Gazdaság » Pénz

Olcsóbban vásárolhatunk banki árverésen

Az elszegényedés egy új iparágat is életre keltett. Újból gazdára találnak a kényszervégrehajtásból származó javak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Licit és kalapács
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 23., 08:57
0 hozzászólás. 

Emlékszünk még, amikor pár éve szinte bármit meg lehet venni kezes és bármi fedezet nélkül? Egy kis túlzással, már a könyvtári belépőkártyánkkal is lehetett hitelt felvennünk a banktól, akár nagy összeget is. Egy pillanatra a proli osztállyal is sikerült elhitetni, hogy ők is lehetnek kiváltságosak. Ők is ehetnek drága, penészes sajtot, mosógépből sem csak régi Electrolux van, az Arctic hűtő is mehetett a dákhoz.

Csak a Samsung, a Bochs, a Siemens és a társai léteztek. A kommunizmus panelkockáiból hirtelen mindenki elkezdte kiépíteni a saját kacsalábon forgó palotáját, még ha lépcsőházon belül is kellett maradnia. Aztán a világ mozgató rúgói nem arra haladtak, amerre mindenki, de legalábbis a hitelesek számították.

licit-02

Elkezdődött a gazdasági válság. Indok és érvek, kilométeres gazdasági elemzések voltak dögivel, hogy mi miért történt. Ez a svájci frankos hitelkérőkön már nem segített. Olyan volt, mint a halottnak a borogatás. Sokan csak ekkor jöttek rá, hogy a bank nem segélyszervezet, őt is a profit hajtja, élteti. Így aztán ha a delikvensektől nem kapott havi törlesztést el kezdte visszavenni azt, ami az övé.

Nem volt pardon sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek. Viszont minél több cég csődölt be, annál több földönfutó lett, aki nem tudta törleszteni a havi részletet.

A banknak nem kell a plazma tévé

Az elkobzott lakást, tévét, mosógépet el kell adni, hogy tovább lehessen hitelezni. Igen bizony „apróságokat" is árulnak, bár legtöbben arra gondolnánk, hogy csak ingatlanban és autóban utaznak. A háztartási gépek mellett, szórakoztató elektronikát is beszerezhetünk olcsón, esetleg menyasszonyi ruhát, vagy sírhelyet is. Mert a bank mindent visz.

A sok marketinges okulhatna az árképzést illető stratégiából, ha számukra is az eladás és a vevő a fontos. A kikiáltási ár már legtöbbször a piaci ár alatt van.

Hogy ne kelljen az újság vagy a Hivatalos Közlöny oldalait nyálazzuk az executari.com megyékre bontva összegyűjtötte nekünk az éppen aktuális lefoglalt ingó és ingatlanokat. Egy gyors regisztráció után már részletbemenően tudunk kutakodni.

Elmentem a vásárba – útmutató

Az adóhivatal árverésein, egy nappal az esemény előtt be kell nyújtanunk a vételi ajánlatot, egy bizonylatot a részvételi illeték kifizetéséről, vagy a banki garancia meglétét igazoló iratot, személyazonosságit (vagy útlevelet, adónyilvántartási bizonylatot). Ha mindenképp olcsón szeretnénk hozzájutni várjunk, ugyanis ha nem sikerül eladni első vagy második körben, akkor 25 illetve 50 százalékkal olcsóbban hirdetik meg az adott terméket.

A licit az ajánlott legmagasabb árnál kezdődik, és, ha csak egy valaki megadja ezt, akkor a bizottság odaítélheti. Hogy bizonyítsuk, vásárlási szándékunk komoly, a részvételhez a kikiáltási ár 10%-át előre ki kell kifizetnünk. Természetesen ha nem nyerünk a liciten, az adóhivatal az árverést követő öt napon belül visszafizeti az illetéket, de ehhez minimum meg kell jelennünk a liciten. Ha nyertünk, akkor a vételárból levonják az előre befizetett összeget.

Ezt követően őt napon belül rendezni kell a számlát. Ellenkező esetben újabb kiírás lesz, aminek költségei és a különbözeti ár megtérítése minket terhel. Kérhetjük a 12 havi részletfizetés lehetőségét, amennyiben 50% -át kifizetjük a vételárnak. A vásárolt ingóság vagy ingatlan csak az utolsó részlet kifizetése után vehető birtokba.

A bankok és bírósági végrehajtók árverések esetében is hasonló a módszer, a bírósági felszámolók árverésein azonban már három illetéket is be kell fizetnümk, hogy részt vehessünk az árverésen. A jelentkezési díjat, a kauciót és a műszaki leírás ellenértékét. Részvételi szándékunkat az aukció előtt 2-5 nappal kell jeleznünk. A műszaki leírás tartalmaz minden információt, ami a licit tárgyára vonatkozik. Sikertelen licit esetében nem térítik meg az árát, ahogy a nevezési díjat sem.

Ha szűkös költségvetésből gazdálkodunk, és nem gond hogy használtan jutunk hozza a javakhoz, könnyen felszerelhetjük irodánkat, lecserélhetjük színes tévénket, vehetünk laptopot. Ha ingatlanban gondolkodunk, akkor is megcsinálhatjuk a nagy bizniszt, de megtörténhet, hogy az előző tulajt még a lakásban találjuk. Ilyenkor rendőri kilakoltatás történik.

Az áraknál még érdemes arra figyelni, hogy a kiírt licitárak nem tartalmazzák a TVA-t, így a plusz 24 százalékkal lehet ha már nem olyan kecsegtető az ár.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."