Itthon » Politika

Élő közvetítés a városi tanács februári üléséről

Tizenkilenc tanácsos, tizenkilenc napirendi pont. A Haberstumpf-villa, adókedvezmények és a szociális lakások a fő témák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. február 28., 09:30
3 hozzászólás. 

11:28 A tervezet elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, ez megvolt, így átment a tervezet. A következő ülés vezetőjét a következő ülés elején választják. A februári tanácsüés és élő közvetítésünk véget ért.

11:15 Az utolsó napirendi pont a város erdeiből kitermelt faanyag rendeltetését szabályozza. 7520 köbméter fáról van szó, 5800 köbmétert árverésen adnának el gazdasági egységeknek, 1520-at a lakosság kiszolgálására szánnak, 200 köbmétert pedig a város saját felhasználásra szánnak, azzal a kitéttel, hogy amennyiben a városlakók nem igényleik a faanyagot, azt is bocsássák árverésre.

11:14 A tervezetet egyöntetűen megszavazták.

11:13 A tizennyolcas hatátorzattervezettel azt határoznák meg, hogy a fogyatékkal élők részesülhessenek utazhassanak ingyen a városi buszjáratokon. 

11:12 Tankó László szerint több lakó jelezte, hogy a közmunka minőségével van baj, szeretné, ha erre is figyelnének. A tervezetet elfogadták.

11:10 A következő tervezet az idei közmunkaprogramra vonatkozik.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

11:08 A tizenhatos számú tervezet az országos és nemzetközi tantárgyversenyeken jó eredményt elért diákok és felkészítő tanáraik jutalmazásának lebonyolításáról szól. Ezt tartózkodás nélkül fogadták el.

11:07 A tanács egyöntetűen megszavazta a tervezetet.

11:02 42 lakás vár még kiosztásra, Tikosi szerint ezt jó lenne egyszerre kiosztani, valamint kéri a tanácsot, hogy fogadják el a mostani prioritási listát.

10:58 Következik a szociális lakások igénylői listájának elfogadása.

10:56 A következő tervezet egy, a városi park területén, szerkezetkész állapotban található, 39 négyzetméteres épület közvagyonba vétele. Ez egy öltöző, illetve egy mellékhelyiség a játszótér közelében. A tanács elfogadta a tervezetet.

10:54 Tizenharmadik tervezet, a csereháti villanyhálózat bevétele a közvagyonba - ezt később átadják az Electrica Rt.-nek, így tudják majd a javítási munkálatokat végezni. A tanács egyöntetűen elfogadta a tervezetet.

10:51 Hozzászólás nem volt a témához, elfogadták a tervezetet, a következővel a városi park leltári értékét növelnék, itt még az évekkel korábbi felújításról van szó, emiatt növekedik az érték. A tanácsosok egyöntetűen elfogadták a tervezetet.

10:49 A tanács egyöntetűen elfogadta a tervezetet, így a csereháti lakások infrastrukturális újításainak közvagyonba vétele a következő téma.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

10:48 Tankó arról érdeklődik, hány lakást érint a Bethlen-negyedi, közel 1,5 millió eurós felújítás. Tikosi most nem tud erre válaszolni, de hozzáteszi, hogy a befektetés nagy részét kormánypénzekből finanszírozták.

10:47 Tizedikként a Bethlen negyedi fűtésrendszer leltári értékének növeléséről szól.

10:46 A tervezetet elfogadták.

10:44 Jakab Attila azt javasolja, hogy amikor megkötik az iskolával az adminisztrálási szerződést, foglalják bele, hogy a diákok és a sportolók olcsóbban bérelhessék az épületet.

10:42 A Bányai János Műszaki Szakközépiskola új tornatermének közvagyonba vétele a következő téma.

10:41 A közlekedés a környéken igencsak nehézkes, a tervek szerint módosítanák az itteni közlekedési rendet, hogy egyszerűsítsék a helyzetet. A tanácsosok 10 mellette szavazattal és 7 tartózkodással elfogadták a tervezetet.

10:40 A nyolcas tervezet egy, a Rét utcában található 50 négyzetméteres terület közvagyonba foglalása. Értéke mintegy 7000 lej.

10:36 A következő téma a városi barompiac költöztetése. A város bérli a jelenlegi területet, amit a tulajdonos a továbbiakban nem akar bérbeadni. A mostani hely közelében, annak háta mögött találtak egy új területet, ahol ki tudnák alakítani az új piacot, erről szól a tanulmány. 3 millió 278 ezer lejbe kerül az új piac kialakítása, így felel meg minden EU-s normának. A tervezetet a tanács teljes egyetértésben fogadta el.

10:30 A vita lezárása után a tervezetet 10 mellette szavazattal (RMDSZ) és 7 tartózkodással (EMNP és MPP) elfogadták.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

10:28 Jakab Áron Csaba elmondta, az RMDSZ frakció vezetőjeként szervezte a látogatást a Haberstumpf villát, ezért nem hívta a néppártiakat, de, amennyiben igény van rá, a jövőben ezt megteszi.

10:27 Miklós Zoltán arról számol be, hogy Jakab Attilával többször is egyeztetett, lobbizott, nem tudja, ez mennyire ment át az EMNP frakciónak. Ezen kívül, ha igény van rá, akkor a következő tanácsülésen szívesen bemutatja a jelenlegi és a következő helyzetetet.

