Színes » Érdekességek

Kerékbilincset és alpolgármestert Székelyudvarhelynek!

Összegyűjtöttük, a szerkesztőség tagjai milyen intézmények, személyek, gépek és egyéb helyek avatásán lennének szívesen jelen 2012-ben. Kocsmából úgy néz ki, van elég.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines_avato0110
Szines_avato0110
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. január 10., 16:09
9 hozzászólás. 

Enyhén szólva meguntuk a különféle 5 métertől néhány kilométerig terjedő aszfaltozott utak átadását. Bár kétségtelenül hasznosak, egyébre is szükség lenne Székelyudvarhelyen, amitől mi, városlakók

büszkén verhetnénk a mellünk, hogy nekünk ez is van.

 

Például jó ízlés. Nehéz lenne tetten érni Udvarhelyen, de azért létezhetne egy testület, ami legalább köhöghetne egyet mielőtt fröccsentet huszár kerül a vár fokára, vagy egy ronda ciánkék takarékpénztár szinte a tőszomszédságába. Egyszóval jó lenne, ha valaki arra is figyelne, hogy ne legyünk saját magunkhoz képest is tájidegenek.

_Bedohazi/Huszarszobor

Rögtön utána következne a higiénia, új úttisztító gépeket is szívesen avatnánk. Kevés van belőlük, de azok legalább állandóan hibásak. Elképesztő, hogy egy szó szerint porosodó városban cirokseprűvel küzdenek a Michael Jackson-féle pormaszkok ellen. A por is olyan dolog, hogy ha az eltüntetés helyett csak odébb tesszük, attól még büdös marad.

Miután fényesre porszívózták a várost, úgy gondoljuk, hogy Udvarhely is megérdemelne egy hangulatosan kikövezett sétáló utcát, ami a gépjármű forgalomtól teljesen el van zárva. Ahol bármikor hosszan sétálhatunk anélkül, hogy a parkoló autókat kellene kerülgetni vagy a felvert por és kipufogó gáz keverékét kellene belélegezni. Úgy sétálni a város szívében, hogy a kirakatok bámulása közben nem kell attól félnünk, mikor ütnek el, szeretnénk a kávézók nyári kertjében úgy elfogyasztani egy kávét, hogy az autók hangorkánját nem kell túlkiabálnom.

Aki gyaloglás helyett inkább kerekezik, annak jól jönne egy legalább 15 km hosszú, szakszerűen kialakított bicikliút-hálózat. Egy olyan biciklis környezet, ahol a bringások a forgalomtól védve hatékonyan tudnak közlekedni, és nem kell félniük a rájuk fittyet hányó autósokra.

Az egyéb szabályokra is fittyet hányó autósok megregulázása érdekében szívesen avatnánk az első használatba vett kerékbilincseket. Szép dolog a fizetős parkolás, csak éppen sok értelme nincs, ha egy egész napos büntetés olcsóbb, mint egy napi menü bármelyik étteremben.

Hogy az autósok se vonják ki magukat forgalomból (legalább a szavazóurnákig el és vissza), számukra kitaláltuk a földalatti parkolókat. Mielőtt a közlekedést teljesen kiveséznénk, a gyalogosok, fogyatékosok és nem utolsó sorban a babakocsit toló kismamák helyváltoztatását is megreformálnánk. Egyik szerkesztőnk ígéri, hogy minden egyes közintézmény, üzlet stb. előtt újonnan létrehozott lépcsőfeljáró és lift avatásán részt vesz, mely az utóbbi két kategória közlekedésén és biztonságán javít valamicskét.

 

Úsznánk a kultúrában: székely támadt, de vár a múzeum

Evidenciaként kezeljük, hogy minden udvarhelyi szeret kulturáltan szórakozni. Vessünk véget a kultúrkocsmák uralmának. Jöjjön az m&m, vagyis a mozi és a múzeum. E két intézmény szinte minden kívánságlistán szerepel.

A 3d-s mozi elterjedésének delén avassunk Imax mozit, és kerüljön végre a várba a múzeum, persze műanyaghuszár nélkül. A Székely Támadt vár kiváló kulturális központ lehetne múzeummal, könyvtárral, szabadtéri színjátszó- és vetítő térrel, alkotóműhelyekkel és így tovább.

