Itthon » Politika

Tíz százalékot kért vissza Borboly

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) közölte a hivatalos vádakat, a táblabíróságon múlik az előzetes letartóztatás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Borboly Csaba 2011 nyarán
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: SZÁSZ ATTILA
2013. május 13., 20:50
2 hozzászólás. 

Közleményt adott ki az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (Direcția Națională de Anticorupție – DNA), mely szerint többek között kétrendbeli, folyamatosan elkövetett, közérdek ellenében történő hivatali visszaéléssel, folyamatosan elkövetett kenőpénz elfogadással, folyamatosan elkövetett, okirat-hamisításra való felbujtással és rágalmazó feljelentéssel vádolja Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét.

Pálffy Domokos megyei tanácsos, a gagyi székhelyű Stravia Group Kft. tulajdonképpeni ügyvezetője és Csiszér Botond Benedek, a Megyei Utak Igazgatóságának vezetője ellen szintén 24 órás őrizetbe vételt rendeltek el, valamint további, meg nem nevezett személyek ellen is bűnügyi vizsgálat folyik.

Sok millióról van szó

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság szerint Borboly 2010 decemberében törvényellenesen és alaptalanul engedélyezte 1 888 914,20 lej kifizetését a Stravia Group-nak egy megyei út felújítása ellenértékeként, miközben a közbeszerzési pályázatot megnyerő cég árai jóval magasabbak voltak, mint más, a pályázatról kizárt cégek ajánlatai. Becslések szerint ez 629 178,85 lej kárt okozott a megyének és ugyanennyi anyagi hasznot hozott a Stravia Groupnak.

Ugyanakkor 2010. december 27-29 között a tanácselnök 672 051,59 lej kifizetését hagyta jóvá a Stravia Group felé, és 496 632,84 lejt engedélyezett kifizetni a Bridge Road Construct Kft. felé – az összegek nem létező javak ellenértékei voltak, ugyanakkor, mivel december végén történt a fizetés, a két cégnek már nem is lett volna ideje december 31-ig befejeznie az egyes megyei utak felújítását.

Továbbá azzal is vádolják a tanácselnököt, hogy tudatában volt annak, hogy a javak átadásáról szóló jegyzőkönyv hamis, ugyanis azon átírták a dátumot, és tévesen szerepel bennük, hogy a szóban forgó javak léteznek és átadásra kerültek.

A vád szerint Borboly Csaba, tanácselnöki minőségében, 2010. december 29-e után közvetítőn keresztül többször is arra szólította fel a Bridge Road Construct ügyvezetőjét, hogy egy, a Csíkért Egyesületnek folyósított adomány formájában juttassa vissza a cégnek utalt összeg tíz százalékát, 50 ezer lejt.

Kijelölt hamisítók

Hogy elfedje a hivatali visszaélés bűntettét, Borboly 2011 júniusa és júliusa között két személyt – a szintén vádlott Csiszér Botondot, és egy másik illetőt – jelölt ki, hogy két hamis dokumentumot állítsanak elő, amiket a Hargita Megyei Számvevőszék ellenőreinek megtévesztésére használhatnak, ezzel igazolva a Stravia Group felé történt kifizetések jogosságát – áll a Korrupcióellenes Igazgatóság közleményében.

A közlemény szerint 2011. július 19-én a tanácselnök, a Számvevőszék kérésére átiratot küldött, melyben az igazságnak ellentmondó kijelentéseket tett, valamint azt állította, a Stravia Groupnak történt 1 888 914,20 lejes kifizetés az egyik meghamisított okirat alapján történt.

A DNA felszólította Hargita Megye Tanácsát, és a Stravia Group valamint a Bridge Road Construct cégekkel megkötött, a DJ 131-es út javítási munkálatairól szóló szerződéseket, a munkafolyamat lebonyolítását, a kifizetéseket és a szakértői vizsgálatokat igazoló dokumentumokat kérte be. A 2012. október 16-án kelt válaszlevelében a tanácselnök megjegyezte, hogy Stravia Groupnak történt decemberi kifizetésekkor egy meg nem nevezett másik személy megtévesztette a Megyei Tanácsot egy meghamisított irattal.

