Itthon » Oktatás

Az evés hal meg utoljára!

Válaszd a szaktudást és a vendéglátó képzést!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

uh-pincer
Tanulj szakmát és keress sok pénzt itthon is!
szerkesztoÍRTA: (X)
2016. június 23., 14:24
0 hozzászólás. 

Már egy dolog biztos van, amiben Udvarhely utolérte a világ gazdaságilag vezető országait, és ez a szakemberhiány. A cégek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb és öregebb a szakmunkás és nincs megfelelő utánpótlás.

Lassan a politikusok és a tanügy is felismeri, hogy a sok érettségizett, diplomás, gyakran állástalanként tengődő „szellemi munkás" helyett szakemberekre van igazából szükség, akik nem csak biztos, de nagyon jól kereső foglalkozásokban helyezkedhetnek el Udvarhelyen is. A szakoktatásokat ismertető sorozatunk harmadik részében az vendéglátós szakmát mutatjuk be, amely ma már koránt sem csak a tányérhordásról szól.

„Jó szakemberekre ugyanúgy szüksége van közösségünknek, a társadalomnak, mint szellemi munkát végzőkre. Fel kell lendíteni a szakoktatást, és visszaállítani a szakmák presztizsét, ezt szorgalmazza több éve Hargita Megye Tanácsa. A szakemberhiány sem új probléma, és nagyobb szükség van jó képességű szakmunkásokra, mint diplomás munkanélküliekre" – véli Borboly Csaba megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években számos konzultációt szervezett a témában az érintettekkel, többek között együttműködött Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a lovászképzés beindítása érdekében, nemrég hozzájárult ahhoz, hogy CNC szakosztályt indíthassanak Székelyudvarhelyen, illetve más szakosztályok beindítását szorgalmazta.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen több üzemlátogatást szerveztek, hiszen szükség van a kereslet és a lehetőségek bemutatására, a szülők és a pályaválasztás előtt álló diákok tájékoztatására, mivel hiányzik a pályaválasztási tanácsadás rendszere.

A héten még lehetőségük van a nyolcadik osztályosoknak szakiskolába iratkozni, ahol a szakképzés piacképes tudást kínál. A gyakorlatorientált képzés a biztos jövő záloga, hiszen a jó szakembernek mindig biztos jövedelemforrás lesz a szakmája, hívja fel a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik figyelmét Borboly Csaba.

Prosperáló pincérség

A vendéglátás szintén egy olyan terület, ahol a szorgalmas és dolgozni akaró emberekre mindig szükség van és akiket a munkaerőpiac azonnal felszív Udvarhelyen is. „A Kós Károly Szakközépiskola vendéglátóipari, 3 éves szakiskolai képzésén a gyerekek megismerkednek az alapszintű vendéglátós, turisztikai alapfogalmakkal és egyben gyakorlati képzést is kapnak. Ezzel együtt a román mellett az angol és német oktatása is prioritás, hiszen ezen a területen kiemelten fontos a nyelvtudás.

Amennyiben valaki a 3 év után dolgozni akar, akkor szinte azonnal talál munkát, de tovább is tanulhat és 11-12. osztályt elvégezve érettségit szerezhet. Ezután pedig mehet vendéglátóipari, turisztikai főiskolára, egyetemre, számos diákom járta végig ezt az utat"- mondta Szilágyi István, az iskola gazdasági katedrájának tanára.

Nagy György, a Gondűző Szálloda és Étterem tulajdonosa és az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke jól ismeri a helyi vendéglátós viszonyokat és lehetőségeket: „A vendéglátóipari szakiskolai képzés után pincérként azonnal el lehet helyezkedni, nagy kereslet van rájuk a városban. Aki szorgalmas, az könnyedén teremfőnökké, vagy étteremvezetővé küzdheti fel magát, de akár saját helyet is megálmodhat és vállalkozást indíthat.

Ugyan a pincérkedés is egy szakmunka, mégis szép ruhában, kulturált környezetben folyik a mindennapi tevékenység, ez is vonzó lehet a fiataloknak. Ahogy a fizetés is, hiszen az alapbér mellé egy jól kommunikáló pincér akár még egy fizetésnyit összeszedhet a borravalókból."

A sorozatban még megjelent

 

A fa szépsége és az alkotás öröme
Biztos jövő és 3000 lejes fizetés! Szeretnéd?
Amikor a ruha teszi
Új idők új szerelői



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."