Itthon » Közélet

MPP: Kelemen Hunor mondjon le!

Az Adrian Păunescu temetésre írt beszéd felolvasása miatt szólítja fel lemondásra a kulturális minisztert a polgáriak vezetősége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. november 17., 18:36
6 hozzászólás. 

November 17-én 12 órára hívta sajtótájékoztatóra a média képviselőit a Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő és az alelnök, Dr. Farkas Csaba. Lévén, hogy a párt első embere nem érkezett meg a helyszínre, Farkas közölte a polgáriak álláspontját két témában is. Először a nemrégiben elhunyt Adrian Păunescu költő temetéséről és az azt övező jelenségről szólt a politikus.

Véleménye szerint a költőt a román nemzeti szocializmus egyik fő építőjeként és támogatójaként ismerte az ország, aki gyakorlatilag korlátlan hatalommal rendelkezett és többek között rengeteg agymosó, gyakran kimondottan magyarellenes népünnepély szervezéséért volt felelős. Farkas elmondta, Păunescu a rendszerváltás után is a diktatúra vezetőit éltette, a román kereskedelmi tévékben többször „habzó szájjal szidta" a székelyföldi önrendelkezés minden formáját.

Az MPP felháborodva szerzett tudomást arról, hogy Kelemen Hunor, RMDSZ-es kulturális miniszter „magasztaló gyászbeszédet mondott a költő temetésén". Véleményük szerint tettével a politikus nem képviselte a magyar kisebbséget és az európai értékek ellen is beszélt, így nincs mit keresnie a miniszteri székben.

Nem késett a miniszter válasza sem, néhány órával a sajtótájékoztató után Kelemen Hunor egy nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe, mely szerint manipulál, ferdít és valótlanságot állít Szász Jenő, amikor azt nyilatkozza, hogy Kelemen Hunor kulturális miniszter gyászbeszédet mondott Adrian Păunescu temetésén.

A tárcavezető hangsúlyozza: „nem tartózkodtam az országban a temetés napján, így nem is vettem részt rajta, gyászbeszédet sem mondtam. Ugyanakkor visszautasítottam minden olyan kérést, amely arra vonatkozott, hogy Adrian Păunescu halálának napját nemzeti gyásznappá nyilvánítsák." Kelemen Hunor leszögezi, az üzenet, amelyet Szász Jenő gyászbeszédnek vélt, csupán a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hivatalos sajtószolgálatának rövid megemlékezése volt.


6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
atlanti székely
2010-11-17 19:34:31
k.h. bucsuszovege1
A miniszter búcsúszövege

Adrian Păunescu a legmagasabb intenzitással élte le az életét: beleéléssel, kitörésekkel, olykor végletes szenvedéllyel, emberi hibákkal, de angyali nagylelkűséggel is, kiállva tagadhatatlan értékek és elveszett ügyek mellett egyaránt. Ha egyetlen sort sem írt volna, Adrian Păunescu akkor is megmaradt volna a román kultúrában, életét minden jóval és kevésbé jóval a kultúrának áldozta, a szó legnemesebb értelmében.

De Adrian Păunescu írt. Úgy írt, ahogyan lélegzett, a szívdobogás ütemében írt, egy századvég örvénylésével írt. És írt, legfőképpen, szeretettel. Márpedig a szeretet az, ami mozgatja a napot és a többi csillagot.
avatar
atlanti székely
2010-11-17 19:36:16
k.h. bucsuszovege2
Az Egy másodperc története véget ért, következik az örökkévalóság története! A kórházi ágyon a költő bocsánatot kért és elbúcsúzott. A bölcsesség és a megbékélés jele ez.

A költők nem szentek. Ők csupán megfestik a szentek ikonjait.

Adrian Păunescu, Isten nyugosztaljon békében! (Fordította Á. H.)

Kelemen Hunor 2010. nov

Forrás RMSZ
avatar
nagydd
2010-11-17 20:43:37
Szép beszéd volt az biztos.Csak nem annak írták kinek kellett volna.Most kinek nyalt ezzel a beszéddel Kelemen úr? Ajánlom mindenki figyelmébe a Krónika nov. 16-i lapszámát és abban a Kedei Mózes esperes által beküldött olvasói levelet.

Nem vagyok Mpp-s,vállalom azt is hogy ki nem állhatom Szász urat sem (igen,a Jenőt).
avatar
guru
2010-11-18 14:36:10
Megint csúsztatott és hazudott szász. A minisztérium állásfoglalása nem a miniszter elmondott beszéde!Van sapkád, nincs sapkád...én kérdésemben is hazudok bátran : )
avatar
boglarka
2010-11-18 14:56:44
Erről az a történet jut eszembe, amikor az újságíró ecsetetli a hajó felavatását, pezsgővel való ünneplését az újságba, hogy aztán kiderüljön, a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a hajó avatása. Lehet, hogy azért nem jelent meg a sajtótájékoztatón Jenőke, hogy ne kelljen szembesüljön azzal a ténnyel, hogy a miniszter nem is volt itthon. De ha már kitalálta a diverziót, hadd ne vesszen kárba, gondolta.Ha már amúgy sem tudja megkülönböztetni a sajtószolgálat megemlékezését a gyászbeszédtől....
avatar
pek
2010-11-22 08:21:01
Amikor Jenő csalással újraválasztatta magát Gyergyóban, illetve december elsején a Cotrocenibe "tévedt", miért nem követelte ilyen harsányan a saját lemondását?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."