Itthon » Közélet

A romló város: leáldozott a „publiktelefon” csillaga

Néhány éve még óriási népszerűségnek örvendtek a fülkés nyilvános telefonok, de mára már a mobil kiütötte őket a ringből. Annyira, hogy Székelyudvarhely területéről egyre-másra tűnnek el. De némelyik még áll és működik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Telefonfulke
Telefonfulke
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. július 12., 15:27
12 hozzászólás. 

Ha valakinek az „interurbán" és a „kabina kettő Vásárhely" nem is ismerős szakkifejezések, a publiktelefon már annál inkább - a nyilvános telefonok a hetvenes évektől kezdődően terjedtek el Székelyudvarhelyen, de mára alig maradt hírmondó belőlük. Még a kilencvenes évek elején is ismerős volt helyzet, hogy a főtéri postaépületben sorban álltunk az „interurbánra" várva, de aprópénzzel a nagydarab, vasból készült, kék nyilvános telefonokat is lehetett használni.

No de az idők változtak, a telekommunikáció rohamosan fejlődött, s a mobiltelefonok tizenegy-tizenkét évvel ezelőtti tömeges megjelenése kiiktatta a kabinát és az interurbánt. A publiktelefont is lassan ki fogja, legalábbis a városi környezetből. Habár a szolgáltatóknál hétpecsétes titokként szokták kezelni az előfizetők számát, a kábeles, ún. fixtelefonok kora is leáldozóban van, mert a mobil praktikusabb, kisebb, nem helyhez kötött, stb. A kilencvenes években megjelentek a kártyás nyilvános telefonok, országszerte kicserélték a készülékeket, akkor még volt piaca ezeknek a narancssárga, feketekagylós telefonoknak.

Pár évvel ezelőtt még azok voltak a legnagyobb gondok ezekkel, hogy a fülkék megrongálódnak, plakátokkal vannak leragasztva, esetleg benövi őket a növényzet és némelyik készülék nem működik. Manapság már ezek nem gondok, ugyanis a publiktelefonok Székelyudvarhely több pontjáról eltűntek. Terepszemlénk során megnéztünk néhány utcai telefont.

Telefonfulke

A Kisköved utca és a Virágok sétánya találkozásánál van ez a fülke – a telefon működik, "disponibil", ha felemeljük a nagyon poros és koszos kagyló, van "tón" benne. De a porosságából ítélve nem sokszor használják – nem úgy, mint az előtte levő helyet. Parkolóhelynek, mi másnak?

Telefonfulke

A Dávid Ferenc téren, a park előtt árválkodik ez a készülék nélküli fülke. Plakátragasztásra még jó.

Telefonfulke

Tábor-lakótelep, Függetlenség sugárút: a fülke négy falából kettő hiányzik, ezeken a rockmaraton idei és a színház jövő évadának műsorát elolvashatjuk - de telefon az nincs. Illetve van. „Tón" nincs.

Telefonfulke
Továbbmenve az utcában még van egy "publiktelefon" - mondtam a fotós kollégámnak. Azazhogy volt. Volt-nincs, hűlt helye - leesett a tantusz.

Telefonfulke

Na nem baj, mutatok még egyet, gyerünk az 1918 December 1 (tényleg, mikor méltóztatnak megváltoztatni már ezt az utcanevet...?) utcába, annak is a legvégére: a benzinkúttal szemben ismét egy hűlt hely - ezt is leszerelték, legalábbis nincs a helyén.

Telefonfulke

No de a régi posta, illetve a Romtelecom volt épülete előtt csak kell lennie. Van is: négy fülke, két telefon, mindkettő "diszponíbil", egyik mozgáskorlátozottak számára.

Telefonfulke

Nem adom fel, még tudok másikat: menjünk a Nicolae Balcescu és a Vásártér utcák kereszteződésébe, ott biztosan van egy, mert emlékeztem, hogy egyszer egy autó mindenestől kiütötte, de újraállították. Valóban, messziről látszik - közelebb érve azonban nem. Volt készülék, nincs készülék - feladtuk.

A postán megkérdeztük, hogy lehet-e a készülékekbe járó telefonkártyát kapni - lehet, tíz lej az ára.

TelefonfulkeTudomásunk szerint azonban a városon kívül lenne igény a köztelefonokra: Udvarhelyszék területén még vannak olyan helyek, ahol nem megfelelő a térerő, és egy-egy telefon általában nagyon hasznos az ottani kisebb-nagyobb közösségek számára.
Cikkünkhöz igyekeztünk a szolgáltatótól, illetve az utcai telefonokat működtető Romtelecomtól is információkat kérni - mivel székelyudvarhelyi kirendeltség évek óta nem létezik, a megyei kirendeltség telefonszámát csöngettük kitartóan, de eredménytelenül. Furcsa világ az, ahol egy szolgáltató központi számán nem veszik fel a kagylót. Értetlenkedve bámultuk saját telefonunkat, majd abban kezdtünk bízni, hogy a felszámolt utcai telefonokat valószínűleg jó helyre telepítették.


