Itthon » Politika

Szász: Tőkés pártja megosztotta a jobboldalt

Elítélte a jobboldalt megosztó EMNP-t és az összefogásában látja a jövőbeli győzelem garanciáját – választást értékelt Szász Jenő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő
Elemezni kell a történteket és le kell vonni a konzekvenciákat. Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. június 14., 16:56
5 hozzászólás. 

A pártelnök elöljáróban megköszönte a közel ötezer szavazójának a bizalmat és elismerte: ez a szám kevésnek bizonyult. Kifejtette, már a választások előtt számoltak azzal, hogy a jobboldal együttműködése nélkül kizárt egy jobboldali győzelem. Véleménye szerint a pártja által szorgalmazott országos szintű koalíciós megállapodást az Erdélyi Magyar Néppárt hiúsította meg.

„Tőkés pártja a jobboldalt gyakorlatilag megosztotta és az ennek jegyében született eredmények is önmagukért szólnak" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért az erkölcsi felelősség. illetve a szavazók irányában való elszámolás feladata az EMNP-t terheli.

Az MPP a jobboldali csatát megnyerte

Szász szerint erkölcsi elégtétel, hogy a jobboldalon belüli versenyt pártja nyerte meg azzal, hogy több mandátumot szerzett, mint a Néppárt, de ez, tette hozzá, „csak enyhíti a keserűségemet, mert egy jobboldali koalíció esetében egész Erdélyben egészen más eredmények születtek volna. (...) Nem lehet úgy jobboldali győzelmet aratni, hogy az egyik színpadon kampányol Szász Jenő, Kövér László, a másikon Tőkés László Németh Zsolttal".

Véleménye, hogy Tőkés pártjának el kell döntenie, hogy kivel kíván együttműködni: a jobboldal megosztásának gyümölcsét leszakító RMDSZ-szel vagy a nemzeti alternatíva építését szorgalmazó MPP-vel. Úgy véli, a Néppártnak nem az MPP felé, hanem azok felé kell elszámolnia, „akik bíztak benne és kiderült, hogy hiábavaló ábránd volt az egész".

Az RMDSZ veszített

Az országos eredményekről szólva Szász elmondta: a Ponta-kormánynak sikerült elfeledtetnie a magyarokkal az RMDSZ népnyúzó politikáját, ezért maradt el a magyar szavazók „büntetése".

Az elnök szerint csaló a látszat miszerint „az RMDSZ túlnyerte magát", mert "önmagához mérve vesztett azzal, hogy elvesztette Szatmár és Maros megyét". A szövetség eredménye gyengébb, mint a négy évvel ezelőtti, annak ellenére, hogy a magyar-magyar csatát megnyerte.

Tanulság: vox populi

„A jobboldal tanulsága: vagy összefog, vagy befellegzett a magyarságon belüli demokráciának. Két szervezetre, kétpólusú politizálásra van lehetőség Erdélyben, de többre nincs. A vox populi mégiscsak a vox populi, a szuverén hatalom, a nép döntése, tudomásul kell venni. A döntés arról szól: vagy van egy egységes jobboldal, avagy pedig egypártrendszer. Egyértelmű az ukáz" – mondta Szász.

Szerinte az elkövetkezőkben kötelezettségük a jobboldali, nemzetileg elkötelezett szavazók irányában van, akiknek „lelkét meg kell erősíteni, hogy ne veszítsék el a reményt" és azon lesznek, hogy a történtek ellenére az EMNP-vel közösen újraépítsék és megerősítsék a jobboldalt.

Ami Székelyudvarhelyt illeti, Szász szerint a város kicsiben olyan „mint Magyarország volt 2002 és 2010 között", a szürkeségre szavazott, ami az elkövetkező négy évben be is fog bizonyosodni.

