Itthon » Közélet

Indul a fűtésszezon – lesz fűtéspótlék is

Az utóbbi hetek cseppet sem dinnyeérlelő kinti hőmérséklete a vénasszonyok nyarának végét jelentette, beharangozta a vacogós téli reggeleket és elindította az idei fűtésszezont is városunkban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 11., 14:21
2 hozzászólás. 

A távfűtéses rendszerhez tartozó városlakók zöme megelégelte a didergést és a meleg pokróc, sál, sapka, nagykabát megoldás helyett inkább a tavalyinál 20 százalékkal borsosabb fűtésszámla kifizetése ellett döntött. Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hét közepétől a szolgáltatóhoz tartozó lakószövetségek, kettő kivételével, kérték a távhőszolgáltatás beindítását. A két kivétel a Tamási és a Bethlen negyedi kettes kazánházhoz tartozó lakószövetségek egy csoportja – a két vonalhoz tartozó lakásokban még fagyos a légkör.

A szolgáltatásban nincsenek fennakadások, a lakók által jelzett gondok nem rendhagyóak – mondta Ráduly. Úgymond visszatérő motívumnak számítanak a belső, azaz lépcsőházakban, lakásokon belül jelentkező problémák. Ezeket az Urbana emberei a bejelentéstől számítva a lehető legrövidebb időn belül, egy, maximum két héten belül orvosolják – mondta az igazgató. A leválásokkal kapcsolatosan megtudtuk, duplázódott (50-ről 100-ra nőtt) azoknak az udvarhelyeiknek a száma, akik búcsút intettek a közösnek és saját egyéni fűtésrendszert szereltettek be. Ráduly szerint ennek oka a távfűtés „meg nem fizethető" árával illetve a fűtéspótlékkal kapcsolatosan felröppent rémhírek keltette bizonytalanság és a pánikhangulat.

Bedohazi

Csak óvatosan tekerjük, sokba kerülhet

Ez utóbbi témával kapcsolatosan Fülpesi Gyulától, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjétől érdeklődtünk. Szerinte a vonatkozó jogszabály változása „egy aberrált és át nem gondolt rendszer, amivel a törvényhozók egyáltalán nem oldották meg, csak elbonyolították a problémát". Amellett, hogy az igénylőnek egy halom papírt kell csatolnia a szabványkéréshez, a típusnyomtatvány mellékletében felsorolt 3 szarvasmarha, 5 disznó satöbbi határok is nevetségesek. „Ha csak eggyel is több malac röfög a pajtában, akkor már nem kaphat pótlékot az illető" – kommentálta nem rejtve véka alá felháborodását Fülpesi.

A megváltozott kritériumrendszer nem garancia arra, hogy a tavalyi 4200 igénylő száma csökken, sőt. Az osztályvezető szerint ez a szám valószínű még magasabb lesz, ha a közalkalmazottak 25 százalékkal megnyirbált fizetését vesszük alapul, és azt, hogy ennek okán sok családban csökkent az egy főre jutó jövedelem is. Az osztályvezető szerint nem csak a tengernyi papír, de az új rendelkezés másik érdekessége, a megszabott és kötelezően előírt szúrópróba-szerű ellenőrzések is fejfájást okoznak.

„A leadott kérések 15 százalékát kötelesek vagyunk leellenőrizni. Ezt csakis az osztályon dolgozókból álló, kéttagú „ankét csoport" végezheti el. Ha a jelenlegi hat munkatársat és a tavalyi számokat vesszük alapul, akkor ez 600 kérés „ankétolását" jelenti, azaz egy csoportra 200 leadott kérés ellenőrzése jut. Ezt a délelőtti órákban nem lehet elvégezni, akkor legtöbben dolgoznak. Marad a délután, ám a plusz munkáért plusz pénz nem jár. Hogyan és milyen alapon kötelezhetem arra a 25 százalékkal kevesebbért dolgozó beosztottaimat, hogy szabadidejüket ingyen feláldozzák?" – tette fel a kérdést Fülpesi.

A fűtésszezon tehát, drágábban, de majd' teljes gőzzel beindult városunkban. A szerencsésebb lakók „barátságos meleg szobában", a kevésbé mázlisták pedig a jövő héttől már elérhető új fűtéstámogatási kérések kitöltögetése közben is melegedhetnek.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
döbrögi
2010-10-11 14:30:43
Gratulálok a cikkíronak az "ankétolás" szóért!
avatar
lemese
2010-10-11 14:59:43
re:
avatar
döbrögi
Gratulálok a cikkíronak az "ankétolás" szóért!


Köszönöm szépen :-)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."