10:25 Tankó azt mondja, szívesen elmentek volna ők is megvizsálni a helyszínt, abban pedig egyetértenek, hogy olyan helyen kellene megmutatni a múzeumot, ahol büszkék lehetünk rá. Ugyanakkor azt is szerette volna, hogy először a múzeum igazgatója mutassa be az intézményt, és a költözés szükségességét, majd utána nézzék meg a technikai és gazdasági feltételeket.

10:23 Az igazgató arról is beszél, hogy raktáraik tele vannak, nincs hol megmutassák az általuk tárolt értékeket. Ugyanakkor azt kéri az EMNP-től, hogy pontosítsnak, az egyeztetés hiányával van problémájuk, vagy azzal, hogy oda költözzön a múzeum?

10:21 Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója is beszél, elmondva, hogy az udvarhelyi múzeum székelyföldön a legkisebb helyen levő múzeum.

10:20 Jakab Áron Csaba arról számol be, hogy az RMDSZ frakció az elmúlt hetekben megvizsgálta az épületet, az összeg változása kapcsán pedig kifejti, az összeg azért változott, mert közben új felmérések készültek.

10:16 Mike Levente az MPP részéről egyetért Tankóval, valamint felveti a kérdést, hogy a terv törvényes-e, illetve tartalmaz-e minden olyan pontot, amire szükség van ahhoz, hogy elfogadják.

10:13 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervet. Most az EMNP részéről Tankó László fejti ki álláspontjukat. Tankó azt nehezményezi, hogy még nincs eldöntve az épület végső rendeltetése, de már szavaznának a tanulmányról, annak ellenére, hogy korábban a polgármester javasolta, hogy közvitára kerüljön az ügy. Ugyanakkor azt is kifogásolja, hogy a felújítás várható értéke 1,6 millió lejről több, mint kétmillóra nőtt.

10:11 A felújítást már az idén el szeretnék kezdeni. A szakmai tanulmány elkészült, építészek egy csoportja vállalta, hogy véleményezi a tervet.

10:10 Gyorstalpaló történelemórát kapunk, a lényeg, hogy az épület már a városé, apróbb javításokat végeztek, de ez még közel sem elég.

10:09 Következőként a Haberstumpf villa felújítására vonatkozó technikai és gazdasági mutatók elfogadása a tét. A polgármesteri hivatal részéről Tikosi László mutatja be a projektet.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

10:07 Elsőként a közhasznú tevékenységet végző egyesületeket és alapítványokat mentenék fel az ingatlanadó fizetésének köteletezettsége alól. A Kolping, a Civitas, a Mallersdorfi ferences nővérek, a NYÖP és a Dr. Palló Imre Alapítvány kérték ezt, mindenikük meg is kapta.

10:04 Az ülést Berde Zoltán vezeti, aki megszavaztatta a tizenkilenc plusz egy (különfélék) napirendi pontot.

10:03 Gálfi Árpád és Szabó Gyula hiányoznak az ülésről, Géczi Levente hamarosan érkezik, a tanács határozatképes.

09:59 Korábban érkeztünk, még épp belecsöppentünk egy szakbizottsági ülés végére. Ez lejárt, kezdődik a tanácsülés, a novemberi és decemberi tanácsülések jegyzőkönyvének elfogadásával.

09:30 Tíz órától kezdődik a tanács 2013. februári, rendes havi ülése, addig az EMNP-nek adunk szót. Tankó László és dr. Zakariás Zoltán egy nappal az ülés előtt tartottak sajtótájékoztatót, következetesség, átláthatóság és hatékonyság címszavakkal. Kifejtették, hogy a tanács most több szervezetnek is adókedvezményt tervez nyújtani, ezt minden, közhasznú tevékenységet végző szervezet kérheti az év folyamán, tehát nem lezárt ügyről van szó.

A néppártiak a Haberstumpf-villa tervezett felújítása kapcsán azt kifogásolták, hogy, bár a tanács nem határozott arról, hogy a későbbiekben ez legyen a múzeum székhelye, a dokumentáció kizárólag ennek az intézmények az igényeinek megfelelően készült el. Bár nem szeretnék fedél nélkül hagyni a múzeumot, ahhoz sem járulnak hozzá, hogy egy nem megfelelően elkészített dokumentációt fogadjanak el.

A szociális lakások kiosztásához használt, most tervezetként szereplő prioritási listához is hozzászóltak, ez szerintük korrekt, és saját következetességük eredmények tekintik, hiszen már tavaly szorgalmazták a lista újítását. Az igénylők száma időközben 153-ról 248-ra nőtt, a Csereháton a 64 szociális lakásból még 42 vár bérlőre.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kalman
2013-02-28 12:45:14
megint
A "10:20"-as bejegyzésnél az egyik RMDSZ-es elmondása szerint nem Benedek Árpád Csaba szólalt fel ott a témában hanem Jakab Csaba.
avatar
kalman
2013-02-28 12:47:06
és megint
A 10:28-asnál a frakcióvezető nem Benedek Árpád Csaba hanem Jakab Csaba. Valamit itt nagyon variálnak talán védeni akarják valamiért Jakabot?
avatar
szasza
2013-02-28 12:48:33
re: és megint
Köszönöm az észrevételeket, javítottam az elírást.

avatar
kalman
A 10:28-asnál a frakcióvezető nem Benedek Árpád Csaba hanem Jakab Csaba. Valamit itt nagyon variálnak talán védeni akarják valamiért Jakabot?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."