Itthon » Oktatás

Mindenki matek tételei az érettségin

Történelemből és matematikából vizsgáztak szerdán a középiskolák végzősei. Négyféle matektételt kaptak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 06., 17:15
0 hozzászólás. 

Ma volt a matematika- és történelemvizsga a 2016-os érettségi írásbeli szakaszán. A humán osztályok Románia múltjából, a reál, természettudomány, pedagógia és ipari szakos diákok pedig matekből bizonyíthattak – minden szaknak különböző tételeket kellett megoldania.

A humánosok az első tételnél Alexandru Ioan Cuză kettős fejedelemmé választásához kapcsolódó kérdéseket kaptak, míg a másodiknál Moldva XIV. századi függetlenedéséről volt szó. A harmadik részben a tanulóknak a második világháború utáni Romániáról kellett kisesszét írniuk.

Ennek során különös figyelmet kellett fordítaniuk az 1948-as, a sztálinizmus korabeli, illetve a nemzeti-kommunizmus időszakában elfogadott alkotmányra, illetve Románia XX. század végi fejlődésére.

A matematika tételekben egyaránt szerepeltek algebra- és analízisfeladatok. A valószínűségszámítástól a variációkig, halmazokig és mátrixokig, illetve a harmadfokú függvényekig, logaritmusokig és integrálokig terjedt a skála.

Nem különülnek el a gyengék a jóktól?

A sikeres vizsgához alig kellett többet tudni, mint az alapfogalmakat. Ha a diákok a megoldásokat jó alaposan átnézték, valószínűleg jó eredményt érnek el – fejtette ki Péterfi Margit, a Tamási Áron Gimnázium matematikatanára.

Mint elmondta, legfeljebb a második és harmadik tétel utolsó alpontjai lehettek nehezek, de az átmenési arány egy matematika-informatika osztályban a nehézségi szint alapján száz százalékos kellene, hogy legyen. Saját diákjai közt van olyan, aki hatos szintű volt matekból, és az érettségin nyolcasra számíthat.

A pedagógus véleménye szerint az idei teszten nem fognak élesen elkülönülni a gyenge, közepes és jó matekosok a jegyeik alapján, így lehet, hogy egyes jó matekosok hátrányban lesznek ott, ahol számít az érettségi jegy.

A tételsorok és a javítókulcsok itt böngészhetők.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."