Szines_avato0110

Örülnénk egy kulturális központnak, egy azt megillető helyen

A mozi kényelmesen elférhetne egy plázával egybekötött szabadidőközpontban, vagy csak szabadidőközpontban, nagystílűen Székelyudvarhelyi Művelődési- és Sportközpontban, ahol lenne a sportolási lehetőségtől kezdve kiváló akusztikájú hangverseny-teremig minden. A minden alatt értjük még a könyvtárat, a képtárat, a stúdiószínpadot és a választékos berendezésű és kínálatú borozót.

Akár az olimpiai méretű fedett úszómedencét is belezsúfolhatnák egy ilyen központba, de ha nem megy e bércektől és blokkoktól övezett tájon, akkor valahogy simítsák oda egy korszerű medencékkel, élményfürdőkkel ellátott strandhoz. Légyszi.

Nehéz a szívünk és tüdőnk a belélegzett ólomtól. Egyik újságírónk légtisztító berendezésről, elektromos autóparkról álmodik, a másikunk pedig realistábban áll a dologhoz. Csak egy parkra vágyik, amely betöltheti a benzingőz-szűrő szerepét, de nem tudjuk, hová tudnánk begyömöszölni a több árnyi területet, mely a sétányok melletti játszó- és piknikező terek mellett otthont adhatna egy kalandparknak is. De meg vagyunk győződve róla, hogy elöljáróink a hegyeket is elmozgatnák néhány szavazatért cserébe.

 

Szalad az idő, mi is szeretnénk

Új, korszerű stadiont – a több mint negyven éve átadott sétatéri labdarúgópályára és lelátójára csak rá kell nézni, a létesítmény valósággal kívánja, könyörgi a felújítást – vágnánk a kezdőkörben a szalagot, s utána a lelkünket is kiszaladnánk rajta.

Szines_avato0110

Méltó helyet szeretnénk az udvarhelyi sportéletnek

Ha nagyon el lehet szállni, és nem muszáj valami olyat választani, amivel a politikusok véresre verhetik a mellüket, akkor szépségszalont és fitnesztermet avatnánk kismamáknak, akiknek a csemetéjére egy üvegfallal elválasztott szobában kedves pesztrák vigyáznak, idősebb gyerekeknek játszóházat tartanak.

 

Szobrozzunk, mert abból sose elég

Meglepő, de vannak olyanok, akik szerint szoborhiány van Udvarhelyen. Olyan kültéri cuccra gondoltunk, ami az összefogást, egyetértést jelképezi – szobroknál az ex-, avatásnál pedig a jelenlegi városvezetőtől lehetne tanácsot kérni.

Nyírő József nem örvend az udvarhelyiek körében elég megbecsülésnek, ezt kifejezendő emlékházat és szobrot avatnánk. De nem a megszokott, unalmas és fantáziátlan, „kevés pénzből legyen valami" mottóval se perc alatt legyártott egész alakos vagy mellszobrot! Hanem életnagyságú, úgymond mozgásban levő (ülő, sétáló, könyöklő, olvasó, gondolkodó stb.) a járószinten elhelyezett kortárs köztéri alkotást. A kortárs szót nyomatékosítanánk, ha már Gubis Székely széke, minden ígéret dacára, az enyészeté lett.

Hohó! Mégsem hazudtoljuk meg az erogén zónánkat. Folyamatosan dzsesszt felszolgáló kávézóra is vágyunk.

 

Maradt még néhány furcsa ötlet

Nem tudjuk, mi haszna, de a jelenlegi tutira mihaszna. Avassunk új rendőrfőnököt.

Továbbá nem vagyunk mi (még) metropolisz, de azért az mégiscsak nonszensz, hogy hol tanács, hol pedig alpolgármester nélkül marad a város és elképzelni is nehéz, hogy ne lenne módja új alpolgármestert választani. Biztosan lenne, amit rábízni. Egy-két avatót legalább.

