Itthon » Közélet

Szőke László: az alvilágról, feketén-fehéren

Hogyan veheti fel eredményesen a harcot a helyi közösség az alvilággal? - maffiákokkal kapcsolatos praktikus tanácsok udvarhelyieknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kep
kep
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. február 13., 10:51
0 hozzászólás. 

A Székely Pajzs meghívására érkezett haza szülővárosába és a Csaba Királyfi Népfőiskola rendezvény soros előadója volt a közismert újságíró, Szőke László.

kep

A fekete-feher.info blog atyja és a Magyar Nemzet újságírója szándékosan nem nevezte néven az udvarhelyi alvilág hírhedt figuráit, de a február 11-i, szombat délelőtti előadása nem okozott csalódást a Gondűző konferenciatermében összesereglett több mint száz érdeklődőnek.

Balhésan kezdődött

„Megkérlek, menj ki a teremből" - állta el az útját az esemény fotózásával megbízott Kakasy Botond kollégánknak Waum Petre Marius, az előadás főszervezője.

Fellépésének előzményeit tudva is méltatlannak, kicsinyesnek tartottuk a kiutasítást. Megpróbáltuk jobb belátásra bírni a „mindenkit szeretettel várunk" valamint a „Várunk mindenkit ideológiai, pártpolitikai és vallási megosztottság nélkül" mondatokkal beharangozott előadást védelmező főszervezőt.

„Nemkívánatos személy"- hajtogatta Waum, hozzátéve, hogy a cikk szerzője maradhat, Kakasy nem. A meghívott személye iránti tiszteletből jobbnak láttuk nem balhézni, Kakasy távozott.

Fényképzési lehetőség híján egy fekete képpel tisztelgünk a szervezők hozzáállása előtt.

 

Nem én vagyok Don Quijote

„Nem lesz boszorkányüldözés" - biztosította elöljáróban a jelenlevőket Szőke, majd az előadás címének (Don Quijote és a civil kurázsi, avagy mit tehet egy település saját alvilágával) magyarázatával folytatva tisztázta az esetleges félreértést.

„Sokan azt hiszik, hogy én vagyok Don Quijote. Téves. Mindenki Don Quijote, bárki áldozat, aki nem tudja, hogy kivel áll szemben. Szélmalomnak felfogható a rendőrség, bíróság" - fogalmazott.

Mint mondta: a szélmalomharc és a magányos bús lovag szerep megszűnik, ha nem egyedül, hanem közösségként vesszük fel a harcot az alvilággal. Az eredményességért azonban a szélmalomnak arcot kell adni.

 

Udvarhelyi maffiákok - nem székelyföldi Al Caponek

„Nem igazán nehézfiúk vannak itt Udvarhelyen, csupán néhány arc, aki megerősödött, sikerült egzisztenciáját úgy megerősíteni, hogy nem függ munkahelytől" - fogalmazott Szőke, aki szerint az alvilág becsatornázta a rendőrséget, az igazságszolgáltatást és a helyi politikummal is parolázik. Nyíltan vagy rejtve. Ezért nem nehéz bemérni, hogy hol szakadt el a cérna Udvarhelyen.

Véleménye szerint az udvarhelyi alvilág megerősödése tíz évvel ezelőtt, Szász Jenő regnálása idején kezdődött, amikor a város vezetése elkövette azt a nagy tévedést, hogy tárgyalópartneri státuszba „emelte" az alvilágot, amitől az úgy érzi, hogy ők „a város tisztes polgárai".

A jelenlegi polgármester sem szakított a hagyománnyal - Szőke szerint Bunta ugyan nem nyíltan, és nem vállaltan, de szintén kommunikál az alvilággal. Példája ennek a központi parkolással kapcsolatos kiegyezés.

Az évek alatt megerősödött alvilág továbbá jó kapcsolatot ápol az igazságszolgáltatással, rendőrséggel, ügyészséggel, amelynek hibáit és gyengeségeit igen leleményesen kihasználva, profi képviselőket alkalmazva adott esetben a hivatalos szervek ellen és saját javukra fordítják.

Mindezek ellenére Udvarhelyen „nem lesz fegyveres leszámolás – egyelőre" - kongatta meg halkan a vészharangot Szőke.

 

A cél feketén-fehéren

A Fekete- Fehér blog célja a megelőzés. Felkelteni a figyelmet a veszélyre, lehetőséget adni mindenkinek, legyen áldozat vagy sem, hogy megismerje a „szélmalmot", beszéljen róla, adott esetben tanácsot és segítséget nyújtson. A közösséget pedig úgy kell bevonni ebbe, hogy megőrizhesse inkognitóját, személyi biztonságát.

