utóbbi a legfontosabb és a legdrágább is, hiszen az udvarhelyi papír- és tanfelszerelés-üzletekben (erre szakosodott bolt 3 van a városban, de ide számíthatjuk az áruházakat is, mert mindegyik árusít ilyen termékeket is) kb. 50 lejből lehet olyat venni, ami egy év alatt nem megy tönkre. Az ennél drágábbakban már merevítő fém, szivacs is van, űrtartalma is nagyobb.

Ami a székelyudvarhelyi tanfelszerelés-divatot, -trendeket illeti, a különböző ábrákkal, figurákkal, rajzfilm- és sorozatfilm-hősökkel ellátott dolgokra van kereslet. Az általunk megkérdezett szaküzletvezetők szerint még mindig divat a Pókemberrel, illetve Walt Disney-figurákkal illusztrált füzet vagy hátitáska, utóbbin Hannah Montana mosolygós arca abszolút menőnek számít.

Itthon_tanfel0809

Ezektől ugyan a gyerek nem lesz okosabb, vagy jobb tanuló, de még mindig "megy", akárcsak a "verdás", "hercegnős" füzet is. Az 5.-8. osztályos, illetve nagyobb diákok előszeretettel vásárolnak "avataros" füzetet is – Hollywood itt is diktál, nemcsak a mozivásznon. Ugyanennél a korosztálynál már hódítanak a nonfiguratív elemekkel díszített hátitáskák, a középiskolások jellegzetesen sportosabb, márkásabb modelleket keresnek, nem feltétlenül tanfelszerelés-üzletben. Megnő a forgalom a turkálókban is ilyenkor, illetve a ruhásüzletekben, az iskolakezdés napján várhatóan a virágüzletek sem fognak panaszkodni a gyér forgalomra.

Az árak (átlagosan, az üzletek kínálata szerint):

füzet (sima lapú, segédvonalas, négyzethálós – utóbbit kockásnak hívta-hívja a "népnyelv"): 90 banitól 2-3 lejig;
ceruza: 70 banitól 2.50-4 lejig;
színes ceruza (csomag, doboz): 2-től 20 lejig;
radír: 1 lej alatt;
hegyző: 1-2 lej;
golyóstoll: 50 banitól 14 lejig;
nagyobb füzetek (A4-es méretű): 1.80-tól 4-5 lejig;
rajztömb vagy rajzfüzet: 1.45-től 3-4 lejig;
táska: 20-tól 200 lejig.

A tapasztalatok szerint, ha az apukával megy bevásárolni a gyerek, a vásárlás hamarabb véget ér, de többe kerül, ugyanis több (néha felesleges) dolog is kerül a vásárlókosárba. Tény, hogy az iskolakezdés minden évben komoly próbatétel elé állítja a szülőket, hiszen jelentős anyagi ráfordítást igényel a gyerek iskolába indítása.

Itthon_tanfel0809

Ha átlagárakkal számolunk, egy elsős diák teljes tanfelszerelésére körülbelül 100 lejt mindenképpen kell fordítani, a nagyobbaknál már szélesedik a paletta és az iskolai követelmények. Ha ikerpár van a családban, elméletileg minden duplázódik, de egy gyerek esetén is számottevő kiadást jelent az iskoláztatás.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
peterbsandor
2010-09-08 23:37:49
ez ám a hir! :woohoo:
avatar
Csedo
2010-09-08 23:44:44
re:
avatar
peterbsandor
ez ám a hir! :woohoo:

en is ezt akrtam irni , de neked valoba jobban all a parasztsag :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."