Itthon » Közélet

Total Consulting: exkluzív interjú Bartalis Barnával

Az újabb árverezésen sem jelent meg senki, Bartalis Barnát a Total Consulting adminisztrátorát kérdeztük a kialakult helyzetről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/0303_Total_Consulting
2011_Egyeb/0303_Total_Consulting
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. április 14., 14:40
2 hozzászólás. 

Nemrég beszámoltunk a Total Consulting udvarhelyi vállalat sajnálatos s egyben botrányos esetéről, ahol több egykori alkalmazott veszítheti el lakását.

Csütörtökön tartotta a bank második árverést, ahol a fedezetként használt és elbukott lakásokon adtak volna túl. Ottjártunkkor meggyőződhettünk, senki sem érdeklődött a meghirdetett lakások felől. Ezt a licit lejárta után a BCR végrehajtó biztosa meg is erősítette; elmondása szerint egy család jelent meg, akik saját lakásukat vásárolták vissza, így ők most már nincsenek veszélyben, de a pénzüket a Total Consultingtol kell visszaperelniük.

Az ügy egyik érintettje, B.N., továbbra sem látja miként kaphatnák vissza a lakásokat. "Nem lehet tudni, hogy mennyi pénz van számlán, vagy eddig hová lettek el a nagy összegek. Tudomásunk szerint a számlán volt egymillió lej, de talán már az sincs meg. Bírói végzés szükséges, hogy meg lehessen nézni."

A továbbiakban a Total Consulting irodájában érdeklődünk, ahol éppen kétségbeesett arcok néznek egymásra. Megérkezett a végrehajtó és most adja át az újabb felszólításokat, illetve közli a jó hírnek számító információt, hogy senki nem marad fedél nélkül. Igaz ez mindössze június 6-ig megnyugvás, mert akkorra van kitűzve következő licit.

2011_Egyeb/0303_Total_Consulting

A leghátsó irodában találjuk a cégtulajdonost, Bartalis Barnát. Bemutatkozom, majd halk hang invitál bennebb a szivarfüstös, nyomott hangulatú irodába. Sápadt, megtört kinézetű ember ül velem szemben. Az asztalon csikkektől púposodó hamutál, még fel sem teszem kérdésem, már gyúl is az első cigaretta, amelyet remegő kéz emel fel.

Hogyan juthatott el a cég idáig, hogy az alkalmazottak, volt alkalmazottak feje fölül árverezik a lakást?

Egyszerű a történet. Kellett a hitelkeret a nagyobb munkák megnyeréséhez, így kerültek a lakások a fedezetbe. A probléma akkor kezdődött, amikor az Országos Befektetési Alap (CNI) elkezdett nem fizetni. Egyszerűen nem jöttek be azok a pénzek, amiért a munkát már elvégeztük.

Ma is volt egy licit, ahol a szóban forgó lakásokat árverezték. Van rá valami remény, hogy a cég vissza tudja fizetni a banknak a lakások árát mielőtt valaki jelentkezne a következő liciten?

Igen, továbbra is várjuk a visszatartott garanciapénzeket. Van egy külön számla, ahol most is van 540.000 lej körüli összeg. Ehhez a számlához a bíróság által kinevezett csődeljáró férhet hozzá, de neki is meg van szabva, hogy milyen sorrendben utalhatja ki a pénzeket. Van egy prioritási lista, amelyen az első kategóriában nem szerepel senki. A második a csődeljáró költsége, de ő jelen esetben eltekint attól, hogy elsőnek kapja meg. És harmadik helyen áll a bank, azaz a lefoglalt lakások.

Így tulajdonképpen, ahogy pénz érkezik, azt egyből a bank kapja meg s ezáltal visszakerülnek a lakások a tulajdonosokhoz. Most járt le két átadott csarnok (2 éves) garanciaideje ahol felszabadul a visszatartott garanciapénz, illetve hamarosan két újabb csarnok is kilép a garanciaidőből. Amennyiben ezek az összegek megérkeznek a számlára, akkor valószínűleg lesz elég pénz, hogy a lakásokat ki tudjuk váltani.

A mai liciten egy család kifizette a saját lakását, van esély hogy ők ezt valaha visszakapják?

Igen, a lakás visszakerül a nevükre, de visszakerülnek az előbb említett hármas kategóriába, hiszen a cég már nekik tartozik, így amikor a többiek visszakapják a lakást, akkor ők a pénzt. Egyelőre bebiztosították magukat, hogy a bank ne árverezhesse el a házukat.

Az Ön háza be van téve garanciába?

Az én lakásom egy személyi hitel keretében volt betéve de, azt már elvették. Jelenleg nincs lakásom.

Amikor a CNI elzárta a pénzcsapot, akkor a cégnek több folyó munkája is volt, illetve több nagy értékű munkagépet lízingelt. Ha akkor ezeket leállítják meg lehetett volna állítani az eladósodást.

Igen, ez igaz, ha akkor abbahagyjuk ezeket és lecsökkentjük a kiadásokat, akkor megúszzuk. De akkor azt hittem, ez csak átmeneti állapot és egy pillanatnyi ingás. Folytatjuk a munkát és majd minden visszatér a régibe.

Eddig úgy volt a sajtóban beállítva mintha én csináltam volna egyedül az egészet, pedig ezek az emberek is itt dolgoztak végig. Látták mi történik. Mondhatom, mint egy nagy család működtünk, az iratok az alkalmazottak kezein mentek át.

Higgye el, nekem fáj a legjobban, én vagyok a legjobban kikészülve. Nem szeretném, ha pökhendinek néznének, vagy olyannak, aki nem törődik a dologgal. De szeretném és bízok benne, hogy legalább zéróba kijöjjünk.

2011_Egyeb/0303_Total_Consulting

Igen ez a történet jól is elsülhetett volna, de nem így lett. Beszélgetésünk végén még törölt egyet izzadt tenyerén majd kezet fogtunk és elköszöntünk.

Egy szobával arrébb még mindig a végrehajtóval egyezkednek a sértettek. Már ha van még mit egyezkedni. Ahogy közeledek már érkeznek is a kérdések. "Mit mondott? Hazudik, ezt mondja már amióta elkezdődött ez az egész. Hogy holnap, hogy jövő héten érkezik a pénz, csak legyünk türelemmel. De meddig legyünk türelemmel, most megint szerencsénk volt, hogy nem jelentkezett senki, de meddig lesz szerencsénk?" – háborgott egy érintett.

Igazából költői volt a kérdés, a választ - legalábbis egyelőre - viszont mindannyian tudjuk. Júniusig pedig marad a várakozás és a remény.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-04-14 16:26:19
Az emberek maguknak csinaltak ezt. sajnos. Nem kenyszeritette senki oket, h a hazikat adjak alapnak.
Itt mindenki egyforma hibas. Megint a kapzsisag....
avatar
Laces
2011-04-15 09:10:15
Nagyon szép dolog az udvarhelyi lakosságtól, hogy nem jelent meg a liciten és remélem a következő liciten is megmutatkozik milyen emberséges Udvarhely. Jó érzésü ember nem jelenik meg hasonló liciteken.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."