2012. október 12-én Hargita megye tanácselnöke a megyei rendőrségen tett feljelentést, melyben egy másik személyt vádol csalással. Szerinte ez a személy meghamisította a munkatelep igazgatójának egyik jelentését, melynek alapján megtörténhetett az 1 888 914,20 lej kifizetése a Stravia Groupnak.

Többen voltak benne

A vádak szerint Borboly Csabát Csiszér Botond-Benedek segítette, aki 2010 decembere és 2011 decembere között, Hargita Megye Tanácsának megyei útügyi igazgatóságának vezetőjeként törvénytelenül hagyta jóvá a Stravia Group és a Bridge Road Construct felé történő kifizetéseket, ugyanakkor törvénytelenül írta alá a jegyzőkönyvet, melynek alapján Hargita Megye Tanácsa a Bridge Road Constructtól és a Stravia Grouptól különböző javakat kapott, bár az adott javak nem is léteztek.

A közlemény szerint Pálffy Domokos megyei tanácsos a 2008-2012-es mandátuma alatt részt vett a megyei tanács költségvetésének megszavazásában, melyen több pénzösszeget különítettek el útépítésre, útjavításra. A szerződések kedvezményezett cégei között szerepel a Stravia Group is, melynek tulajdonképpeni ügyvezetője maga Pálffy Domokos, egyetlen részvényese pedig lánytestvére. 2008 és 2012 Pálffy Domokos 40 szerződés megkötéséhez járult hozzá, így ezek teljes értékét, 25 351 090 lejt saját maga és nővére javára fordítva, ezzel ugyanakkor összeférhetetlen pozíciókat is foglalt el.

2012 áprilisában Pálffy rávett egy személyt, hogy hamis iratokat állítson elő, melyek alapján egy technikai szakvélemény készülhet, amivel csökkenthető a Hargita Megyei Számvevőszék által megállapított, a Stravia Group felé történt illegális kifizetésekkel Hargita megyének okozott kár.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság a megyének okozott kárt 1 796 863,28 lejre becsüli. A kár az építőipari cégeknek zárgondnokságba adott fiktív anyagokból, és a kifizetett, valamint a kizárt cégek által a közbeszerzési eljáráson felajánlott összegek különbségéből származik.

A három személynek május 13-án tudomására hozták a vádakat, az ügyészek elrendelték 24 órás őrizetbe vételüket, majd a marosvásárhelyi táblabíróságon kérték az előzetes letartóztatásukat.

uh.ro/sajtóközlemény



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-05-14 08:55:14
Hát így könnyű Mercedesszel járni, nagyokat mondani, családot eltartani és a jövőt megalapozni. 1 796 863,28 lej-ből mennyi mindent meg lehetne még valósítani.
avatar
vogul
2013-05-14 11:40:59
mi van a kulisszák mögött?
avatar
zterex1
Hát így könnyű Mercedesszel járni, nagyokat mondani, családot eltartani és a jövőt megalapozni. 1 796 863,28 lej-ből mennyi mindent meg lehetne még valósítani.

Nem védem Borbolyt, nem az én dolgom ez. De a jogállam alapelveit igenis védem. Nem kell mindjárt készpénznek venni a DNA vádjait. Ezek egyelőre csak vádak, vádolni pedig, adott helyzetben nagyon sok embert lehet. Mindezt bizonyítani is kell. Kőkemény bizonyítékokkal.
Nem szimpatizálok az RMDSZ vezetőkkel általában (tisztelet a kivételnek), de nagyon kilóg a lóláb. Szép arcot kell mutatni az EU felé korrupcióellenes ügyekben, és vajon kin lehet jól elverni a port anélkül, hogy koalíciókat veszélyeztetnénk? Na? Hát a magyarokon!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."