Itthon » Oktatás

Amikor a ruha teszi

Válaszd a szaktudást és a textil képzést!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

uh-textil
Tanulj szakmát, és keress sokat itthon is.
szerkesztoÍRTA: (X)
2016. június 22., 09:37
0 hozzászólás. 

Már egy dolog biztos van, amiben Udvarhely utolérte a világ gazdaságilag vezető országait, és ez a szakemberhiány. A cégek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb és öregebb a szakmunkás és nincs megfelelő utánpótlás.

Lassan a politikusok és a tanügy is felismeri, hogy a sok érettségizett, diplomás, gyakran állástalanként tengődő „szellemi munkás" helyett szakemberekre van igazából szükség, akik nem csak biztos, de nagyon jól kereső foglalkozásokban helyezkedhetnek el Udvarhelyen is. A szakoktatásokat ismertető sorozatunk harmadik részében az textil szakmát mutatjuk be, amely ma már koránt sem csak a varrógép mellett görnyedésről szól.

Az utóbbi évtizedekben Székelyudvarhelyen is jellemző probléma, hogy a szülők azokat a gyerekeket is az elméleti iskolák felé irányítják, akik esetében nincs realitása annak, hogy diplomásként sikeresek legyenek, vagy egyáltalán leérettségizzenek. A szakmunka társadalmi megbecsültsége alacsony, holott egyre nagyobb a kereslet a jól képzett szakemberekre, akik sokszor a többszörösét viszik haza, mint egy tanár vagy irodai dolgozó.

Jó szaktudással nagy lehetőségek vannak a textiliparban is

A textil szakmának nincs túl jó híre, pedig ebben az iparágban is jó lehetőségek adódnak azok számára, akik szeretnek dolgozni és akarnak fejlődni, ráadásul munkájukra folyamatosan van kereslet. Iszlai Enikő, a Norada személyzetise szerint itt is, mint sok más területen, egyre öregebb a szakembergárda és nagyon várnák a fiatal, jól képzett munkaerőt: „Varrónői végzettséggel először a termelésbe kerülnek az iskolából frissen kikerültek, de aki akar, az tud továbbfejlődni.

A szakmai tapasztalat elmélyítése után akár technológusok, minőségellenőrök is lehetnek, vagy amennyiben az érettségit is megszerzik, úgy a textilmérnöki irányba is tovább képezhetik magukat. Ehhez mi a gyáron belül minden anyagi és szakmai segítséget megadunk, hiszen nagyon fontos, hogy megfelelő szakembereink legyenek."

Vezető szaktudás

Ugyanezt emelte ki Vass Piroska, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola textilipari oktató mestere is: „A három éves, szakiskolai végzettséget adó képzésünkről olyan varrónőket engedünk ki, akik jó gépkezelési képességekkel rendelkeznek és minőségi munkát képesek végezni. Amennyiben szeretnének továbbtanulni, lehetőségük van a 11-12. osztályban megszerezni az érettségit is.

Amennyiben 5 év szakmában eltöltött idő után az alkalmazó cég javasolja, 2 éves mesteri képzés is nyitva áll előttük, vagy akár a textilmérnöki szak is, számos régi tanulóm végzett már mindkét képzésben. Egy textilmérnök előtt pedig már rengeteg karrierlehetőség áll, számos vezetői pozíció elérhető számukra akár egy nagyobb gyárban vagy saját vállalkozásban is, amelyekkel igen szépen kereshetnek."

Ez utóbbit hangsúlyozza Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke is: „A minőségre mindig van kereslet, így aki jól dolgozik, azt a gyáraknál is megbecsülik, anyagi értelemben is. De az is fontos, hogy a fiatalok merjék megvalósítani vágyaikat, hiszen a saját textilipari vállalkozás sem elérhetetlen vágyálom, számos udvarhelyi példa bizonyítja, hogy a piacon még bőven elférnek a kisebb-nagyobb ruhás cégek."

Hogyan tovább nyolcadik után? Segít a pályaorientáció!

A diákok és szüleik előtt több lehetőség áll, mint sokan gondolnák. Jelenleg folyik a nyolcadikosok szakiskolákba való beiratkozása, még péntekig határozhatnak az érintett fiatalok arról, hogy szeretnének-e szakmát tanulni.

A döntés meghozatalában befolyást gyakorolnak rájuk a szüleik, a tanáraik és a barátaik, valamint egyhetes pályaorientációs kampányával Hargita Megye Tanácsa is csatlakozik azokhoz, akik segítenek dönteni a továbbtanulásról, a jövőről. A tájékoztató kampány célja, hogy a fiatalok minél több szempontot figyelembe vehessenek, mielőtt döntenének.

Az utóbbi időszakban megcsappant a szakoktatás iránti érdeklődés a diákok körében, holott gyakorlaton elsajátíthatnak egy szakmát, amely a későbbiekben biztos állást, de akár saját vállalkozást is jelenthet.

„Megváltoztatni a szakmunkával kapcsolatos előítéletet csak úgy lehetséges, ha a diákok és szüleik lehetőséget kapnak, hogy ellátogassanak a gyárakba, hogy megismerjék az egyes szakmákat szakemberek bemutatói révén, és ők maguk is kipróbálhatják a tevékenységeket, erre a következtetésre jutottunk a megyei tanács, a városi önkormányzat, iskolaigazgatók és vállalkozók egyeztetésein, amelyeket a szakoktatás fellendítése érdekében folytattunk" – fejtette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja az egész megyére kiterjedő kérdőíves felméréssel megvizsgálta a pályaválasztási szaktanácsadás sikerességét a nyolcadik osztályos diákok, illetve a szüleik körében. A felmérés során ezer kérdőívet küldtek ki, 936 diák és 835 szülő válaszolt.

A kérdések arra vonatkoztak, hogy hol kapnak pályaorientációs segítséget a tanulók, mit várnak el az ilyen tevékenységektől. Az eredmények alapján az elemzőiroda munkatársai azt a következtetést vonták le, hogy a megkérdezettek érdeklődéssel fogadják a pályaválasztással kapcsolatos programokat, igénylik konkrét szakmák bemutatását szakemberek révén, kevés szülő tartja prioritásnak a jövőbeli keresetet.

Továbbá szükséges a pályaorientációs tevékenységek újragondolása az iskolákban, növelni kell azon diákok számát, akik aktívan részt vesznek a munkavégzésben gyakorlati oktatás keretében. (A felmérésről részletesebben az elemzőcsoport honlapján olvashatnak.)

A sorozatban még megjelent

 

A fa szépsége és az alkotás öröme
Biztos jövő és 3000 lejes fizetés! Szeretnéd?
Az evés hal meg utoljára!
Új idők új szerelői



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."