Itthon » Közélet

Bringázni szeret(ne) Udvarhely! – megszámolták, kikérdezik a kerekezőket

Kortól, nemtől függetlenül szívesen pattannak nyeregbe az udvarhelyiek és még több, biztonságosabb kerékpárutat szeretnének – felmért a Bringázz, Udvarhely! Mozgalom.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

BringazzUdvarhely
BringazzUdvarhely
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. augusztus 03., 06:49
0 hozzászólás. 

Amint arról korábban beszámoltunk, az Udvarhelyi Info Egyesület felkarolta a Bringázz, Udvarhely! civil mozgalmat és fő céljuk (a kerékpározás népszerűsítése, megszerettetése) megvalósításához egy sikeres pályázat révén anyagi segítséget is nyújt.

A mozgalom tagjai és támogatói július közepén jelentették be: első lépésként, önkéntesek bevonásával, a város különböző pontjain megszámolják a kerékpárosokat és kérdőíves közvélemény-kutatást is végeznek.

BringazzUdvarhely

„A kérdőívezés még folyamatban van, a forgalomszámlálás lezárult és a napokban elkészült a statisztika is" – tájékoztatta honlapunkat Jakab Áron-Csaba, az Udvarhelyi Info Egyesület elnöke.

Az önkéntesek július folyamán a város területén összesen négy forgalmas csomópontban (a Küküllő Szálloda melletti körforgalom, a MOL kút melletti, a Kossuth Lajos és a II, Rákóczi Ferenc utca valamint a városi kórház melletti útkereszteződések) egy hétfői és egy szombati napon számolták meg a 13-15 óra között áthaladó kerékpárosokat.

Az összesített adatok szerint összesen 823 bringást jegyeztek, ebből 501-et hét elején, 322-t hétvégén. A fenti adat egyértelműen bizonyítja, hogy az udvarhelyiek hétköznapi biciklizők, hiszen a megszámláltattak több mint fele (60,87 százalék) pattant nyeregbe a hét kezdőnapján.

Ami a bringázók életkorát illeti, a fiatal (29 évesig) és a felnőtt korosztály is szívesen kerekezik, de az érettebb korúak száma valamivel magasabb. Az összes útkereszteződésben hétköznap 390-211, hétvégén pedig 175-147 volt a felnőtt-fiatal kerékpárosok számaránya.

Figyelemre méltóak az egyes csomópontokra lebontott adatok is. Eszerint a legtöbb bringázót mind hétköznap (190) mind pedig hétvégén (92) a kórház melletti, a Villanytelep-utcai útkereszteződésben számolták össze.

Jakab Áron-Csaba szerint ez a konkrét szám is alátámasztja, hogy ebben a csomópontban szükségszerű és indokolt a körforgalom kialakítása. A legbringásabb útkereszteződések listájának második helyén a Küküllő Szálloda melletti körforgalom (121 hétfőn, 84 szombaton) áll, sereghajtónak pedig a MOL benzinkút (58-78) bizonyult.

stories_Bedohazi/GurulARadio

Jakab jelezte, a kérdőívezés még folyamatban van, de véleménye szerint a házról-házra járó önkéntesek által eddig összegyűjtött információk már igen érdekes, az udvarhelyiek kerékpározási szokásaira és a bringázással kapcsolatos javaslataira vonatkozó adatokat tartalmaznak.

Az 51 háztartásban 98 bringa arány például egyértelműen arra utal, hogy az udvarhelyiek kerékpár-barátok. A megkérdezettek zömének van kerékpárja, sőt, 41 százalékuk két bringával is dicsekedhet.

Sokan, a megkérdezettek 41 százaléka, családosan kerekeznek, és ugyanennyien sporteszközként használják a kétkerekűt. A legtöbben naponta nyeregbe pattannak, 84 százalék pedig szívesen venne részt kerékpárosoknak szervezett programokban. A bringák életkorát tekintve legtöbben (34 százalék) már évekkel ezelőtt beszerezték a biciklijüket, idén mindössze 4 százalék költött új kerékpár vásárlására.

A „mit hiányolnak a városban?" kérdésre a kérdőívet kitöltők 76 százaléka a biciklis utat válaszolta, 10 százalék parkolóhelyeket hiányolt. Hat, azaz 6 százalék szeretne több zöldövezetet és mindössze 2 százalék élne a bringabérelés lehetőségével.

„Ezek egyelőre még csak részleges adatok, de nagyon sokatmondóak. Amikor teljesen elkészültünk a feldolgozással – ez várhatóan szeptemberig meglesz – akkor a két felmérés alapján egy konkrét javaslatcsomagot állítunk össze és juttatunk el a polgármesteri hivatalba.

A gondot jelen pillanatban az jelenti, hogy kicsit nehezen halad a kérdőívezés, hiszen mindössze ketten végzik ezt a munkát. Aki úgy érzi, hogy szívesen besegítene, jelentkezzen, mert minden önkéntest szívesen fogadunk!" – közölte és egyben intézett felhívást honlapunkon keresztül minden, a bringázást szerető udvarhelyihez Jakab.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."