Itthon » Politika

Regisztrálj, hogy szavazhass

Még van idő a jövő évi magyarországi választásokig, de a szavazáshoz szükséges regisztrációt nem érdemes az utolsó percre hagyni. Segít az EMNT és az EMNP.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

fotó:hir24
Illusztráció. Fotó.hir24.hu
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 21., 17:53
0 hozzászólás. 

Még nincs meg a pontos időpont, de az már biztos: az voksolhat, akinek a neve a választás dátuma előtt 15 nappal bekerült a Nemzeti Választási Iroda névjegyzékébe, azaz regisztrált.

A regisztrációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy 2014-től azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, újdonság nem csak a Magyarország határain kívül élő, szavazati joggal rendelkező magyar állampolgároknak, hanem a magyarországi szavazóknak is. Bár elsőre kicsit bonyolultnak tűnik a procedúra, egyáltalán nem az – mondta a regisztrációval kapcsolatos sajtótájékoztatón Jakab Attila, az udvarhelyi EMNP és Nagy Pál, az udvarhelyszéki EMNT képviselője.

A választási névjegyzékbe kétféleképpen lehet regisztrálni: postai úton vagy on-line, a Magyar Nemzeti Választási Iroda honlapján.

Az on-line regisztráció gyors és egyszerű: Nagy Pál be is mutatta, hogy az egész művelet nem több, mint 10 perc. Aki on-line regisztrál, az gyorsabban kap visszajelzést is arról, hogy a neve bekerült az adatbázisba, illetve a szavazólapot is hamarabb megkapja.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján egyébként minden, a választással kapcsolatos információt meg lehet találni, de mi is összeállítottunk egy útmutatót, ami segít eligazodni az online regisztrációban.

Aki nem igazodik el a virtuális világban, vagy kérdései vannak a postai úton beküldhető regisztrációs űrlap kitöltésével kapcsolatosan, keresse fel az EMNT székhelyét: a Vár utca 4. szám alatt levő iroda munkatársai hétfőtől csütörtökig 9-16, pénteken 15 óráig fogadják az ügyfeleket és segítenek – ingyen.

Azt is jó tudni, hogy a korábbiaktól eltérően, novembertől nem kerül pénzbe az sem, ha a magyarországi illetékes szerveknek be akarjuk jelenteni a családi állapotunkban történt változásokat (születés, házasságkötés, válás vagy elhalálozás).

Nagy Pál arról is tájékoztatott, hogy akit korábban az ezért befizetendő 30-50 eurós összeg visszatartott attól, hogy ezt megtegye, utólag is bepótolhatja.

Ami a honosítási kérelmeket illeti megtudtuk: eddig összesen 350 ezer erdélyi, ebből 19 ezer székelyföldi kérte a magyar állampolgárságot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."