Szines_avato0110

Támogatjuk az alternatív fizetési megoldásokat

Informatikai rendszerre vágyunk, amely megengedi, hogy ne feltétlenül a hónapok egymást követő sorrendjében kelljen fizetnünk a közköltséget. De az igazi álom az lenne, ha a szerkesztőségből, munkaidőben tudnánk lepengetni a havi kötelezőt az online fizetős rendszeren keresztül.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor legalább szeljük el a szalagot néhány, a Tábor negyedbe kihelyezett bank automatán. Jeleznénk, hogy már nem csak nyugdíjasok laknak abban a városrészben.

Végül pedig, mivel kampányévbe léptünk, körbetáncolnánk, akár ungabungát, akár hórát járva, azt a villanyoszlopot, amelyre egyetlen választási plakátot sem ragasztottak.


címkék: avato avatas atado

9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fseby666
2012-01-10 17:25:26
tábori bank automata
Tábor negyedben, már van bank automata :cheer:
avatar
manci pacio
2012-01-10 17:43:19
bankautomata
De csak csekkes. Oda a nyugdíjasok járnak Örülnénk transi bankosnak, bcr-s nek, bancpostosnak azt hiszem, sokan.
avatar
hahaha
2012-01-10 19:42:09
Nem kotekedesbol de az uttisztito gepek mindig mukodnek es ujabban a jardara is vettek ilyen kisgepet. Szoval ezen a teren sokat is fejlodtunk. A szobor meg vicc lenne ide Udvarhelyre. Szerintem csak ironikus, h szobrot akarnak ide.
Szabadidokozpont folosleges mivel eleg dolog megtalalhato mar a Sept**aban. Szoval csak megint penzkidobas lenne az.
avatar
geo
2012-01-10 20:15:41
re: tábori bank automata
Igen, de sajna, az en kartyamat ott nem tudom hasznalni, ezert ajanlatosabb volna meg egy BCR, BRD, BT-t elhelyezni, ez igazaban senkinek nem kerul penzbe, csak nehany jo szot kellene szolni a bankoknal az emberek erdekebe.
A kozkoltsegnel meg ha meg tudnak oldani, az maga lenne a csoda. Hja es nem artana meg tobb uzletben hasznalni a kartyaolvasokat, s helyi uzleteket meg osztonozni a kozossegi kartyakkal, hogy legyen bankkartya olvasojuk.
avatar
DepisKiller
2012-01-11 09:42:53
Egyszerűen zseniális ötlet az,hogy sétálóutcát kellene létrehozni,és szerintem az a hely ahol ténylegesen jól nézne ki az a Kossuth utca lenne. :whistle:
avatar
DepisKiller
2012-01-11 09:44:03
Hja és most már Udvarhelynek is lehetne igazán McDonald's -a
avatar
s.magor
2012-01-11 10:02:25
re:
avatar
DepisKiller
Egyszerűen zseniális ötlet az,hogy sétálóutcát kellene létrehozni,és szerintem az a hely ahol ténylegesen jól nézne ki az a Kossuth utca lenne. :whistle:



Azt hiszem egyet kell értsek veled. Nekem is egyből beugrott a Kossuth utca, mint sétáló utca. Szerintem sokan még ezt gondolják---> Remélem a város főnökei meggondolják. :)
avatar
czymi53
2012-01-11 11:23:48
hozzászólhatok?
Ha a CEC Banktól a Kossuth alsó végéig, illetve a Patkótól a szállodai körforgalomig motorizált forgalomtól mentes zónává nyilvánítanák (kellemes bevásárló- és szórakozó helyekkel, kulturális létesítményekkel), akkor nagyon sok ember nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, megelégedettebb lenne. Ha pedig a Bethlen negyedtől(esetleg Betlenfalva végétől) a Rákóczi utca végéig, és a Tábortól Szejkéig megvalósulna a kerékpár útvonal (lehetőleg érintve a fontosabb cégeket, munkahelyeket, és bevásárló központokat), az már maga lenne az álom megvalósulása. Ne feledjük, az üzemanyag árak és adók erre fognak kényszeríteni sokunkat (nem beszélve egy tisztább környezetről, egészségesebb életvitelről).
avatar
zterex1
2012-01-11 21:13:55
re: hozzászólhatok?
Addig a Kossuthot nem kell bántani, ameddig nincs megfelelő alternatíva helyette.
De tény, hogy a kerékbilincsel röhögtetik magukat, mert megígérték.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."