A cél nem az alvilág megszüntetése, mert alvilág mindig is lesz – mondta Szőke, aki szerint az alvilág teljes felszámolása lehetetlen, ergo nem is szükségszerű. Fontos viszont, hogy „mindenki a helyére kerüljön, oda, ahová való". Ehhez azonban jól kell ismerni az alvilág anatómiáját: szerkezeti felépítését, kasztjait, erősségeit és gyengeségeit.

 

Az alvilág anatómiája

„A trianoni traumát a budapesti alvilággal egyesült székelyföldi nem csak túlélte, de meg is valósította" - jelentette ki Szőke arra a felszólalásra reagálva, miszerint az autonómia gyógyír a nem rózsás helyzetre. Meglátása szerint az alvilág egyik erőssége és jól szervezettségének alapja a magas szintű kapcsolatrendszer, és a tagok közti kiváló és nem esetleges kommunikáció.

Az udvarhelyi hálózat „beltenyészet" és három szintből áll. A piszkos munkát elvégző, ún. csicskák képviselik a legalsó szintet, számuk Udvarhelyszéken körülbelül 100 főre tehető. Felettük állnak a „működtetők", akik a belső rendszer működését jól ismerik. A hasznot lefölöző legfelsőbb szint beépül a politikumba.

"Az alvilág értékrendje merőben más" - hangsúlyozta Szőke. Tapasztalatai szerint a tegnapi barátom a mai áldozatom és az erősebb kutya b....k zsigeri elv természetes, ezért a velük kommunikálónak erre a hullámhosszra kell ráhangolódnia.

Információszerzés, becserkészés, átjátszás – ez a főként ingatlan-bizniszben erős udvarhelyi maffiákok három lépcsős módszere. Az udvarhelyi maffiákok rendszerének működési keretet a város 2-3 vállalkozása (nem nevesítette) ad és körülbelül 7-8 olyan kocsma van, ahol az áldozatokat becserkészik.

 

Tudd a helyed, és ott maradj!

Szőke határozott véleménye, hogy az alvilág visszaszorítása egy módon lehetséges: el kell venni az életteret tőle. A közösség feladata, hogy ezt megtegye, azáltal, hogy megtanítja a maffiákoknak, hol az a tér, ahol működhetnek.

A közösség dolga és feladata, hogy az alvilág tevékenységének életteret adó jelenlegi „korrupt és csaló" rendszert kívülről hatva rá megbuktassa és, mint azt Szőke példája is bizonyítja, vannak erre alternatív módszerek.

 

Öt év a hepiendig?

Szőke szerint az idő a közösségnek dolgozik és körülbelül öt év kell még ahhoz, hogy Udvarhelyen a dolgok a helyükre kerüljenek. Mint mondta, a feljelentések szaporodnak, az emberek figyelnek és megkeresik. A hepiend szempontjából fontos a különböző ügyek dokumentálása, a nevek és tettek közti összefüggések feltárása és nyilvánosságra hozatala.

Jelentős veszélyt rejt a maffiákok egyre nagyobb anyagi függetlenedése, amit nem lehet elbagatellizálni. A közösség és mindenekelőtt a helyi média feladata, hogy feltegye és választ keressen az olyan kérdésekre, mint például: ki lesz az elkövetkező 10 évben az ingatlan-kiskirály a városban, illetve ki az a két ember, aki megvásárolta a terelőút nyomvonalát?

 

Hősök legyünk vagy okosok?

A fölösleges hősködésnél többet ér a megfontoltság. „Nem hősökre van szükség, hanem civil kurázsira" – fogalmazott egyértelműen Szőke.

Mint mondta, sokan a hőst látják benne, de szerepét és személyét nem kívánja elmitizálni és hamis piedesztálra emelni. „Én csak egy firkász vagyok és ebből élek. Érdekes játék ez, s ha arra gondolok, hogy közvetetten az alvilág pénzt keres nekem, érdekes szakmai kihívás és furcsa vállalkozás az enyém. Nem vagyok sem Székely Zorro, sem Don Quijote, sem kung-fu bajnok. Reggel nincs gyomoridegem amikor felkelek, nem félek, de ez alkati kérdés, nem várhatom el ezt senkitől" - számolt be hivatásáról.

"Belekeveredtem, és ezt már nem lehet abbahagyni. Szép lenne, ha mindennap megfenyegetnének, de nem teszik, sajnos. Egy olyan civil vagyok, akinek meggyűlt a baja valakikkel. Az önvédelmi stratégia első lépéseként bemértem, hogy kikkel állok szemben, miként lépjek fel és mik a lépéseim következményei, kockázata. Mindenkinek azt ajánlom, hogy mielőtt lépik, ezt tegye meg" - zárta mondandóját Szőke.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."