Itthon » Közélet

Homlokegyenest más költségvetést akar az MPP

A költségvetés elfogadhatatlan, akárcsak a zöldek pálfordulása - az MPP önkormányzati képviselői álláspontjukat ismertették költségvetéssel kapcsolatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MPP_MPPSajtaj2012
MPP_MPPSajtaj2012
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 02., 17:11
3 hozzászólás. 

Ami van, de felesleges

Egy nappal a zöldek után és a költségvetés megvitatása előtt, február 2-án az MPP képviselői sajtótájékoztatón mondták el kifogásaikat és javaslataikat.

„Javaslataink vannak, illúzióink nincsenek"- ezzel a polgári álláspontot tömören kifejező mondattal indította és zárta a sajtótájékoztatót Molnár Miklós szóvivő.

MPP_MPPSajtaj2012

Fotók: Csedő Attila

„A Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója nem ért egyet a polgármester által előterjesztett 2012-es költségvetéssel, mert ez a költségvetés – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Magyar Polgári Párt elképzeléseivel homlokegyenest ellentétes"- mondta Molnár.

A polgáriak szerint a 2012-es költségvetés „nem ad választ a város és polgárai problémáira", viszont melegágya a közpénzek ellenőrizhetetlen elköltésének és elherdálásának.

Foroghatunk a körforgalomban jobbra-balra, ha pár év múlva nem lesz aki azt használja - folytatta a tanácsos, aki szerint a büdzsében „horribilis összeget" szánnak a városháza működési költségeire, az értelmetlen „csövezésre" és több, látványos „önkényes kirakat-beruházásra".

 

Ami kellene, de hiányzik

A polgáriak meglátása, hogy a költségvetés-tervezet híján van azoknak a prioritásoknak, amelyekre a nehéz gazdasági helyzetben Udvarhelynek és lakóinak szüksége lenne: gazdaságélénkítés, munkahelyteremtés, szociális védőháló, az egyházak és az oktatási intézmények hathatósabb támogatása, jövőkép a felnövekvő nemzedéknek és segítség az idős korosztálynak.

Molnár elmondta:„a Polgári Pártnak ebben az irányban lesznek javaslatai a költségvetés-tervezet módosításait illetően, bár nincsenek illúzióink afelől, hogy a zárt ajtók mögötti alku az idén is megtörtént az RMDSZ és a Zöld Párt között."

 

A zöldeket palira vették, mégis lepaktáltak?

Molnár szerint tényekkel alátámasztható az, hogy a zöldek és a tulipánosok titkon alkut kötöttek. Állítását arra alapozta, hogy tavaly a Zöld Párt tiltakozott a Székelyudvarhelyt diszkrimináló megyei költségvetés ellen és nem adott „zöld utat" a helyi költségvetés elfogadásának mindaddig, amíg Borboly Csaba megyei tanácselnök nem ígért évi 100 ezer eurót a régi szeméttelep bezárására.

Az ígéret megvolt, betartása elmaradt, idén a 100 ezer eurós tétel „csak az újságok hasábjain szerepel, a megyei költségvetésben nem" - fejtette ki Molnár.

MPP_MPPSajtaj2012

Véleménye szerint a zöldeket „Borboly palira vette", ennek ellenére tegnapi sajtótájékoztatóján Jakab Attila tanácsos „üdvözölte az ígéret beváltását, megelőlegezve ezáltal a 2012-es székelyudvarhelyi költségvetés támogatását".

A polgáriak kíváncsiak a hirtelen pálfordulás miértjére. Kérdésükre a választ a pénteki tanácsülésen remélik Jakab Attilától – közölte Molnár.

 

Sarokban a sarokszámok

Az előterjesztett költségvetésben szereplő és a MPP frakció által abnormálisan magasnak tartott és kifogásolt összegeket Orbán Balázs frakcióvezető sorolta fel. A város idei „pénztárcája" 2,5 millió lejjel duzzadt nagyobbra, ennek ellenére egy, az előző években el nem költött 3 millió lejes többletet „görget". Ezzel magyarázható, hogy a bevétel oldalon 66 854 500 lej, míg a kiadásoknál 69 855 500 lej szerepel.

A „horribilis összegek" kategóriában a toplistát a polgármesteri hivatal működési keretére (nem fizetések, nem beruházás) szánt 4,7 millió lej (2 millióval több, mint 2011-ben) áll, ezt követi a fűtésrendszer modernizálására előirányzott 5,6 milliós tétel, illetve az utcák feljavítására szánt 4 millió lej. Utóbbinak nem a szükségessége, hanem a kontrollálhatatlan elköltése a kifogásolható, a pénz „szürke zónában vész el" - mondta Orbán Balázs.

 

Bal sarokból a jobba

A polgáriak szerint ezeket az indokolatlanul magas összegeket más, fontosabb dolgokra kéne költeni, ezért az egyes összegek átcsoportosítását indítványozzák. Több pénzt adnának az időseket és fiatalokat érintő szociális támogatásokra, programokra, amelyre a törvényesen meghatározott minimumot, azaz 2,7 milliót szántak idén.

MPP_MPPSajtaj2012

A Tamási Áron Gimnázium felújítására a megyei költségvetésből célirányosan átirányított 72 ezer lej 1000 lejre „fogyott" a helyi büdzsében, holott az épület homlokzatának tatarozásához ennél jóval magasabb összegre lenne szükség. Polgári prioritás az Éltetőkút, a Móricz Zsigmond, Templom, Ugron és a Csalóka utcák rendbetétele és a város egyes részeinek csapnivaló közvilágítása, valamint a történelmi városközpont arculatának modernizálása is.

 

Szász nélkül is tíz a lényeg

Udvarhelyi hagyomány, hogy a költségvetés elfogadásánál egyetlen számot néznek, a tízet - fogalmazott szkeptikusan Molnár. Mint mondta, kétségtelenül nem véletlen a tanácsülés időpontja sem, hiszen bő egy hónappal ezelőtt már köztudott volt, hogy február 3-án Budapesten ülésezik a Kárpát Medencei Autonómia Tanács (KMAT), amelyen jelen lesz Szász Jenő is.

Mivel Szászból csak egy van, így minden bizonnyal nélküle fog lezajlani az izgalmasnak ígérkező költségvetési vita.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2012-02-02 20:40:27
"melegágya a közpénzek ellenőrizhetetlen elköltésének és elherdálásának." Hahaha, na ez jolesett!!!:))
avatar
guru
2012-02-03 22:15:55
A kövér ( szasz ), hogy nem volt ott, már minden egyszerűbben, cirkusz nélkül simán ment : ).
avatar
guru
2012-02-05 13:51:49
re:
avatar
szp
"melegágya a közpénzek ellenőrizhetetlen elköltésének és elherdálásának." Hahaha, na ez jolesett!!!:))

Valószínü a főnökükröl beszéltek. B)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."