Itthon » Közélet

Az élhető város: a civilizált kutyatartásért

Ezért alakult a Póráz Klub idén Székelyudvarhelyen. Szombaton lesz kutyabemutató, vidd el kedvencet. Nézelődj, kérdezősködj, tanulj. A kutyának is jó lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. szeptember 23., 13:22
0 hozzászólás. 

 

Habár korábbi kezdeményezések is voltak, a székelyudvarhelyi Póráz Klub idei megalakulása mindenképpen hiánypótló cselekedet volt azok részéről, akik felvállalták. Egyelőre nincsen még jogi státusuk, de még nem is ez a lényeg, hanem a kezdeti lépések. Akárcsak egy kiskutyánál.

Ami az eddigi tevékenységüket illeti, dr. Sándor Zsolt állatorvos elmondása szerint minden hónap utolsó hétfőjén találkoznak megbeszéléseken, illetve a tagok hetente együtt sétáltatják, dresszírozzák a kutyáikat. Kb. harmincan vannak, idén vettek már részt gyereknapi kutyabemutatón is, a Szentimre utca Kerekerdő felé vezető szakaszát megtakarították a szeméttől és a Kerekerdőn facsemetéket is ültettek.

A kiállítást idén szombaton délelőtt tartják meg a III. Szent Mihály-napi vásáron. Aki volt a tavalyi bemutatón, az tudja, hogy kb. mire számíthat, de a mostani jóval komolyabb lesz. Csütörtök délig már majdnem hetven benevező volt, nemcsak Udvarhelyről, így rengeteg fajta kutya száll be abba a versenybe, ami szombaton délelőtt 11 órától lesz a strand melletti salakpályán.

Ennek az a lényege, hogy a benevezett eb mennyire hozza a fajta leírását, mennyire áll közel a nemzetközi sztenderdekhez - mozgás, nyugalmi állapot, testfelépítés, fogazat, stb. Az ebet pórázon kell vezetni, nem szabad agresszívnek lennie, az a fontos, hogy jól mutassa ki a fajta tulajdonságait. A bírálást dr. Hargitai Gábor, a magyarországi Karakán Klub elnöke fogja elvégezni. Első, második és harmadik díj, illetve közönségdíj lesz - utóbbit a helyszíni szavazatok alapján ítélik oda.

Kutyabemutato

A versenyre való benevezés díjtalan, feltétel, hogy a kutya fajtatiszta legyen. A törzskönyv felmutatása nem kötelező viszont az oltási könyv bemutatása szükséges (érvényes veszettségi oltással). Jelentkezni a helyszínen is lehet 11 óráig, a jelentkezési lapot itt is le lehet tölteni és a porazklub@gmail.com címre elküldeni, de telefonon is lehet jelentkezni (0742-230729).

A nem fajtatiszta kutyákat és gazdáikat is várják a rendezvényre, a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy figyeljenek a saját kutyáikra és másokra, a rendezvény területén belül legyen póráz a kedvenceiken, a szemetet (ürüléket) ne hagyják ott. Az is fontos, hogy a támadó vagy harapós kutyákat csak és kizárólag pórázon és szájkosárral vezessék. Szombaton 11 óra 30 perctől megkezdődik a felvezetés, 15 órától a brassói kutyaiskola tart bemutatót, a délelőtti verseny eredményeit 16 órakor közlik.

A bemutatók másnap, vasárnap is folytatódnak, hiszen 10 órától magyar kutyafajtákat (puli, komondor, pumi, kuvasz, stb.) mutatnak be, 12-től pedig a csíki kutyaiskola "növendékeinek" ügyességét csodálhatjuk meg.

Kutyabemutato

Habár a kutyákkal kapcsolatos rossz, negatív dolgokat az ember könnyebben észreveszi, egy ilyen klub megléte mégis fontos a kutyák és a gazdik jövőjére nézve.

Hátravan még az, hogy a város területén végre legyen egy kutyafuttató, illetve a folyamatos tanulás, mind a gazdik, mind pedig a kutyák számára. Létüktől is élhetőbb lesz ez a város.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."