Itthon » Oktatás

A fa szépsége és az alkotás öröme

Válaszd a szaktudást és az asztalos képzést!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

uh-asztalos
Tanulj szakmát, és keress sokat itthon is.
szerkesztoÍRTA: (X)
2016. június 21., 15:30
0 hozzászólás. 

Már egy dolog biztos van, amiben Udvarhely utolérte a világ gazdaságilag vezető országait, és ez a szakemberhiány. A cégek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb és öregebb a szakmunkás és nincs megfelelő utánpótlás.

Lassan a politikusok és a tanügy is felismeri, hogy a sok érettségizett, diplomás, gyakran állástalanként tengődő „szellemi munkás" helyett szakemberekre van igazából szükség, akik nem csak biztos, de nagyon jól kereső foglalkozásokban helyezkedhetnek el Udvarhelyen is. A szakoktatásokat ismertető sorozatunk második részében az asztalos szakmát mutatjuk be, amely ma már koránt sem csak a székláb faragásról szól.

Az utóbbi évtizedekben Székelyudvarhelyen is jellemző probléma, hogy a szülők azokat a gyerekeket is az elméleti iskolák felé irányítják, akik esetében nincs realitása annak, hogy diplomásként sikeresek legyenek, vagy egyáltalán leérettségizzenek. A szakmunka társadalmi megbecsültsége alacsony, holott egyre nagyobb a kereslet a jól képzett szakemberekre, akik sokszor a többszörösét viszik haza, mint egy tanár vagy mérnök.

Újra divatos az asztalos szakmában dolgozni

A faanyag természetes szépsége, illata, tapintása már ősidőktől kezdve megérinti az embereket, és ez ma sincs másként. A faipari technológiák fejlődésével mára az asztalosság egy igen szerteágazó és összetett szakma lett, amelyben rengeteg önmegvalósítási és karrier lehetőség rejlik.

Udvarhelyszéken ráadásul nagy hagyományai is vannak a famegmunkálásnak, így számos cég várja a szakiskolákból kikerülő fiatalokat, akikre biztos munkahelyek és fejlődési lehetőségek várnak.

Ezt hangsúlyozza Pápay Márta, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola faipari képzésért felelős tanára is, aki már 33 éve tanítja erre a szép szakmára a diákokat: „Idén szeptembertől is elindítjuk faipari szakiskolai, 3 éves képzésünket, amelyben a fél osztály ács, a másik fél osztály pedig asztalos képesítést szerez majd.

Amellett, hogy a tanulók gyönyörű és keresett szakmákat sajátíthatnak el, havonta 200 lej ösztöndíjat is kapnak, ezzel is szeretnénk őket motiválni arra, hogy szakmai képesítést szerezzenek. A tehetségesebb, szorgalmas tanulók tovább is tanulhatnak líceumban, ahol leérettségizve később akár egyetemre is mehetnek. Számos régi tanítványom van a környéken, akik a mesterséget alaposan elsajátítva ma már sikeres, saját cégeket vezetnek és igen szépen prosperálnak.

De a jó szakembereket alkalmazottként is megbecsülik és keresik, itthon is rengeteg lehetőség van az előrejutásra egy olyan fiatalnak, aki az asztalos mesterséget választja."

Csak az nem talál jól fizető munkát, aki nem akar

A fentieket erősítik meg Dávid Emil, a Tabula tulajdonosának szavai is, aki maga is asztalos szakiskolával kezdte, hogy a mesteri szinten és 15 év munkatapasztalaton túljutva végül saját vállalkozást indítson. Gyárában ma már 120-an dolgoznak, de ahogy mondja, már ma tudna akár 20 új szakembert alkalmazni, s ezzel nincs egyedül a környéken.

„A faipar minden ágában hatalmas munkaerőhiány van, a szorgalmas fiatalok akár 5 év alatt fel tudják magukat futtatni ebben a szakmában. Főleg azok, akik a CNC gépek kezelésére, programozására is képesek, számukra nem elérhetetlen a 3000 lejes fizetés sem. Mivel mi gyakorlatilag teljesen exportra dolgozunk, Skandináviába, Németországba szállítjuk termékeinket, biztos és hosszú távú munkahelyet tudunk garantálni alkalmazottainknak."

„De nem csak gyárban lehet elhelyezkedni asztalosként, a szakmának számos ága és területe van a fafaragástól kezdve a bútor restauráláson keresztül akár az intarzia és műtárgyak készítéséig" - Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke szerint az ilyen unikális, ritkaságnak számító szaktudásra is szükség lenne, hiszen a régi mesterek lassan kihalnak, miközben az egyedi és művészi tehetség kibontakoztatására is nagyszerű lehetőségek vannak.

Györgyei Szabó Magdolna

A sorozatban még megjelent

 

Biztos jövő és 3000 lejes fizetés! Szeretnéd?
Amikor a ruha teszi
Az evés hal meg utoljára!
Új idők új szerelői



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."