Itthon » Politika

Udvarhelyszék köszöni szépen

A magyar állampolgársággal is rendelkezők több mint fele szavazatával hálálta meg a történelmi pillanatot. Rezsicsökkentést Erdélyben is!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Nagy Pál és Jakab Attila
Nagy Pál és Jakab Attila | fotó: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. április 09., 16:16
1 hozzászólás. 

Több mint 400 ezer erdélyi magyart sikerült 2011 óta honosítani az EMNT segítségével, közülük 135 ezren jelentkeztek a választói névjegyzékbe. Udvarhelyszék 120 ezernyi lakosából közel 21 ezren rendelkeznek magyar állampolgársággal is – kezdte választási értékelő sajtótájékoztatóját Nagy Pál, az EMNT régióelnöke. Hozzátette, hogy jövő héten sor kerülhet a 21 ezredik honosítási oklevél átadására, és a jövőben vidékre is többet szállnak ki, hogy az ottani lakosoknak is segítsenek a nemzeti összetartozás kifejezésében.

Jakab Attila folytatta a számok sorolását: a regisztrációs folyamat tavaly augusztusi megkezdése óta Udvarhelyszékről 12 909-en jelentkeztek a helyi EMNP székhelyén, hogy szavazni szeretnének a magyar országgyűlési választásokon, és a segítségüket kérték.

Tízezer hála Udvarhelyszékről

Közülük 10 663-an bízták meg azzal a Néppárt alkalmazottait, hogy közbenjárjanak a szavazatuk eljuttatásában a csíkszeredai főkonzulátusra. Rajtuk kívül még biztosan voltak olyanok is, akik személyesen adták le voksukat.

Székelyudvarhelyről körülbelül 7000-en éltek szavazati jogukkal. Udvarhelyszékről pedig közel annyian tartották fontosnak a magyarországi politikai döntéshozók megválasztásába való beleszólást, mint egész Maros vagy Kovászna megyében, így köszönve meg, hogy több mint száz év után újra szavazhatnak a magyarországi választásokon – állítja a párt helyi szervezetének elnöke.

Nagy Pál elmondta, hogy az erdélyi szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál  95 százalékos a Fidesz támogatottsága, Jakab Attila pedig abban reménykedik, hogy lassan a többi európai állam – köztük az energiaárakat nemrég megemelő Románia, benne a vízáremelésben élen járó Udvarhellyel – is követi a magyar kormány példáját a lakosság terheinek csökkentésében. Nagy Pál hozzátette: ez az eredmény azt jelzi, hogy a Fidesznek még szorosabbra kell fűznie kapcsolatait az erdélyi magyarsággal.

Az EMNT vezetője megnyugtatott, hogy folytatódik a honosítási munka, Udvarhelyszéken még százezer lakos nem rendelkezik kettős állampolgársággal, legnagyobb részük vidéki. A két élenjáró megköszönte szervezetük nevében a szavazók bizalmát.

Kit erősít Tőkés?

Újságírói kérdésre Nagy Pál közölte, hogy a Tőkés László minden valószínűség szerint a Fidesz listáján indul majd a közelgő európai parlamenti választásokon. A magyar kormányfő eddig nem adott okot arra, hogy ne higgyünk neki, valószínűleg most is tartani fogja a szavát - támasztotta alá véleményét. Előkelő helyet jósolna Tőkésnek a párt csütörtökön nyilvánossá váló listáján, ugyanis szerinte főnöke sokkal fajsúlyosabb politikus, mint sok fideszes társa.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2014-04-10 10:48:43
Köszönjük, hogy otthonról segítettetek, így itthon erősebbek leszünk.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."