Itthon » Oktatás

A romló város: tovább omlik a gimnázium

Elkészül ezen a héten a gimnázium tetőszerkezetének felújítási terve. De mikor és miből javítják ki a százéves épületet?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

gimi1
Meddig állnak a baglyok a homlokzaton?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 06., 14:17
7 hozzászólás. 

Habár ez év márciusában ígéretet kapott az önkormányzattól a megromlott tetőszerkezet kijavítására, a Tamási Áron Gimnázium egyelőre még mindig abból a pénzből végez kisebb javításokat épületein, amit az önkormányzat átutal az iskolát birtokló római katolikus egyháznak.

Mint Laczkó Györgytől, a gimnázium igazgatójától megtudtuk, az elmúlt hetekben összesen hat cégtől kaptak árajánlatot a tetőszerkezet felújítására, s ezen a héten elkészül a felújítási terv – ez azért lenne fontos, mert akkor konkrét pénzösszegről lehetne beszélni a tetőjavítást illetően. Laczkó hangsúlyozta, hogy nem beszélünk restaurálásról, csak a tetőszerkezet biztonságossá tételéről.

Egy évre 150 ezer lejt fizet az önkormányzat (ez tavalyig csak 100 ezer lej volt), aminek nyolcvan százalékát az egyház javításokra, felújításokra fordítja vissza – ebből javították ki tavaly a bentlakás épületét, a főépületben szintén ebből javítottak és újítottak a Baróti-teremben, a kazánházban, a fizika-kémia laboratóriumban.

gimi2

A tetőzet kijavítására azonban jóval több pénzre lenne szükség, de az oktatásügyi minisztérium sajnos nem tud beszállni a felújításba, hiszen az ezelőtt négy-öt évvel elkezdett iskola-felújításokat sem tudta mind kifizetni. Laczkó szerint ha az önkormányzat három-négy évnyi bér összegét kifizetné, abból ki lehetne javítani az iskola tetőszerkezetét.

Nagyobb omlás néhány éve volt, amikor vakolat, valamint díszítőelemek váltak le az épület homlokzatáról, beázás állandóan van. Rossz állapotban vannak ugyanakkor az iskola sportpályái is.

Egyelőre nincs előrelépés a gimnázium felújításának ügyében - az Európai Unió által finanszírozott Regionális Operatív Program kiírására csak jövőben pályázhatna az önkormányzat, de addig is tenni kéne valamit.

A gimnáziumot 1909-ben kezdték építeni, 1911-ben már tanítottak benne, 1912-ben szentelték fel. Az impozáns épület azóta Székelyudvarhely egyik jelképe lett, jellegzetes szecessziós stílusával, a magyaros majolika díszítőelemeivel. Az sajnos az utcáról is látszik, hogy a homlokzatról hámlik a vakolat, egyre-másra tűnnek el a díszítőelemek, s az idő vasfoga egyre jobban szétmarja az öreg iskolát.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2012-11-06 22:18:18
gimi
Amíg cz van a gimi igazgatóinak nevében, addig nem lesz ott javítás, sem javulás.
avatar
lorinczica
2012-11-06 22:29:26
errata
1910-ben már tanítottak benne. Tamási Áron már itt kezdte a gimnáziumot.
avatar
robertschwartz
2012-11-06 23:30:07
juheee
Miért nem megy Laczko Szász Jenö barátjához - sír a város vállán közben pedig politikai gyülésekre dobja fel az épületet az MPPnek. Szégyellje magát, mondjon le és kérjen bocsánatot a várostol. Vagy pedig kérjen koncot a polgárjenötöl amivel helyreállithatja az épületet.
avatar
zolinho
2012-11-07 09:28:16
LoveStreet
Miert van az, hogy Csikszeredaban a Marton Aron Gimnaziumot 554.000 eurobol kepesek voltak felujitani/restauralni/modernizalni az alaptol a tetoszerkezetig es a hires iskolavarosunkban nincs erre keret??? Lassan szegyelnunk kell, hogy ''GIMISEK'' voltunk es oda kerulunk, hogy omlasveszely miatt meglatogatni sem tudjuk az alma-matert. Azt kell megtapasztaljuk, hogy 2012-ben erosebb a Refi, a Peda, lassan a Kos es a Mezo szintjen van az oktatas szinvonala, az ingatlanok allapotarol nem is beszelve. Koszonjuk Laczko Gyorgy
avatar
blazsek
2012-11-07 13:03:24
politikai és gazdasági elit iskolája
[quote=zolinho] Lassan szegyelnunk kell, hogy ''GIMISEK'' voltunk es oda kerulunk, hogy omlasveszely miatt meglatogatni sem tudjuk az alma-matert.
Kedves Zolinho! A gimis élete végéig büszke gimis marad, igaz csak formailag. Jól esik érettségi találkozókra visszajárni és nosztalgikus hangulatban fotózkodni egykori osztálytársakkal. Ez nem kerül semmibe. A fotót retusálják vagy úgy készítik, hogy ne lássék rajta az omladozó homlokzat. Közben meg millió eurókat termelő vállalatok tulajdonosai, akik büszkén villognak hajdani osztálytársak előtt (a legtöbbször elcsalt adókból származó) járgányikkal, házastársuk legújabb divat szerint készült toalettjével stb. Vagy a becsületesebbjei bambán befizetik az adójukat, amiból aztán Szucseáván, Botosányban vagy máshol felújítanak ezt azt...Miért nem csinálnak hajdani gimis nagymenők egy alapítványt, ahová az amúgy is befizetendő adójuk 2%-át vagy forgalmuk 3 ezrelékét befizethetnék és megjavíthatnának ezt - azt.
avatar
rbk
2012-11-12 05:59:16
GIMI
Es a katolikus egyhaz,ha mar birtokolja nem szaqllhatna be a javitasba?ugy erzem az egyhaz felelosseget mindenki valahogy kikeruli.Gondolom a Refit sem az onkormanyzat penzen ujitottak fel.En a Gimi kozeleben nottem fel es faj a szivem a latvanytol.
avatar
timbuktu
2012-11-19 14:50:41
tökéletesen igazad van. Miért nem újitja fel a katolikus egyház, ha már a tulajdonjog az övé. Miért a város kell felújitsa a katolikus egyház vagyonát. Ezzel az erővel akkor bárki előállhat azzal hogy a város renoválja az ingatlanját.
Kiváncsi lennék én arra a bérleti szerződésre amelyet az önkormányzat aláirt az egyházzal. Biztos magukra vállalták a javitási költségek egy részét. De kérdés az, hogy miért és milyen jogon. A Tanács miért adja az állampolgár pénzét a katolikus egyháznak

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."