Itthon » Politika

A néppártosok nem látják a fejlődést

Déjà vu érzése van az EMNP-s tanácsosoknak. Szerintük a város 2014-es költségvetése pont ugyanolyan szegényes és koncepciótlan, mint a tavalyi volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

fotó:EMNP
Bíró Edith, dr.Zakariás Zoltán, Jakab Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2014. január 29., 15:53
0 hozzászólás. 

Körforgalom, a távfűtési hálózat bővítése, a még ismeretlen helyre építendő szociális lakások – ezt a három fontos beruházási tételt emelte ki a város még elfogadásra váró idei költségvetési tervezetéből és sorolta észrevételeit az EMNP- frakció három képviselője, dr. Zakariás Zoltán, Jakab Attila és Bíró Edith.

Úgy értékelték, a január 30-ai tanácsülésen elfogadásra váró költségvetés-tervezet semmivel sem néz ki jobban a tavalyinál, és ezt az állításukat konkrét példákkal is alátámasztották.

Gigantikus a körforgás ára

A II. Rákóczi Ferenc, Kuvar és 1918. December 1. utcák kereszteződésénél tervezett új körforgalom megépítését jónak, az 1 237 154 lejes árát viszont gigantikusnak tartják, nem tudják támogatni. Hasonlóképpen túlzottnak tartják a szejkefürdői hőerőművel összefüggő távfűtési hálózat fejlesztésére szánt 23 624 670 lejt, mert ez több, mint a 2014-es város beruházásokra szánt 20 515 ezer lejes keretösszeg. Véleményük szerint a hálózatbővítés „ egy teljesen beláthatatlan kimenetelű terv", mivel finanszírozására egyelőre csak saját forrás és a hőerőmű építtetője által felajánlott hitel lehetősége merült fel, pályázati pénzek bevonása nem.

Kertes lakásért adózunk

A néppártosok kifogásolták továbbá, hogy az önkormányzat 10-15, 1, 2 és 3 szobás, egyenként 32-57 ezer euró értékű ikerházakat kíván felépíteni, amelybe azokat a családokat költöztetnék, akik jelenleg a városközpontban levő önkormányzati lakásokban élnek „nem európai módon, embertelen körülmények között".

A néppártiak szerint nem csak az kifogásolható, hogy nem tudni még, pontosan hol épülne meg ez a kertváros, de annak korrektsége is megkérdőjelezhető, hogy az adófizetők pénzéből építsenek luxuslakásokat olyan személyeknek, akik „valószínű soha nem fizettek és nem is fizetnek adót". Ezt a beruházási tervezetet abban az esetben támogatnák, ha azt pályázati forrásokból finanszírozná a város.

A városnak az idei összköltségvetése 137 237 ezer lej, amiből a saját költségvetés 88 744 ezer lej. A beruházásokra szánt összeg 20 515 ezer lej, ami a működési költségekhez képest kevés"– részletezte Zakariás, hozzátéve, hogy a hivatal költségvetése két év alatt 10 millióval növekedett, illetve a beruházási keretösszeg közel felét költik a távfűtés-hálózat bővítésére, ami aránytalanul nagy a többi fejlesztési tételhez viszonyítva.

Amit elkezdtek, fejezzék is be

A már elkezdett, idén folytatásra váró beruházásokkal kapcsolatosan az EMNP módosító javaslattal rukkolt elő. Azt szorgalmazzák, hogy még idén fejeződjön be a Farcádi utca villanyhálózatának felújítása, a Templom utca leaszfaltozása, illetve a II. Rákóczi Ferenc utca alsó részén a kanalizálás.

Meglátásuk, hogy a szükséges 643 ezer lejt nem külső forrásokból, hanem a költségvetésben szereplő, például az Urbana Rt.-nek és a helyi lap indítására szánt pénzek egy részének átcsoportosításával „simán meg lehetne oldani". A néppártiak javaslatát a szakbizottsági ülésen az RMDSZ-esek teljes mértékben elutasították, ahogy a Küküllő-partján húzódó kerékpár és sétálóút létrehozására vonatkozó tanulmány elkészítésére sem bólintottak rá.

Helyben futásból jeles

A néppártiak kifogásolják azt is, hogy amíg a profi sport 900 ezer lej támogatást kap a várostól, addig az összes többi programra, beleértve az ifjúsági, környezetvédelmi, kulturális, egyházi és szociális tevékenységet is, összesen 880 ezer lejt szánnak.

A kifogásolni valók mellett egy pozitívum is elhangzott, jelesen, hogy a városi szeméttelep bezárása szerepel az idei költségvetésben, a pénz megvan rá, s ha nem lesz technikai akadálya, akkor ebben az évben valóban eltűnik a város kijáratánál levő szégyenfolt.

„Összegzésképpen azt tudom elmondani, hogy ez a költségvetés pontosan olyan szegényesen és koncepciómentesen összeállított, mint amivel a tavalyit vádoltuk és nem látszik az arra való törekvés, hogy a város fejlesztése valamilyen irányba elmozduljon"- summázta a költségvetéssel kapcsolatos néppárti aggályokat Zakariás Zoltán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."