Itthon » Közélet

Vért izzadva módosult a költségvetés

A városi tanács újra feltalálta a Matrjoska-babát: tanácsülésbe oltott szakbizottsági ülésekkel, öt óra alatt sikerült kiszenvedni a pozitív döntést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2910
tanacsules2910
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. október 31., 16:23
4 hozzászólás. 

Rövid, operatív és eredményes tanácsülés reményében foglalták el helyeiket a városvezetők hétfőn reggel nyolc órakor. Mint utóbb kiderült, a három reményből csupán egyet sikerült valóra váltani – rövidségről és operativitásról továbbra sincs szó a székelyudvarhelyi tanácsban.

 

Továbbra is szeretjük az oroszokat

Nemrégiben az Internacionálé dallamai csendültek fel a tanácsülésen, most pedig, ha nem is kommunista, de orosz szimbólum jellemezte a tanácskozást: az egymásba rakott, kettészedhető Matrjoska-baba jutott eszünkbe a mai ülés kapcsán.

tanacsules2910

Fotó: archív

Tulajdonképpen egy költségvetés-módosítás volt az egyetlen napirendi pont a Sebestyén Csaba elnökletével lezajlott ülésen, ám a gördülékeny ügyvitel már a legelején megakadt. Kiderült, a határozattervezetet nem tárgyalták az illetékes szakbizottságok, ezért fel is függesztették a tanácskozást, hogy elkezdődhessen a gazdasági szakbizottság ülése.

Ez sem tartott túl sokáig, felfüggesztés lett belőle – ekkor kezdődött az urbanisztikai szakbizottság ülése. Ennek már sikerült a végére érni, majd a szociális bizottság is ülésezett, végül pedig a gazdasági ülés is folytatódott. Ez szavazással zárult, így szűk öt órás, részletes megbeszélés után folytatódhatott a rendes havi tanácsülés.

 

Osztogatnak és fosztogatnak

Bár nyögvenyelősen született a kompromisszumos döntés, az eredmény kézzelfogható. A nemrégiben elutasított határozat most több tétellel egészült ki.

Így a városi költségvetés egyes tételeinek átcsoportosítása után 200 ezer lej jut a Márton Áron tér felújítására, száz-százezer a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium fűtésrendszerére és a városi piac felújítására, 150 000 a Tamási Áron Gimnázium tetőszerkezetének javítására. 350 000 lejt szánnak a Mária Valéria épületének (ahová még további 700 000 lejt várnak kormánytámogatás formájában) és 320 ezer lejt a Millenniumi Emlékmű kifizetésére.

Nem csak átcsoportosításról szavaztak, ugyanis egy kormányhatározatnak köszönhetően 900 ezer lejt kap a város a fűtésrendszer fejlesztésére – ezt az összeget is befoglalták a költségvetésbe.

 

Balhé bármi áron?

A helyi hagyományokhoz híven, most is viharosra sikeredett a tanácsülés. Elsőként a Magyar Polgári Párt tanácsosai, napirend előtt, a szeméttelep bezárásának ügyében szólaltak fel. A hosszas vitának konkrét eredménye nem lett ugyan, de a polgármester kilátásba helyezte, hogy a téma napirendre kerüljön egy jövőbeni tanácsülésen.

Problémás volt a gazdasági szakbizottság ülése is: Jakab Attila, a bizottság elnöke objektív okok miatt nem tudott jelen lenni. Bár elvileg a szakbizottsági üléseket az elnöknek kell összehívnia, hiányában ezt Benedek Árpád-Csaba titkári minőségében tette meg.

Az ülések lezajlása után az MPP frakciója módosító javaslatokkal állt elő. A három javaslatból a Millenniumi Emlékműre és a városi fűtésrendszerre vonatkozót támogatták az RMDSZ-esek, ám azzal nem tudtak egyetérteni, hogy a Márton Áron tér és a piac felújítására szánt összegeket is a Tamási Áron Gimnázium kapja meg.

A vitán túl a két frakció külön-külön is szünetet kért, majd végül az RMDSZ által is támogatott módosítási javaslatokkal kiegészített tervezetet fogadták el. A polgári frakcióból csupán Szász Jenő szavazott: úgy vélekedtek, csupán azért támogatják a költségvetési módosítást, hogy ne akadályozzák a város működését. Ennek ellenére a tervezet több pontjával sem értenek egyet, ezért is álltak el, szinte testületileg, a szavazástól.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hofika
2011-10-31 20:08:06
,,A polgári frakcióból csupán Szász Jenő szavazott: úgy vélekedtek, csupán azért támogatják a költségvetési módosítást, hogy ne akadályozzák a város működését. ,,
Na nem is hittem volna hogy ilyenre is képes,na akkor több ehhez hasonlót szeretnék látni mert ez nem csak a mi varosunk is hanem az övé is!!!
avatar
urfi
2011-11-01 10:35:08
Csak nem akar RMDSZ-es lenni Szász Jenő?Ideje lenne már,hogy a városért is tegyen ne csak a saját zsebét tömje!!!
avatar
mihoklali
2011-11-01 11:06:53
Mi az hogy...320 ezer lejt a Millenniumi Emlékmű kifizetésére... mennyibe kerül ez a városnak??? Hisz ha jól tudom már több mint 300 ezer lejt kifizetek. És még az empöpö szövegel, hogy sokba került a körforgalom.
avatar
zdorfy
2011-11-01 17:02:33
A milleniumi szobrot a turul tyukkal fizesse ki jenooo, vagy hanem vitesse ki a Lejto utcai hazahoz Tikosi es Fori szomszedsagaba a szoborparkkal egyutt es koreje csinaltason korforgalmat, hogy tudjak korbejarni unalmukban.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."