Itthon » Közélet

Élő közvetítés a városi tanács márciusi üléséről

Az önkormányzati képviselők elfogadták Jakab Attila lemondását, ám az utcanévadás sok problémát okoz. Kilenc kérdésben tárgyal a városi tanács.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tanacsules0712
Itthon_Kozelet/tanacsules0712
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 30., 12:07
1 hozzászólás. 

15:54 A következő ülés elnökének Benedek Árpád-Csabát választották meg, majd hivatalosan is végetért a mostani ülés.

15:43 Egy városlakó problémájával fordul a tanácshoz: felesége már kapott szociális lakást, kérdése, hogy most igényelhet-e a Csereháton hasonlót.

15:39 A tanács elfogadta ezt a tervezetet is, a különfélék napirendi pont következik, a termet több tanácsos is elhagyta.

15:33 A kilences napirendi pont hasonló, itt a középiskolák minőségbiztosítási bizottságaiba jelölnek személyeket.

15:30 A Csillagvár napközibe Péter Pált javasolták, amit elfogadtak a polgáriak. Jakab Attila itt egyedül szerepelt, ezért helyettesítő kellett, a többi helyről kikerült a neve. A módosított tervezetet megszavazták a tanácsosok.

15:24 A nyolcadik napirendi pont a középiskolák vezetőtanácsának kiegészítése a városi tanács által javasolt személyekkel. Szász Jenő külön szeretne szavazni az egyes iskolákról, hogy Jakab Attila helyére más személyeket javasolhassanak. Benedek Árpád-Csaba szerint maradhatna az egykori tanácsos azokban a vezetőtanácsokban, ahova javasolták, ugyanis nem szükséges az illetőnek tanácsosnak lennie.

15:20 Orbán Balázs módosító javaslatot tesz, miszerint a pályázatok elbírálását a tanács gazdasági szakbizottsága végezze. A módosítást és a módosított javaslatot Jakab Áron Csaba kivételével (ő nem szavazott) is egyöntetűen elfogadta a tanács.

15:15 Jakab Áron Csaba, az Udvarhely Infó egyesület elnöke visszautasítja a feltételezést, hogy más egyesületeket hozott volna maguk mellé, ezzel versenyhelyzetet teremtve.

15:11 Szász Jenő módosító javaslata szerint közvetlenül bérbe kéne adni az Udvarhely Infó egyesületnek, pályáztatás nélkül. Szerinte ők hívták a másik két jelentkezőt is a pályázatra, hogy versenyhelyzetet teremtsenek. Ezt a lépést Benedek Árpád-Csaba és Péter Pál is kifogásolják, úgy törvényességi, mint moráis szempontból.

15:08 A határozatra azért van szükség, hogy kiírhassák a pályázatot. A bér 1 euró/négyzetméter lenne, tíz éves bérbeadás szerepel a tervezetben.

15:06 Három egyesület jelentkezett az épületért: a Szent Ferenc egyesület a fogyatékosokat segítené, az Udvarhelyi Info egyesület számítógépkezelői tanfolyamot indítana, a Daimler MC motoros klub pedig a klub székhelyét költöztetné ide. Mindhárom egyesület javításokat és közhasznú tevékenységet igért.

15:05 A következő napirendi pont a csillagvizsgáló épülete és a hozzátartozó terület bérbeadásának lehetősége.

15:03 Az eredeti előterjesztést szavazásra bocsátotta az elnök, ám a kilenc RMDSZ-es tanácsos szavazata nem volt elég.

Itthon_Kozelet/tanacsules0330

14:54 Szintén Sebestyén kérte, hogy halasszák a döntést az ügyben, ám ezt nem szavazták meg a városatyák. Az MPP frakicója 5 perc szünetet kért. Kaptak.

14:41 Sebestyén Csaba javasolja, hogy tartsák be azt az EU-s rendelkezést, miszerint a terület-alapú támogatás nem a terület tulajdonosának, hanem a megművelőjének jár.

14:37 Gazdasági kérdés következik, a város tulajdonában levő legelők felosztásáról és az állattartó gazdáknak való bérbeadásáról.

14:36 Az utcanevet Vizigtótok utcaként fogadták el.

14:25 Balázs Árpád továbbra is a névadás okát firtatja. Szerinte amikor a vizigótok ott sátoroztak, nem tudták, hogy ők vizigótok. Incze Csongor kérdése: "Honnan tudod, ott voltál?". Szász Jenő szerint nem kellene az RMDSZ-es tanácsosnak egy sokkal olvasottabb emberrel polemizálnia.

14:23 Ismét utcanév, ezúttal azonban eltávolodunk a virágoktól: a Kadicsfalvi rét lakóhelyen található utca neve a tervek szerint Str. Vizigotilor - Vizigótok utcája lenne.

14:21 A vita egyébként onnan indult, hogy a polgáriak azt javasolták, az utca román neve is Nárciszrét, vagyis Poiana Narciselor legyen. A tanács ebben a formában egy tartózkodással (Balázs Árpád) elfogadta a névadást.

