Itthon » Közélet

A majdnem egyirányú utca

Megtaláltuk Udvarhely közlekedésének egy újabb gyöngyszemét, a majdnem egyirányú utcát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/1114_jozsef_attila_utca
2011_Egyeb/1114_jozsef_attila_utca
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. november 14., 14:07
0 hozzászólás. 

Az akadályokkal teli városi forgalom többnyire arra vezethető vissza, hogy amikor a város tervezése zajlott, nem gondoltak a később megnövekedő forgalomra.

Ez fokozottan igaz a központi részekre, ahol szűkös utcák kötik össze a később épült lakónegyedeket. A tágasabb központi tereket, meg a különböző korszakok nyomai töltötték be.

2011_Egyeb/1114_jozsef_attila_utca

Fotó: Kakasy Botond

A hely szűkösségéből adódó nehézkes közlekedéssel találkoznak naponta a József Attila utca lakói, illetve a rajta áthaladók. Az utcában történő forgalom nem volt számottevő, viszont amióta leaszfaltozták, máris alkalmassá vált, az olykor bedugult Bethlen-utcai forgalom kikerülésére.

Ezzel a probléma is jobban a felszínre jött, az utcában szűkösen vagy egyáltalán nem férnek el egymás mellett az elhaladó autók. Arról már nem is beszélve, hogy a gyalogosoknak semmilyen rész nincs elkülönítve az utca alsó szakaszán.

2011_Egyeb/1114_jozsef_attila_utca

A szűk részen összetalálkozó autósok többször keveredtek vitába, hogy ki tolasson vissza, ki jött rossz irányból, vagy éppen melyikük közlekedik szembe az egyirányú forgalommal.

A Tábor-lakótelepi bejáratánál behajtani tilos tábla van, így arra következtetnénk, hogy az utca egyirányú. Ez csak akkor lenne igaz, ha a központ felől kék alapon fehér nyíl erősítené ezt meg.

Ehelyett az utca alsó kijárata előtt 25 méterrel stop, illetve a Kőkereszt tér fele mutató, jobbra kanyarodni kötelező tábla van.

Tehát a táblák értelmében a kétirányú forgalom lehetséges, de behajtani csak egy irányból lehet.

Jogosan mondhatnánk, hogy ha a törvény engedi, akkor ez nem kérdés. Van azonban néhány dolog, amit a forgalom tervezői valamiért nem vettek figyelembe, és a kétirányú forgalom ellen szól.

Az egyik, talán legnyomósabb indok, az utca szűkössége. A központ felőli szakaszon helyenként alig éri el a négy méter szélességet, faltól falig. A használható útfelület még ennél is kisebb, ezt helyenként villanyoszlopok is szűkítik.

Az itt áthaladó forgalom a gyalogosok számára is nagy veszélyt jelent, ugyanis semmi nem véd egy elhaladó gépjárműtől, így az könnyen elsodorhatja őket. Veszélyes pont a derékszögű kanyar is. A rossz beláthatóság és a szűkös hely miatt

itt sem fér el két autó egymás mellett.

 

A felső részen ugyan van járda, de a keskeny út pont erre a járdára kényszeríti az egymás mellett elhaladó autókat.

Kerestük a megoldást, miként lehetne biztonságosan használhatóvá tenni ezt az útszakaszt. Átépíteni már kicsit késő lenne, de egy igazi egyenirányúsítás mindenképp hatékony megoldásnak bizonyulna. Sőt, talán a részleges megoldás sem elvetendő gondolat. Ebben az esetben csak a célforgalom számára nyitnák meg az utcát, lényegesen csökkentve az itt közlekedő járművek számát.

2011_Egyeb/1114_jozsef_attila_utca

Ha ebben az utcában szembe megyünk valakivel, jöjjön az bármelyik irányból, ne lepődjünk meg, és ne akarjuk bizonygatni a magunk elsőbbségét, hacsak nem a behajtani tilos tábla mellett vagyunk. Próbáljunk meg itt is okosan közlekedni, és csak indokolt esetben használjuk az utcát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."