Itthon » Közélet

Ágyas pálinka, pokol szalámi – XVIII. Őszi Vásár

Benéztünk a csütörtökön kezdődött Őszi Vásárra, ahol megtudtuk mitől ágyas a pálinka és mitől pokoli a szalámi.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

phocagallery_oszivasar2010/thumbs
phocagallery_oszivasar2010/thumbs
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, SZASZA
2010. október 02., 20:58
3 hozzászólás. 


A sportcsarnokban kezdtük a látogatást, majd a székely termékek kavalkádját felvonultató minifoci-pályán mászkáltunk a kiállítók között.

Volt aki úgy érezte, hogy a dolgok elejébe kell mennie, hiszen az első kanyar után lerohant és üvegtisztítót tesztelt a látogatók szemüvegén, de sokan bíztak termékük vonzerejében, hagyták, hogy az eladja magát. Ilyenek a legtöbb stand mögött üldögélő árusok, akik, habár nem támadják le a nézelődőt, azért szívélyesen állnak a kérdezők rendelkezésére. Ha már itt tartunk, akkor nem szabad kihagyni a buzgó marketingest sem, aki hangosbeszélővel felszerelkezve, amolyan teleshopping stílusban szólítja meg az arra járókat, sőt még alkudni is lehet, mint a piacon. Hogy ki csinálja jobban, azt döntse el a fogyasztó/nézelődő.

phocagallery_oszivasar2010/thumbsElső utunk a pálinkás pulthoz vezetett – mert ugye azt mondják, hogy ettől jön meg az étvágy, és arról nem szól a fáma, hogy mihez – ahol kóstolásra adtuk a fejünk. Ízlelni 4 és 6 lejért lehetett, akinek pedig bejött a kóstolt ital, azok 43-tól 150 lejig terjedő árat fizettek egy félliterért. Nem bántuk meg, ugyanis olyan isteni nedűket kínáltak, amiből tényleg megárt a sok. Többek közt megízleltük 2008 legjobb magyarországi pálinkáját, aminek egy ágyas barackfőzet volt. Még mielőtt valaki arra gondolna, hogy lefekvés előtt kell ezt inni, mindenkit megnyugtatunk: nem. „Igaz, hogy akkor is lehet" – mondta Pábszki Dóra, a tiszaföldvári Szicsek pálinkafőzde területi képviselője. Az ital neve egyébként a készítési módból ered, ugyanis a kifőzött pálinkát töltik rá a gyümölcságyra, ahol tovább érik – tudtuk meg a kóstolón, ahonnan a gobé termékekig jutottunk.

Lószalámi, lókolbász, húsok után sajtok, friss kenyér és ez csak az első tíz méteren. Továbbra is a hasunkra gondolva folytattuk a terepszemlét, így érkeztünk a Hírös Pokol Szalámihoz, ami attól ilyen ördögi, hogy csípősre készítették. Ebből egy rúd 17 lejbe került akciósan a vásár idején, téliszalámijukat pedig 30 lejért árulták a termelők.

Szerszámokat, kulcsos házakat, nyílászárókat, ólomüveget, turisztikai szolgáltatásokat, bútorokat, szaunát, menyasszonyi ruhát és még rengeteg mindent meg lehet nézni és persze venni a sportcsarnokban található standoknál, de persze kint is folytatódik a széles választék, így mi is megnéztük, hogy mit kaphatunk a szabadtéren.

A csarnok előtt elsőként Omnibusz katalógust cseréltünk, hiszen egy régiért cserébe megkaphatjuk a legfrissebbet. A több mint telefonkönyv pultjánál kiderült, hogy nagyon sokan éltek a lehetőséggel és a régit újra váltották – eddig több mint 200 személy tette meg ezt. A kürtőskalácsok és a rengeteg kiállított, tesztelhető autó között átvergődve egy késkészítő pultjához értünk, akinél az ujjnyi bicskától a hatalmas késekig minden kapható volt – sajnos eléggé borsos áron. A késmester panaszosan mesélte, nem igazán sikerült túladnia termékein, ezért várhatóan holnapra már nem is marad a vásáron.

phocagallery_oszivasar2010/thumbs

Néhány hatalmas gumiabroncsot kikerülve egy katonai ruházatot és kellékeket felsorakoztató sátorhoz jutottunk. Itt gázálarctól (amit meg is vásároltunk) a katonai bakancsokon és rohamsisakokon át a polgárőrség feliratú sapkáig, kesztyűkig és egyéb ruházati cikkekig mindent megkaphatunk. Túrázok, vadászok számára rengeteg hasznos felszerelést vonultatnak fel az árusok, a katonai távcső és az iránytű minden bizonnyal sokak érdeklődését felkelti.