12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Noxxy
2011-07-12 17:43:37
Már régóta érlelődik bennem a dolog, de eddig minden alkalommal úgy gondoltam, hogy majd legközelebb biztosan másképp lesz. Hát nem.
Kedves Katona Zoltán! Az uh.ro oldala nem a korcsma.wordpress.com, így amatőr hozzáállásra vall a román nyelvből átvett szavak használata, még akkor is, ha azokat következetesen idézőjelbe teszi. Úgy tűnik, hogy ezt viccként kellene értelmezni, de a helyzet nem ilyen egyszerű.
A sorozat egyébként jó, csak a nyelvi igényességre sokkal jobban oda kellene figyelni.
avatar
döbrögi
2011-07-12 17:55:33
@Noxxy
Valami hasonlót akartam én is írni. Láthatóan poénnak szánja az ilyen magyarosított román kifejezéseket a szerkesztő, de nekem így inkább szánalmas erőlködésnek tűnik feldobni a cikkeket.
Ezek a stílusjegyek redszerint minden cikkében megjelennek. Nekem nem jön be, de talán van akinek tetszik.
avatar
batyo
2011-07-12 17:58:52
Szerintem jó cikk, nekem tetszik, gratula!
avatar
Noxxy
2011-07-12 18:23:50
Alapvetően nekem is tetszik, mert nagyon vagány perspektívából mutatja be hétről hétre a várost, csak nem találom egy hírportálhoz illő szóhasználatnak. Kicsit olyan jellege van így a szövegnek, mintha egy jó kis sörözés közben megfogalmazott monológ írott változatát olvasnánk.
avatar
barni
2011-07-13 08:17:09
Ha egyszer azt irja a telefon, hogy "Disponibil", akkor mi a nyavalyat lehetne kiirni? Meg van egy csomo kifejezes, ami a regi idokbol maradt rank, ezt tetszik nem tetszik a "populacio" 90% igy hasznalta es most is igy erti. A masik dolog, hogy tetszik nem tetszik Romaniaban elunk, es a magyar lakta telepuleseken is elofordul imitt-amott az orszag nyelve. Ertelmetlen lenne leforditani, ertelmezze ki igy, ki ugy. Nagyon jo ez az elheto es romlo varos sorozat. Csak gratulalni tudok hozza, es kitartast kivanok a folytatashoz!
avatar
döbrögi
2011-07-13 10:07:35
re:
@barni
avatar
barni
Ha egyszer azt irja a telefon, hogy "Disponibil", akkor mi a nyavalyat lehetne kiirni? Meg van egy csomo kifejezes, ami a regi idokbol maradt rank, ezt tetszik nem tetszik a "populacio" 90% igy hasznalta es most is igy erti. A masik dolog, hogy tetszik nem tetszik Romaniaban elunk, es a magyar lakta telepuleseken is elofordul imitt-amott az orszag nyelve. Ertelmetlen lenne leforditani, ertelmezze ki igy, ki ugy. Nagyon jo ez az elheto es romlo varos sorozat. Csak gratulalni tudok hozza, es kitartast kivanok a folytatashoz!


Ha románul írja idézőjelben, még ok, de mik ezek könyörgöm: "diszponíbil", "tón", "publiktelefon" ???
avatar
Noxxy
2011-07-13 13:39:19
re: re:
avatar
döbrögi
@barni
[quote=barni]Ha egyszer azt irja a telefon, hogy "Disponibil", akkor mi a nyavalyat lehetne kiirni? Meg van egy csomo kifejezes, ami a regi idokbol maradt rank, ezt tetszik nem tetszik a "populacio" 90% igy hasznalta es most is igy erti. A masik dolog, hogy tetszik nem tetszik Romaniaban elunk, es a magyar lakta telepuleseken is elofordul imitt-amott az orszag nyelve. Ertelmetlen lenne leforditani, ertelmezze ki igy, ki ugy. Nagyon jo ez az elheto es romlo varos sorozat. Csak gratulalni tudok hozza, es kitartast kivanok a folytatashoz!


Ha románul írja idézőjelben, még ok, de mik ezek könyörgöm: "diszponíbil", "tón", "publiktelefon" ???[/quote]

Pontosan erről van szó. Talán a legjobb kifejezés erre a szóhasználatra és hozzáállásra a surmóság (semmiképpen sem lehet ezt szakmai hozzáállásnak nevezni). Persze, ha erre van igény (ld. a korábbi hozzászólásokat), akkor érthető az egész jelenség.
avatar
Joco8112
2011-07-13 14:40:23
Katona Zoltannak van egy stilusa, ami van akinek tetszik van akinek nem, ez igy van rendjen. Szerintem nincs ezzel a cikkel/sorozattal semmi problema, reszemrol csak gratulalni tudok es sok sikert kivanni a folyatatasahoz!
avatar
tipetupa
2011-07-14 10:58:10
Egyetertek Noxxyval es dobrogivel. Csak azert mert azt irja "disponibil" meg nem kell ugy mondani. S a publiktelefontol hidegrazast kaptam. Meg eletemben nem mondtam ki hangosan ezt a szot. MAGYARUL. Utcai telefon-t azt inkabb. Szoval a cikk jo, a cikksorozat jo, de nem szabad egyikkel sem tulzasba esni, hisz azert halistennek, van rengeteg szepulo dolog is a hon szeretett varosunkban. Parhuzamosan lehetne egy olyan sorozatot is elinditani esetleg. Persze, tudom a rossz hir az hir, a jo hirek a kutyat sem erdekelik.
avatar
döbrögi
2011-07-14 15:44:58
re:
avatar
tipetupa
van rengeteg szepulo dolog is a hon szeretett varosunkban. Parhuzamosan lehetne egy olyan sorozatot is elinditani esetleg.

Itt megtalálod :) http://uh.ro/index.php?searchword=elheto&ordering=&searchphrase=all&Itemid=126&option=com_search
avatar
dszilike
2011-07-14 15:49:30
Nem hasznal mar senki sem ilyen telefonokat. Ertelemetlen lenne kicserelni vagy felujitani oket. Max. eltuntetni oket.... :)
avatar
tipetupa
2011-07-15 11:13:21
Köszi döbrögi:)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."