Itthon » Oktatás

Új idők új szerelői

Válaszd a szaktudást és az autószerelői képzést!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

uh-autoszerelo-2
Tanulj szakmát és keress sokat itthon is!
szerkesztoÍRTA: (X)
2016. június 27., 10:46
0 hozzászólás. 

Már egy dolog biztos van, amiben Udvarhely utolérte a világ gazdaságilag vezető országait, és ez a szakemberhiány. A cégek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb és öregebb a szakmunkás és nincs megfelelő utánpótlás.

Lassan a politikusok és a tanügy is felismeri, hogy a sok érettségizett, diplomás, gyakran állástalanként tengődő „szellemi munkás" helyett szakemberekre van igazából szükség, akik nem csak biztos, de nagyon jól kereső foglalkozásokban helyezkedhetnek el Udvarhelyen is. A szakoktatásokat ismertető sorozatunk ötödik részében az autószerelői szakmát mutatjuk be, amely szintén szép lehetőségeket tartogat a bütykölésre fogékony fiatalok számára.

„Jó szakemberekre ugyanúgy szüksége van közösségünknek, a társadalomnak, mint szellemi munkát végzőkre. Fel kell lendíteni a szakoktatást, és visszaállítani a szakmák presztízsét, ezt szorgalmazza több éve Hargita Megye Tanácsa. A szakemberhiány sem új probléma, és nagyobb szükség van jó képességű szakmunkásokra, mint diplomás munkanélküliekre" – véli Borboly Csaba megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években számos konzultációt szervezett a témában az érintettekkel, többek között együttműködött Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a lovászképzés beindítása érdekében, nemrég hozzájárult ahhoz, hogy CNC szakosztályt indíthassanak Székelyudvarhelyen, illetve más szakosztályok beindítását szorgalmazta.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen több üzemlátogatást szerveztek, hiszen szükség van a kereslet és a lehetőségek bemutatására, a szülők és a pályaválasztás előtt álló diákok tájékoztatására, mivel hiányzik a pályaválasztási tanácsadás rendszere.

A héten még lehetőségük van a nyolcadik osztályosoknak szakiskolába iratkozni, ahol a szakképzés piacképes tudást kínál. A gyakorlatorientált képzés a biztos jövő záloga, hiszen a jó szakembernek mindig biztos jövedelemforrás lesz a szakmája, hívja fel a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik figyelmét Borboly Csaba.

Növekvő kihívás, növekvő bevétel

Az autók, motorok szerelése igen nagyfokú szakmai tudást igényel, ennek elsajátítása az iskolán kívül nagyrészt a gyakorlatban történik. Erről beszélt Kálmán István, az Eötvös József Szakközépiskola oktatója is: „A három éves, főleg elméleti alapokat adó iskolai képzésünk mellett nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat megszerzése is, ezért tanulóink sok időt töltenek mestereknél praktikázva, akiknél gyakran ott is maradnak alkalmazásban.

Tanulmányaik alatt lehetőségük van nagyon kedvező, önköltségi áron elvégezni a sofőrsulit is, így nem csak szakképesítéssel, de jogosítvánnyal együtt hagyhatják el az iskolát. De ha továbbtanulnának, arra is van lehetőség, további két év alatt érettségit is tehetnek. De szakmán belül is rengeteg irányba lehet szakosodni, például az autóvillamosság, karosszéria javítások felé."

Az autógyárak évről évre új és egyre összetettebb modelleket dobnak piacra, ezzel az autószerelőknek is folyamatosan lépést kell tartaniuk. „Az autószerelőknek olyan általános dolgokhoz is érteniük kell, mint az állapotfelmérés, olaj- és szíjcsere, de ma már szinte alapkövetelmény, hogy a fejlettebb diagnosztikai módszerekhez is konyítsanak. Ezekhez elengedhetetlen az angolnyelv tudás, hiszen a műszaki leírások többnyire azon íródnak"- egészítette ki mondandóját Kálmán István.

Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke szerint az autószerelői szakma azért lehet jó választás, mert alkalmazotti és vállalkozói irányba is el lehet belőle indulni: „Egy jó autószerelő szaktudására mindig szükség lesz, belőlük is hiány van. Az emberek gyakran úgy tekintenek az autószerelőjükre, mint fogorvosukra, már-már bizalmi kapcsolat van a kliens és a szolgáltató között.

Ez különösen akkor igaz, ha nagy márkaszervíz helyett kisebb műhelyekről van szó, itt a szerelő bizony jól ismeri a páciens, azaz a gépjármű minden korábbi baját, nyavalyáját. A szaktudás és a kliensi kör bővülésével a kereseti lehetőségek is szépen fejlődnek, egy jó autószerelő könnyedén hazavihet 2500-3000 lejt, ha saját műhelye van, akkor pedig jóval többet is."

A sorozatban még megjelent

 

A fa szépsége és az alkotás öröme
Biztos jövő és 3000 lejes fizetés! Szeretnéd?
Amikor a ruha teszi
Az evés hal meg utoljára!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."