14:18 Benedek Árpád-Csaba: "Köszönöm, hogy engedtétek, hogy elmondjam amit akartam". Szász Jenő: "Ladányinak mondd el, ne nekem.". A két önkormányzati képviselő az utcanévadási procedúrán és az erre szükséges időn vitatkozik.

14:12 Balázs Árpád az utcanévadási gyakorlat elleni kirohanásán több RMDSZ-es képviselő is jól szórakozik. Balázs szerint Udvarhelyen ingatlanügynökök és kereskedők után neveznek el utcákat és "tiszta gyógynövény az egész város" - ezzel a polgári tanácsos többek között a Kamilla és Nárciszrét utcanevekre utal.

14:09 A névadást még 2010-ben kérték a lakók, ám a népszámlálás miatt nem lehetett utcaneveket adni, illetve változtatni.

14:07 A negyedik tervezet a Szászok tábora lakónegyedben levő utca névadásáról szól (str. Narciselor - Nárciszrét utca).

14:06 A harmadik napirendi pontot egy tartózkodással (Balázs Árpád) fogadták el.

14:04 Mike Levente és Szász Jenő a Patkó átrendezésének, felújításának ügyében szólalnak fel. Szász Jenő nehezményezi, hogy a tervet egy egyetemista gyakornok készítette, szerinte szégyenfolt lenne ez, hiszen egy tervezőnek kéne elkészítenie a tervet.

13:59 A harmadik tervezet Székelyudvarhely város- és területrendezési tervének meghirdetésére vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról szól.

13:56 Időközben egy városházi kolléga jelent: tavaly egész évben a város 1,8 millió lejhez jutott ingatlanadókból. Benedek szerint nem olyan nagy az összeg, hogy a 20-25 százalékos engedmény gondot okozzon, ezért támogatja ezt a javaslatot. A polgáriak megköszönik a támogatást, majd a tanács egyöntetűen elfogadja a határozatot.

13:51 Molnár Miklós arra kéri az RMDSZ-t, hogy egyezzenek bele a 20-25 százalékos engedménybe, Orbán szerint Udvarhelyen bukdácsol a szigetelési program, ezért jó lenne méltányos engedményeket adni a saját pénzből szigetelőket.

13:50 Sebestyén szerint mindenki mindennel egyetért, az egyetlen probléma, hogy ki tette a javaslatot.

13:46 Szilveszter Sándor szerint a távfűtési kérdést alaposabban át kell beszélni, nem lehet elhamarkodottan dönteni a kapcsolódó témákban.

13:41 Orbán Balázs megjegyzi, hogy egy ilyen határozat bátoríthatja a városlakókat további szigetelések elvégzésére. Péter Pál egyetért a gondolattal.

Itthon_Kozelet/tanacsules0330

13:39 A szünet után Benedek Árpád-Csaba bejelenti, az RMDSZ fenntartja a 10-15 százalékos javaslatot. Balázs Árpád visszavonta 50 százalékos javaslatát, Sebestyén Csaba 25 százalékos javaslatát támogatja.

13:37 A szünetben a történelem ismétli önmagát: Péter Pál ismét a polgári frakció kezei közül szabadítja ki a sós kekszet, mint 2010 augusztusában.

13:28 A kérdés megvitatása érdekében szünetet rendeltek el.

13:26 Sebestyén Csaba 25 százalékos középutat javasolt. Péter Pál reakciója: "Csak szólok a kollégáknak, hogy kampány van, lehet nem lesz elég a 25..."

13:25 Benedek Árpád-Csaba nem érti, a polgáriak miért nem a szakbizottsági ülésen tették meg javaslatukat. Balázs Árpád szerint azóta tájékozódtak.

13:23 Balázs Árpád kevesli az engedmény mértékét, 50 százalékot javasol.

13:21 A második tervezet adókedvezményt biztosítana mindazoknak az udvarhelyieknek akik saját költségükön szigetelték a lakásukat. A javaslatban 10-15 százalékos engedményt ír elő, a szigetelés mértékétől függően. Ezt energetikai bizonylattal igazolnák a lakástulajdonosok.

13:20 A hozzászólások után a tanácsosok elfogadták Jakab Attila lemondását.

13:15 Napirend előtt szólalt fel Szász Jenő a ma átadott víztisztító kapcsán, a megvalósítást az előző városvezetés által átadott örökségnek nevezve. Időközben megérkezett Péter Pál tanácsos is.

13:11 Az ülést Orbán Balázs vezeti, aki megszavaztatta a tíz napirendi pontot -  az eredeti kilenc a különfélékkel egészült ki.

13:09 A tanácsosok megérkeztek a terembe, hiányzik Bunta Levente polgármester és Péter Pál RMDSZ-es tanácsos. Jakab Attila sincs jelen, az első napirendi pont a tanácsosi mandátumáról való lemondásának elfogadása.

13:07 Most kezdődne a városi tanács márciusi, rendes havi ülése, de még nem érkezett meg az összes tanácsos. A mai napirendről előzetes hírünkben olvashatsz.

Jakab Áron Csaba kivételével


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
joskaa
2012-03-30 20:57:21
Az utcanevekről meg kellene kérdezni az ottani lakokat vagy föld tulajdonosokat.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."