Itthon » Oktatás

Biztos jövő és 3000 lejes fizetés! Szeretnéd?

Válaszd a szaktudást és a CNC képzést!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

uh-cnc-maro
Tanulj szakmát, és keress sokat itthon is.
szerkesztoÍRTA: (X)
2016. június 20., 12:19
4 hozzászólás. 

Már egy dolog biztos van, amiben Udvarhely utolérte a világ gazdaságilag vezető országait, és ez a szakemberhiány. A cégek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb és öregebb a szakmunkás és nincs megfelelő utánpótlás.

Lassan a politikusok és a tanügy is felismeri, hogy a sok érettségizett, diplomás, gyakran állástalanként tengődő „szellemi munkás" helyett szakemberekre van igazából szükség, akik nem csak biztos, de nagyon jól kereső foglalkozásokban helyezkedhetnek el Udvarhelyen is. A szakoktatásokat ismertető sorozatunk első részében a CNC kezelői szakmát mutatjuk be, amelyben a 3000 lejes fizetés sem elérhetetlen álom.

Az utóbbi évtizedekben Székelyudvarhelyen is jellemző probléma, hogy a szülők azokat a gyerekeket is az elméleti iskolák felé irányítják, akik esetében nincs realitása annak, hogy diplomásként sikeresek legyenek, vagy egyáltalán leérettségizzenek. A szakmunka társadalmi megbecsültsége alacsony, holott egyre nagyobb a kereslet a jól képzett szakemberekre, akik sokszor a többszörösét viszik haza, mint egy tanár vagy mérnök.

Itthon is lehet jól keresni

Csak Udvahelyszéken 1300-1400 ember dolgozik a fémiparban, akiknek az átlagéletkora 50 körüli. A cégek folyamatosan várják a képzett és fiatal munkaerőt, de abból nagyon kevés van. Pedig egy jó CNC kezelő szakember igen szépen vihet haza, akár havi 3000 lejt is.

Ezt erősítik meg Péter Péter, a Matplast vezérigazgatójának szavai is: „Az udvarhelyi fémipar, hasonlóan a fa-, nyomda-, vagy csomagolásiparhoz ki van éhezve azokra a munkásokra, akik CNC gépeken tudnak dolgozni. Számukra stabil munkahelyet és folyamatos fejlődési, tanulási lehetőségeket biztosítunk, a fizetésük és előrejutásuk pedig csak rajtuk és a szorgalmukon múlik. Ráadásul ma már egyáltalán nem igaz az általános elképzelés, hogy egy gyárban olajban tocsogva, hatalmas zajban dolgoznának a munkások. A CNC gépkezelőink köpenyben, tiszta és rendezett körülmények között működtetik a sokszor több százezer eurós gépeket."

CNC kezelői képzés végre Udvarhelyen is!

A piaci igényekre reagálva 2016 szeptemberében végre a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában is elindul az a négy éves CNC kezelői képzés, amely végén a tanulók szakmai vizsgát és érettségit is tehetnek. A szakmai vizsgával később akár technikusi vagy mesteri oktatásra is mehetnek, de a vállalkozások is tárt karokkal és állásokkal várják az innen kikerült diákokat.

Ezt hangsúlyozta ki Szakács Paál István, a Bányai igazgatója is: „A cégek részéről folyamatosan jön az igény a szakemberekre, nem tudunk annyit kiképezni, amennyit a munkaerőpiac azonnal fel ne szívna. Aki szeretne becsületes munkával biztos és jól jövedelmező jövőt magának, annak nagyon ajánlom CNC kezelői képzésünket, mert jó szakemberként nagyszerű megélhetési lehetőségek várják itthon is!"

Az sem mellékes szempont, hogy a cégek megbízható munkavállalóikat folyamatosan továbbképzik, és egyre nagyobb szakértelmet igénylő feladatokat osztanak rájuk. A CNC kezelők így az évek során mestereik lesznek szakmájuknak, ami többek között a fizetésük alakulásában is meglátszik.

Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke is fontosnak tartja ezt: „Lehet, hogy rövid távon egy fiatalnak anyagilag vonzóbb kimenni murkot szedni Németországba, vagy mosogatni Angliába, mint itthon maradni és egy szakmát szerezni, majd abban elhelyezkedni, de hosszabb távon azok járnak jól, akik alaposan kitanulják mesterségüket és szakemberré válnak. Ők biztos nem fognak azzal szembesülni, mint külföldről hazajövő társaik, hogy 30-40 évesen szakma és valódi tudás nélkül próbálnának meg munkát találni. A CNC gépkezelők a technológia fejlődésével egyre keresettebbek lesznek, így biztos, hogy 15-20 év múlva is könnyedén találnak majd maguknak jól fizető állást azok a tanulók, akik most ezt a szakoktatást választják."

Györgyei Szabó Magdolna

A sorozatban még megjelent

 

A fa szépsége és az alkotás öröme
Amikor a ruha teszi
Az evés hal meg utoljára!
Új idők új szerelői



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2016-06-20 13:19:05
Remek ötlet, de eddig hol voltak?...
avatar
SEAL
2016-06-20 15:01:10
Az " akár havi 3.000 lej is " szépen hangzik, csakhogy ezt nem napi 8 órával és nem heti 5 nappal kapod. Ezt órabérre kellene lebontani, ugy már nem is hangzana olyan kecsegtetően ! Utánna kell érdeklödni !
avatar
levi01
2016-06-20 15:42:27
Azert nincs CNC kezelo mert mind kulfoldon dolgoznak, ugyanis ott megfizetik.
Nalunk a 3.000 lej az napi min 10 ora es hetvegen is be kell jarni, visszaosztva ritka gyenge oraber! Nem is beszelve arrol,hogy a csaladra nem marad ido.
A 3.000 lej parasztvakitas,jol hangzik de ahogy az elottem iro is jelezte utanna kell jarni a felteteleknek.
avatar
Nadragulya
2016-06-21 22:07:05
éhbér ?
Hát igen, az ördög a részletekben rejtőzik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."