Itthon » Közélet

A romló város: az örökös parkolás művészete

A várost takarítják, de van, aki az autóját sem képes arrább tenni. Néhány városlakó örökös parkolási bérletet váltott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/roncs0403
itthon_kozelet/roncs0403
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 03., 09:04
1 hozzászólás. 

Az önkényes parkolófoglalók évek óta visszatérő problémának számítanak a város területén, főleg a lakótelepeken. Ezek azok a autósok, akik azonkívül, hogy "itt lakok harminc esztendeje", más érvet nem tudnak felhozni amellett, hogy milyen jogon foglalják el, sajátítják ki azt a tömbház melletti néhány négyzetmétert, amit a sajátjuknak tekintenek.

itthon_kozelet/roncs0403

Fotó: Kakasy Botond

Telekkönyveztetni biztosan nem tudják, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az erőszakosabb, nagyobb hangú emberek ezt megengedik maguknak. Néhány évvel ezelőtt még az is divott, hogy az autó rendszámát a falra vagy a betonra festették, illetve lánccal zárták le a helyet. Ezeket nagyjából felszámoltatta a polgármesteri hivatal, de még manapság is akad több használt és zárt "magánparkoló".

A napokban zajló takarítási akciót sajnos nem minden esetben könnyítették meg az autóvezetők – nagyon sok helyen nem vitték el a gépkocsikat a kijelölt napokon, így a kocsi alatti részt nem tudták kitisztítani. Naponta halljuk, hogy poros a város, lehet, hogy pont azok miatt, akik ennyit sem képesek tenni.

 

A parkolási örökbérlet

Ezt azok váltják ki, akik úgy gondolják, hogy roncsautójukat korlátlan ideig tárolhatják egy közúton. Komolyra fordítva a szót, a nem használt, de évek, hónapok óta állomásozó autók tulajdonosai között vannak olyanok, akik több évnyi felszólítás után sem hajlandóak elvinni egy adott helyről az autóikat. Most csak azért nem látszik, hogy gyom nő a kerekük mellett, mert tavasz van, nyáron azonban ez is észrevehető.

A polgármesteri hivatal statisztikája szerint tavaly ősszel összesen harminc roncsautó parkolt a város területén – roncsnak az minősül, amit legalább egy éve nem használtak és egy helyben parkol. Az eljárás ilyenkor az, hogy a tulajdonos felszólítást kap (először az autó szélvédőjére helyezett értesítőn), hogy szállíttassa el az autóját.

itthon_kozelet/roncs0403

 

Amennyiben ez nem történik meg, a hivatal a rendőrség segítségével (a rendszámtábla alapján) beazonosítja a kocsit, a tulajdonos még egy felszólítást kap. Ha ekkor sem viszi el, akkor a törvény értelmében a hivatal tulajdonába kerül a kocsi, saját költségén elszállíttatja azt. Ezt a döntést még mindig megfellebbezheti a tulajdonos, és elviheti az autóját – ám, ha ez nem történik meg, akkor a hivatal leadhatja roncsként a járművet.

A harminc autótulajdonos közül az ősszel szinte mindannyian eleget tettek a felszólításnak, mára – a városháza információi szerint – mindössze három maradt az utcákon. Ezek közül egyiket a napokban elszállítják, a másik kettő tulajdonba vételére pedig már megszületett a polgármesteri rendelet. Ha a tulajdonosok nem jelentkeznek, akkor ezek is eltűnnek a város területéről.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-04-03 10:22:22
A romló város: felújított Kuvar utca ... szó szerint értendő a romlás.

A parkolásról csak annyit, hogy Csíkszeredában lebontották a sok pléhgarázst és mindenki számára hozzáférhető parkolókat alakítottak ki. Két garázsnyi helyen 3 autó is elfér. Igaz, hogy így a törvénytelenül épült garázsok után senki nem fizetne bért a PH kasszájába. Lehet számolni.
Ugyanakkor azokat a garázsokat ( ami már sokszor raktárként működik )régen építették, azóta sokkal több autó van.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."