Itthon » Politika

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács októberi üléséről

Öt napirendi pont van a tanács asztalán, többek között arról is döntenek, hogy átadják-e a várfalat a múzeum ügykezelésébe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. október 31., 08:00
0 hozzászólás. 

08:58 A következő ülést Benedek Árpád Csaba vezeti, a mostani ülés és közvetítésünk véget ért.

08:57 Jakab Attila arról számol be, hogy egy tehéncsorda naponta végigvonul a Tábor negyedi aszfaltozott utcákon, és azt javasolja, hogy keressenek egy megoldást, akár egy istálló építésével, ahol a gazdák tarthatnák a teheneiket, és nem kellene behozni a városba a legeltetés időszakában.

08:56 Gergely László egy lakossági kérést tolmácsol: az a probléma, hogy az E.on gázszolgáltató az összes irodáját bezárta Székelyudvarhelyen, és szeretnék, ha működne egy ügyfélszolgálati központ, hogy ne kelljen Csíkszeredába járni minden ügyért.

08:54 Pécsi Kolumbán Imola azt szeretné, ha a Márton Áron téren található nagy villanyelosztó szekrényeket esztétikusabban helyeznék el, hogy ne rontsa a tér képét.

08:53 Benedek Árpád Csaba kéri, hogy az érintettek tegyenek feljelentést, és készüljön egy lista ezekről az esetekről, ők pedig megpróbálnak egyeztetni a rendőrséggel.

08:48 Gálfi Árpád is felszólal, a Kaufland előtti kovácsoltvas kerítés kapcsán: elmondja, ez több hónapja be van dőlve, és babkocsival nem lehet elhaladni a szakaszon. Másik témája az egyik, a Termés utcába költözött roma család, akikre sokan panaszkodnak Bethlenfalván. Több esetet is felsorol, amikor gondot okoztak az ott lakóknak, többek között erőszakos cselekedetekről is beszél.

08:45 Biró Edith a különfélék között a közbiztonság kapcsán szólal fel, elmondva, hogy ő maga is szembesült olyan problémákkal, amik azt sugallják, hogy valamit tenni kellene. Tudomása szerint vasárnap délután egy idős nőt támadtak meg a református temetőben és ellopták a táskáját. Egy másik esetről is tudomása van, amikor egy tanárnő kezébél tépték ki a mobiltelefonját.

08:44 A határozat az RMDSZ-es tanácsosok támogatásával átment.

08:42 A szünet lejárt, a jogi szakbizottság elfogadta, hogy a polgármester képviselje a várost a bíróságon, azzal a módosítással, hogy köteles háromhavonta tájékoztatni a tanácsot az éppen folyamatban levő bírósági ügyekről.

08:34 Az ülésvezető szünetet rendelt el, és összeült a jogi szakbizottság, hogy az utolsó napirendi pont kapcsán tárgyaljanak.

08:32 Újabb pályázati kiírás jön létre sporttevékenységek támogatására, ugyanis az egyik sportegyesület nem tart igényt a megnyert 80 ezer lejre, ezt pályáztatják újra, az eredeti feltételek mellett, de rövidebb idő alatt. A tervezetet mindenki támogatta, így újabb határozat született.

08:31 Megüresedett egy csereháti ifjúsági lakás, amit a listán soron következő háromtagú család kapna meg. A tanácsosok egyöntetűen támogatták.

08:30 A tanácsosok egyöntetűen elfogadták a tervezetet.

08:28 Mike Levente az MPP részéről szintén pozitívan véleményezi az ügyet, és azt a tanácsot adja, hogy a telekkönyvben jegyezzék be a használati jog átadását, hiszen ezzel sok problémát lehet megelőzni.

08:25 Dr. Zakariás Zoltán elmondja, ő és az egész néppárti frakció pozitívan véleményezi az ügyet, úgy látják, ezzel előrelépés történik a múzeum és a vár ügye kapcsán. Felemlegeti a Haberstumpf villát is, aminek a felújítása nem olyan iramban halad, ami megoldhatóvá tenné a múzeum odaköltöztetését.

Szerinte ez a mostani megoldás, amiben komoly szándékot lát, azt eredményezheti, hogy a várfal kijavításával turisztikai szempontból is előrelépés történik. Szerinte a bástyák belsejében újabb területet kap a múzeum, amit ki tud használni.

08:22 A múzeumnak azért van szüksége erre, mert több pályázati lehetőségük is van, amikkel élni szeretnének. Miklós Zoltán múzeumigazgató is felszólal, arra kérve a tanácsosokat, hogy támogassák az ügyet.

08:21 A harmadik napirendi pont témája a várfalak és a bástyák átadása a Haáz Rezső Múzeum ügykezelésébe.

08:19 Az Electrica Rt.-nek szüksége van két négyzetméter területre, ugyanis a Márton Áron tér felújítása során elhelyeztek egy olyan villanyelosztó dobozt és egy villanyoszlopot, amik magánterületen vannak. A területet addig kapja meg a szolgáltató, amíg létezik a doboz és a villanyoszlop. Ismét egyöntetűen fogadták el a tervezetet.

08:18 A tanács egyöntetűen elfogadta a módosítást.

08:13 Gergely László ülésvezető elnök megszavaztatta a napirendet. Tizenhét tanácsos van jelen, ugyanis Kulcsár Székely Attila is hiányzik.

Az első napirendi pont az idei költségvetés módosításáról szól. A város kapott némi kiegészítést az egészségügyi dolgozók és a város alintézményei részére. Ezen kívül a Kós Károly iskola is kért ötezer lejt egy pályázathoz, és a Fejlesztési Minisztériumtól is érkezett támogatás a hőszigetelési programra.

08:09 Szintén a polgármester számol be arról, hogy az Egészségügyi Minisztérium magának szeretné tudni a kórház épületcsoportjába tartozó egyik épületet, ahol valamikor a fertőző osztály működött.

A pert a város alapfokon megnyerte, ám az ügyvédek azt firtatják, hogy a polgármester képviselheti-e a várost a bíróságon: annak érdekében, hogy ez ne legyen gond, egy olyan határozattervezetet terjesztettek elő, ami általánosan feljogosítja erre a városvezetőt. Ezt vagy egy szünet és szakbizottásgi ülés után, vagy 10 órától, egy azonnali tanácsülésen tudják elfogadni.

08:07 Megtelt lassan a tanácsterem, Bunta Levente polgármester köszönti a megjelenteket, és azzal indít, hogy visszavonja az egyik napirendi pontot: azt, amelyikben a város és a helyi tanács alárendeltségébe tartozó intézmények szerkezeti felépítésének és tisztségjegyzékének elfogadásáról szólt volna.

08:00 Hamarosan kezdődik a tanácsülés, bár a tanácsterem még eléggé foghíjas, csupán hat tanácsos van jelen. Az MPP frakció már jelezte, hogy Bálint Mária Magdolna hiányozni fog az ülésről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."