Az MPP háromszéki szervezete által őszre szorgalmazott kongresszussal kapcsolatos kérdésünkre Szász azt válaszolta, még a nyári szabadság előtt, a helyi és megyei tisztújító üléseket meg sem várva,  július elején szándékában áll összehívni az Országos Egyeztető Tanácsot, mivel úgy gondolja, hogy egy választást követően elemezni kell a történteket, le kell vonni a konzekvenciákat, és a hogyan tovább kérdésre is választ kell adni.

Molnár Miklós, az MPP helyi szervezetének elnöke hivatalosan is bejelentett lemondásával kapcsolatos újságírói kérdésre Szász elmondta: a tanácsosi lista „csúszik", a politikai tevékenységét szüneteltető Molnárnak a nem könnyű pótlására sort fognak keríteni, addig is a teendőket Gálfi Árpád alelnök látja el.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pandietele
2012-06-14 21:17:10
Magadra mutass, ne másra. Tünés a közéletből !
Nem másra kell mutogatni Jenőke, hanem beismerni a bukást és angolosan félreállni, lelépni.... húzni a sunyiba.
Megbuktál !
Nagyon !
Húzd le magad a pilotikai budiban, mi majd fertőtlenítünk utánad.
Fertő, amit te művelsz...
avatar
szp
2012-06-14 21:51:48
nana
Elnok ur, nem gondolja hogy azok akar az EMNP-t erositik vagy, akar az RMDSZ-t azok az MPP politikajabol kiabrandult emberek? Kerdem en, ha megforditjuk a helyzetet, es az EMNP lenne par eves jobboldali part, mig onok most indulo part lennenek mint most az EMNP, akkor is azt mondana, hogy CSAK ketpolusu politikai palettanak lenne helye Erdelyben? Es azon is el kellene gondolkodni, hogy kit fogjak ont korul, es kik a tanacsadoi
avatar
kakujza
2012-06-15 11:26:38
Szasz Jenonek
Nos, hozzá szolva a dolgokhoz, sajnos már a magyarságot nem kellett meg ossza a bal oldal az Ön pártja már rég megosztotta, kimondottan úszítják a megyarokat egymásra, s hiába a mellé beszéd az emberek jobban és hova tovább világosabban látnak, hála Istennek!!
Egyébbként jó pár évvel mikor Önnél jártam a lakásán a Céhek-be, egy kis egér lyuk volt az a lakás amiben lakott s nekem ne magyarázza, hogy polgármesteri fizetésből vannak részvényei és cégjei, s ne mondjam, hogy palotája is!! Ebből lett elege az udvarhelyi és Hargita megyei magyarságnak!! Kifelé "tápiába" ott is lehet feneket nyalni, hátha le esik valami!!!
avatar
Isty
2012-06-15 11:34:03
Jenoke sajat magat okolja csak es ne mast.
Nem kellet volna annyit lopni, hazudni es osztani a semmit. Jenoke! A nep "megtaxalt" most teged azert, mert loptal, hazudtal, osztottad a nagy dumakat de tetteid, azok zerok voltak! Rontottal, bontottal, atvertel mindenkit, azt hitted tudod manipulalni az embereket, de kudarcot vallottal.

Semmit nem csinaltal csak a nagydumad volt meg es loptal (anyagiakat) mellette a neptol rengeteget. Neked csak ket dolog szamit de az nagyon: a penzed es a hatalmad, mast letojsz fenttrol. Ennyi...fordulj magadba es gondolkozz el.

Remelem eltunsz mar, a szo szoros ertelmeben es nem kell lassuk tobbet a korrupt kepedet. A "vagyonod" megmarad, orulj neki de tunj mar el innen. Sokat tettem azert, hogy ne nyerj, sikerult is, menj mar innen.
avatar
urfi
2012-06-17 22:54:35
A világ tolvaja
Meddig adnak még helyt ennek a kövér disznófősajtnak az uh.ro online újságban?Húzzon már a francba ez a tolvaj!!!Keresse meg Kövér ülepét s azzal szórakozzon!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."