Itthon » Közélet

Pünkösd vasárnapján temetik újra Nyirőt

A csíksomlyói zarándokvonat hozza Székelyföldre, huszárkísérettel érkezik Székelyudvarhelyre és május 27-én, a  katolikus temetőben újratemetik Nyirő József hamvait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

NyiroHamvai
NyiroHamvai
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 13., 14:55
2 hozzászólás. 

A hamvak hazahozatalával az író, Nyirő József végakaratának tesznek eleget az újratemetés szervezői - hangsúlyozta Szász Jenő, a MPP és a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke. Mivel a madridi Almudena temetőbeli sírhely Magyarország tulajdona, ezért az exhumálást is a magyar állam végzi, a sírhelyet is a magyar országgyűlés váltja meg – tájékoztatott Szász, hozzátéve, hogy a temetési ceremóniával kapcsolatosan egyeztettek a római katolikus egyház képviselőivel.

NyiroHamvai

Az újratemetési ceremónia látványterve a Székely Főváros Facebook oldalról

Az író földi maradványai a csíksomlyói zarándokvonattal érkeznek Székelyföldre. A gyergyószentmiklósi és csíkszeredai megálló után a hamvakat huszárok szállítják Székelyudvarhelyre.

Nyirő József erdélyi magyar író, katolikus pap, újságíró az udvarhelyszéki Székelyzsomborban született, és 1953-ban Madridban halt meg. Földi maradványait az Almudena temetőben helyezték nyugalomra.

Május 27-én a Nyirő-villa előtti tiszteletadást követően a koporsót a város központjában, a Márton Áron téren ravatalozzák fel, majd a Szent Miklós-hegyi temetőben római katolikus szertartás szerint helyezik sírba.

Szász Jenő az előzményekre is emlékeztetett. Nyirő József hamvainak hazahozatalát Balázs Árpád, az MPP önkormányzati képviselője Pál Gyula néhai ügyész kezdeményezésének nyomán, 1995 óta folyamatosan, ma már többekkel együtt szorgalmazza – mondta, hozzáfűzve, „vártuk, hogy jobbra forduljon a kormány Magyarországon."

1992 és 1996 között szintén Balázs Árpád indítványozta, hogy az akkori Vlad Țepeș utcát Nyirő József utcára kereszteljék. Mint megjegyezte, az akkori elképzelés egy emlékház elkészítése volt, melyben helyet kaptak volna az író hamvai, de ezt többször megtorpedózták, így nem jöhetett létre. Az ötletgazdák most egy emlékbizottság létrehozását sürgetik, melynek több feladata is lenne, többek közt részt vennének az újratemetés megszervezésében.

Egyszerű embereket várnak a bizottságba, akik közel érzik Nyirő szellemiségét. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Városi Könyvtár felvegye a Nyirő József nevet, de a tervek közt szerepel tudományos konferenciák szervezése és a Nyirő-hagyaték összegyűjtése is.

Az író konyhabútora például Ivóban található és ezt is szeretnék Székelyudvarhelyre hozni, majd kiállítani az akkori fényképeket, melyeket idős Kováts István, az író barátja készített. A távlati tervek közt szerepel a Nyirő-villa átalakítása, persze az ott lakók kárpótlása mellett. Szeretnék, ha az író felesége, aki Marosvásárhelyen van eltemetve, férje mellett nyugodna.

Egy újratemetés története

Először 2010 augusztusában írtunk arról, hogy hazakerülhetnek Nyirő József földi maradványai, akkor Bunta Levente polgármester nyilatkozott, majd ugyancsak 2010 szeptemberében Szász Jenő és Balázs Árpád is elmondták véleményüket az ügyről. Legutóbb 2011 júliusában kaptunk információkat arról, hogy hol tart a hamvak hazahozatala. Néhány napja pedig egy közösségi portálon jelent meg pontos információ a hamvak újratemetésének időpontjáról, illetve a helyszínről.




2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Petőfi Sándor
2012-03-14 06:53:18
Remélem, az udvarhelyiek nem felejtenek, legyen bár szó Nyírőről, vagy Szász Jenő viselt dolgairól. Egyértelmű kampányfogás ez a gesztus. Miért nem korábban tettek az ügyért? Hogy jobbra forduljon a magyar kormány sorsa? Üres beszéd.
avatar
cily12
2012-03-18 16:28:38
Elolvasva a cikket, illetve az újratemetéssel kapcsolatos történetet, úgy látom, hogy a város összefogott és mindenki támogatta a hamvak hazahozatalát és hazai földben való nyugvását.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."