Végül a minifoci-pálya felé kanyarodtunk: a helyszín rengeteg helyi termelőnek ad teret, többek között hagymafüzérek és pityókászsákok között juthatunk el a bőrárut, kézműves termékeket, tejtermékeket, lekvárokat kínálókhoz. Miután megkóstoltuk az egylejes – és kimondottan finom – zsíros kenyeret (természetesen hagymával), megnéztük a Borfesztivált. Itt nem mindennapi élményben lehet részük a borbarátoknak, ugyanis Magyarország legjobb pincészetei kínálják Dionüszosz italát. Felbuzdulva a csütörtöki borkóstolón, mi is újítottunk magunknak egy palackkal, méghozzá a villányi Polgár pincészet 2009-es portugieser-ét. Most sem kellett csalódnunk.

Saját (pontosabban uh.ro-manna-kukker-focusinfo koprodukciós) sátrunknál folytattuk az őszivásározást, ahol Lolek és Balek valamint a Székely nyelvlecke nagy népszerűségnek örvendett. A kissé erőltetettre sikerült Humóra közepére értünk, ahol megállapítottuk, hogy kimaradhattak volna a trágár viccek és a szellentésről szóló átvezető zene is. Persze a véleményünkkel ellentétben sokaknak tetszett az altesti humor.

phocagallery_oszivasar2010/thumbs

Naplemente után a koncertek is elkezdődtek így Kristóf Katalin és Milán lépett a színpadra, akik a Neoton repertoárból választott zenéket énekeltek, majd a Knock Out ütötte ki a biztosítékot, a szó szoros és átvitt értelmében is (hosszas, cikkünk publikálásának pillanatában is tartó, áramszünet miatt pihentek a zenészek). Őket az X Faktorban is szereplő szászrégeni Szabó Előd zenekara, a Titán követi a színpadon 22 órától, akik a mai napra zárják a vásárt.

Holnap délelőtt 10 órától ismét látogatható az összes helyszín, a vásár fő eseményei között mesemondó verseny és népzenei programok szerepelnek, majd 18 órakor végleg zárjak kapuit a XVIII. Őszi Vásár.

A vásárról készült fotógalériánkat ide kattintva tekinthetik meg


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gazsi
2010-10-04 16:38:55
A Székely Termék kiállítást így jellemezném: dícséretes ötlet, szerény kivitelezés és silány eredmény. A Gobé termékek minőségben, csomagolásban, kivitelezésben, diverzitásban egy évszázaddal vannak előbb, pedig abben csak magánpénz van. A Székely Termékben úgy tudom egy csomó közpénz is. Néhány igazán kivételesen gazdag felhozatal és esztétikusan kiállított terméken kívül (pld méhészek) igen gyengécske „hagyományos terméket” láttam. A tejtermék családot két „majorné” képviselte, akiknek a friss sajton és az egyszerű túron kívül nem volt más mutatnivalója. A húsárú sem tanuskodott gazdag hagyományról. Két csíki cég inkább átlagterméket árult, mint kiállított. Az igazán kistermelői árucikkek vagy hiányoztak, vagy kimerültek egy ehetetlenül túlfüstölt és silány minőségű kolbászban. A zsíroskenyér tényleg jó volt, de ennyire lennénk képesek? Egy Magyaországi őstermelő is meglepett. Kolbászán ezt irta: származási hely Szlovákia. Van még mit tenni.
avatar
marcel
2010-10-04 18:44:50
egy ostermelo multkor vasarol elottem nemsokkal a tescoban, majd kimegyek a piacra, hat ott van, arul, kerdem haver mi ujsag ... ? azt mondja ugy veszik a "paprikat ezek a hulyek, hogy haromszorosat is siman megadjak erte.". Az adidasos csakonal is vigyazni kell, mert a bolt tele van kinai cuccal.
avatar
szkiny
2010-10-04 20:59:13
egyetertek gazsival !
a "szekely termek" dicseretes otlet de silany kivitelezes !!!
azaz az otlet megmocskolasa !
tisztelt megyei tanacs ! csak ennyire futja ?! :shock:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."